Rožky z chlebového cesta

babidka - fotkababidka, 19. apríla 2010
Rožky z chlebového cesta
Foto: babidka

Keď pečiete chlieb , tak si skúste urobiť aj pár rožkov z chlebového cesta . Sú rýchlejšie upečené ako chlieb a nedočkavých hladošov Zobraziť celý popisKeď pečiete chlieb , tak si skúste urobiť aj pár rožkov z chlebového cesta . Sú rýchlejšie upečené ako chlieb a nedočkavých hladošov zasýtite skôr:-) Keď ich upečiete viacej , tak ich dajte zmraziť a keď nemáte čerstvý chlieb , tak sa im každý poteší .

30-40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
100 g
2 ks
asi 2  dl
1/3 PL
20 g
1 čajovú lyžičku




Postup

  1. 1

    Z droždia ,vlažnej vody a cukru /nemusí byť/ urobíme kvások . Neskôr ho pridáme do dobre preosiatej múky / ja preosievam aj 2-3 krát aby sa dobre prevzdušnila/ , pridáme soľ, ocot , vlažnú vodu podľa potreby, drvenú rascu , postrúhané zemiaky a vymiesime cesto. Necháme podkysnúť asi pol hodiny a znovu ho trošku premiesime . Tento postup zopakujeme ešte 2x.

  2. 2

    Keď pečiete chlieb , tak si iba odoberte trochu cesta a urobte rožky z neho . Cesto si rozdelíme na 2 časti a rozvaľkáme na okrúhly plát s priemerom asi 30 cm . Rozkrojíme ho na 8 častí a vznikne nám 8 trojuholníkov/ ako keď krájate pizzu/ . Ak chcete rožky väčšie , tak cesto rozkrojte na 6 alebo iba 4 časti .

  3. 3

    Cesto stáčame od širšej strany k stredu až nám vznikne rožok . Rožky poukladáme na plech , potrieme vlažnou vodou v ktorej sme rozpustili soľ a necháme ešte 10 -15 minút podkysnúť .Pečieme v rúre asi 15 - 20 minút na 180°C . Po vybratí z rúry znovu potrieme vlažnou slanou vodou .

  4. 4

    Na rožky môžte použiť akékoľvek chlebové cesto - ktoré máte odskúšané a chutí vám . Nie sú to klasické "ľahké " rožky aké kúpite v obchode - cesto je hutnejšie .Ale mne chutia viacej ako kupované rožky . Čas pečenia udávam iba orientačne , každý pozná svoju rúru a čas pečenia musíte upraviť podľa svojích skúseností.

Diskusia k receptu

sovka62
Aj ja robievam rôzne rožky z chlebového cesta, vnúčatá ich zjedia radšej ako chlieb. A tie papierové kupované tiež nemusím. Občas zatúžim po chrumkavom bielom rožku, ale už viem, že kúpiť sa nedá, tak si radšej upečiem svoje tmavé, zdravšie.
hkbarbie
hhhhhhhm, az tu citim ako krasne vonaju :-) urcite upecieme, uz vidim, ze to budu oblubene ranajky nasich deti. Babi, tie zemiaky su male, alebo velke? Vies ake dostat u nas, kupujem tie giganticke americke a kazdy vazi asi tak 200 g. Mam dat polovicu?
babidka
@barborka , tak to staci aj polovicu zemiaka . oni su aj dost vodnate , tak skus kupit tie mensie francuzke , tie sa aj chutou viac priblizuju nasim domacim zemiakom .
babidka
@marienka44 , ked to tak robievas , tak kludne daj . ja do svojho chleboveho cesta olej nedavam , niekedy tam dam namiesto vody cmar / ked robim domace maslo / alebo kysle mlieko ci domace jogurtove mlieko /- kedy mam na co chut .
bozulka
@babidka výborný nápad aj s tou mrazničkou.Len keby tam bolo viac miesta,ale už mám plán,že vyvarím aspoň jeden mrazák ten menší a nechám na pečivo a uvarené jedlá.Dúfam,že sa mi to konečne podarí.
Páči sa mi Tvoja komunikácia s H.K.Obloha sa lepší.Už sa bude asi lietať.Držím palce.
babidka
ta sopka Neviemakosavola pekne ludom zavarila...
dufam , ze sa do leta naozaj ukludni a vsetci dovolenkari si budu moct uzivat :-)
jezibabka1
@babidka ta sopka Neviemakosavola - je super meno:))))))))) a musí sa ukľudniť, lebo v máji čakám, že príde konečne domov :))) na chvíľku :((((
jezibabka1
snažím sa dohoniť, čo som tu nebola, tak to takto vyzerá:))) nečakám sopku, ale syna:)))))))))))))))))
babidka
@jezibabka , v sobotu pekavam chlieb tak dolet :-)))))))) narobim tych rozkov viac ...
ta sopka Neviemakosavola nie je tvoja pribuzna? myslela som , ze ked ju v maji cakas ? :-)))))))) skoda:-)
a kde si bola ? mne to bolo hned podozrive , ze ja ti tak hadzem udicky v komentaroch a ty sa nechytas :-))))))
hkbarbie
vy dve "babky", jedna zjezena a druha cervena, dobre som sa zasmiala :-) Ta sopka Neviemakosavola narobila neplechu, ale dobri ludia sa vzdy najdu.....prave mi volal manzel, ze videl v spravach na BBC, ze slovensky par zostal "visiet" na Taiwane a mali mat v sobotu svadbu. Taiwansky hotel, v ktorom boli ubytovani sa o tom dozvedel a tak im zariadili svadbu so vsetkym :-) tu je link
 www.usatoday.com/video/index.htm?bctid=79146668001#/Taiw...
jezibabka1
@babidka určite doletím:))))) mám teraz niečo rozrobené, ale nechcem zakríknuť, až to vyjde, hneď dám vedieť:)
hkbarbie
jeej Jezibabka, tak to sme dve dcery Barborky :-) no Babi, si vedela co dat na varechu, teraz musim piect rozky kazdy den. Teo porezal cesto, zroloval a upiekol a Kristinka za 10 minut zjedla 5 rohlickov. Vraj chce aj na ranajky, ale kedze zostal uz iba jeden, tak mam upiect v noci, aby mala rano co zjest. Ma 5 rokov :-)
babidka
tak to sa Kristinka celkom pomamila a pobabila :-)))))))
ekamama
Skusim ten recept vyskušat potom odpovim majte sa fajn




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia