Pečená kačka
Pečená kačka

Kačacie stehno v šolete

nocka - bez fotkynocka, 1. júna 2017
Kačacie stehno v šolete
Foto: nocka
4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

4 ks (alebo husacie)
150 g
150 g sušený
1 PL
2 ks
4 strúčiky
 na dozdobenie




Postup

  1. 1

    Jačmenné krúpy a hrach cez noc namočíme do vody. Každé zvlášť. Stehná dáme do pekáča osolíme, pridáme masť a trochu vody, cesnak a cibuľu. Ak pečieme husacie stehná, pridáme rascu.

  2. 2

    Namočený hrach a jačmenné krúpy uvaríme vo vode, v ktorej sme ich namáčali.

  3. 3

    Upečené stehná vyberieme z pekáča, výpek prelejeme do rajničky a necháme na miernom plameni variť. Do vyredukovaného výpeku vložíme jednu veľkú pokrájanú cibuľu, ktorú opečieme do chrumkava. Cibuľku s trochou masti primiešame k hrachu a jačmeným krúpom, osolíme, okoreníme, dochutíme majoránom.

Diskusia k receptu

nocka
Je to recept asi od Polreicha. Neviem presne. Šolet s hrachom sa mi zdá jemnejší a kompaktnejší a navyše mám rada majorán. Ten sa hodí aj k hrachu aj ku krúpom.
Šolet jé možné dať aj so stehnami do pekáča, trochu zapiecť
1x haji
arnilka
chýba mi tu fazuľa, mletá štipľavá a sladká paprika, zázvor, mleté čierne korenie, šolet zásadne obsahuje 3 druhy strukovín a nikdy neobsahuje bravčovú masť, lež husaciu alebo kačaciu.
arnilka
ešte jedna pripomienka - šolet je jedlo "lenivej gazdinky", všetky suroviny sa dávajú do hrnca naraz, cibuľa na listy rozobratá a na hrubé klíny pokrájaná, varí sa veľmi dlho a nie na sporáku. Kedysi gazdinka odniesla naplnený hrniec ráno k pekárovi a odišla pracovať na pole, pekár vložil hrniec do pece na chlieb, kde sa šolet uvaril do večera zbytkovým teplom pece cca za 10 až 12 hodín, večer po návrate z poľa si gazdinka vyzdvihla hotový šolet a odniesla domov. Dnes sa šolet pripravuje priemerne 4 i viac hodín v rúre pri oveľa nižšej teplote cca 70 až 80 stupňov C.
prepáč @Nocka , toto rozhodne nie je žiaden šolet a chýba tam cícer ako jedna základná strukovina šoletu.
nocka
O nemám ti čo prepáčiť. Som ti vďačná za nové informácie. Podľa tohoto to naozaj nemá nič spoločné so šoletom. Ak máš recept na ozajstný šolet, bola by som ti zaň povďačná. U nás doma sa nič takéto nevarilo
a ani ma nenapadlo to nejak riešiť. Proste som videla recept a uvarila. Sú to teda krúpy s hrachom. Ale boli fajné.
nocka
Ďakujem si zlatá. Určite si popozerám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia