Zeleninová polievka
Zeleninová polievka

Zeleninová polievka s hráškom

palma - fotkapalma, 13. júna 2017. Komerčný recept.
Zeleninová polievka s hráškom
Foto: palma
4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks
2 ks
1 ks
kúsok
kúsok
100 g
niekoľko
2 ks
 (petržlenová vňať, tymian, bobkový list)




Postup

  1. 1

    Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame na kolieska a polovicu odložíme bokom.

  2. 2

    Na oleji orestujeme polovicu nakrájanej koreňovej zeleniny spolu s pórom. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Po krátkom restovaní zalejeme vriacou vodou, pridáme celú cibuľu a bylinky. Varíme aspoň 30 minút.

  3. 3

    Vývar scedíme, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, druhú polovicu koreňovej zeleniny a varíme, kým nezmäknú. Pár minút pred dovarením pridáme hrášok a hráškové struky.

Diskusia k receptu

evanaaa
Aj tak tomu celkom nerozumiem, alebo ano? Polovicu zeleniny uvaríme a potom scedíme a do scedeného vývaru dáme variť zemiaky a druhú polovicu zeleniny, tú asi tiež varíme do mäkka, ale čo s tou prvou uvarenou polovicou? Tú zjeme alebo azda vyhodíme? Načo variť takto na dvakrát, aký to má význam?
palma
Evanaaa, zvyčajne varíme zeleninu v polievke naraz, je to rýchlejšie. Ale môžeme si tiež opísaným spôsobom pripraviť chutný zeleninový vývar tak, že necháme zeleninu uvariť domäkka. V zeleninovom vývare potom varíme druhú časť zeleniny, nevaríme ju tak dlho, niekto ju má rád chrumkavejšiu. Je len na vás, aký spôsob si vyberiete. Mäkkú zeleninu, ktorú sme odložili, môžeme pridať do zeleninových placiek alebo fašírky.
haji
Achjo, že voda so zeleninou, polévka je o inom? haha Včera jsem dělala zeleninovou letní. A protože svět chce být klamán, stonky brokolice jsem rozmixovala tyčákem. Ale stále je to voda so zeleninou. Postupovala jsem podobně, jen jsem některou zeleninu dříve vytáhla, doplnila další, zkompletovala. Je to o tom, že nová zelenina je jemnější a žádá si kratší dobu vaření. Nesmírně chutná, letní polévky jsou výborné. Měla jsem brokolici, nové brambory, mrkev, hrášek, stopkový celer, bylinky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia