Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) fotorecept

zuzana300 - fotkazuzana300, 22. januára 2017
Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept)
Foto: Zuzana300

S týmto receptom som sa stretla zakrátko potom, ako som sa vydala. Naučila som sa ho od mojej svokry a podnes ho rada ukuchtím, Zobraziť celý popisS týmto receptom som sa stretla zakrátko potom, ako som sa vydala. Naučila som sa ho od mojej svokry a podnes ho rada ukuchtím, keď sa dostanem k záhoráckej kyslej kapuste. Keď som jedného dňa doniesla na veľkom plechu do Kysúc k mojim rodičom toto úžasné jedlo, môj otec povedal - zasa kapustu? Mali sme ju včera. Najskôr sa ma to dotklo, ale potom, čo si každý naložil porciu, nastalo ticho a jedlo zmizlo z plechu ako gáfor. Otec ho prvý pochválil, bola som pyšná, že malo taký úspech.

4-5
porcie
60 minút
príprava
60 minút
na 150/200 °C

Suroviny

2 PL podľa výberu
1 PL
1/2 PL
1 ks veľká (alebo šalotka)
3 strúčky
1 ČL
1/2 ČL (alebo čili paprička)
 podľa chuti
6 ks menšie
250 g
500 g
200 g
1 kelímok
1 kelímok
2,5 dcl horúca
1/2 pohára




Postup

  1. 1

    V hrnci speníme na oleji, masti a masle na hrubo pokrájanú cibuľku (prípadne šalotku) a cesnak, pridáme sladkú papriku a miešame, kým nie je cibuľa sklená.

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso, nakrájané na kocky (v žiadnom prípade mleté, stratilo by šťavnatosť) necháme osmahnúť, kým nie je bledé, zalejeme horúcou vodou, posolíme, pridáme korenie, majorán a varíme 45 minút na najmenšom ohni (ja som pridala citrónový tymián, niekto dáva rozmarín, ja ho nemusím).

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do hrnca dáme kapustu vo vlastnej šťave, zalejeme vodou tak, aby pár milimetrov presahovala nad vodou a dáme variť na 30 minút. Kapustu nesolíme, býva spravidla dosť slaná.

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Napokon do menšieho hrnca nalejeme trošku oleja, (ja dávam kúsok cesnaku na vôňu, opečiem ho do zlatova), nasypeme ryžu, pridáme soľ, zalejeme vodou 1:2 a varíme, kým sa ryža nenapije a odstavíme. Všetky potrebné prísady tým pádom máme pripravené na ukladanie do misy.

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Predtým ale, než začneme pripravovať ukladanie do misy, mäso pomelieme s trochou šťavy na mlynčeku alebo ho v robote posekáme, následne spojíme s ostatnou šťavou z mäsa, aby bolo šťavnaté.

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do misy nalejem trochu olivového oleja (alebo iný druh).

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Polovicou jemne odkvapkanej kapusty pokryjeme dno misy.

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na kapustu rozprestireme celú uvarenú ryžu (môže byť akákoľvek podľa toho, akej dávate prednosť, naturálna musí byť namočená vopred 24 hodín).

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na ryžu položíme a rozprestrieme zomleté šťavnaté mäso.

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Napokon ukončíme druhou polovicou jemne odkvapkanej kapusty (jedlo by malo byť šťavnaté, suchá kapusta by tomu nepomohla).

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na vrch kapusty dáme smotanu spolu s jogurtom, opatrne lyžicou rozprestrieme.

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Prikryjeme alobalom, vložíme do rúry a pečieme 45 minút na 150 °C, potom stiahneme alobal a na 200 °C pečieme ešte 15 minút do zlatova.

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tu je výsledok prosím pekne.

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

katka78
Sto rokov som nejedla koložvársku a varila možno len raz v živote, ani to si nie som istá. Tvoje jedlo mi ju pripomína, vyzerá chutne.
sovka62
Uložila som si a uvidím. X-krát som skúšala spraviť koložvársku kapustu, tam sa mäso melie surové a pridáva sa aj klobása. Vždy to bolo suché, ledva sa šmyklo dolu hrdlom. Nepiekla sa tak dlho ako tvoja, čo tiež môže príčina nezdaru. Ak sa mi to podarí, manžel bude v siedmom nebi, to on ju má rád (ale nie tú moju, hehehe...). Ďakujem za recept.
jaalenka
Robím to rovnako, len pred vrstvením zmiešam ryžu s poduseným mäsom a kladiem na kapustu a na túto vrstvu ešte ukladám pikantnú klobásu a potom kapusta a smotana s rozšľahaným vajíčkom.
kukulienka71
Rakott káposzta je veľmi chutné jedlo, robím ho z mletého mäsa. Stačí krátko podusiť, ak bude dostatočne podliate, nemá byť prečo suché. Všetky suroviny máš uvarené, dve hodiny piecť na 150°C zakryté a potom ešte 45 minút na 200°C ...to by som nerobila. Kapustu tiež len dusím, nie varím.
fifipierko
Doteraz som aj ja mäso robila ako Kukulienka, ale určite vyskúšam aj túto variantu (posekať po uduseni) , celkom sa mi to pozdáva. No a tiež zastávam názor ako Kukulienka, že je úplne zbytočné takto dlho zapekať. Všetky vrstvy robím a dochucujem zvlášť , aj kapustu uvarenú orestujem na cibuľke, dochutím, ryža tiež hotová a dochutená, rovnako ako mäso a už len vrstviť , zaliať smotanou (ja miešam sladkú s kyslou) a zapiecť cca pol hodinky.
aroooo
@Monty469 (23.1.2017 16:45)

aj majoránku... asi až na koniec, ukladám, robila som to len raz ale jedla som to už a chutilo....
kecupicek
Robím menej prácny recept, navrch dávam strúhaný syr, s tou smotanou sa
mi to nevydarilo. Dávam mäso mleté zmiešané s ryžou, na neho pikantnú klobásku a kúsky slaninky. Prikryjem vrstvou kapusty zmiešanou so sladkou
mletou paprikou...Vyskúšajte ....upracete chladničku
1x ivo
tarimka
Moja mamka dávala priamo mäso pokrájané na kocky a udusené, nie mleté. Ryžu tiež uvarenú ale kapustu surovú zo suda.. a pieklo sa to max. hodinu v trúbe. Až na konci pečernia to celé zaliala smotanou. Bolo to veľmi šťavnaté a suprové.. Ja to také neviem urobiť a maminka už mi žiaľ nevysvetlí, kde robím chybu. :-(
zuzik01
Všetko je O.K. V recepte sú šampiňony, Čo s nimi?
fifipierko
@Fifipierko (23.1.2017 12:32)
urobila som to na spôsob sarmy, alebo tak nejak mnou pokombinované: to mäso som nechala pokrájané na kúsky, a pridala som na asi 2cm kúsky pokrájanú mäkku štiplavú klobásku. Pridala som aj malý paradajkový pretlak.
Bolo to fakt veľmi dobré.
zuzana300
s dĺžkou pečenia to bol nejaký nepochopiteľný omyl, napravila som to, lebo všetky prísady sú vlastne uvarené, len ich treba krásne zapiecť, takže sa ospravedlňujem všetkým, ktorých som tým pečením zmiatla




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia