Hlivová plnka s orientálnou mrkvovou omáčkou

namarie - fotkanamarie, 14. februára 2017
Hlivová plnka s orientálnou mrkvovou omáčkou
Foto: namarie

Keď som prestala jesť mäso, trápila ma jedna vec - a to ako nahradiť moju obľúbenú pečienkovú plnku vegetariánskym variantom. A tak som vymyslela Zobraziť celý popisKeď som prestala jesť mäso, trápila ma jedna vec - a to ako nahradiť moju obľúbenú pečienkovú plnku vegetariánskym variantom. A tak som vymyslela hlivovú plnku - ktorá je ešte lepšia než tá s kuracími pečienkami. A aby boli chute v rovnováhe, vytvorila som k nej aj chutnú sladkú mrkvovú omáčku s kurkumou. Jedlo je trochu sýtejšie, takže odporúčam na nedeľný obed :) Dobrú chuť!

4
porcie
90 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Plnka:
5 ks
2 ks
100 g
50 g
2 väčšie ks
6 strúčikov
2 veľké ks
100 g
 (alebo iné huby)
 (nemusí byť)
Mrkvová omáčka:
4 veľké ks
150 g
2 väčšie ks
4 strúčiky
150 g
1 PL
3 ČL
100 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Tento recept si vyžaduje praktické časové rozloženie prípravy a preto si na úvod pripravte nasledujúce - ošúpte a na drobno nakrájajte všetku cibuľu a cesnak - 2 strúčiky cesnaku nechajte v celku bokom - svoju úlohu ešte zohrajú neskôr :) Poďme najskôr na plnku. Na panvici roztopte trochu masla s olejom a osmahnite na ňom nadrobno nakrájané 2 cibule a 5 strúčikov cesnaku, pridajte trochu čierneho korenia a keď je to skoro do zlatista, pridajte na pásiky nakrájané hlivy. A pozor nech sú tie pásiky naozaj krásne, lebo keď potom na konci prerežete plnku budete jasať :D

  2. 2

    Zatiaľ čo sa hlivy s cibuľkou a cesnakom pražia, vezmite pečivo a nakrájajte ho na drobné kocky, hoďte do väčšej misky a zalejte troškou mlieka a vody a nechajte to odstáť, nech to decentne zmäkne. Pozor, nelejte tam však toho veľa, lebo to bude ako kaša. Naozaj len pár frkov :)

  3. 3

    Keď je mix hlív, cibule a cesnaku opražený (nie príliš, lebo sa to ešte bude piecť), pridajte na panvicu kus masla a keď sa roztopí, celé to hoďte do misy s pečivom, pridajte mix zeleniny (hrášok, mrkva, kukurica) - môže byť aj mrazené a poriadne rozmiešajte. Pridajte koreniny a soľ - celkom praktické je využiť koreninové mixy ako korenie na hydinu, na bravčové pečené a grilovanie - ak nemáte tak postupne všetky koreniny, čo sú napísané hore v surovinách pre plnku. Dôležitá je petržlenová vňať - pridá plnke pekný colorit. Nebojte sa dať tam naozaj veľa korenia, nešetrite - neublíži to, naopak, chuť plnky to posunie do vyššieho levelu.

  4. 4

    Keď máte všetko vymiešané, nechajte to chvíľu odstáť a zatiaľ si postrúhajte 3 - 4 veľké mrkvy do novej misky (tie použijeme na omáčku). Strúhajte na väčšie kusy. Keď je mix na plnku odstáty, primiešajte do neho 2 vajíčka, krupicu a strúhanku - nedávajte tam toho veľa, aby mix nestratil svoju lepivosť. Všetko to musi držať spolu. Na koniec ešte nastrúhajte 2 odložené strúčiky čerstvého cesnaku.

  5. 5

    Keď je mix na plnku hotový a poriadne premiešaný - rozprestrite si na plechu alobal - dve vrstvy na seba, nech sa to potom neroztrhne, môžete aj tri - ak sa bojíte :D Alobal potrite po celej vnutornej vrstve maslom a poriadne posypte strúhankou. Rozhorejte si rúru na 180 - 200 stupňov. Do alobalu nasypte mix na strúhanku a vytvarujte pomocou alobalu do tvaru valčeka tak, aby sa bolo otváranie alobalu na vrchu, ako taký ľahko otvoriteľný balíček :) Keď je plnka v tvare rolky - nechajte ju uzavretú po krajoch a vrch posypte trochou strúhanky, bazalky (sušenej najlepšie) a pokvapkajte trochou oleja to zabezpečí chrumkavosť - potom valček veľmi jemne z vrchu zatvorte, aby sa dal počas pečenia v trúbe zvrchu aj otvoriť. Celé to hoďte aj s plechom do trúby na 180 stupňov a pečte tak cca 25 minút - s tým, že na posledných 5 minút pečenia alobal otvoríte a necháte prepiecť vrch plnky do chrumkava.

  6. 6

    Poďme na omáčku. Dajte si zovrieť vodu - tak cca 1 a pol litra. V hrnci na oleji a masle opražte zvyšnú cibuľu a cesnak a keď je to tak polo osmažené, pridajte do toho nastrúhanú mrkvu. Poriadne pomiešajte za stáleho varenia, pridajte cukor, mix korenín na omáčku a hlavne nezabudnite na červenú papriku a kurkumu - tej tam dávam najviac - odporúčam dve až tri PL :) Miešajte nech to neprihorí a cca po 5 minutách prilejte vriacu vodu. Všetko poriadne zamiešajte, pre jemnosť do toho hoďte maslo, zakryte pokrievkou a dajte dusiť na miernom ohni. Hotové to bude za takých cca 25 až 30 minút - vtedy keď mrkva úplne zmäkne. Občas to miešajte, nech sa chute poriadne pomixujú. Nezabudnite omáčka má byť hlavne sladká, takže ochutnávaním pridávajte množstvo cukru a korenín, podľa chute.

  7. 7

    Nezabudnite na plnku, 5 - 8 minút pred koncom pečenia otvorte alobal zhora a zapnite rúru na pečenie zvrchu, tak ju budete mať neuveriteľne krásne chrumkavú. Do mrkvovej omáčky tesne pred koncom vmiešajte dobre rozšlahanú hladkú múku a vodu - aby to zhustlo. Varte ešte cca 2 - 3 minúty. A keď vypnete sporáčik, hoďte tam ešte maslo, kyslú smotanu, mlieko, trochu octu (1 - 2 PL) a citrónovej šťavy. Vymiešajte a ochutnávajte, nech to neprekopnete. Nebojte sa ak je omáčka pred pridaním smotany a mlieka príliš tmavá, mliečne výrobky jej dodajú bledšiu farbu aj výbornú, jemnú chuť.

  8. 8

    Tak dúfam, že to nebolo príliš komplikované - hotovú plnku nakrájame na pásiky a podávame s omáčkou a ryžou - ja to milujem s thajskou, jasmínovou alebo basmati. Keď ste hladní, dajte si to kľudne aj s knedlou. Je to fakt fakt fakt dobré :) Tajomstvo mojej kuchyne je hlavne v tom, že keď varíte bez mäsa a chcete docieliť chuť mäsa, pridávate veľké množstvo výrazných korenín. Napíšte či vám chutilo. Dobrú chuť :))!

Diskusia k receptu

mitzy
Veľmi sa mi tento recept páči. Si veľmi kreatívna!
namarie
@Afataga (14.2.2017 19:26) Hello - V 3. bode odporúčam použiť 3 koreninové mixy, ktoré obsahujú všetky spomínane koreniny, aby ste to nemuseli riešiť oddelene všetko - je to korenie na Hydinu (Drubez v Lidli), Grill a Shasik (lidl) a korenie na Bravčové pečené plus čerstvá petržlen vňať a máš to :D
jamarlen
určite sa to dá aj jednoduchšie, lebo nielen korenín sa mi tam zdá priveľa… urobíme tvoje hlivovožampiónové stratené kura aj s nejakou zeleninovou omáčkou… prílohu snáď ani netreba, keďže jedlo obsahuje dosť pečiva… pekná inšpirácia… moja skúsenosť je, že začínajúci vegetariáni príliš kombinujú - chute aj suroviny - možno z obáv, že im bude chýbať mäso, neskôr sa tešia jednoduchosti svojho života. tam ešte nie som :)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia