Grilovaná domáca cigánska s domácimi žemľami

mysiacik - fotkamysiacik, 18. augusta 2017
Grilovaná domáca cigánska s domácimi žemľami
Foto: mysiacik

Keď sa nás doma zbehne viacej, ide sa grilovať, a preto sa snažím vytvoriť takú dobrotku, na ktorú nikto nezabudne.

5
porcií
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ks
1 dcl
250 ml
1 bal
5 plátkov
2 strúčiky
2 veľké ks




Postup

  1. 1

    Domáce žemle: Z vlažnej vody, múky, vajíčka, oleja a droždia si vypracujeme cesto a necháme asi hodinu kysnúť. Po hodine preklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme asi na 3 cm a väčším pohárom povykrajujeme naše žemle, poukladáme na plech, potrieme soľou rozpustenou vo vode, posypeme sezamom, necháme podkysnúť a šup do rúry na 180 stupňov, pečieme asi 25 minút, ale treba dávať pozor, každá rúra je iná.

  2. 2

    Grilovana cigánska: Mäso si pripravíme buď deň vopred alebo, keď sa nedá, aspoň nech nám pár hodín odleží :D Mäso si vyklepeme, osolíme, okoreníme, opaprikujeme, každé namažeme horčicou a potrieme pretlačeným cesnakom, hodíme do misky, pridáme pár lyžičiek oleja a poriadne premiešame :) Keď je odležané, mäso opečieme na grile z oboch strán, nakoniec vo výpeku opečieme na polmesiačiky nakrájanú cibuľu tak, aby bola krásne hnedá a mäkká, samozrejme nezabudnime osoliť :)

  3. 3

    Žemle si prekrojíme na polovice, natrieme tatárkou alebo horčicou, uložíme mäsko, opečenú cibuľku, nakrájanú zeleninku a môžme papať :D Samozrejme k cigánskej ide také fajné pivko :)

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia