Francúzske zemiaky
Francúzske zemiaky

Jednoduché francúzske zemiaky po našom fotorecept

sracz - fotkasracz, 18. augusta 2017
Jednoduché francúzske zemiaky po našom (fotorecept)
Foto: sracz

Vaše domácnosti, s úctou myslím na všetky patriace veľaváženej obci Varecha.sk, určite vládnu aj týmto, všeobecne uznávaným receptom. Napriek obrovským horúčavám sme sa rozhodli Zobraziť celý popisVaše domácnosti, s úctou myslím na všetky patriace veľaváženej obci Varecha.sk, určite vládnu aj týmto, všeobecne uznávaným receptom. Napriek obrovským horúčavám sme sa rozhodli aj pre náš, tentoraz „AZ-variant“. Okrem dvojkombinácie, hustá kyslá smotana a „šlahetka (šľahačková smotana v starokošickom dialekte)“ sme si chuť efektu výsledného diela zvýšili aj „kvašákmi“, ktoré dozreli pod slnkom Peorie. Pridal som k nim aj kolieska mrkvy a farebné papriky. Cesnak sme schrúmali iba tak, priebežne.

4-6
porcie
33 minút
príprava
69 minút
na 180 °C

Suroviny

podľa potreby
podľa potreby
1 200 - 1 500 g
320 - 350 g (jednoduchá)
6 - 8 ks
podľa chuti
podľa chuti
250 - 333 g
120 - 150 ml
podľa možností




Postup

  1. 1

    vstupná zostava „s úsmevom“

    Jednoduché francúzske zemiaky po našom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    zapekaciu misu, ja som tentoraz použil oválnu z anglického porcelánu, som vymazal zmäknutým maslom a vysypal jemnou pečivovou preosiatou strúhankou; na dno som rozložil prvú vrstvu „diskov“ zemiakov uvarených v šupke, kolieska vajíčok na tvrdo a pokrájanej „polskej kielbasy“ (o jej „kvalite“ mám svoj, he-he-he, názor, ale na tento účel je vhodná, lebo ju dochutia ostatné ingrediencie), pokryl niekoľkými KL kyslej smotany a jemne „poprášil“ soľou

    Jednoduché francúzske zemiaky po našom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    podobne som pokračoval druhou i treťou vrstvou, pokiaľ ich bude viac nevadí, hlavné je, že poslednú bude tvoriť vrstva „čistých“ zemiakov, ktorú som posypal čerstvo mletým čiernym korením a zalial malým balením šľahačkovej smotany,

    Jednoduché francúzske zemiaky po našom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    plnú misu som premiestnil do rúry vyhriatej na 180 °C (350 °F) a za 69´

    Jednoduché francúzske zemiaky po našom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    bolo „zlato-žlté dielo“ pripravené

    Jednoduché francúzske zemiaky po našom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na servírovanie; s „kvašákmi“ a ostatnými prvkami fľaše, v ktorej kysli, nám veľmi chutilo!

    Jednoduché francúzske zemiaky po našom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

bubaya
Milý @sracz. Mám veľmi rada tvoje recepty. Nevrhám sa hneď na popis, ale najprv dedukujem podľa obrázku, čo by to asi mohlo byť. Toto napríklad vyzerá ako helikoptéra po nevydarenom pristáti v závodnej jedálni. A oni sú to francúzske krumple. Francúzi by valili bulvy. Ak nechceš, aby to vyzeralo ako niečo, čo čert vysypal zo zástery, môžeš do smotánky pridať zo dve surové rozšľahané vajcia. Ono to trochu stuhne a bude to na tanieri vyzerať gustióznejšie. Vysoko hodnotím použité suroviny, hlavne tie smotany, i výsledný vizuálny dojem helikoptéry.
haji
Dělám obdobně. Jen přidávám na drobno nakrájenou cibuli a nahoru nastrouhanou goudu. Do smetany rozkvedlané vejce ne, nemám to ráda, stačí mi vejce natvrdo tence nakrájené kráječem. V létě někdy přidám trochu nastrouhané cukíny s kabátkem - letní chuť. No a s kvašákem - nemají tyto brambory chybu. Ve tvých receptech je vidět, že vaříš a pečeš s láskou. Co víc si přát?!
luss44
100 variácií na francúzske zemiaky a všetky sú dobré. Robím podobne, údeninu opečiem na cibuľke, tá dá zemiakom fajn chuť. A šľahačkovú smotanu som začala dávať až nedávno, zemiaky sú potom šťavnatejšie. Je to jedno z našich naj... jedál, sú u nás často. Pamätám že mama robila aj s mletým údeným mäsom, ak ostali zvyšky zo sviatkov, a boli tiež výborné. Tvoje museli chutiť, a misu máš krásnu, mne sa páčia také riady :)
marienka44
Pekná misa, aj jej obsah. Moja svagriná posype strúhankou aj poslednú vrstvu zemiakov, čiže vrch. :-)
Má to potom chrumkavú kôrku.
Aj ja dávam do smotany surové vajíčko, ale nemusí byť.
redakcia
@Ziegelfeld1968 , žijeme v normálnom štáte, preto boli Vaše komentáre na adresu autora tohto receptu vymazané. Vaše komentáre: 1. opakovane obsahovali vulgarizmy, 2. obsahovali obvinenia, ktoré nie sú dokázateľné, 3. obsahovali politické názory, pričom na stránke Varecha.sk nie sú politické debaty vítané.
conscientia
Helikoptéry ma nikdy nezaujímali, no rada by som sa spýtala autora receptu, prečo sa rozhodol presťahovať sa práve do Arizony. Zaujíma ma jeho životný príbeh, hoci verím, že nemá chuť ho zdieľať s každým.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia