Zeleninová polievka
Zeleninová polievka

Francúzska polievka s kelom fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 29. augusta 2017

Veľmi nám chutí. Recept mám od známeho, on na takýchto polievkach pracoval. Táto je bez chémie a sušenia - čerstvá. Recept je na päť Zobraziť celý popisVeľmi nám chutí. Recept mám od známeho, on na takýchto polievkach pracoval. Táto je bez chémie a sušenia - čerstvá. Recept je na päť litrov polievky.

10
porcií
20 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
700 g (kuracie štvrte)
3 ks (čerstvá)
3 ks (čerstvý)
4 strúčiky
1 viazanička
1 viazanička
4 vetvičky
6 ks
16 ks
2 ks
1 ks
100 g
1 ks
1 ks
150 g
1 ks
1 plátok
150 g




Postup

  1. 1

    Pripravím si slepačie stehná (alebo kuracie štvrte) celé aj s chrbtom. Ďalej hovädzie rebrá. Umyjem a dám do hrnca. Zalejem to vriacou vodou a nechám 5 minút postáť.

    Francúzska polievka s kelom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vodu vylejem a mäsá dám osušiť. Potom z hovädziny vyrežem rebrá a loj tak, aby ostalo čistejšie mäso asi pol kila. Zo slepačích stehien odstránim kožu, chrbát a koncové kĺby. Výrezy odložím, tie použijem na vývar.

    Francúzska polievka s kelom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravím si vňate (zeler, petržlen a tymian), ktoré pokrájam na drobno. Jednu mrkvu nechám celú a druhú strúham na veľkých okách. Cesnak dva strúčiky nechám celé. Ďalej si pripravím nové korenie, čierne korenie polovicu z množstva a dve čili papričky.

    Francúzska polievka s kelom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V päťlitrovom hrnci na troche oleja a plátku masla opečiem mäso z každej strany po 3 minúty. Mäso si vytiahnem z hrnca.

    Francúzska polievka s kelom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A na výpek dám pripravené koreniny a vňate, asi 2 minúty opečiem. Teraz znovu vrátim do hrnca opečené mäso a zalejem tromi litrami studenej vody. Varím to pomaly asi 150 minút tak, aby mäso bolo mäkké. Celu jednu mrkvu uvarenú vytiahnem skôr.

    Francúzska polievka s kelom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do druhého hrnca si pripravím výrezy z mäsa, zvyšok cesnaku a korenín. Osolím, zalejem vriacou vodou 2 litrami a varím silno asi hodinu. To bude vývar.

    Francúzska polievka s kelom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zatiaľ si cibuľku a pór pokrájam na kolieska. Kel a papriku krájam na tenké slíže. Zeler a petržlen strúham na malých okách.

    Francúzska polievka s kelom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vývar z druhého hrnca po hodine prelejem cez sitko na pripravenú zeleninu a varím.Toto všetko si robím počas varenia mäsa v prvom hrnci.

    Francúzska polievka s kelom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mäso a jednu mrkvu si vyberiem z prvého hrnca a vlejem do neho aj obsah druhého hrnca. Pridám drobnú cestovinu a spolu varím asi 10 minút. Mäso a mrkvu si pokrájam na drobno a pridám späť do polievky.

    Francúzska polievka s kelom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Povarím to ešte spolu asi 5 minút a dosolím ak je treba. Polievka je hotová. Je trochu náročnejšia, ale výsledok stojí za to, ohromná chuť. Dobrú chuť želám.

    Francúzska polievka s kelom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

alena45
takéto polievky si varievam v zime, rada sa s nimi piplem celý deň a potom si naložím a vychutnávam.
farbuska
Musí byť skvelá - teším sa na chladnejší víkend, keď ju budem robiť. Vďaka za recept.
kukulienka71
Francúzska kuchyňa je komplikovaná a aj keď hneď nechápem význam jednotlivých krokov, som si istá, žeby nám 5 litrov polievky stačilo na celý týždeň a neujedla by sa nám, vyzerá fantasticky!
sracz
Kel my radi vo všetkých jeho druhoch, sortách a formách i variantoch varenia. Kombinácia s mäsom láka, bo sľubuje úžasnú chuť a spĺňa predstavy pravého labužníka, za akého, pri všetkej skromnosti a plnej úcte k Tvojim výkonom, kamarát @Patroveckypitrs - sa považujem aj ja.
1x sjuz
katka78
Ako študentka som mala rada dve sáčkové polievky - gulášovú a francúzsku :-) Táto francúzska by mi zaručene chutila viac ako tá sáčková z minulosti. Páči sa mi, radšej si ju uložím, nech nezabudnem. Na jeseň, či sychravé dni ako stvorená! Vďaka :-)
patroveckypitrs
@Katka78 (30.8.2017 13:20)

Ďakujem @Katka78 za komentár. Mal som ju uvarenú. Bola u mňa aj moja sestra, tiež sa vyjadrila o nej, že jej chuť pripomína tu sačkovu, no tato je to bez chémie.
haji
Oh, to je polévka, o které se musí člověku i zdát. Určitě ji vyzkouším, ale 5 litrů nedám. Určo je výborná, o tom nepochybuji. Jak se ochladí, přijde na řadu. Díky za receptík. Nádherné fotky, až se mi sliny sbíhají a kručí v bříšku. Krásná práce!!
sjuz
Keď sa dodrží technický postup a pridajú sa kvalitné suroviny, výsledok MUSÍ byť perfektný :) Milujem takéto polievočky :)
jozka2
Vyzera veeelmi jedla,skoda,ze nebyvas blizsie nechala by som sa pozvat a aj domov zabalit
dosa
.... polievocka je to vynikajuca, ale tie stehna vyzeraju hrozne, take by som ani nevarilia....
1x altyn
patroveckypitrs
Šups toto mi nechtiac ušlo. Chcel som napísať - čo keby si odfotila stehna, aké ty používaš a kde ich kupuješ? Rád sa poučím.
1x haji
dosa
to je v pohode.... radsej svoje, tie su belsie - len neviem vkladat foto :((( nemyslela som to v zlom - hrozne je, ze taketo su vacsinou v predaji, neda sa do pultov niekedy pozriet, nieto kupit, preto raz zacas kupujem domace kura, krasne ocistene od babky na trhu ..........apropo na tej polievke som vyrastla

1x haji
haji
@Patroveckypitrs (2.9.2017 10:47)
Ty jsi nebezpečný! haha Už dlouho jsem se tak dobře nezasmála - komunikace mezi tebou a @Dosa nemá chybu! Bohužel v obchodě je mi spíš smutno, než do smíchu. Musím na tom svém rozpoložení při nákupu popracovat. Krásný večer oběma a díky!
monty469
Tvoje recepty sú zárukou kvality. Pekne spracovaný recept
astor
@Ria52 (26.9.2017 14:29)

Vôbec to nie je zložitá polievka.
Ja by som tam ešte pridal bravčový chvost, kuracie prsia, bazalku, saturejku, oregáno, kurkumu, mušjatový orech, cesnak, cesnakovú vňať, papriku žltú, papriku červenú, papriku mletu sladku aj pálivu, bravčovú masť, citrón a aby to nebolo až moc zložité, vodu by som už radšej nedával.
astor
@Patroveckypitrs (26.9.2017 18:13)

Tebe sa čo deje... ja som len napísal, ako by sa ešte dala tvoja polievka zdokonaliť. Tak prepáč, že som si dovolil vôbec pričuchnúť k tak dokonalému receptu. Ži sladko, autor úspešných receptov.
Astor je zaoceánska loď a tá ma ozaj ďaleko k jazvečikovi.
staflik
Hm, názov polievka treba vymeniť za "patlanica". V hrnci musí byť poriadne bojisko, klbčí sa tam každá surovina s každou. Asi ani autor sám nevedel akú chuť bude mať výsledný produkt.
patroveckypitrs
@Astor (30.9.2017 12:53)

Zaoceánska loď možno áno no ti nie. Pre istotu si to potvrdil ešte aj druhým nickom @Staflik. A dokonca si môžeš napísať aj pod ostatnými nickmi @Jojino @Hadik @Mirop @Ziegelfeld1968 , aké som ešte zabudol? Daj sa liečiť pokiaľ nie je neskoro. Pretože normálny človek si povie čo ho trápi a nie píše pod anonymnými nickmi. Hlavne nezabudni teraz písať na staršie recepty, to je tvoja špecialita. A redakcii dávam do pozorností teraz sa ukáže koľko ma nickov, keď bude kritizovať od teraz moje staršie recepty. ďalej mali by ste vytvoriť pri receptoch kolonku vymazať , ako pri diskusii. Potom by bol pokoj od takýto úbožiakov.