Hovädzia roláda
Hovädzia roláda

Rolovaná hovädzia slabina v leče fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 7. mája 2017

Hovädziu slabinu som dostala od susedkinej rodiny. Ešte som tento druh mäsa nepripravovala nikdy a tak bolo na čase si to vyskúšať. Môžem iba Zobraziť celý popisHovädziu slabinu som dostala od susedkinej rodiny. Ešte som tento druh mäsa nepripravovala nikdy a tak bolo na čase si to vyskúšať. Môžem iba doporučiť, je to výborné mäso a dnes som ho rolovala a plnila.

8
porcií
15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg domáca
400 g domáce
350 ml domáce
80 g domáca
1 ks
 podľa chuti
1 PL čerstvý
štipka




Postup

  1. 1

    Najprv som si musela slabinu odblaniť. Bola to dosť veľká fuška, nešlo mi to tak ľahko ako sa mi to zdalo, ale popasovala som sa s tým.

    Rolovaná hovädzia slabina v leče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravenú slabinu som osolila okorenila.

    Rolovaná hovädzia slabina v leče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bravčové stehno som pomlela na mlynčeku. Vytvorila som z neho tzv.prát, ktorý mi mal slúžiť k tomu, aby mi rolovaná slabina držala spolu. Mleté som drvila rukami, pokiaľ sa mi nevytvorila lepkavá hmota. Počas drvenia som pridala trošku vody. Dopomôže k lepkavosti.

    Rolovaná hovädzia slabina v leče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na slabinu som natrela pripravený prát tak, aby bola rovnomerne po celej ploche. Pripravila som si potravinársky špagát. Rozložený plát som posypala rozmarínom.

    Rolovaná hovädzia slabina v leče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Slabinu som zrolovala a spojila špagátom.

    Rolovaná hovädzia slabina v leče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na panvici s bravčovou masťou som ju opiekla zo všetkých strán. Taká bola dlhá, že sa mi nezmestila na panvicu, ale popasovala som sa aj s tým.

    Rolovaná hovädzia slabina v leče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na veľkej hlbokej panvici som opiekla pokrájanú slaninu a cibuľu. Pridala som lečo. Do tohto základu som vložila opečenú roládu. Osolila, okorenila a pridala som štipku červenej mletej papriky. Pod pokrievkou som ju pomaly dusila za občasného podlievania horúcou vodou.

    Rolovaná hovädzia slabina v leče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotovú roládu som odkryla a nechala čiastočne odpariť tekutinu.

    Rolovaná hovädzia slabina v leče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Roládu som vyložila na dosku a nechala som ju 15 min odpočívať.

    Rolovaná hovädzia slabina v leče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Odstránila som špagáty.

    Rolovaná hovädzia slabina v leče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Roládu som nakrájala na kolieska. Potom som ju vložila do leča, aby sa prehriala. Pripravila som k nej zemiakovú kašu.

    Rolovaná hovädzia slabina v leče (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Prajem vám dobrú chuť.

    Rolovaná hovädzia slabina v leče (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Výborný oběd, krásná fota, servis, hned bych si dala říct. Jsi šikulka, milá Izi!
jack
Och,keby si bývala bližšie chodila by som k tebe na obedy:-)Vyzerá to božsky,ako v prvotriednej reštaurácii.
obor123
&Izka,navarila si výborný obed a k nemu si napiekla chutný a ukážkový zákusok. Vítaj späť. Veľmi si chýbala.
torticka
Izabelka, k takemu oblozenemu stolu by som si veru prisadla. Este ste doma? Ja len, aby ste ma nechytili.
ladin
Spica to je papa ta nasa slovenska tesim sa na dalsie
patroveckypitrs
Som milo prekvapený, ako sa ti podarilo tu slabinu pekné orezať a zrolovať. Už som to skúšal a viem, že to nie je jednoduché. Veľmi chutný obed si uvarila, máš u mňa palec hore a úprimný obdiv. Želám príjemný zvyšok víkendu.
ziegelfeld1968
Izabella, ten recept keby si bola napísala v strede minulého týždňa, to by si ma potešila viac. V sobotu večer mi priniesol farmár hovädzie mäso a keby som poznal tvoj recept, bol by som si objednal aj slabinu. Inak jedlo podľa tvojho receptu, musí byť vynikajúce. Klobúk dolu.Viem že z odblaňovaním slabiny, je to makačka na trpezlivosť, nebolo by lepšie použiť hovädzie zadné? Zadné má takú dosť fádnu chuť, slabina, móčing,krk sú jemnejšie druhy mäsa, tak poraď, skúsená kuchárka
ziegelfeld1968
@Ziegelfeld1968 (8.5.2017 11:44)
Ukladal som recept do KK, keď ma napadlo, že tam ide aj lečo. Takže keď budú domáce papriky, paradajky zo záhrady,bude domáce lečo a to bude iná bašta s čerstvým lečom.

izabella929
@patroveckypitrs ,nuž uhádol si, to odblaňovanie bola poriadna fuška..už som to v polovici chcela vzdať, lebo jednak sa mi pod rukami šmýkala a potom som sa bála, že zakrojím aj do mäsa..neskôr ma napadlo, že som si blanu mohla uchytiť do kuchynskej útierky, aby sa mi nešmýkala..ale potom som bola aj rada, lebo bola vynikajúca...vďaka za komentár..)
izabella929
@ziegelfeld1968 ,iste máš pravdu v tom, že jednoduchšie by bolo použiť iný druh mäsa, vyhla by som sa odblaňovaniu..zase by som prišla o pôžitok z chuti tohto šťavnatého kúska mäsa..už keď som ho dostala, prvé čo ma napadlo, že ju budem rolovať..napokon v bravčovine bežne plním tento tenký plátok mäsa a tiež je to úžasná chuť..no a s lečom to bolo perfektné..mám svoje vlastné zavárané lečo a to je celkom iná chuť ako kúpené..možno to o mne ešte nevieš, ale môj domáci mäsiar, ktorý mi chodil porážať ošípané ma naučil mnoho okolo toho a dokonca som sa naučila aj vykosťovat bravčové mäso..keď budeš mať možnosť kúpiť tento druh mäsa, pri odblaňovaní použi kuchynskú útierku, možno to pôjde ľahšie..móčing a krk sú vynikajúce druhy mäsa, ale na rolovanie nie sú vhodné..to nie je o skúsenosti, ale o chuti a kulinárskom zážitku..vďaka za komentár..)
siisa
Výborne si navarila milá @Izka , pekne spracovaný fotopostup a krásne foto :)
evanaaa
Slabinu rada kupujem a aj teraz ju mám v chladničke na polievku, ale ak si to rozmyslím, možno bude zrolovaná :) Lečo nemám, ale dá sa aj z čerstvej zeleniny, nie? Izka, píšeš, že si tam dala rozmarín, ale nie je to náhodou tymián? Asi si sa pomýlila, ale nevadí, lebo bylinky sa môžu dať rôzne, hoc aj petržlenová vňať.
leaela
Ahoj.som rad,ze ta opat vidim.pekny vecer prajem ;)
izabella929
@siisa , potešila si ma, mám rešpekt pred tvojou nekonečnou húževnatosťou v kváskovaní, asi by som nemala trpezlivosť, hoci rada pracujem s kysnutými cestami..@evanaaa , prečo by som vás klamala, použila som rozmarín, ktorý si pestujem pre tieto účely na parapetnej doske a má už úctihodnú výšku..možno preto sa ti to tak javí, lebo som listy stiahla zo stonky..a zeleninu môžeš použiť podľa vlastného uváženia, mne sa k tomu najviac hodilo lečo, lebo ho chutne doladila šťava z mäska..@tinkad ,vďaka za privítanie.-)@leaela , ten tvoj roztopašný úsmev mi už tiež chýbal.-)vďaka a krásny deň aj tebe.-)Všetkým vám, veľmi pekne ďakujem za komentáre a len dúfam, že vaše očakávanie nesklamem..)


1x haji
haji
Nádherný rozmarýn, smekám. Já každý rozmarýn zavraždím. Kdo umí, ten umí! Přeji krásný den, milá Izi!
evanaaa
@Izabella , Izka, prepáč, ja som nemyslela, že si klamala, ale že si sa zmýlila.....ale ako zisťujem, chyba je u mňa, lebo som nevedela, že je viac druhov rozmarínu, myslela som, že je len ten "ihličkový" a keďže som kedysi mala tymián v kvetináči, vypadal úplne ako tvoj rozmarín.....tak teraz už viem......
izabella929
@evanaaa , nič sa nestalo predsa...)ani neviem aký druh pestujem, vlastne som len rada, že sa mu tu páči..mne sa zase nedarí dopestovať v črepníku tymián, hoci ho mám radšej ako rozmarín, lebo sa mi hodí k rôznym druhom mäsa..počas leta som si ho pestovala vonku, no na zimu mi vymrzol..pozdravujem Evka.-)
root
Lečo mám veľmi rád, takže palec nahor a ten rozmarín je náááááááááááádhernýýýýýýýýý.
2x root a luss44
kecemis
Som rad ze si sa vratila z dovolenky a hned s peknym receptom. Uz mi chybali tieto tvoje, resp. moj virtualny obed.
radox1
taketo rolády mam rad.chcel by som sa spytat,preco vsetko robis na doske-plyne,a nevyuzivas aj rúru.
izabella929
@radox ,odpoveď je jednoduchá, pretože možno nevieš, že každý týždeň pečiem v trúbe zákusky, chlieb a pečivo..takže kvôli spotrebe energie...
arnilka
prekrásny recept 5* ukladám do kk.
rozmarín máš nádherný a krásny výhľad do parku, kde to je?
arnilka
a vitaj nám späť :-)
teším sa na tvoje recepty!!!
odklikla som skôr, prepáč.
klukodvody
Srdečně zdravíme a potěšil nás Tvůj recept a oku opět zalahodilo Tvé prostírání. Je dobře, že jsi zpátky. Pěkná a pečlivá práce.
izabella929
@klukodvody ,ďakujem vám obom za milé pozdravenie..teším sa, že vám lahodí taký kúsok mäska.-) ďakujem pekne a tiež pozdravujem oboch a prajem hlavne zdravie.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia