Domáca kapsa alebo sumka po domasnemu fotorecept

alexito - bez fotkyalexito, 30. decembra 2016
Domáca kapsa alebo sumka po domasnemu (fotorecept)
Foto: alexito

Toto jedlo som objavil na Ukrajine v jednej malej domacej restauracii, kde jedlo, ktore som si objednal, pripravovali a varili od zaciatku, ziaden polotovar... Zobraziť celý popisToto jedlo som objavil na Ukrajine v jednej malej domacej restauracii, kde jedlo, ktore som si objednal, pripravovali a varili od zaciatku, ziaden polotovar... cakal som sice nenormalne dlho, ale vysledok ma neskutocne nadchol. Ked som tam prisiel prvy krat a objednal si placku, po chvili som pocul, ako rucne struhaju v kuchyni zemiaky, chytil som sa za celo,ale vydrzal som to, no to co som potom dostal na stol bolo neskutocne lahodne, cerstve a chutne...

8
porcií
1,5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
800 ml
2 stredné ks
0,5 l
0,5 kg
1  ČL
1 ČL
podľa gusta
prevarená 1/2 kocka
podľa porcii
 (masť)
 (hladká múka)




Postup

  1. 1

    Nasekanu cibulu oprazime na olivovom oleji alebo bravcovom sadle a pridame nasekane sampiony (kupujem cele, pretoze narezane nemaju ten smak), trosku osolime a pridame cierne korenie ,mozete aj troska vegety.

    Domáca kapsa alebo sumka po domasnemu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ked bude citit vo vzduchu tu nadhernu vonu tejto kombinacie, vlozime na velmi male kusky pokrajane bravcove stehno a na prudkom ohni zacnem restovat

    Domáca kapsa alebo sumka po domasnemu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Restujeme pokial zmes a maso nepusti stavu (maso musi zbeliet). Potom dame plyn na minimum, podlejeme vyvarom alebo bujonom a nechame zmes dusit.

    Domáca kapsa alebo sumka po domasnemu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked uz bude maso mäkke a bude sa dat napichnut na vidlicku, pridame pol litra smotany na varenie, premiesame, pridame cervenu sladku papriku a zahustime Solamylom alebo hladkou mukou. za staleho miesania na miernom ohni celu zmes este dochutime solou a korenim a odstavime od ohna.

    Domáca kapsa alebo sumka po domasnemu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na zemiakovu placku naservirujeme podla hladu tuto dobrotu, prelozime pokryjeme nastruhanym syrom a pustime sa do konzumacie. Raz za cas je tato dobrota na stole fantasticka. p.s. mozte pouzit i morcacie alebo kuracie prsia, ale prasa je prasa :)

    Domáca kapsa alebo sumka po domasnemu (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

mirop
nemusis na Ukrajinu, kazda druha slovenska restauracia alebo motorest to ponuka pod nazvom napr. vazecka pochutka, zbojnicka pochutka, tajomstvo sefkuchara a podobne
denyany
Áno, je to dostať všade, ale šťava, resp.omáčka okolo mäsa je červená, plus nejaká zelenina. Ale s mäsom na hubách a smotane som sa v placke ešte nestretla. Môže to byť tiež fajn.A určite by som použila čerstvé huby alebo sušené. Tie konzervované mi vôbec nechutia, ale to už je môj problém.:-)
jankov
Tiež som kedysi dávno jedol takúto placku v Záporoží, ale s inými hríbmi, také podobné václavkám, no názov si už nepamätám...kamarátová žena to robila doma perfiš to voňalo a aj chutilo a dala mi na to aj recept v podstate podobný, ako napísal Alexito...keď tu bol kamarát, tak sme boli v reštike, kde robili zbojnícku pochúťku a on si sa nevedel vynachváliť našu sumku...zhodli sme sa na tom, že toto jedlo je veľmi lacné a sýte a tí, ktorí ho kedysi vymysleli ho v podstate robili zo surovín, ktoré mali doma...občas si takúto kapsu robím doma zo surovín ČDHD či ČKD...čo chladnička či kumbál dá...:-)...a hríby je najlepšie použiť čerstvé alebo sušené, samo, že sušené vopred namočené, a keď nie sú, tak zavárané celé nakrájať, ako píše Alexito...
sovka62
No áno, dostať aj u nás. Naposledy sme to jedli v Bielom dome v Ružomberku. V placke priveľa múky, takže na zhybe sa zlomila, chuť tiež o ničom a bola studená. Bravčové stehno úplne tvrdé a zaliate konzervovaným lečom (v lete, keď je čerstvej zeleniny habadej) a celý výtvor zaliaty kečupom tak, že z placky vytekal. Takže ďakujem, viac neprosím,radšej doma podľa tvojho receptu(aj keď pre mňa bez húb).
tunika
Bežne jedlo v mojej kuchyni.
No namiesto stehna robím kuraciu pečeň.A placka musí byť po okrajoch krásne chrumkavááá.
alexito
@Mirop (31.12.2016 07:21)

ahoj, skus to uvarit a porovnat to s tymi,co ponukaju v kazdej druhej restike. Ja osobne som sa tu na Slovensku s takouto zmesou v placke este nestretol...
babidka
Musim suhlasit s @mirop . Take a podobne jedlo - teda masova patlanina v placke - dostanes naozaj vsade .Hlavne na Slovensku a potom dalej na vychod...:-) V tvojom podani je to jedlo vhodne hlavne pre tazko pracujuceho cloveka /bez urazky / .Tolko kalorii- to normalny clovek len tak nestravi :-)
kukulienka71
Takéto jedlá sú naozaj výborné a sýte, ak sú pripravené kvalitne. Osobne preferujem čerstvé huby a iste by som si pochutila, niekedy vyskúšam aj takúto plnku. Ukrajinská kuchyňa mi pasuje.
Pobavil si ma, keď si sa chytal za hlavu pri zvuku strúhania zemiakov.-D aspoň si mal istotu, že to nebol polotovar z mraziaka;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia