Kuracie stehná na zelenine
Kuracie stehná na zelenine

Kuracie mäso s koreňovou zeleninou a oreganom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 15. mája 2017
Kuracie mäso s koreňovou zeleninou a oreganom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jednoduché a velmi chutné.

Suroviny

3 ks
4-5 ks
2 ks
menší kus
1 ks veľká
podľa potreby na podliatie
1 KL
1 KL
podľa chuti
2 malé ks
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Potrebujeme 3 väčšie horné kuracie stehná s chrbtovou časťou. Každe jedno stehno pokrájame na 4 časti. Dalej 4-5 stredne velkych mrkiev, 2 petržleny a asi pólku z 1 stredne velkej hlávky zeleru. Mrkvu a petržlen si pokrájame na 3-4cm dlhé kruhy, ktoré následne ešte prekrojíme pozdĺž bud na polovicu, alebo na štvore. Zeler pokrájame na pásiky a cibulu na kocky.

    Kuracie mäso s koreňovou zeleninou a oreganom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibulu si v jednej panvici na oleji zosklovatíme. Dáme na ňu mäso, osolíme ho a zakryjeme pokrievkou. Takto necháme cca 15 minút mäso akoby dusiť, aby si pustilo vlastnú šťavu.

    Kuracie mäso s koreňovou zeleninou a oreganom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked uz má dosť vlastnej šťavy, pridáme pokrájanú zeleninu, oregano, menšie bobkové listy, celú a aj mletú rascu a sol. Zalejeme do 3/4 vodou tak, aby zelenina ešte kukala :-) Takto zaliate varíme pomaličky do mäkka. Na konci ochutíme citrónovou šťavou :-)

    Kuracie mäso s koreňovou zeleninou a oreganom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ako prílohu som zmiešala 2 dl jazmínovej ryže s 2dl bulgurom, voda, kúsok masla a sol. Uvarila som to celkom klasicky, ako ryžu. Má to vynikajúcu chuť a velmi sa to k tomuto kuraťu hodí :-) Ale výborný je k tomu aj kuskus.

    Kuracie mäso s koreňovou zeleninou a oreganom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pre niekoho je toto možno nezvyklá kombinácia chutí, ale je to výborné. Ja som si toto jedlo oblúbila hned na prvýkrat, ked som ho jedla u mojej známej :-) Prajem dobrú chuť...

    Kuracie mäso s koreňovou zeleninou a oreganom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

tiginko
všetko je parádne, chute, suroviny, vône, príprava. Presne také, ako milujem. Len nechápem jedno - prečo deliť tie nešťastné kosti na menšie diely. Zažila som to v niekoľkých krajinách a celý zážitok z chutného jedla sa stratil pri vyberaní úlomkov kostí, a v najhoršom prípade vlastných zubov, z úst. Predsa stačí rozdeliť kura niekde v kĺboch, prečo ho sekať v kostiach... veľmi zvláštny zvyk, ktorý určite nie je komfortný pre stravníkov. To nie je námietka voči receptu, ten sa mi páči, len voči tomu nešťastnému deleniu kostí
cesminaz
@Tiginko (15.5.2017 22:53)

Milá @Tiginko ..to,ze ja som to takto pokrajala neznamena,ze to musi robit tak aj druhy.A logicke by malo byt aj to,ze to mäso,po takom rozrezaní treba od možnych úlomkov aj dobre oplachnut pod tečúcou vodou-čo ja stále robím.Takze nemam žiadny problem s úlomkami kostí :-) Nie vzdy to takto pokrajam,zaleži od toho,ze ktore časti kurata robim.Ked robim cele kura,tak ho len normalne rozporcujem.Je to na každom,ake kuracie mäso pouzije a ze ako si ho pokraja.Dakujem ti pekne za nahliadnutie a za tvoj komentar.Tesim sa,ze inak ti je recept po chuti :-)
izabella929
@cesminaz , kuracie mäsko aj zeleninu milujem..musí to byť veľmi chutné, skôr som mala dojem, že sa jedná o doma chovanú kuracinku, čo je celkom iný level..v každom prípade si na varila perfektný obed..)
violeta
Jedlo je naozaj chutné, najprv som ti nedvôverovala, prepáč :), lebo mi to pripomínalo kurací vývar, ale naozaj chutné jedlo, ďakujem za recept. Nakoniec som pridala sumak namiesto citróna, neviem, či mi to schváliš, ale riskla som to ;)


haji
Miluji dušené maso všeho druhu, se zeleninou, na šťávě. U mě výborný recept. S bylinkami v tomto receptu jde krásně pracovat. Obdivuji, milá Cesmínko, tvoji kombinaci rýže s bulgurem - je sypká, já tuto kombinaci rozvařila na kaši. Jojo, když dva dělají totéž, není výsledek vždy stejný. haha Jsi šikulka, díky za receptík!
cesminaz
@Monty @Izabelka @Terinka55 @Haji dakujem vam za pozastavenie a za vase mile slova :-) @Violeta milá,no ty si ma fakt prijemne prekvapila ;-) V žiadnom pripade sa ospravedlnovat nemusiš,ten kto to nevarí s takymito koreninamy,ten vie túto chut len tažko odhadnut :-) Ale som rada,ze si predsalen s chutou spokojna,velmi sa tesim,ze doma chutilo.Ten Sumak si celkom dobre použila,mna by tam nebol napadol :-) Iste tam okrem kyslosti dal aj trocha inu chut.Sumak sa inak velmi hodí do mäsovych jedal :-) A tá bulgurova ryža sa hodí naozaj k hocičomu,celkom podla chuti.Dakujem ti za vyskušanie a tvoju odozvu s fotkou.
jack
Super jedielko,najviac ma pobavil bod č.3."aby zelenina ešte kukala" :-) Takéto stehna zvyknem kupovať na perkelt,horné.Manžel má rád keď sa mäsko vyvarí spolu s kosťou.Určite skúsim aj tento tvoj recept.
cesminaz
@Jack @Jankavaskova dakujem za vas komentik :-) a budem rada,ak jedlo vyskusate a date potom aj vediet :-) @Zinnajdha :-) nebol to môj nápad,aj ja som sa to naučila.Som si istá,ze ti bude chutit :-)
tiginko
ďakujem @cesminaz za výborný recept. Dusila som po opečení rozporciovaného kuraťa v liatinovom hrnci v rúre 30 min. Potom som to vypla a nechala dôjsť, kým sme sa vrátili po niekoľkých hodinách domov bolo to akurát, skvelé, mäkké, voňavé. Cibuľu som mala na osminky, po vzore @violeta som použila sumak a kedže som nemala práve doma bulgur, tak som klasickú ryžu miešala 1:1 s cestovinovou (túto kombináciu som si obľúbila od @jody ). Ukladám medzi overené recepty a bude určite repete. Peknú nedeľu :-)


tiginko
@Cesminaz (16.5.2017 05:08)

prepáč, až teraz som si všimla tvoju reakciu na môj koment. Ja vôbec nepochybujem o tom, že v tvojej kuchyni nedochádza k úrazom kvôli drobných kostičkám podobného typu, poznám podľa tvojich receptov aspoň virtuálne tvoj zodpovedný prístup a lásku k vareniu a stravníkom zvlášť. Takže ešte raz sa ti ospravedlňujem, ak som sa ťa mojou poznámkou dotkla. Na našich pár cestách po moslimských krajinách sme boli rozčarovaní z toho, že chuťovo síce ponúkali skvelé jedlá, ale kuracie mäso, ktoré je spolu s jahňacím asi najrozšírenejšie, bolo nasekané hlava-nehlava/kosť-nekosť. Chápem, že zrejme tak robia preto, potrebujú spracovať kura celé, bezo zvyšku, v prípade že nevaria zároveň vývar z kostí a neukladajú tak ako my zvykneme, chrbty a iné nespracované časti kuraťa do mrazničky. Ale napríklad aj v Grécku sme sa stretli s tým, že stehenná kosť bola úplne zbytočne preťatá v polovici. To som nepochopila a nepochopím. Narobili pekáč plný drobných úlomkov kostí a rozfranforcovaného mäsa, a pritom to mohla byť skvelá dobrota.
2010
@Tiginko , ja som sa na to davno pytal nasho kuchara v afrike, omacka ma vraj lepsiu chut - spik z kosti. Robia to pri vsetkych masach, jedno ci je to kozlacina ci kuracina.
cesminaz
@Tiginko (21.5.2017 13:21)

Milá @Tiginko nerob si žiadne obavy,ja sa len tak lahko neurazím :-) Som si vedomá toho,ze kazdy ma pravo na svoj názor a nie každému vyhovuje/chutí to isté.A ja to akceptujem.Hovorí sa: "Aj ked sa na hlavu postavíš a spravíš aj nemožné,vždy sa nájde niekto komu sa to páčiť nebude.Všetkým nevyhovieš " :-) A ver,ze ani moja kuchyňa nieje bez chyby,malá chybička sa môze stať hocikedy hocikomu :-) A čo sa týka toho sekania kostí,nám to práve vyššie vysvetlil @2010 :-) dakujeme. V kuchyniach robia väčšie množstvo mäsa,pre vela ludí,tak sa im to mäso asi oplachovať nechce.Ale v domácnosti si to 1 kura človek opláchne za 10minút :-) Takze mila @Tiginko zelam ti aj ja krasny žvysok nedele a dakujem za tvoju odozvu aj s fotkou :-) Tesim sa,ze vam chutilo!
tondo
Perfektne a hlavne chutné jedlo Vdaka za recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia