Fazuľový šalát
Fazuľový šalát

Šalát zo strukovej fazuľky

alena45 - fotkaalena45, 2. augusta 2017
Šalát zo strukovej fazuľky
Foto: alena45

Urodilo sa mi viac fazuľky a už som nevedela čo s ňou, takže aj susedia dostali, aj kolegovia, potom mi moja milá susedka v Zobraziť celý popisUrodilo sa mi viac fazuľky a už som nevedela čo s ňou, takže aj susedia dostali, aj kolegovia, potom mi moja milá susedka v dedine poradila tento recept. Im veľmi chutilo, určite bude aj nám, aj Vám.

2
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
3 ks
3 strúčiky
1 KL
3 KL
1 KL
1 KL
1/2 ks




Postup

  1. 1

    Fazuľku umyjeme a pokrájame na kúsky. Dáme variť do osolenej vody, do ktorej vložíme bobkový list a cesnak. Cesnak dajte na menšie kúsky, ak si ho chcete v šaláte nechať, alebo nechajte v kuse, ak ho chcete vybrať. Varíme kratšie, aby zostali fazuľky chrumkavé.

  2. 2

    Po uvarení ich zlejeme do misky a pridáme nakrájanú cibuľu. Ja som dala červenú, lebo je jemnejšia. Pridáme trochu cukru, trochu čierneho korenia, majonézu a horčicu, ktorú má kto rád. Pôvodne má byť len plnotučná horčica, ale keďže mám celozrnú veľmi rada, spravodlivo som ich podelila.

  3. 3

    Hotový šalát zamiešame, ochutnáme, prípadne dochutíme, v mojom prípade soľou. Dobrú chuť

  4. 4

    Toto je pôvodný recept, ako mi ho susedka diktovala, ale kľudne by som si v ňom vedela predstaviť varené vajce alebo kyslú uhorku, dokonca aj cestovinu. Podávať môžete ako prílohu k mäsu, prípadne k nemu zajedať pečivo.

Diskusia k receptu

mijaita
Tak tenhle salát mě dostal tak, že jsem ho musela udělat k dnešnímu obědu už teď. Je v ledničce a chladí se a je to nebeské! K obědu bude s uzeným masem, celé nastudeno. Nádherný oběd letošního léta!
haji
Oh, krásný recept, pro mě přímo magický. Kéž bych měla doma přetlak zelenej a nebo žlutej strukovej fazulky. Klidně bych se v ní i koupala. Díky za receptík!!
mijaita
Navrat domu az v odpolednich hodinach, na salat, krasne vychlazeny, jsem se doslova vrhla. Jen to uzene jsem vynechala. Kdo zaváhá, přijde o hodně :-) Díky @Alenka45 :-)


1x haji
mijaita
p.s. cibuli jsem nakrajela na tenké půlměsíčky a půl hodiny máčela v hodně studené vodě. Cibule krásně nakřehne a je to další posun do výšin chutí.
alena45
Ďakujem Vám za komentáre a aj podnetné nápady - s tou cibuľou napríklad.
1x haji
mijaita
@Alenka tak ti teda fakt dekuju :-) Dneska jsem musela, chapej, MUSELA udělat ten salát ještě s tou uzenou krkovicí na pepři. Užila jsem si lusky neskutečně a musím říct, že z těch velkých, plochých lusek a kolečkama máčené, nakřehlé, sladké cibule, je to ještě větší pochoutka. Doživotně v mém jídelníčku a k pohoštění přátel.


2x manya a haji
alena45
@Mijaita (4.8.2017 12:23)

krásne foto, výborná kombinácia, kto by odolal ? Škoda, že nemám zelené lusky, šalát je rozhodne fotogenickejší. Ďakujem, že sa podelíš aj s ostatnými.
kimlo
Ja mam lusky mrazené, to by asi nebolo ono, že?
alena45
@Kimlo (4.8.2017 19:01)

neviem, ale aj tie mrazené možno varíš do omáčky alebo do polievky. Akurát, že už nebudú chrumkavé.
mijaita
@Kimlo muj první salát (viz foto) je z mrazenych lusek z obchodu. kdyz je neprevaris, je to stejne dobre, jako z cerstvych. Neboj se toho.
mijaita
@Frezia priste dej cibuli cervenou, kdyz nakrehne v te vode, je jemna, krupava a sladoucka.
frezia68
@Mijata :Ďakujem,doma červená nebola a o tej vode som prvýkrát počula ,ale osvedčilo sa.Idem na trh,snáď bude v ponuke.Konečne mraky po celej oblohe,snáď aj zaprší?
mijaita
@Frezia ta cibule ve vodě pochází odněkud z Asie. Přidávají ji, právě na půlměsíčky a máčenou, do polévek Pho a těch, kam dávají čerstvou zeleninu. A hlavně používají tuhle červenou. U těch lusek je to velmi patrné spojení chutí. Kdyř mi zbyde, klidně dám v té vodě do ledničky, vydrží i několik dní.
Zaprší? Tak to nevím kdy!? :-)
frezia68
@Mijata :Dobré rady si vážim a ďakujem :-). A nezapršalo,zasa 32°C ,mraky sa skoro vytratili.
manya
@Alena45 ,@Mijaita srdečná vďaka za recept a radu, vynikajúci šalát, ešte dnes idem sadiť fazuľku, lebo z tej od jari už veľa nenavyberám v tejto horúčave rýchlo zrie, snáď do jesene narastie a potom trošku povarenú aj s vodou zamrazím, uvidím, či si budem pochutnávať aj v zime,
marianne
Ľutujem len , že som dvojitú dávku nespravila, šak to porcia len pre mňa,musela som sa ešte deliť.... ! vynikajúci, ďakujem


1x haji
alena45
V sobotu som susedke vysvetlila, že jej šalát si už robia viacerí a aj fotky dávajú. Ďakujem všetkým za komentáre, dokonca krásne fotky, (moja sa vôbec nepodarila), na víkend jej recept aj s komentármi vytlačím. Ona je už prababka, a ja ju mám veľmi, veľmi rada a viem, že ju to poteší.
patroveckypitrs
Je to špica. Foto nemám, lebo mi to všetko zjedli. Ešte že som okoštoval za dve lyžice. Ja som pridal do neho aj to vajce na tvrdo. Zajtra robím znovu ku kuracím rezňom. Vďaka za recept.
patroveckypitrs
Ešte mám niečo @Mijaita ,takúto cibuľu ma naučil robiť otec. Len sme do nej pridali trochu soli a za lyžicu octu. Keď to postálo v chladničke, tak sme to jedli s mastným chlebom. Nám to chuti , je to dobré.
mijaita
@Patroveckypitrs to se mi fakt libi, urcite vyzkousim. Jak to ctu kolem i dokola, urcite zakapu citronovým olejem jeste. Dík leti tobe horkem techto dnu, jdu krajet cibuli! :-)
popoluska340
Receptik vyskusany,aj s tymi horcicami a vyborny.Ja som mala s varenymi vajickami,a budem robievat casto.Nabuduce vyskusam s kyslou smotanou,namiesto majonezy.Pochutila som si.Rychle,chutne a stou namocenou cibulou uzasne.


1x haji
alena45
ďakujem Vám všetkým za vyskúšanie. A krásne fotky.
kecemis
Tak aj my sme sa zaradili do zastupu spokojnych so salatom. Urcite sa teraz bude castejsie u nas opakovat.
katka78
Bolo len otázkou času, kedy tento šalát vyskúšam. Upútal už recept, pozitívne referencie proces urýchlili. Radi zopakujeme, veľmi radi! Ďakujem pekne Alenka, tebe aj milej susede. Krásny deň obom prajem!


1x haji
staja
Šalát je skutočne výborný, robila som ho už viackrát, dokonca som druhý raz zasadila fazuľku, aby som mala ešte čerstvú. Vďaka za skvelý a jednoduchý recept.
afataga
Toto mi ako mohlo ujst? Mam prvy krat nasadenu fazulku ciernu aj zltu, za par dni bude salat. Mne sa tam pyta ta kysla uhorka, alebo citron, ved uvidime. Potom sa ozvem.
mijaita
@Afataga :-) Taky nechapu, ja ho delam casto. A nezapomen si namocit tu cibuli cervenou! Okurku tam pridej az nakonec, az vyzkousis bez uhorky. V sobotu delam zas! :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia