Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

Tradičné české tlačené koláče

martin2002 - fotkamartin2002, 1. augusta 2017

Tieto koláče mám veľmi rád. Môžu sa robiť aj veľké aj menšie s rôznymi náplňami, napr.: slivkový lekvár, tvaroh, či mak. Cesto je rovnaké, náplň Zobraziť celý popisTieto koláče mám veľmi rád. Môžu sa robiť aj veľké aj menšie s rôznymi náplňami, napr.: slivkový lekvár, tvaroh, či mak. Cesto je rovnaké, náplň je na vás.

10
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
50 g
200 ml
1/4 ks
100 g
1 ks
2 PL (na kvások)
200 g
Posýpka:
3 PL
2 PL
70 g
podľa potreby (na potretie)
podľa potreby (na dosku)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások zmiešaním cukru, časťou mlieka a droždia. Posypeme trochou múky a necháme 10 min. na teplom mieste.

  2. 2

    Do misy preosejeme múku, prášk. cukor, pridáme štipku soli, roztopený tuk, žĺtok, zvyšné mlieko a kvások. Na dochutenie môžeme pridať rum či citrónovú kôru. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa nelepí na misku. Posypeme múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teple 1 hod. kysnúť.

  3. 3

    Po nakysnutí premiesime a rozdelíme na 50 g guľky. Guľky uložime na plech s papierom na pečenie, roztlačíme dnom pohára a naplníme lekvárom. Boky potrieme vajíčkom s trochou oleja a koláče posypeme mrveničkou. Mrvenička: zmiešame cukor, polohrubú múku a Heru.

  4. 4

    Pečieme pri teplote 180 °C, 20min. Po upečení, ešte horúce koláče potrieme mliekom a rozpusteným maslom.!!!!! Toto je veľmi dôležitý krok, potom ostanú koláče krásne mäkké. Pokiaľ sa nezjedia hneď, po vychladnutí ich zakryjeme fóliou.

    Tradičné české tlačené koláče - obrázok 4

Diskusia k receptu

evanaaa
Ako som už spomenula, si šikovný, na tieto koláče mám chuť vždy, keď ich niekde vidím. Mne sa nezdá veľa mlieka, a @Martin2002 asi vie, keď sa mu tak pekne podarili.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia