Kohút na víne
Kohút na víne

Kohút na víne - Coq au vin

radox1 - fotkaradox1, 29. júla 2017
Kohút na víne - Coq au vin
Foto: radox1

Klasika francúzsko-burgundskej kuchyne, ktorá si zaslúži pozornosť. Kvalitným vínom rozhodne nešetríme, nakoľko od neho sa odvíja výsledný chuťový zážitok. Ak nemáme po ruke napr. Zobraziť celý popisKlasika francúzsko-burgundskej kuchyne, ktorá si zaslúži pozornosť. Kvalitným vínom rozhodne nešetríme, nakoľko od neho sa odvíja výsledný chuťový zážitok. Ak nemáme po ruke napr. nejaký pinot noir, môžeme ho kľudne nahradiť našim silným rulandským modrým, alebo cabernetom.

5-6
porcií
30 minút
príprava
240 minút
na 140 °C

Suroviny

1 ks
1 fľaša (burgundské - Pinot noir)
200 g
150 g
4 ks
200 g
2 ks
4 ks
100 g
50 g hustý
 (celé aj mleté)
4 ks
0,5 dl
4 ks
1 plechovica




Postup

  1. 1

    Pripravíme si marinádu: Kohúta naporciujeme na kusy, takisto zeleninu na kocky, pridáme koreniny, všetko zalejeme kvalitným červeným vínom a necháme odležať jeden alebo dva dni. Do veľkého hrnca vložíme maslo, nakrájanú slaninu na kocky, necháme ju z časti vytopiť a na nej opečieme naporciované mäso, aby sa nám zavrelo, následne vyberieme a dáme bokom. Potom vložíme všetku zeleninu plus šampiňóny, a opekáme do tzv. hnedého základu, pridáme pretlak, ktorý necháme dobre vyrestovať do vyčírenia tuku, a všetko zalejeme vínom spolu s koreninami, v ktorom sa marinoval kohút. Necháme z polovice víno vyvariť, vložíme časti kohúta, prikryjeme hrniec a vložíme ho do rozhorúčenej rúry nastavenej na 140 °C a dusíme 3-4 hodiny. Počas dusenia si rúru nevšímame a ideme si po svojom. Po upečení vyberieme mäso a zeleninu z hrnca a omáčku precedíme. Privedieme ju opäť do varu, pridáme koňak, malé cibuľky, ktoré som nemal, tak som ich nahradil lupeňmi opečenej šalotky. Ak je omáčka riedka, tak ju pomaly zredukujeme - zvaríme na požadovanú konzistenciu, dochutíme soľou, ml. korením, vypneme a na koniec zašľaháme kúsky studeného masla, čím omáčku zaglazujeme. Pre lepší efekt odporúčam na masle opražiť šampiňóny, cibuľky alebo kúsky šalotky aj s petržlenovou vňaťou do hneda a podávať samostatne ku kohútovi. Príloha je voliteľná, ja som zvolil zemiakovú kašu.

    Kohút na víne - Coq au vin - obrázok 1

Diskusia k receptu

frezia
Kohuta neviem, ci zozeniem, ale sliepka nie je problem. Coskoro vyskusam tento krasny recept.
1x radox1
dosa
veru mňam... parádný kohút
tiginko
kohuta som este nikdy nevarila a jedla z neho len polievku a paprikas. Takto sa mi velmi pozdava, pre istotu si ulozim recept a ked bude cas, pozriem sa po kakasovi
jeery
Nikde nečítam soľ. V receptu sa nepoužíva?
mracik9
Tak prišiel čas vyskúšať,kohút čaká v chladničke 😋👌




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia