Zemiakové fašírky
Zemiakové fašírky

Zemiakové fašírky s kozím syrom a kyslou smotanou fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 2. mája 2017

Na toto jedlo mám spomienky spojené s mojou babkou. Nosila nám to na rolu keď sa sadila kukurica a zemiaky. Vraj aby sme vládali Zobraziť celý popisNa toto jedlo mám spomienky spojené s mojou babkou. Nosila nám to na rolu keď sa sadila kukurica a zemiaky. Vraj aby sme vládali jamky kopať. Vždy sa po nich len tak zaprášilo. No a teraz keď ich urobím zmiznú z taniera zázračnou rýchlosťou. Dajú sa jesť aj samotné. Ja ich mám rád s kyslou uhorkou, alebo čalamádou.

8
porcií
10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g (varný typ C)
400 g
400 g
350 g
1-2 ks
Na vyprážanie:




Postup

  1. 1

    Pripravím si suroviny. Zemiaky očistím, pokrájam, dám do hlbšieho hrnca v slanej vode uvariť do mäkka. Vajcia pridávam podľa druhu zemiakov. Raz je to jedno, niekedy dve.

    Zemiakové fašírky s kozím syrom a kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kozí syr hrudku roztlačím na drobno.

    Zemiakové fašírky s kozím syrom a kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridám do syra smotanu a rozmiešam.

    Zemiakové fašírky s kozím syrom a kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zemiaky sa uvarili. Vodu zlejem no nie všetku, nechám trochu na dne.

    Zemiakové fašírky s kozím syrom a kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na horúce zemiaky nasypem múku. Tiež nechám asi štvrtinu z nej. Premiešam trochu, zakryjem pokrievkou a nechám zapariť na 15 minút.

    Zemiakové fašírky s kozím syrom a kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom ich začnem pučiť a pridám syr so smotanou. Napokon dobré premiešam varechou. Ak zatiaľ zemiaky vychladli pridám vajce a poriadne premiešam. ( Ja to robím rukou.) No ak je to ešte moc husté, tak pridám ďalšie vajce. Toto zemiakové cesto je dosť lepivé. Ak by cesto bolo moc zas lepivé tak použijem múku čo som si nechal.

    Zemiakové fašírky s kozím syrom a kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na rajnicu si dám zohriať olej a mokrými rukami tvarujem fašírky. Dá sa to aj dvomi lyžicami robiť. Dávam to hneď do horúceho oleja vysmážať. Hotové fašírky vyberám do hrnca, v ktorom mám sitko. To aby olej odtiekol.

    Zemiakové fašírky s kozím syrom a kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Čo dodať nakladať na tanier so zeleninou, alebo samotne a jesť. Želám aj Vám dobrú chuť.

    Zemiakové fašírky s kozím syrom a kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    U nás sa toho nevieme dojesť. Skúste a uvidíte.

Diskusia k receptu

evanaaa
@Patroveckypitrs , ešte tu nebol recept od teba, aby sa mi nepáčil, sú takpovediac ojedinelé, nemajú teda konkurenta, každý je tu asi jediný......to ich vymýšľaš alebo si berieš odniekiaľ inšpiráciu na ne? Aj zemiakové fašírky sa mi páčia, ak by nebol kozí syr, aký odporúčaš? A "mäsojedom" by sa dalo aj pridať kúsky šunky alebo údeného do nich - či by to už bolo iné?
haji
Hned bych ochutnala, bezva suroviny, fota, vůně se táhne až k nám. Jsi šikovný a věřím, že doma ví, že mají v tobě poklad!
terinka55
Vyzerajú dobre. Aj keď sa ja s "kozinou" nekamarátim, ale to je môj problém :-)
ancicka
Ten kozí syr by som zmenila za nejaký iný,lebo kozí syr je vzácny a škoda ho do faširiek,lebo sa pri vypražaní v ňom zabíjajú všetky vitamíny.
Inač si viem predstaviť tú chuť.
patroveckypitrs
Ďakujem vám za pekné komentáre. Tento recept mám po babke. V tej dobe boli skoro každej rodine kozy a sýr sa robil doma. Keď som nemal kozí syr, tak som nahradil tvarohom, ale už to nie je ono.
1x haji
jack
Pekný recept.Len ten kozí syr by som vymenila za.iný.Ja ho moc nemusím,cítim v ňom stále kozacinu.A to mi vadí.Dala by som asi tvaroh.Ale recept sa mi veľmi páči:)
ancicka
@Patroveckypitrs (2.5.2017 19:46)

Tak to Ti verím ,ja mám kozy aj dnes a teraz je syr u nás veľmi vzácny,lebo až teraz sa začína poriadne dojiť a syr ,tak na ňom je bitka,nestačím robiť,lebo aj mliečko pijeme,hlavne detí.Májový je najlepší.
Jack dnes 19:51./cítim v ňom stále kozacinu/-troška som sa nad tým pousmiala,ako sa dá v syru cítiť kozľacina?
Pozdravujem.
1x haji
jack
@Ancicka (2.5.2017 20:35)

No,neviem si pomôcť,ale je to tak :-) Normálne, taký kozací puch:D. Nemôžem zato.Som asi z inej planéty alebo čo.:))))
ancicka
@Jack (2.5.2017 20:56)

neviem odkiaľ si,ale rada by som Ta pozvala na ten môj,prídi!
sracz
Nádhera, zo všetkých strán a pohľadov! Nikdy som toto Tvoje dnešné "veľdielo" nejedol, ale veľmi rád by som ho ochutnal. Lepšie povedané zjedol. ... narodil som sa podvyživený a aj keď som pri príchode na našu spoločnú Matičku Zem, vážil habých 6 kg, vďaka inkubátoru a koziemu mlieku som dorástol až do dnešných 106! Kozy, ich mlieko a domáce výrobky z neho, ma spolu s mojim mladším bratom Imrichom, sprevádzali celé naše detstvo. Pod Šibenou horou v našich rodných Košiciach i v okolí vachtárne, pri dedkovi a babke, pod Šarišským hradom. Ďakujúc Tebe, @patroveckypitrs , kamarát vážený a milý, prežívam opäť nostalgické spomienky na detsvo a spolu sTebou som aj pri Tvojej babke! Maj krásne dni v pevnom zdraví a furt s úsmevom!
begonia2
Pozerám na to, čítam a hneď ma osvietilo. Veď to sú naše bryndzové smaženky. To robievame, len miesto kozieho syru dávam bryndzu. Dávno som nerobila vďaka za napomenutie.
jack
@Ancicka (2.5.2017 21:04)

No,keď to vezmem krížom krážom cez naše lúky a polia,tak vidím to tak žeby som do nedele došla:))) KE,milá @Ancicka . A ten tvoj syr by som rada ochutnala,určite je dobrý.Ten čo som jedla bol asi z inej vesmírnej galaxie :-D.Alebo tá koza:)))))
mracik9
Tak ten recept prišiel akurát vhod,kozičky sa začali dojiť,syr si vyrábam sama a je ho neúrekom,tak na budúce bude super dobrota,babičky boli kúzelníčky,vďaka im zato :))
gordonko
tak ako mnohý píšú kozacinu nemusím , ale viem si urobiť kravský syr ( kravskú hrudku ) alebo zo syrvátky ,,riccotu ,, .... recep sa mi páčí vyskúšam ho
zolik
@Patroveckypitrs skryl si recept podla ktoreho som dnes varila a chcela som Ti napisat, ze peceny bocik s paradajkovou kapustou (pouzila som cerstvu nie kyslu) bol fantasticky! Dakujem za recept a prajem pekny vecer.
patroveckypitrs
@Zolik (8.6.2017 20:11)

Ďakujem @Zolik a som rád, že chutilo. Áno skryl nie je mi zapotreby, aby zopár flustrovaných ľudí si naprávalo svoje nízke ego na mojich receptoch. A ani sem už viac receptov nepridám. Pokiaľ to nezačne byť normálna stránka. Vždy som bol presvedčený že na jedlo sa nemá hovoriť špatne. Tie výrazy veď to je hrôza. Pritom to sledujú aj okolité štáty a z toho si robia mienku o Slovensku.
haji
@Patroveckypitrs (9.6.2017 07:55)
Už toho mám dost, ten kdo umí a přidává recepty, bude vyklízet pole kvůli někomu, kdo si tady léčí ego. Toho bohdá nebude! Prosím tě, Pítrs, nenechej se vytočit, o to právě jde. Nakonec tu bude panovat pár nicků, které ryjí do nových i starých receptů, hlava nehlava. Znevážit dobré, vnášet svár a nechuť, to umí každý. Vkládat recepty a být nad věcí, to je vyšší level. Chodím na Varechu s láskou, vybírám si to, co je mi blízké, milé, mám ráda dobré lidi i dobré recepty. Vlastně se léčím také - nahlédnutím, sdílením, kocháním a vyzkoušením dobrých receptů, rad, návodů. Mám Varechu moc ráda! Na nenaložené diskutéry člověk narazí všude. To nemá s národností a mínkou o Slovensku nic společného. Lidská nízkost jde napříč spektrem národů, světadílů, stejně jako moudrost a laskavost. Přeji krásný den lidem všem!
mijaita
@patroveckypitrs noooo, kozi syr moje huba ani telo neprijima, nicmene uplacam, uhnetu, upecu z jineho. Dobrych, uzasnych syru je mnoho. Konecne i tvaroh s bylinkama, cesnekem a pod. A na debily kasli! Asi kazdy z nas to jednou "schytal" tady! :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia