Jednoduchý ražný chlieb s kváskom fotorecept

danda3 - fotkadanda3, 7. marca 2017
Jednoduchý ražný chlieb s kváskom (fotorecept)
Foto: danda3

Recept som našla na stránke PečemPecen.cz u jedného užívateľa, a odkedy som ho vyskúšala, má u nás pevné miesto spolu s ražno-pohánkovým.

15 minút
príprava
60 minút
na 250/200 °C

Suroviny

600 g
600 g
500 ml vlažná
4 KL
 celá
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny zmiešame varechou, semienok dám tak za hrsť, ale nemusia tam byť. Múku som použila ražnú graham, ražnú chlebovú a ražnú hladkú (každú po 200 g), ale stačí ak máte chlebovú alebo hladkú. Občas pridám čiernu rascu, je trošku pikantná, tak opatrne s ňou. Na kvások budeme potrebovať - 300 g ražnej múky + 300 ml vody + 2 PL ražného kvásku.

    Jednoduchý ražný chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zvykla som si dať chlebík do dvoch starých foriem, aby nebol taký vysoký, tie sa musia vymastiť aj vysypať múkou, inak sa chlebík prilepí, ak máte teflonovú, tú stačí vymazať. Vrch môžeme posypať vločkami alebo semienkami, popritláčame, aby sa z chlebíka nesypali. Zabalíme do vrecka alebo fólie a dáme na noc do chladničky alebo na balkón. Ak máte len jednu formu stačí dať 500 g kvásku, 500 g ražnej múky, 500 ml vody, 3-4 KL soli, rasca, semienka.

    Jednoduchý ražný chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté chlebíky. Rúru si rozpálime na 250 °C a chlebíky pečieme 10 minút, potom znížime teplotu na 200 °C a pečieme ďalších 50 minút. 10 minút pred koncom pečenia chlebíky vyberieme z foriem a dopečieme bez nich. Necháme vychladnúť, potom zabalíme do utierky a do vrecka.

    Jednoduchý ražný chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mali by sa krájať až na druhý deň, teda, ak to vydržíte.☺

    Jednoduchý ražný chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

lizatko
Ešte nikdy som taký chlebík doma neskúšala, tak sa pýtam ako získam (urobím?) ražný kvások?
Lebo to vyzerá dobre, mám rada nadýchané chleby, a tieto zdravé bývajú v obchode často husté a "ubité". Aj by som ho vyskúšala.
1x danda3
afataga
krasny ho mas, jasne, ze sa neda vydrzat do druheho dna :-), najlepsi je este teply s trochou masla, co sa vraj nesmie, aj ked netusim preco, zeby som sa aj ja uz odhodlala na kvasok?
1x danda3
siisa
Chlebík máš krásny milá Darinka, tak tento určite upečiem ....páči sa mi. Ďakujem za receptík :)
violetacamorova
Ja som piekla chlebovú zmes z obchodu včera tiež to volajú kváskový. Upiekol sa dobre a nebol náročný a je aj chutný, ale nemá také krásne dierky ako tvoj.
1x danda3
danielas
Chlebik sa ti krasne podaril.
Ak tomu dobre rozumiem , rozkvas robit asi 8 hod. pred zmiesanim muk s kvaskom. Toto dat na noc do chladnicky a rano piect.Nedavas do rury vodu?
1x danda3
danda3
♥Ďakujem vám za milé komentáre.♥
@lizatko Kvások si buď založíš sama alebo získaš u niekoho z kváskovej mapy. www.kvasok.sk,
 varecha.pravda.sk/recepty/kvasok-z-raznej-muky-starter-po...

@afataga U ražného je dobré počkať na úplné vychladnutie, aj keď je to veľmi ťažké, najmä ak nie je po ruke už žiadny chlieb.
@danielas Ospravedlňujem sa, zabudla som napísať, určite urobiť tých 8 hodín predtým, než sa ide robiť cesto. Nie, do rúry nejde voda, tú dávam, keď pečiem samostojné chlebíky bez formy.
martamm
Vydareny chlebik, niet nad kvaskovy, tiez si peciem, skusam rozne recepty, prave mam zamiesene na jeden razno spaldovy, najblizsie upeciem podla T vojho receptu. Netusila som, ze existuje razna grahamova muka, mozem sa spytat, kde ju kupujes?
1x danda3
pacik
Kváskový chlieb pečiem už tretí rok, ale vo forme som ešte nepiekla. Nalákala si ma peknými fotografiami na vyskúšanie :-)
1x danda3
francuzska1
Cisto razny som este nerobila, ja robim skor razno-spaldovy alebo razno-psenicny alebo ine varianty.. moj vyzera takto aha
redakcia
@Francuzska1 (8.3.2017 13:35)

Fotografia, ktorú chcete nahrať musí byť vo formáte .jpg a jej veľkost by mala byť do 2 MB. Ak sa Vám ju nahrať nepodarí, môžete nám ju poslať na redakcia@varecha.sk a my ju do diskusie nahráme.
nyja
Darinka, tvoj chlieb je parádny. Ja som na taký celoražný ešte nenabrala odvahu. Skúsiť by som aj chcela, ale keď si spomeniem na predošlé neúspechy s kváskovým chlebom, tak ma to odradí... Darinka, čítala som, že nie je dobré dávať ražné kváskové cesto do kovovej pozinkovanej formy, že by sa mal dávať papier na pečenie, alebo dávať do nekov. formy. Kyseliny z kvasu asi s kovom reagujú. No to len tak. Idem si tvoj recept uložiť a snáď sa niekedy odhodlám.
1x danda3
danda3
@Nyja (8.3.2017 14:39)

Ahoj, Kristínka, veľmi pekne Ti ďakujem za info o tých formách, človek sa stále učí. Väčšinou používam formu z Tescomy, teraz som chcela mať chlebíky nižšie, tak som dala do tých. Predtým som dávala aj papier, ale zle sa mi z chlebika dával dole, budem ho musieť pomastiť. A nemusíš sa báť vyskúšanie, je to veľmi jedoduchý chlieb, určite sa podarí.
1x lulubi
lulubi
Ja som objavila Tvoje recepty asi pred dvomi mesiacmi a všetky kváskové mám už vyskúšané a všetky sú na 1*!! Tento ražný je super jednoduchý a chuťovo úžasný, takže za mňa veľká vďaka za recept
1x danda3
danda3
@Lulubi (12.4.2019 09:14)

Ahoj, veľmi ma to teší, áno, tento chlebík je výborný, veľmi často ho robím a niekedy pridám aj pohánkovú múku, cca 100 g. A dosť často ho zarábam pivom. :-)
lulubi
@Danda3 (12.4.2019 13:05)

ja som ho tiež už tak spestrila, dnes som dosypala aj pomleté tekvicové a ľanové semená, som zvedavá ako to dopadne:-) V každom prípade, z asi šiestich receptov na ražnú tehličku je tento najlepší
1x danda3




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia