Chutné malé posúchy

mitzy - fotkamitzy, 4. mája 2017
Chutné malé posúchy
Foto: mitzy

Vďačný recept pre výletníkov :)

8
porcií
75 minút
príprava
20 minút
na 230 °C

Suroviny

170 g
330 g
21 g
300 ml vlažná
1 štipka
Na potretie:
8 PL
1 štipka
2-3 strúčiky
 štipka
 štipka
Bonus na posúch:
6 ks
1/2 ks
1 strúčik
1 plná hrsť
 štipka
 štipka
 štipka
 štipka
1 KL
 malá štipka
 podľa chuti (saturejka, šťaveľ, mäta)
Na vymazanie plechu:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kysnuté cesto: V mise zmiešame vlažnú, skôr teplejšiu vodu s polovicou droždia. Pridáme postupne hladkú múku a špaldovú hladkú múku. Vypracujeme cesto: miesime rukou, naťahujeme. Vypracované cesto necháme vykysnúť na hodinu pod utierkou pri okne.

  2. 2

    Kým kysne cesto, pripravíme si v menšej miske olivový olej s pretlačeným cesnakom, soľou a sušenými bylinkami.

  3. 3

    Na panvičke pri chystáme bonus na posúchy: na olivovom oleji spolu s červenou paprikou popražíme najemno pokrájanú cibuľu a cesnak, slnečnicové semienka, pridáme rozštvrtené cherry paradajky (alebo jednu strapcovú veľkú), osolíme, trošku pocukríme a pridáme bylinky a čierne korenie. Premiešame, pár minút podusíme, odstavíme. Uvádzam dávku na osem posúchov, ja som si upiekla polovicu posúchov s paradajkami, polku len potreté olejom.

  4. 4

    Vykysnuté cesto po hodine krásne nakysne, vyberieme ho na pomúčenú dosku a rukami vyvaľkáme na valec. Nožíkom ho rozdelíme na 8 zhruba rovnakých častí. V rukách urobíme z každej časti guľu a z tej urobíme placku. Placky poukladáme na vymastený plech. Potrieme ich olejovou zmesou z misky a lyžičkou na ne naukladáme paradajkovú časť. Na to všetko ešte dáme natrhané bylinky podľa vlastnej chuti a zásoby. Ja som použila svoje balkónové: saturejku, šťavel a mätu. Pečieme vo vyhriatej rúre na 230 stupňoch Celzia 15-20 minút.

    Chutné malé posúchy - obrázok 4
  5. 5

    Keď posúchy vyberieme z rúry, pokvapkáme ich ešte olejom s prelisovaným cesnakom, ktorý nám ostal v miske. Nebojte sa, že by to bolo príliš cesnakové, je to veľmi dobré. Posúchy sú po upečení mäkkučké vo vnútri a chutia výborne. Ak nezjete hneď na jedno posedenie, uchovajte v sáčku, aby nestvrdli a vezmite na výlet. Prajem dobrú chuť! :)

    Chutné malé posúchy - obrázok 5

Diskusia k receptu

jack
Vydarili sa ti krásne.Dcére ulahodím,pretože je tam cesnak aj paradajky.Samozrejme si pochutíme aj my s manželom.Vďaka.5*
haji
Mně by také chutnaly tvoje posúchy, jen je mít u ruky.
1x mitzy
jankov
Určite najbližšie skúsim a aj s iným bonusom na niektoré posúchy, nech si závidia...
...len malá pripomienka k tomuto "Vypracované cesto necháme vykysnúť na hodinu pod utierkou pri okne"...pri okne ako kedy a či je pri ňom teplo...
...ja mám veľa rokov odskúšané takéto kysnutie cesta: misu s cestom prekryjem potravinárskou fóliou ale tak, aby pri kysnutí zostalo trochu priestoru na únik vzduchu z misy, na to dám utierku a dám misu na deku do fotelky a misu celú obalím dekou a dám cestu potrebnú dobu trochu radosti, nech sa teší, ako sa mu fajne v teplúčku kysne...
...tá fólia je dobrá na to, že ak sa náhodou cesto pri kysnutí viac rozparádi, alebo som zobral menšiu misu na dávku múky, lebo väčšia bola špinavá a nechcelo sa mi ju umývať, tak nezababre utierku a z fólie ho ľahko dostanem dole...cesto mi, v tejto mojej dekokyske, vždy kvalitne vykyslo a nepotrebujem žiadnu miskukysku...:-)
2x mitzy a zahra
afataga
pekne zemlicky, urcite chutne, len su akesi bledule neduzive :-), ja by som ich dlhsie piekla, ja si kysnute cesto davam urobit bud do DP, alebo aj kolega vyssie, zakryjem foliou a dam do vypnutej rury, alebo do chladnicky a pouzijem na druhy den
1x mitzy
afataga
oprava: ako kolega
este som zabudla, ze saturejka je aj moja oblubena bylinka, davam ju skoro vsade, kde len trochu pasuje
1x mitzy
mitzy
@Afataga (5.5.2017 19:16)

Ach ja viem :,D ...ten pocit, keď sú posúchy bledšie ako tanier... nevadí, najbližšie ich nechám dlhšie v tom solárku..
mitzy
@Maximamaximova (6.5.2017 10:38)

Och, ďakujem veľmi Ti pekne mladá dáma :) Ako stará meštianka som polichotená, ako reálna žena si idem radšej tie ruky natrieť krémom :)
lenkana
@Mitzy (6.5.2017 16:19)

Ako reálna žena by si si mala uviesť v profile reálny vek, nie tu takto zbytočne balamutiť mladé dámy.
Ale recept je celkom dobrý, páči sa mi.
evanaaa
@Lenkana , ten vek v profile nie je jej chyba, stalo sa to viacerím tu, prečo, to neviem, je ešte, alebo bolo viac takých s nereálnym vekom, alebo aj naopak. Hádam by admini vedeli......
mitzy
@Lenkana (6.5.2017 17:37)

Ako reálna žena žijem so svojím vekom, ale nepotrebujem mať reálne meno, ani reálny vek na internetovom portáli o varení. V popise o mne by si sa dočítala i to, že to nie je môj vek, aj to, že sa ku tomu priznávam :) Nie je mojím cieľom balamutiť ľudí. @Evanaaa Varecha je v mojom prípade bez viny. Sama som si zvolila vek kvôli fotke, ktorú som si vybrala do profilu. Snáď kvôli takému vrtochu nebudem pranierovaná :)
redakcia
@Evanaaa (6.5.2017 17:58)

Vek si pri registrácií udávajú samotní užívatelia. A každý tento údaj udáva podľa vlastného uváženia. Korigovať alebo overovať vek nie je v našej kompetencii.
1x mitzy




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia