Ovocná torta
Ovocná torta

Ovocná torta

nocka - bez fotkynocka, 12. mája 2017
Ovocná torta
Foto: nocka

Jednoduchá torta pre tých, čo vedia upiect piškótu a chcú občas prekvapiť.

12
porcií
40 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
180 g
120 g
2 lyžice
Plnka:
250 g
250 g
125 g
3 lyžice
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Z troch bielkov vyšľaháme sneh. Postupne po lyziciach pridáme 90 g kryštáloveho cukru a 1 lyžicu vody. Do vyslahaneho snehu pridáme postupne 3 žĺtky a znova vyšľaháme elektrickým šľahačom. Do tejto zmesi jemne zapracujeme 60 g múky a zamiesame rucnou metlickou aby bolo cesto nadychane. Na papierom vystlany plech vylejeme cesto a upečieme na 180 °C . Este teply upeceny plat zavinieme pomocou peciaceho papiera do rolady. Po vychladnutí plát rozbalime a natrieme kyslejším džemom a zabalime znova do rolky,ktoru pokrajame na cm kruzky.

  2. 2

    Pripravymi si rovnake cesto ako v bode 1.,ale peciemeho v tortovej forme. Vyklopíme a necháme ho vychladiť a natriemeho lekvarom.

  3. 3

    Plnka: Maslo vyšľaháme s praskovym a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme jemný tvaroh, mascarpone a dohladka vyšľaháme. V dalsej miske vyšľaháme slahackovu smotanu a pomaly pridávame do pripravenej peny a zľahka premiešame metličkou.

  4. 4

    Dohotovenie. Na dno tortovej formy poukladáme nakrájané kruzky z rolady v bode 1. Tieto kruzky lekvárovej roládky zalejeme krémom. Dobre potrasieme aby sa krem dobre rozlozil. Na krém poukladáme nakrájané jahody a pritlačíme upečeným korpusom ktorý sme natreli džemom. Odložíme do chladu a necháme stuhnúť. Tortu prikryjeme doskou a preklopíme, tak, že roládky sú navrchu torty. Ozdobíme ovocím, šľahačkou, alebo krémom.

Diskusia k receptu

kukulienka71
absolútne nevhodne popísaný postup pre začiatočníka:-(
bod1: k pene pridáš všetok cukor? lekvárom potrieš zvinutý plát?
bod2: z 3 vajec vyšľaháš cesto???
bod 4: kde je písané, čo urobíš s natretým plátom z bodu1? chýba, že ho pokrájaš na plátky
Aj keď je to krátky popis, podstata uniká na drobnostiach a tým pádom nedáva zmysel. Ak už nie je fotopostup, kde obrázky znázorňujú jednotlivé fázy prípravy a netreba toľko slov, tiež sa to dá napísať výstižnejšie.
Hlavne, že slovo "vyšľaháme" je použité v tomto krátkom texte až 7 krát.
nocka
Ospravedlňujem sa "začiatočníkom" asi som ňou bola už dávno a nepamätám si aké je to ťažké piecť podľa absolútne nevhodného postupu.
Doporučujem: ak niekto niečo nepochopí nech mi napíše. Rada vysvetlím po "lopate"
ak to nepôjde ani tak, vykašli sa na recept a upeč tak ako to vieš. Len tam prišľahaj lásku.

evanaaa
Určite je dezert dobrý, tie chýbajúce údaje som si aj ja hneď všimla, ale aj si domyslela, čo pre každého však nemusí byť jasné, preto je dobré radšej sa dvakrát spýtať ako raz pomýliť.......ja som inak podobný dezert videla ( možno aj tu), ale tam sa hotový koláč neprevracal, lebo základ bol tiež celý plát, tak ako navrchu, takže roládky boli pekne v strede a pri krájaní sa ukázala tá štruktúra.
kukulienka71
@Nocka (12.5.2017 14:46)
namiesto ospravedlnenia by si mohla celý recept prepísať po tej "lopate", aby ti nikto nemusel počas pečenia vypisovať a čakať na vyjadrenie.
Hoci nie som začiatočník, neviem si predstaviť, žeby som podľa tohto receptu "z troch vajec ušľahala cesto" bez ďaľších prísad napr.
A to pri každom pečení pridávam veľa-veľa lásky;-)
monty469
Ako napad fajn , ale pre zaciatocnikov to je " spanielska dedina". Fotopostup by tomu pomohol
jack
Ajajáj,tak toto ti nevyšlo:-)
nocka
aaaale prave ze vyslo.Aj forma sa oblizala.Preto som chcela dat inspiraciu.Myslim ze je jedno aku formu zvolis,ci upecies jednoduchy korpus,alebo sa pohras.Krem urobis za par minut,nic nevaris,nechladis,urcite sa nezrazi a ked das vela ovocia je este aj zdravy.
nocka
@Evanaaa (12.5.2017 18:47)

Ano videla som rozne varianty.Vola sa to cierna ruza.Najdes na nete.
haji
Určitě by mi tvůj ovocný dort chutnal, příjemná kombinace, bezva krém, oceňuji domácí piškot a efekt s roládou. Díky za receptík!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia