Hamsi Tava fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 9. januára 2017
Hamsi Tava (fotorecept)
Foto: cesminaz

Veľmi obľúbená a najčastejšia príprava sardiniek u Turkov :-)

16 minút
tepelná úprava

Suroviny

 (Hamsi)
podľa potreby
podľa chuti
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Množstvo surovin neudavam, kedže zaleží na tom, kolko sardiniek chcete urobiť. Takže, sardinky som si očistila ,lepšie povedané odstranila hlavu a črevá. To som nefotila :-) na to si radsej pozrite video, ak treba tak pridám z internetu :-) Dalej potrebujeme hladku kukuričnu múku, mletú červenú papriku alebo mleté čierne korenie. Ja som mala 1,5 kg sardiniek, ktore som robila polku s korením a druhú polku s paprikou.

    Hamsi Tava (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dame do misky zo 3-4 PL kukuričnej muky. Na toto množstvo múky dame za 1 kl m. papriky a 0,5 kl soli. Do druhej misy som dala k múke cca 0,5 kl korenia a takisto sol. Sardinky pováľame v múke, otrasieme trocha a kladieme natesno vedla seba do panvice s horucim olejom. Netreba vela oleja, lebo tie sardinky sa vlastne opekajú len tak narychlo :-)

    Hamsi Tava (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto podla fotiek ich natesno dookola nakladieme do panvici. Do stredu dáme tiež sardinky a pečieme ich cca 8 minút. Sardinky sa majú opiecť do chrumkava, ale nie totalne vysušiť :-) Aby sme sardinky v celosti otočili, si pripravíme nejaky okrúhly plech alebo rovnú hladkú pokrievku. Ja som si dala trošičku oleja na opačnú stranu plechu, prikryla ním panvicu, rychlo otočila a prevrátila sardinky. A nakoniec som ich všupla naspät do panvice opiecť aj z druhej strany, taktiež cca 8 minut. Otáčať ich musíte rychlo, aby sa vam nerozpadli. Ono tie sardinky sa zlepia ak ich date celkom natesno, ale pri pomalom otočení sa môžu rozpadnút. Ale ak sa to stane, to vôbec nevadí :-) ponaprávate ich vidličkou znova do kruhu a hotovo ;-P

    Hamsi Tava (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hamsi (sardinky) sú chrumkavé a chutné, či už paprikové alebo len korenené. Balia sa v kukuričnej múke, lebo tá nezhorí, ale sa pekne do chrumkava opečie :-)

    Hamsi Tava (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Raňajky ;-) Takto pripravené "Hamsi" si dávame medzi žemlu aj so zeleninou. Kedže sú príjemne chrumkavé, jedia sa aj s chrbticou/ kosťami a chvostikom ;-) Ani nezbadáte čo chrúmate ;-D Nech vám chutí ;-P

    Hamsi Tava (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Ajajaj, bych chrumkala, gule za ušima by se mi dělaly. Krása nesmírná - sardinkový květ, to musí být vůně a chuť, chrumkaní. Že snídaně, to mě podrž. Vůně se táhne až k nám. Díky za fajnový receptík i fota!! @Cesminaz !. Jen ty sardinky - u nás v zmrzlé podobě, ještě jsem je nevyzkoušela. Dělávám někdy sledě, to je výborná věc, jen to jejich aroma zůstává v domácnosti mnohem déle než co jiného. Mávám a tiše závidím.
zdenka1009
@Cesminaz rada pozerám turecké telenovely, a oni tam stále jedia,.. plné stoly, ale nikdy kamera neukáže čo to jedia!...a teraz si to viem predstaviť...aj u nás je plný stôl, ale naša kuchyňa...ryby máme rady, keď objavím také malé sardinky určite vvskúšam, pstruhov robím, tiež len obalené v múke...teraz použijem kukuričnú...ďakujem za pekný recept.


atina47
Nadhera, mnam, nemam slov, sardinky jsem v takove uprave nejedla jen slede obalene, pecene na masle, sypane petrzilkou s citronem, take vynikajici.
1x haji
sara8
Krása, milujem tureckú kuchyňu. Ešte sa mi nestalo, aby mi niečo nechutilo.
kecemis
No uz dlho chodim v obchode okolo tychto sardiniek a rozmyslam, co s nimi. Teraz vidim ako fajne sa daju pripravit, len sa obavam, ze nemam tu spravnu trpezlivost. Ale cert nikdy nespi, ulozim a prinutim sa k tomu. Raz urcite.
1x haji
kucharka
Vyborne... aj mne si narobila chute. Ja robim podobne : obalujem v hladkej muke so solou a pred jedenim pokvapkam jemne citronom. Davame si to ako predjedlo. Pekny vecer.
cesminaz
dakujem velmi pekne vsetkym za nahliadnutie a za mile slova :-) @Zdenka1009 kukuricna muka je na pecenie ryb ovela lepsia,len vyskusaj a uvidis :-) @Kecemis ..no budem sa tesit,ak sa k tomu raz predsalen odhodlas :-) Dakujem za komentik. @Kucharka ano aj citronom sa moze podla chuti pokvapkat ;-) A presne ako pises,moze sa to jest aj ako predjedlo,alebo len tak chruskat ;-P Pekny vecer zelam.
1x haji
luss44
no teda, to čistenie Ti nezávidím, ale potom to už musí byť dobrota veliká. Rada by som ochutnala, ale ani som nikdy nepozerala či takéto sardinky niekde predávajú.
babkamt
Za tieto rybky by ťa môj muž nosil na rukách:-)
violetacamorova
Neviem či sa mi podarí zohnať čerstvé sardinky ale iba čítam recept a slinky mi tečú... to musí byť dobrota.... recept som si pre istotu uložila ....
aroooo
krása, určite vynikajúce, rybky mám veľmi rada
tricia
Takuto dobrotu sme si uzivali za mladi v Bulharsku :)
kucharka
Narobila si mi chute, dnes sme mali na obed. Skúsila som podľa teba a "pováľala" som ich v kukuričnej múke. Len tá moja bola asi trošku hrubšia.
Ďakujem, určite bude repete!


1x haji
radox1
to cistenie je najununavejsie,pomerne rychlo sa dostavi grif hlavu mierne pootocit a a aj snou vytiahnut vnutornosti jednym tahom,a uz len jemne oplachnut.super.
1x haji
cesminaz
@Luss44 s tym cistenim to nieje az take strasne :-) ako hovori @Radox1 chytis hlavu,potiahnes a vyjdu aj creva.Ja netocim :-)) Chvalabohu supiny nemaju :-) Ja robim presne ako v tomto videu..  youtu.be/OyGGn5f20-0...

Tu sice vyberaju aj chrbticu,ale ja to nerobim.Chrbtica sa väcsinou vybera z väcsich sardiniek :-)
cesminaz
@Luss44 ale naposledy som cistila 1,5kg sardiniek a uz v polovici mi to zacalo ist na nervy :-)) Ale su chutne,tak co uz.My ich kupujeme stale cerstve,raz za tyzden mavaju v tureckom obchode donasku. @kucharka tvoje rybky vyzeraju velmi dobre!!! Uz sa len ponuknut :-) Na obalenie sardiniek sa pouziva jemna-hladka kukuricna muka.Som velmi rada,ze si skusila a dakujem ti za tvoju odozvu ;-P Vsetkym ostatnym dakujem tiez za nahliadnutie a mile slova.
kucharka
Tak asi mame tyzden tvojich receptov... :-))))
Budeme mat na veceru sardinky.


1x haji
cesminaz
@Kucharka (29.3.2017 17:51)

No paráda, čerstvé sardinky :-) No,tak prajem prijemné čistenie ;-P Nech vám teda chutia.Pekny večer.
kucharka
Na šťastie tie sardinky, ako aj všetky čerstvé ryby, mi čistí pani predavačka na trhu. Keby tak nebolo, neviem, či by sme doma niekedy jedli ryby...!!! :-)))
1x haji
anan
Mila Cesminaz, su to sardinky alebo sardely? Na sardinky sa mi zdaju byt trochu male, ale moznk je to len zdanie. Moja dcerka smazene sardely jedla kazdy den na plazi v spanielsku, chcela to i doma, len ja som to vzdala, cistit stovku tych rybiek mi lrislo neskutocne morbidne :))
cesminaz
@anan (2.9.2017 19:44)

Google vraví, že sardely :-) Aspon ked tam napíšem Hamsi -názov. Ale ukazuje to horedole, aj sardinky aj sardely :-) Podla mňa tam velký rozdiel aj tak nie je, takže upiect vieš oboje rovnako :-) Ano s tým čistením je trocha robota :-/ ale čo už.. Raz za čas sa to dá zvládnuť :-)
cesminaz
@violetacamorova (28.4.2020 00:44)

Priznám sa, že som si musela najprv vygugliť že čo sú šproty :-)) Ja si myslím, že by sa dalo. Skús kúpiť menšie, najviac do 8-9cm. Väčšie rybky už nie sú na to vhodné.
haji
@cesminaz (29.4.2020 21:30)
Sardinka obecná i šprot obecný mají stejnou čeleď: Clupeidae - sleďovití. V popise na Wikipedii dokonce uvádí rozpětí délky sardinky větší než u šprotů.
Jak píšeš, chce to menší rybky, což je u obojího možné. Mladší jedinci jsou určitě chutnější.
Nejsem tak chytrá, ale mám osvědčené, hlavně z rostlinné říše, užití latinského názvosloví - to je neměnná veličina, jinam to nepustí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia