Hovädzie stehno s rajčinovou omáčkou
Hovädzie stehno s rajčinovou omáčkou

Hovädzie stehno s rajčinovou omáčkou a domácou knedľou

martin2002 - fotkamartin2002, 17. apríla 2017

Moje veľmi obľúbené jedlo a konečne podávané s mojou domácou knedľou!:DDDD

10-12
porcií
180 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

cca 1 kg
2 ks
5 ks
2 ks
2 ČL
1 ČL
Omáčka:
15 dkg
10 dkg
10 dkg
20 dkg
10 dkg
2-3 ČL
2 PL
2 ks
1 ČL
2 ks
podľa potreby
štipka
kúsok
Domáca knedľa:
60 dkg
2 ČL
1 kocka
1 ČL
4 dcl
2 ks
1 dcl




Postup

  1. 1

    Hovädzie stehno umyjeme a dáme variť do vody, do ktorej pridáme: bobkový list, nové korenie, celé korenie a mleté čierne korenie, soľ. Takto pomaly varíme aspoň 3 - 4 hodiny.

  2. 2

    Omáčka: Na oleji si opražíme nakrájanú cibuľu do zlatista. Potom pridáme umytú a pokrájanú koreňovú zeleninu, pridáme soľ, korenie a varíme 1/2 hod. Potom pridáme rajčiny a pretlak. Prevaríme. Dolejeme vodu a necháme zovrieť. Po zovretí môžeme zahustiť rozmiešanou múkou vo vode, ochutíme cukrom podľa chuti. Zjemníme maslom a pridáme škoricu.

  3. 3

    Domáca knedľa: Pripravíme si kvások, t.j. do časti teplého mlieka, rozmrvíme droždie a pridáme cukor, môžeme poprášiť trochou múky. Zmiešame a necháme na teplom mieste asi 10min. Do väčšej misky si dáme preosiatú múku, pridáme soľ, zmiešame, pridáme kvások, vajcia, olej a vymiesime tuhé cesto. Podľa potreby si dolievame mlieko(vlažné) alebo múku. Poriadne vypracované cesto necháme kysnúť kľudne aj 1 hod.

  4. 4

    Vykysnuté cesto na doske premiesime a vytvarujeme knedle. Z tejto dávky mám vždy 2 alebo 3 menšie knedle. Necháme podkysnúť. Medzitým si do pekáča hlbokého dáme vodu a necháme zovrieť na 2 horákoch. Tak ako ju varí aj Margaretka28. Po zovretí dáme 1 knedľu do vody, zakryjeme a necháme variť 25min. Po uvarení vyberieme a dáme na plech, vymastený olejom, popicháme vidličkou a necháme vychladnúť. Potom nakrájame.

  5. 5

    Keď už máme všetko uvarené, od 7:15:DDD, tak si mäsko pokrájame, knedľu tiež a podávame s omáčkou. Prajem Vám príjemnú dobrú chuť. Tá robota za to stojí:-)

    Hovädzie stehno s rajčinovou omáčkou a domácou knedľou - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Paradajkovú omáčku robím síce inak, ale aj tvoju uznávam:), škoricu dávam tiež ( hneď na začiatku, do zásmažky). Toto som nedávno robila, len sme to jedli s chlebíkom, váhala som aj nad knedľou...... Vaši doma majú dobrého kuchára, asi odľahčuješ maminu od varenia, pekné......
altyn
Ja mám otázku, v bode 2, omáčka, pridáš koreňovú zeleninu. A čo je s ňou potom, rozmixuješ ju, či vyberieš a vyhodíš? Na fotografii ju nevidno, podľa hustoty omáčky tam nieje. Inak by si nemusel zahusťovať múkou. Tak ako si ju upotrebil? A vlastne mám ešte jednu otázku. Vodu v ktorej si varil hovädzie mäso, čo si s ňou spravil. Vylial a či upotrebil na polievku? Pretože ja by som ju použil na polievku. Toto​ sú dôležité informácie pre začiatočníkov. :-)))
martin2002
@Evanaaa (17.4.2017 16:13)
Dakujem za krasny komentar. Ja maminu neodlahcujem:DDD, ju varenie nebavi, a ja ho zboznujem tak varim a pecem ja. A cim zlozitejsie, tym ma to viac bavi. :DD
martin2002
@Mirop (17.4.2017 21:23)
neni, pravda. Ludia mi to sice nechcu verit, ale je to tak. Pozrite si aj dalsie recepty. Naozaj cestne slovo, mam 15, bavi ma varenie a pecenie a som chalan z Nitry:D
martin2002
@Altyn (17.4.2017 21:33)
Ano, korenovu zeleninu rozmixujem a necham v omacke, omacka je zahustovana, ale iba malo múky. Ale tam muka urcite, lebo inak to nerobievam. A ano, voda z hov.mäsa ide na vyvar, ale na zamrznutie ako vyvar, na ine maso. Dakujem za koment. Pozri aj moje dalsie rcp. :D
altyn
@Martin2002 (17.4.2017 21:40)

A nemyslíš že by to, o rozmixovaní zeleniny, bolo vhodné napísať aj do receptu? Alebo si myslíš že dievčatá a chlapci v tvojom veku to vedia, obzvlášť ak ich do tajomstva kuchyne nezasvetili mamička alebo babička.( Ako v tvojom prípade...) :-(((
Popravde neverím že máš 15 rokov, ja nie som o moc starší a nevarím ako mama, ale ju učím ako variť lepšie a zdravšie. A ona sa nechá rada poučiť. No tvoj spôsob varenia je starý, zkostnatelý a nedáš si poradiť. Brániš sa zubami, nechtami novým, užitočným radám. Príde mi to ako veta od staršej generácie " takto som to varila a všetkým to chutilo, tak prečo to meniť".
zolik
@Altyn , ale, ved Ty si uplne uzasny! Zaregistroval si sa 26.2.2010 ako 6 slovom sest rocny. V tvojom aktualnom profile stoji ze, :"13 rocny uzivatel". Tak ale potom je Martin2002 starsi od TEBA a nie TY od neho.
P.S.: Matematika nepusti mily Altyn :-)
altyn
No nech pozerám na tú tvoju omáčku ako chcem, nezdá sa mi že je v nej rozmixovaná zelenina. Je to len nejaký mix rajčín a múky. Naozaj si tam dal to čo píšeš?
altyn
@Zolik (17.4.2017 22:19)

Ak vieš tak dobre rátať, zaregistroval som sa skôr, ako si ty zistila že Varecha existuje. Uviedol som aj zopár receptov, no ukryl som si ich. Takže never vždy internetu ... Zavádzajú.:-)))
altyn
@Zolik (17.4.2017 22:19)

Vlastne, dnes mi to myslí trošku pomalšie, takže áno, podľa profilu​ mám menej, ale nie som jediný, kto má skreslený vek.
Sú tu aj 9 ročný a aj vyše sto ročný. A pritom sú v takom akurát veku...
zolik
@Altyn , ved pisem, ze si uzasny. Ano v registracii som o 14 mesiacov mladsia, ale ze Varecha existuje som postrehla uz skor. No ved, internet zavadza, a keby len tu na Vareche. A ty zavadzas svojim vekom tiez. a zial nie si sam. spominam si na niekolko uzivatelov v detskom veku, a nasledne sa prevalilo, ze to vobec deti neboli. a tie chvaly co dostavali. Spominas si aj Ty?
P.S.: Priznavam ale, ze Tvoje postrehy su niekedy velmi trefne a skoda, ze si ukryl recepty
zolik
@Altyn 22:42
Dakujem Ti za Tvoje "ANO".
Verim, ze si mal narocny den. Prajem Ti pekny vecer
zolik
@Martin2002 , to vazne? z toho rozpisu 10-az 12 porcii? Obdivuhodne! "Ma ucta", to som ja nikdy nedokazala. Navarit na tri dni pre 4-clennu rodinu z udaneho mnozstva pouzitych potravin, tak to je vazne vysoka skola kucharskeho umenia. Este raz - Obdivuhodne!
radox1
na poslednej fotke som naratal asi 25 kusov mäsa,ale ty ho asi dostavas na prídel,aj to od konca ?
1x radox1
altyn
@Zolik (17.4.2017 22:50)

Ahoj, @Zolik no máš pravdu, niekedy sa hanbím priznať že už som vlastne starý kus, no nemyslím si že 27 je až tak veľa. Dá sa ešte veľa zažiť.
altyn
@Zolik (17.4.2017 22:50)

Ahoj, @Zolik no máš pravdu, niekedy sa hanbím priznať že už som vlastne starý kus, no nemyslím si že 27 je až tak veľa. Dá sa ešte veľa zažiť. Život pred sebou, niekedy myslenie chlapca v puberte... A ešte som aj pekný... A vraj som skromný, múdry a slušný. :-))) Nuž, vyber si. :-)))
zolik
@Altyn , Tebe sa zapacilo, ze som Ti polichotila, aky si uzasny :-)
Ale ked si k tomu este aj pekny, skromny, mudry a slusny, tak to uz nie je lichotka ale hola skutocnost.
Hlavne, ze sme si to vysvetlili. Aj ja by som si rada ubrala par rokov, keby sa dalo. Ale tym, ze si na nejakom profile zadam mladsi vek nic neriesi, ved rano sa vidim v zrkadle ;-)
tiginko
@Altyn (18.4.2017 22:15)

keď si bol malý, bol si namyslený. Teraz už nemáš chybu :-)
altyn
@Zolik (18.4.2017 22:30)

To máš zlé zrkadlo, kúp si nové. :-))) Každý je krásny a mladý, ty nie si výnimka. ;-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia