Sviečková na smotane
Sviečková na smotane

Sviečková na smotane

martin2002 - fotkamartin2002, 30. apríla 2017

Môj obľúbený recept, ktorý podávam s domácou knedľou. Tento recept je skúšaný pomaly už aj 15 krát.

8-10
porcií
45 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg (alebo sviečková)
3 ks
5 ks
5 ks
2 ks
6 ks
4 ks
1 menší ks
1 ks
250 g
2 - 3 PL
4 dcl
1 - 2 PL (práškový)
podľa potreby
1,5 dcl
10 dkg
2 PL
1 plátok




Postup

  1. 1

    Naprv si mäso umyjeme v celku. Na oleji ho sprudka opražíme, aby sa zatiahlo, potom ho vyberieme, pridáme nakrájanú slaninku a cibuľu. Spolu opražíme do sklovita.

  2. 2

    Na opražený základ pridáme koreňovú zeleninu /t.j. zeler, mrkva, petržlen/, ktorú sme deň predtým /večer/ ošúpali a nakrájali na kocky a dali sme ju do misky spolu so surovým hov. mäsom a koreninami. Pretože cez tých 12 hod., prejdú lepšie chute a celá sviečková je oveľa lepšia. Opražíme zeleninu, pridáme koreniny, mäsko a zalejeme vodou, v ktorej to celé odstálo. Osolíme.

  3. 3

    Treba to zaliať tak, aby bolo mäso úplne vo vode. Takto varíme 3,5 - 4hod. na miernom ohni.

  4. 4

    Keď je už mäsko mäkké, vyberieme ho a pokrájame na plátky, šťavu zo zeleniny odlejeme do inej misky a zeleninu zmixujeme. Podľa potreby pridáme šťavu, privedieme do varu, zahustíme múkou rozmiešanou v mlieku, pridáme kyslú smotanu a osolíme podľa chuti. Pridáme cit. šťavu alebo ocot, cukor, horčicu a na zjemnenie kúsok masla.

    Sviečková na smotane - obrázok 4
  5. 5

    Omáčku necháme zovrieť a vypneme. Podávame s plátkami hov. mäska a knedľou - taktiež domácou. Rcp na domácu knedľu nájdete v mojom zozname receptov. Prajem Vám dobrú chuť.:D

    Sviečková na smotane - obrázok 5

Diskusia k receptu

lizatko
Ja nezahusťujem múkou omáčku, stačí vždy keď rozmixujem zeleninu a potom pridám smotanu. A slaninou mäso špikujem. Ale každý má svoje. Na svoj vek si šikovný. Len sa ďalej snaž, kuchárov hľadajú stále.
evanaaa
@Martin2002 , už len to, že si zrealizoval tento recept, je odvaha ale aj šikovnosť, lebo málokto v tvojom veku, ale aj o pár rokov viac by si naň trúfol. Robím skoro podobne, len slaninu už nedávam, dala som raz (špikovala), ale nám jej chuť prekážala, to sa možno hodí skôr do hovädzieho "nadivo", inak skoro podobný recept. Skús aj tak, že mäso s marinádou dáš do rúry a po zmäknutí pokračuješ ako po uvarení.......
joevinohrad
konecne niekdo ma ten pravy recept!
tak to my varime a nasi hotia to miluju a jedia jak to by bol zdroj zivota a mladosti
(ja to viem lebo nikdy v hrnci nie ani kvapka ked sme najedeny)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia