Kysnutý koláč
Kysnutý koláč

Pletenec s jahodovo-tvarohovou plnkou fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 12. apríla 2017
Pletenec s jahodovo-tvarohovou plnkou (fotorecept)
Foto: ancicka

Cesto na tento pletenec je tiež s tvarohom. Koláč je jemný a mäkučký. Samozrejme, že plnka sa môže obmieňať podľa chutí.

30 minút
príprava
60, 10-15 minút
na 170 °C

Suroviny

400 g
200 g
100 g
1/2 kocky
1 čl
1 ks
1 ks
3 PL
120 ml
Plnka:
400 - 500 g
3 - 4 PL
200 g
1 ks (na potretie)




Postup

  1. 1

    Pripravím si suroviny.

    Pletenec s jahodovo-tvarohovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ja si pripravujem kysnuté cesto vo väčšine v pekárničke. Ináč si cesto pripravíme klasickým spôsobom. Cesto necháme vykysnuť.

    Pletenec s jahodovo-tvarohovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým cesto kysne, pripravím si jahôdky. Použila som mrazené. Jahody rozvarím s kr. cukrom. Keď sú jahody rozvarené, šťavu treba scediť a jahody popučiť.

    Pletenec s jahodovo-tvarohovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto po vykysnutí prehniesť na doske a nechať ho 10 min. podkysnuť. Potom ho rozvaľkať do obdĺžnika. Na cesto natrieť jahody a na jahody rozmrviť čerstvý tvaroh. Posypať vanilkovým cukrom a zrolovať.

    Pletenec s jahodovo-tvarohovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rolku pekne rozrezať na polovicu

    Pletenec s jahodovo-tvarohovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a popretáčať.

    Pletenec s jahodovo-tvarohovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vložiť do vymastenej formy. (Ja som použila 27 cm.) Nechať ešte na teplom mieste podkysnuť, pred pečením potrieť žĺtkom a upiecť. Pečie sa pomaly ,10 min. pri 200 °C a potom 1 hod. pri teplote 160 - 170 °C, podľa typu rúry. Každý si musí odsledovať, lebo každá rúra pečie ináč. Vrch pletenca môže po určitom čase prykryť alobalom, aby sa vrch nespálil.

    Pletenec s jahodovo-tvarohovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po upečení nechať vychladiť vo forme.

    Pletenec s jahodovo-tvarohovou plnkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dobrú chuť.

    Pletenec s jahodovo-tvarohovou plnkou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Oh, to je krása, voňavoučká a určo výborná dobrota, máš můj obdiv, jsi šikulka!
martinat
Prekrasne a isto aj chutne. Chcem sa spytat v surovinach je 200 g tvaroh jemny a 200 g hrudkovy. Takze na jahody ide 400g tvarohu? Dakujem za odpoved.
ancicka
@Martinat (12.4.2017 23:52) ,@Stanci11 dnes 06:17,v recepte je to presne rozpísaané,200 g do cesta a 200 g do rolky.Treba si recept poriedne preštudovať,lebo potom sa nemusí vydariť a kritika je na svete,autor je potom na vine,už sa to neraz stalo pri receptoch.Pozdravujem Dkujem za komentíky.

martinat
Ooops. Ospravedlnujem sa nevsimla som si. Mozem dat do cesta aj hrudkovy tvaroh alebo ho vynechat ? Zijem v Canade a zatial som sa stretla len z hrudkovym. Vdaka.
ancicka
@Martinat (13.4.2017 17:54)

Môýeš vynechať,ale namiesto toho potom prispôsobiť mlieko,alebo jogurt.Ešte lepšie je hrudkový rozmixovať.Pozdravujem do Canady,prajem požehnané sviatky.
martinat
Dakujem pekne. Sviatky sa snazime zachovat aspon trosku ako slovenske ale veruze to nie je ono. Ale ako pocuvam aj u nas na SK tie krasne stare zvyky upadaju a zialbohu ludia slavia Halloween, Santa Clausa a podobne kraviny co nemaju z nasou kulturou nic spolocne. Aj Vam vesele, slnecne a pozehnane.
manya
@Ancicka vynikajúce, to povedal môj muž po ochutnávke koláča, ktorý som upiekla podľa tohto receptu, plnku som dala makovú s čiernymi ríbezľami, lebo môj muž tvarohovú plnku veľmi nemusí, vďaka za výborný recept;
ancicka
@Manya (15.4.2017 14:01)

teší ma,že sa vydaril a chutil.Samozrejmä,že plnku si môže každý podľa svojej chutí.
Pozdravujrm a prajemPožehnané sviatky.
1x manya
martinat
Dnes som isla robit tento pletenec, namiesto jemneho tvarohu som teda isla dat biely jogurt ako si mi poradila, ale narazila som na problem lebo v zozname nie je napisane mlieko na kvasok ale na fotke je. Tak som si nebola ista kolko toho treba tak som si pozicala "cesto" z tvojho dalsieho kysnuteho a celkom sa vydaril. Trosku sa mi ale rozpadal ked som ho preplietala. Vyborna chut a vona po celom dome. Vdaka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia