Kysnuté lekvárové rožky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 27. januára 2017
Kysnuté lekvárové rožky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Na raňajky, do školy na desiatu, alebo len tak ku káve ;-P

8 ks
porcií
25 minút
na 190 °C

Suroviny

500 g
3 PL
4 PL
2 bal
125 g
1 ks (do cesta)
2,5 dl vlažné
25 g
0,5 KL
1 ks (na potretie)
 (na posypanie)
 (na plnenie)




Postup

  1. 1

    Do misky dame hladku muku, 3 kopcovitejsie PL kukuricnej hladkej muky, 4 PL cukor, sol a premiesame to dobre lyzicou. Nasledne pridame 1 zltok, spusteny margarin a kvasok, ktory sme si zamiesali 1,5 dl mlieka + 25 g drozdie + 1 kl cukor. Postupne pridame este 1 dl mlieka. Vypracujeme polomäkke, dost lepkave cesto. Posypeme ho mukou a bez dalsieho miesenia, uz len napravime do bochnika. Cesto nechame na teplejsom mieste cca 1 h kysnut...

    Kysnuté lekvárové rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakysnute cesto vyklopime na trocha pomucenu dosku. Urobime valec, ktory pokrajame na 8 rovnakych kuskov. Kazdy kusok cesta este raz premiesime do bochnika. Pouzite cim menej muky na podsypavanie, aby ste nezmenili konzistenciu cesta :-) Ale inak cesto sa uz nelepi, pracuje sa s nim uz velmi dobre.

    Kysnuté lekvárové rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bochničky netreba nechat znova kysnut, ale hned s nimi pracujeme dalej. Bochnicek najprv roztapkame a potom ho vyvalkame na velkost mensieho taniera, ale nie celkom do okruhla. Nieco medzi vajcom a kruhom :-) Dame pozdlz lekvar, ja som dala moj oblubeny - marhulovy :-) Nasledne cesto prehneme, prstami pri lekvari stlacime a potom uz len zlahka skrutime. Skrutime to tak, aby ten druhy kraj, ktory je vlastne spodok rohlika, bol navrchu :-) Rozky naukladame na plech s papierom trocha dalej od seba...

    Kysnuté lekvárové rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Natrieme ich bielkom a posypeme makom. Nenechame ich podkysnut, ale dame ich ihned do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na 15 minut. Lepsie povedane, najprv len na 15 minut ;-)

    Kysnuté lekvárové rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 15-ich minutach rohliky vyberieme a rychlo este raz potrieme bielkom. Nasledne ich rychlo dame naspät do rury a dopecieme este 10-15 minut.

    Kysnuté lekvárové rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krasne upecene a vonave rozky ;-P Ak chcete, mozte vrch namazat maslom, ale nie je to potrebne, lebo zmäknu aj s maslom aj bez neho :-)

    Kysnuté lekvárové rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rozky su vyborne :-) Hodia sa na ranajky s kakaom, mliekom, ci cajom. K ranajsej kave, ale aj na desiatu ;-P Plnku mozte kludne dat podla chuti, tvarohovu, orechovu ci makovu. Prajem dobru chut ;-P

    Kysnuté lekvárové rožky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

terinka55
Jáj, Ty šikovnica jedna, už ani neviem ako Ťa pochváliť... Napiekla si parádne! Letí k Tebe pozdravenie a aj 5*****. SUPER, KK na inšpiráciu a ďakujem.
haji
Krásná práce, nádherné a určo výborné kynuté rožky, postup i fota bezchybné. Smějící se rožky mi udělaly krásné dopoledne! Díky za receptík, milá @Cesminaz , jsi šikulka! S marhulovým lekvárom sú naj!!
haji
Dovětek: Nádherné volání jara, bo ta žluto zlatá barva smějících se rožkou krásně ladí s podnosem se zlatým deštěm!
denyany
Keby že mám doma droždie, tak ich upečiem! Lebo všetko ostatné mám, aj kukuričnú múku. Ale nechce sa mi von do toho mrazu. Aj mne prídu také usmievavé....
cesminaz
Dakujem milá @Haji :-) No urcite tym rožkom na fotke dopomohlo aj slnečné svetlo k tej farbe :-) Fotka č.6 je fotená vnutri,ale hlavnú fotku a fotku č.7 som fotila vonku :-)) @Frezia @Arnilka @Torticka dakujem vam za milé slová :-) @Zinnajdha z pol kila muky mi vyšlo tych 8 rožkov čo vidis na fotke.Ale boli dobré velké,skôr už rohlíky a nie rožky :-) @Denyany :-)) tak kôli mne sa určite do mrazu nevyber! :-)) ale budem rada,ak niekedy vyskusas.Pekny den.
izabella929
@cesminaz , moja milá, tak toto je krásna práca s cestom..robila som už i ja mnoho rohlíkov, ale takto som ich ešte nezakrúcala, vždy bol ten koniec na spodku..veľmi si šikovná a tvoje diela voňajú domovom a domácimi produktami..-)
hollka
Zdravím,moc. Děkuji za pěkný recept. Udělám zítra ke snídani. Jsem tu nováček ,ale musím říci že mnoho receptů tady jsou pro mne velikou inspirací. Dětem se tenhle recept hodně zalíbil a zítra budeme dělat společně. Tak držte palečky ať se povede. Vypadá to fantasticky.
kukulienka71
ej, či sú lákavé! zdieľam názor Terinky, nemám už slov k pochvalám, to by som sa len opakovala. Pekný deň, Cesmínka:-)
bubaya
Tieto rožky majú len jednu chybu, ale zato obrovskú - že sa nedajú z monitora zjesť. Ja som ich už obdivovala krátko po polnoci. V živote som nič takéto nerobila, lebo lenivosť mi nedovolí, ale toto musím vyskúšať, aj keby čert na babe jazdil. Sto bodov, 55 hviezd a sto palcov hore. Ale tvoje recepty sú vždy super, darmo, tá maďarská kuchyňa má niečo do seba. :)))))))))
denyany
Neodolala som a rožky som upiekla so sušeným droždím, to mám doma vždy. Dovolila som si pár zmien, časť múky som nahradila špaldovou a plnila som tvarohom zmiešaným s džemom a rožkov som urobila viac menších. Ale sú výborné! Aj s vykysnutým cestom sa robilo výborne, vôbec nebolo treba podsýpať múkou. A nie sú také pekné ako tvoje, ale posielam dôkaz. Pekný večer prajem!


jack
Krásne rožteky.Tie si ukladám,tak ako všetky tvoje recepty,a príde aj na ne.Skvelé.
martamm
Paradna rozteky, idealne na ranajky, ukladam receptik :))))))))))))
martamm
Este ma napadlo, mozno by boli dobre aj s tvarhovou, ci makovou plnkou
cesminaz
Dakujem všetkým velmi krásne za nahliadnutie a milé komentíky ;-) @Martamm ano,pisala som ze aj inu plnku môž dat. @Bubaya :-))) su velmi jednoduché,to urcite lahko zvladnes! @Hollka Tak vitaj na Vareche! :-) Budem rada,ak recept vyskusas,istotne neolutujes :-) Budem drzat palce nech sa ti krásne vydaria.Dufam,ze sa ozves ako si dopadla ;-)
cesminaz
Milá @Denyany ved ich máš peknučké! ;-P Urcite chutili fantasticky aj s tvarohom.Moja najoblubenejsia kombinacia do kysnuteho je tiez tvaroh a lekvár :-) Dakujem milá @denyany za vyskusanie a odozvu s fotkou! Tesim sa,ze rožky chutili.Pekny den :-)
brambora
dnes som ich piekla s makovou plnkou. do cesta som miesto kukuricnej muky dala krupicu. ;-) cesto bolo po vykysnuti uzasne, nelepilo sa. mne vyslo 16ks takych vacsich roztekov. odporucam recept urcite dalej. ;-)
cesminaz
@Brambora tesi ma,ze chutili ;-) Uz aj ja som davala do cesta kukuricnu krupicu,cesto bolo super :-) Dakujem za odozvu. @Slavkabis budem rada ak ochutnate :-) Milá @Afataga ..Občas použivam rastlinný margarin,občas kravské maslo a občas olej.Záleži odtoho čo robím,alebo čo dotoho treba.Ale inak každý si recept môže upraviť podla seba.Rastlinnych tukov,čiže margarinov je hned niekolko,takže si každy môže použit už svoj nejaky dobre overený margarin.A podla mna to ludia tak aj robia..Alebo si môzu podla nálady nahradit rastlinný tuk živočíšnym.Pekný den :-)
afataga
@Cesminaz (30.1.2017 11:59)

margarin je margarin, je to jedno aky, podstata je rovnaka, ja nemam ziadny overeny, vobec ich nepouzivam, vies o tom, ze margariny maju bod topenia 40° a viac? Teda sa v tele nemaju ako roztopit a zostavaju tam a upchavaju bunkove membrany a bunky sa dusia, mozno aj preto je tolko chorob, skus si nieco o tom nieco najst, ja pouzivam len zivocisne tuky a obcas olej a tlak aj cholesterol mam ako male decko
cesminaz
@Afataga (30.1.2017 14:10)

Vidno ze sa vyznas v tychto veciach :-) Dakujem za tvoje info o margarinoch.Urcite si to niekedy preštudujem,aby som mala aj ja prehlad..
molihua
krasny recept,idem nato a kedze som v porovnani s Pani Cesminaz v peceni amater,dufam ze budu aspon z polky take pekne ako na fotke :) vsetky vase recepty su parada,podla vas pravidelne pripravujem cicer a borek bol takisto skvely,kvoli mojej nesikovnosti nie az tak pekny,ale chutny:) hlupe komentary od afataga by som ignorovala, jej kulinarske umenie a recept na kolacik ku kave pozostava z kupeneho listkoveho cesta,cize polotovaru namazaneho smotanou,takze...niet co dodat. ako hovorite,kazdy si moze suroviny zvolit sam a naco tu rozduchavat negativne ohne,ved to tu ma byt o receptoch a inspiraciach,nie dietologicka poradna... pekny den :))) dakujem este raz za dalsi super recept
cesminaz
@Molihua (24.6.2017 09:06)

Dakujem ti za mily komentik :-) Dufam,ze sa ti rožky podarili,lebo fakt su velmi jednoduché.Čo sa týka kadejakych kritickych komentárov..z toho si ja vela nerobím,každy má právo na svoj názor ako aj právo použit si suroviny/tuky podla seba :-) Každy rozhoduje sám za seba,ze s akými surovinami/tukmi varí či pečie.Podla mňa každy použiva to čo mu je dostupné,alebo to,čo si vie cenovo dovoliť.Nech už to druhému vyhovuje či nie :-) Taká je pravda.Som rada,ze aj cícerové jedlá a börek ti chutia :-) Tak nech ti chutia aj nadalej a nech sú ti aj dalšie recepty na osoh :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia