Bylinkový sirup z mäty, medovky a verbeny

mitzy - fotkamitzy, 30. júna 2017
Bylinkový sirup z mäty, medovky a verbeny
Foto: mitzy

Brázdila som internet a hľadala sirup z verbeny. Natrafila som na českú chalupársku stránku a na nej i zakotvila. Sirup čisto z verbeny som Zobraziť celý popisBrázdila som internet a hľadala sirup z verbeny. Natrafila som na českú chalupársku stránku a na nej i zakotvila. Sirup čisto z verbeny som síce nenašla, ale kombinácia verbeny, medovky a mäty očarila. Recept som si upravila, 4 kg cukru (špeciálneho do sirupov jednak nemám a jednak používam radšej trstinový.) Taktiež sa mi páčil viac varný postup @Sonulienky pri bazovom sirupe, tak som si ho zopakovala pri tejto várke. Opakovanie je matka múdrosti, tak overené veci treba zachovať.

Suroviny

10-15 stoniek s lístkami
10-15 stoniek s lístkami
10-15 stoniek s lístkami
2 l
1 kg
2 ks
1-2 ks




Postup

  1. 1

    Stonky s lístkami (cca 25 cm dlhé) opláchneme, zbavíme najtuhších stoniek, zalejeme prevarenou vlažnou vodou (2l). Pomaranče umyjeme, zbavíme šupy, pokrájame na krúžky a vložíme k bylinkám. Ak chcete, pridajte aj jeden citrón. Nádobu prekryjeme gázou, detskou plienkou alebo plátenou utierkou. Necháme v chlade odpočívať 24-48 hodín.

  2. 2

    Po tejto dobe odležania vysterilizujeme poháre a fľašky, viečka i naberačku. Pripravíme si ich vedľa sporáka. Na sporák postavíme hrniec, pripravíme si sitko s jemnými očkami a odležanú zmes prelejeme, bylinky a pomaranče nad sitkom aj pomačkáme a vytlačíme čo najviac šťavy. (Ak ste zmes prekryli gázou, môžete samozrejme precediť cez ňu.) Zapneme oheň a keď sa voda začne variť, stíšime ohrev. Pridáme cukor a miešame, kým sa neroztopí. Varíme zhruba pol hodinu tak, aby voda nevrela a občas premiešame. Pridáme šťavu z citróna na zakonzervovanie (miesto kyseliny citrónovej.)

  3. 3

    Keď sme spokojní s konzistenciou sirupu, vypneme ohrev. Sirup naplníme do pohárov a fliaš, zavrieme poriadne vrchnáčikmi a preklopíme hore dnom. Môžeme ich samozrejme aj vysterilizovať v hrnci s vriacou vodou cca 10 minút. (Pozor, aby poháre nepukli.)

Diskusia k receptu

jack
Super sirup si navarila Mitzinka.Možno skúsim aj ja.
1x mitzy
luss44
hneď som si vytvorila novú kolónku Sirupy a uložila Tvoj rcp. Mätu aj medovku mám ale verbenu nepoznám, musím vymyslieť náhradu.
mitzy
@Jack @Luss44 ďakujem ;) kľudne i bez verbeny, ja som mala na ňu šťastie v Tescu a ujala sa mi na balkóne. Jej vôňu mám veľmi rada.
haji
Bezva kombinace bylinek, s verbenou jsem ještě nezkoušela. Krásné foto! Jsi šikulka! Přeji krásný den, milá @Mitzy. U nás v noci, chválabohu, konečně trochu popršelo.
1x mitzy
mitzy
@Mirop (1.7.2017 08:58)
hmm...v podstate aj hej, máš samozrejme pravdu. aj do citronády dávam cukor. občas si dám aj kofolu, vineu vonku. nie som zas taký askéta, že pijem stále čistú vodu, aj keď tú pijem najviac. Čapujem si ju do zdravých fliaš, minerálkam v plastoch neverím, v skle nemajú všade...inak predtým sa i do coca coly dával trstinový cukor, čo som si čítala, z ochutených malinoviek z obchodu je veľa obezity, dávajú tam dosť veľa bordelu, aj tie sladidlá pofidérne, myslím, že toto nie je tak zlé raz za čas. @Radost vďaka ;)
mitzy
@Haji ďakujem ti :) u nás tiež pršalo a počko vcelku fajn po tých vedrách ;)
@Conscientia u mňa zas umiera petržlen :) neviem prečo...vždy len petržlen.
siisa
Ten sirup musí byť výborný ! Ja idem robiť z ríbezlí, lebo nám pomaly dozrievajú :)
justin
Dobry den, prosim Vas aky je rozduel medzi,, štavou z citrona a kyselinou citronovou?
Dakujem.
haji
@justin
Kyselina citronová je chemická látka, šťáva z citronu přírodní. Dávám oboje. Ale u šťávy z citronu může dojít k tomu, že kousky z citronu mohou zkvasit, oplesnivet. Proto tekutinu přecedím přes jemné sítko a dodám ještě trochu kyseliny citronové /konzervant, kyslejší chuť/. Nezaváram, iba horké zavíčkuji a zabalím. Je na každém, kdo si co vybere. Jde vyzkoušet více způsobů, pak se ustálit na svém ověřeném postupu. Hezký den!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia