Hlivový perkelt (vegan)

mitzy - fotkamitzy, 16. augusta 2017
Hlivový perkelt (vegan)
Foto: mitzy

Chutný obed, výdatný a sýty :)

4
porcie
15 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
2 Ks
200 ml (na varenie, bio)
 (majorán)
2 PL




Postup

  1. 1

    Hlivu umyjeme a nakrájame. Cibuľu olúpeme a pokrájame najemno. Na oleji popražíme cibuľu, až kým nezmäkne a nie je zlatistá. Potom pridáme červenú mletú papriku, aby urobila chuť. Pridáme hlivu, podlejeme ju vodou. Pridáme čierne korenie, soľ a čili. Varíme cca 30 minút za občasného miešania. Keď sa voda skoro všetka odparí a hliva je mäkká, prilejeme ryžovú smotanu na varenie, necháme prejsť varom, stíšime plameň a na záver pridáme do zmesi hladkú múku, ktorú dobre premiešame. Perkelt odstavíme a môžeme použiť bylinky na dochutenie - napríklad majorán, ktorý dodá jedlu príjemnú chuť a pár kvapiek citrónovej šťavy, ktorá urobí jedlu tú správnu bodku.

  2. 2

    Perkelt chutí skvelo s cuketovými haluškami od varecháčky @Izabella929 - naozaj vrelo odporúčam túto kombináciu. Halušky som hádzala väčšie do vriacej vody lyžičkou počas prípravy perkeltu, takže obed je razom hotový.

Diskusia k receptu

sisinkacik
vyborny, podobne robim aj ja, ale pridavam aj cerstvu paradajku a papriku, ten tvoj vyzera skvelo :)
haji
Bezva recept, hlívu a cuketové halušky, hned bych si dala velký talíř, dělaly by se mi boule za ušima! Dobře jsi navařila, jsi šikulka! Krásné pozdravení!
1x mitzy
mitzy
@Haji @Majho ďakujem a smelo do varenia :) @Radox1 do zmesi hlivy cibule korenia atd, ak máš návrh ako nahradiť slovo zmes, napíš, kľudne zmením, nechcelo sa mi stále opakovať hliva, hlivová... @Lilyre skúsim hodiť link...
jojino
@Mitzy (17.8.2017 11:19)

Teta mica, myslím, že ujovi Radoxovi sa nepáči tá múka, na tú je obzvlášť citlivý, najmä keď s ňou len lepíš
mitzy
Ujo @Jojino však ale potom ľahká pomoc: nastrúhať menší zemiačik do varenia, alebo pridať zemiakový škrob ku koncu. Múka tomu neublížila, naopak, zahustila dobre, hliva bola spokojná, cibuľa nenamietala. Ja múku nepoužívam do prívarkov či polievok zas, ale keď už s múčnymi haluškami tak poriadne!

radox1
@Jojino (17.8.2017 11:30)

ano,ide o to,ci si to zahustila lepom-cize zatrepkou,alebo len mukou samotnou.k kazdom pripade by som to nerobil tesne pred koncom,nakolko tu muku treba dokladne prevarit,min.30minut,aby ju v jedle nebolo citit.
mitzy
@Radox1 (17.8.2017 11:42)

Aha, teraz mi je jasné: zahustila som hladkou múkou, dvomi zarovnanými PL, nie zátrepkou, ku koncu varenia, ale nebolo ju cítiť, teda neviem o tom, že by bolo nejak jedlo cítiť múkou. Tvoju radu si však budem pamätať, vďaka za skúsenosti :)
radox1
ak to beries ako radu som rad,nakolko narodnym sportom na tejto stranke je urazat sa.ja nie som zastanca ani jednej metody,bud by som urobil zaprazku,oprazil ju na sucho,alebo muku uplne vylucil a zahustil inac alebo vobec.
mitzy
@Radox1 (17.8.2017 12:23)

Jasne, ze ako radu - dobru radu. Stale sa ucime. Od teba to beriem, lebo je to k veci a vidno, ze v kuchyni sa vyznas.
haji
Vloudím se do diskuze o lepu, už jsem to tu psala několikrát. Mouku je třeba nejenom pro chuť, ale i pro stravitelnost provařit. V případě zásmažky - zápražky - už máš vlastně "nadběhnuto", protože mouku s tukem pražíš - nějakou dobu. Ve starých kuchařkách je "lep" - záklechtka psána provařit 1 hodinu, nejméně 30 minut. Jde si odpomoct i tím, že si mouku předem upečeš. Aby celkově prošla těch 30 minut tepelnou úpravou. Dodržuji jistých 20 minut a ke 30 se blížím. Klidně pracuji s lepom, nestydím se za to. Moje zažívání se se zásmažkou nekamarádí, používám ji jen na pokrmy, kde ji snesu. Uf. Není to žádná věda. Hlavně lep není v módě - Mistři kuchaři a kulináři mají lep za sprosté slovo. Vše je o výběru. Mitzi, promiň, že uvádím info na správnou míru. Kdo má jiný názor, prosím, je jeho.
mitzy
@Haji (18.8.2017 15:03)
Vždy budeš vítaná v diskusii :) ...musím recept prepísať. Najbližšie ako ho znovu uvarím, lebo nemá význam prepísať nevyskúšané. Holt-prvý raz po sto rokoch som zahusťovala múkou...prvý raz som tak skúšala polievku, odvtedy sa zápražkám vyhýbam - polievka vtedy skončila ozaj katastrofálne :) jj, to boli krásne časy kuchtenia z hlavy v podnájme a skúšanie korenín hala bala. Nevravím, že teraz mi občas nevyjde gebuzinka :) ale tie si nechávam pre seba. Tento recept je naozaj chutný - aj napriek tomu lepu no....:)
1x haji
haji
@Mitzy (19.8.2017 13:28)
Ty jsi dobrá! Nebojaj, každý začínal. A kdo tvrdí, že už v peřině měl řád zlaté vařečky připíchnutý na pupíku, kecáá. Můžeš i tak, že hlívu poprášíš moukou, zamícháš a podleješ vodou. Pak musíš častěji pokrm při vaření míchat, aby se ti dole nechytlo. Však ty si nejlíp rozumíš. S kořením mám také plno záitků, ale co, trénink dělá závodníka. Mávám a přeji krásnou neděli!
1x mitzy
mijaita
Dnes jsem paprikas z hlivy varila po delsi dobe zas. Nezahustuju nicim, hodne hlivy, dobra smetana. Pouzivam italskou Gran cucina. prilohu jsem udelala ze strouhaneho karfiolu. Lehke to bylo a vyborne.


mitzy
oooo @Mijaita (2.10.2018 13:13) to je krásna porcia! príloha sa mi veľmi páči v tvojom podaní ♡





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia