varený bravčový bok
varený bravčový bok

Pomaly varený bravčový bok s paprikou

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 4. októbra 2017

Bravčový bok si robievam dosť často, ale v pomalom hrnci som ho robil prvý krát. Od teraz ho budem robiť, len takto. Je ohromné Zobraziť celý popisBravčový bok si robievam dosť často, ale v pomalom hrnci som ho robil prvý krát. Od teraz ho budem robiť, len takto. Je ohromné mäkký a chutný. Čiže niečo aj pre skôr narodených a nie starých.

4 - 8
porcie
15 minút
príprava
360 - 480 minút
tepelná úprava

Suroviny

1500 g bez kostí
2 ks veľká
5 strúčikov
1 PL
1 PL
1 KL
3 ks
Koreniny na potretie:
1 PL
1 PL
1,5 hlavičky
1 PL
2 PL
1 PL
1 KL




Postup

  1. 1

    Bravčový bok umyjem a očistím od chĺpkov. Prerežem na polovicu nech sa mi ľahšie s ním manipuluje. Cibuľu očistím a krájam na hrubé polmesiace a tú dám ako lôžko do pomalého hrnca pod bôčik. Zalejem vodou, aby bol bôčik cely ponorený. Pridám čierne korenie celé, nové korenie celé, rascu, bobkový list a cesnak strúčiky.

    Pomaly varený bravčový bok s paprikou  - obrázok 1
  2. 2

    Hrniec zavriem a zapnem na slow cook a tam na low. Čas na 8 hodín. Pekne sa to robí samé, nemusím pozerať. Toto nastavenie sa rovná teplote asi 95 °C - 100 °C.

    Pomaly varený bravčový bok s paprikou  - obrázok 2
  3. 3

    Po 8 hodinách je bôčik neuveriteľne mäkký, aj koža. Musím ho vyberať dvomi naberačkami čo je mäkký. Nechám ho trochu vychladnúť. Potom si dám na panvicu zohriať masť. Do horúcej masti dám pražiť cesnak pretlačený cez lis. Pozor, nech sa nespáli. Keď už pekne vonia, tak panvicu odložím zo sporáku a pridám mleté papriky s ostatnými koreninami. Dobre premiešam. Pripravím si alobal - dvojitú vrstvu. Bôčik dôkladne natriem, obe strany aj boky a na pevno zabalím do alobalu. Nechám vychladnúť a potom dám do chladničky aspoň na 12 hodín aj viac. Treba vydržať, nech sa to cele spolu dobre spojí.

    Pomaly varený bravčový bok s paprikou  - obrázok 3
  4. 4

    Po tej dobe nás čaká takáto dobrota. Ja mám rád k tomu cibuľu a poriadny domáci chlieb. No jednu chybu to má - nerobte jednu dávku, radšej hneď dve. Keď vyskúšate, zistíte prečo. Želám aj vám dobrú chuť.

    Pomaly varený bravčový bok s paprikou  - obrázok 4

Diskusia k receptu

jofolit
Mein Got až mi zabehol maslový rožok. Tak toto mám rada. Až tak žiari len zjesť.
1x trogar
haji
A jejda, zajížděl jsi nový crocpot?! Bůček vypadá moc dobře, nejspíš jde na chlebík namazat.
kimlo
Paráda! Ďalší dobrý recept na vyskúšanie v pomalom hrnci...
1x bembo
hadik
@Jofolit (4.10.2017 18:05)

Nemčinou sa radšej nechváľ, správne je to "Mein Gott". :-)
klukodvody
Krásný recept, vypadá fantasticky. Jen se musím přiznat. Pomalý hrnec nemáme, neznám ni jeho funkce a určitě jej neumím používat. Dnes druhé přiznání, po telefonu jsem dělal s vnukem který vaří v Německu knedlíky a vedl jsem ho a najednou začal jestli bych nevěděl jak má udělat něco v něčem o čem jsem nikdy neslyšel a ani neviděl. No samozřejmě v tom neumím poradit. Prostě už jsem asi moc dlouho mimo tuhle modernu. Ale jinak to fakt vypadá nádherně. Srdečně zdravíme.
frezia68
Hlási sa jedna skôr narodená na ochutnávku.Robiť síce nebudem,hrniec nemám,ale teraz ráno pred raňajkami by som s radosťou okoštovala.Lebo vyzerá veľmi lákavo -:).
sovka62
Bravčový bôčik s paprikou a cesnakom, bravčový lalok upravený rovnako......, toto dámy nemusia: Za seba vyhlasujem, že čo sa tohto týka, som chlap a obe zbožňujem. Žlčník fuč, žalúdok celý život chorý, ale verte mi, po tomto mi nikdy zle nebolo. Výborný recept. Ten hrniec nemám, ale skúsim pomaličky v bežnom, hádam sa k tvojmu výsledku priblížim.
sovka62
@klukodvody , nie sme my tak mimo! Mladí síce zvládajú zvládajú moderné technológie, ale variť ich učíme my. Podstatné je, či vnuk knedle zvládol. Ja som toho môjho navigovala cez internet vrátane rady, ako knedle napariť na utierke, lebo parák vo Švédsku nezoženie a dopadlo to perfektne. Ak je na rade variť pre tú medzinárodnú partie, s ktorou zdieľa prenajatý dom, väčšinou chcú niečo s knedľou a jeho frajerka, vegetariánka, jedáva knedľu aj so seitanom, tak jej chutí. Takže ešte sa zídeme, nepatríme do starého železa.
1x sracz
patroveckypitrs
Ďakujem vám za komentáre. Ten hrniec mám značky Orava. Podstate ma naň doviedol @Kimlo. Je to ohromná vec. Mala spotreba energie. Dám do neho jedlo ráno a na obed mám hotové, bez sledovania. Je to investícia ktorá sa vyplatí.
jujoska
parada toto, mladym uz taketo mastne veci casto nevonaju, nevadi, aspon nam viac zostane. Stale sa pomalemu hrncu vyhybam, ze ved zbytocny dalsi kram do kuchyne, ale jednak bude mat asi nizsiu spotrebu energie oproti rure v ktorej sa tiez da tak pomaly piect a jednak jedlo urcite menej vyschyna, aj ked ho poriadne v rure prikryjete, mozno to nema ten efekt
patroveckypitrs
@Jujoska (5.10.2017 09:08)
Ďakujem za komentár. Môžem to potvrdiť mäso z rúry , nikdy nebolo také šťavnaté, ako z tohto hrnca. V ňom môžem robiť čo chcem. Trebárs aj na ráno čerstvé lečo. Večer podávam zeleninu s klobásou do hrnca a ráno mám teple čerstvé lečo.
afataga
Ach ja nestastny zemepan, mne by to doma nikto nejedol a pri tom taka dobrota, nejedla som to uz 100 rokov, obcas otec robieval, tak sme len my dvaja s tym ladovali. Veru by som si dala kusok z toho tvojho.
aroooo
no vyzerá to fantasticky, také vybavenie v kuchyni nemám. Pripomína mi to ako varenie podhrdliny pri zabíjačke tak špekulujem čo by to asi spravilo, keby sa predvaril vo vode aj s koreninami potom posadil polomäkký do sáčku na pečenie na cibuľu, prilialo sa trochu vývaru, sáčik uzavrel, celé sa to zakrylo alobalom alebo druhým pekáčom a pomaly pieklo, veď aj pečené kura v sáčku je mäkučké? no asi to takto skúsim, dík za nápad
patroveckypitrs
@Aroooo (5.10.2017 14:11)

Ďakujem za komentár. Keď sa potom upečie je iná chuť. Ja by som ho len varil pomalý, len sem tam bublina. Tak ako sa nedeľná polievka varí. Potom ho natrieť a dať ochladnúť.
patroveckypitrs
@Monty469 (6.10.2017 08:53)

Ďakujem za komentár. Už neostalo. Nabudúce to sem dám až keď sa to zje. Rodina to zbadala a hneď som mal návštevu. Len sa tak zaprášilo po ňom.
siisa
No a ďalšie parádne mäsko . Nádhera.
sracz
Na túto Tvoju, paprikovo_cesnakovú dobrotu, "Patro Pedro" vážený a milý kamarát, so doslova náhodou narazil po skoro dvoch rokoch mojich menín. Nič to však nemení na fakte, že máš aj môj obdiv a úctu za takéto fantastické dielo (akoby ho bol svojho času určite nazval aj Laci @Mesiar50 , vie ho svätý, kde je mu koniec)! Idem na to a viem, že vďaka Tebe zožejem slávu, lebo moje krajšie JA je všestranný mäsožravec, so zameraním na takéto niečo. Ak Pán Boh dá a zoženiem takýto "falat" alias pôlt bôčika, bude to paráda, akú ešze Arizona nezažila a ak Pán Boh nedá budeme mať 2÷3 kúsočky! ... ta ňe?


dokopy
95 až100 stupňov nie je ďaleko od 100 stupňov pri ktorých vrie voda. Variť bôčik 8 hodín je trochu prehnané.