Kváskové opekance fotorecept

siisa - fotkasiisa, 18. decembra 2016
Kváskové opekance (fotorecept)
Foto: siisa

Chcem sa s Vami podeliť s našim rodinným receptom na opekance, ktoré na vianočnom stole u nás nikdy nesmú chýbať. My máme najradšej s Zobraziť celý popisChcem sa s Vami podeliť s našim rodinným receptom na opekance, ktoré na vianočnom stole u nás nikdy nesmú chýbať. My máme najradšej s tvarohom, ale každý si ich môže urobiť tak, ako ich má rád. Na východe Slovenska sú to bobaľky. Starká hovorí, že pôvodný recept bol kváskový, ale ten sa nezachoval, lebo kvasnice mali taký veľký úspech, že nikto ani len nepomyslel na to, že príde doba, keď sa poniektorí vrátia ku kváskovému pečeniu. No a tu je moja prerobená kvásková verzia.

18 minút
na 250 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
850 g
450 ml
3 ČL
2 PL
1 PL
Na potretie:
1 ks
trošku




Postup

  1. 1

    Pečenie opekancov by sme si mali rozdeliť do dvoch dní. Najskôr si uvaríme trochu rasce v pol litre vody. Keď sa voda začne variť, odstavíme z plameňa a necháme chvíľu lúhovať. Nie dlho, aby sme potom nemali horké cesto. Asi tak 5 minút. Prvý deň na obed si prikŕmime kvások. Do misy dáme 1-2 PL kvásku, pridáme 150 g ražnej múky a 150 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do večera vykvasiť pri izbovej teplote. Keď nám kvások vykvasí, zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné suché ingrediencie okrem soli a octu. Nakoniec si necháme vodu, ktorú po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Musí byť pekné hladké. Cesto aj s misou vložíme do igelitovej tašky a necháme pol hodiny postáť pri izbovej teplote. Potom ho dáme ešte raz premiesiť, pridáme soľ a ocot . Miesime len toľko aby sa nám soľ aj s octom zapracovali do cesta. Misu s cestom zabalíme do igelitu a dáme na noc do chladničky. Ja používam na uskladnenie cesta v chladničke okrúhlu dózu s vekom.

  2. 2

    Na druhý deň, aspoň po 12 hodinách, vyberieme cesto na pomúčenú dosku a roztiahneme ho rukami na obdĺžnik hrubý asi 1,5 cm. Môžeme si pomôcť aj valčekom, ale opatrne. Necháme pol hodinu postáť.

    Kváskové opekance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom robíme asi 2 cm široké pásy. Použila som koliečko na krájanie cesta. Môžete použiť aj koliečko na krájanie pizze.

    Kváskové opekance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ukladáme na plech, vyložený papierom na pečenie.

    Kváskové opekance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď máme všetko na plechoch, z tohto množstva vyjdú 3 klasické plechy, zapneme si rúru na 250°C. Kým sa nám rúra vyhreje, opekance voľne na plechu necháme kysnúť. Akonáhle rúra signalizuje, že už je vyhriata, ponatierame opekance rozšľahaným vajíčkom + trochu vody a pečieme asi 18 minút na 250 °C. Treba dávať pozor na farbu. Neodporúčam dlho piecť. Po vychladnutí si ich uskladníme v chlade a suchu. Potom pred podávaním nakrájame na veľkosť podľa seba. Dajú sa robiť aj malé guľôčky a piecť ich také okrúhle, ale tiež moc neodporúčam, lebo budú po upečení isto tvrdé.

    Kváskové opekance (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak láska topí ľad čo pani Zima vyčarila. Ak dá človek viac čo v sebe skrýva. Ak vládne všade ticho a počuť len praskať mráz. Ak padajú vločky a v detských očiach je vidieť jas. Tak prišla doba, keď každý pre každého má pár prívetivých viet, pre ten zázrak ✿ VIANOCE ✿ a nad čaro Vianoc nič krajšieho niet! Prajem Vám všetkým tie najkrajšie ♡ VIANOCE ♡ 2016 ♡

Diskusia k receptu

kukulienka71
Výsostne aktuálny recept, aj tento si ukladám a ďakujem. Pekne si to popísala znovu, aj úvod, aj celý postup. A ten koniec mi až slzičku vylákal z oka, krááásne!
1x siisa
haji
Krásná práce, určo jsou výborné tvoje kváskové opekance. Ale mám problém - jak se podávají?! Zalité mlékem, máslem, sypané mákem, ořechy - nemám páru, protože u nás doma se nikdy nic podobného nedělalo. Pekly se koláče, ale to už je městský zvyk. Jsem tedy opekanci a podobnými vánočními tradičními jídly nepolíbená. Proto volám SOS a prosím, milá @Siisa o přiblížení, děkuji! A tu slzu jsem také zatlačila, k bodu 6 by měl být přiložen kapesník, jsi ty ale romantička s básnickým nadáním.
1x siisa
patroveckypitrs
Veľmi rád by som ochutnal tvoje skvele opekance, vyzerajú veľmi dobré. Ukladám a vkladám medzi hviezdičky. Príjemné prežitie vianočných sviatkov želám.
1x siisa
siisa
@Kukulienka 71 (18.12.2016 18:43)

Ďakujem ti milá @Kukulienka za milé slová, ktoré vždy potešia a veľmi si ich vážim :) Už teraz sa teším, keď mi tu raz napíšeš a samozrejme aj pridáš foto, čo kváskové si napiekla. Verím, že ten deň raz príde :) Ďakujem za všetko !
siisa
@Izabella929 (18.12.2016 18:49)

Milá Izabelka, ak sa raz rozhodneš piecť s kváskom, tak tieto opekance sa nerozvárajú. Vďaka raži, ktorú kvások obsahuje sú tvrdšie. Treba ich aj dlhšie variť. Preto kváskové nie sú krehké. Teraz som ich piekla prvýkrát a už som ich aj dnes vyskúšala. Izka, prajem ti krásne Vianoce v kruhu tvojich najbližších :)
siisa
@Haji (18.12.2016 21:40)

Milá @Haji ,veľmi rada ti napíšem, ako ich doma robievame. Vyvárajú sa v slanej vriacej vode. Ja ich nemám rada moc rozvarené. Ale každý ako mu chutí. Precedíš, dáš do misy, pridáš maslo, tvaroh, soľ, zamiešaš a hotovo. Na večeru robievame trochu viac aby zostalo na druhý deň. Na raňajky ich milujem zapečené na panvici. Na panvicu dáš trochu masla, a na ňom opražíš opekance do zlatohneda. Môžeš pridať aj trochu tvarohu, len tak pre chuť. No čo ti poviem jedlo pre BOHOV :D Prajem ti tie najkrajšie VIANOCE !
siisa
@Patroveckypitrs (19.12.2016 08:46)

Milý @Patroveckypitrs , tak tieto kváskové splnili moje očakávania. Chutia výborne a nerozvaríš ich ani keby si chcel :) Ďakujem za milý komentárik. Aj ja Tebe želám šťastné a veselé sviatky v kruhu rodinky :)
siisa
@Dvorka (19.12.2016 15:05)

Milá @Dvokra , tak to sa veľmi teším, že ďalší človiečik sa dal na kváskovanie. Tak občas sa pochváľ čo si dobré napiekla, potešíš ma. Opekance máš krásne. Dala si si prácu s guličkami, si šikuľka. Želám ti pekné VIANOCE plné pohody a lásky :)
haji
@Siisa (19.12.2016 21:17)
Aj tobě přeji Požehnané Vianoce! Děkuji za přiblížení podávání kváskových opekanců, je to pro mě něco nového, zajímavého a věřím, že jsou výborné, zvláště pro tu vánoční chuť!! Tak ať Vianoce přicházejí pomalu, ať si je můžeš v rodinném kruhu hezky vychutnat a prožít co nejdéle, v lásce a radosti!!
1x siisa
haji
@Siisa (19.12.2016 22:06)
Milá Simonko, já také děkuji, jsi zlatíčko!!
1x siisa
staja
Krásny recept, ktorý poteší nejedného kváskového nadšenca. Ako vidieť, kvások má naozaj všestranné využitie v tvojej kuchyni. Pekné Vianoce.
1x siisa
klukodvody
No tak to je přesně to, co si určitě uděláme. Když tak člověk kouká na pohádky a ruka bloudí po něčem na zub tak určitě zastaví na Tvých opekancích. Děkujeme za super recept a přejeme krásné a požehnané Vánoce.
1x siisa
klukodvody
A ještě musíme jednou poděkovat za krásné přání, nějak jsem ho při čtení minul.
1x siisa
siisa
@Staja (20.12.2016 09:35)

Ďakujem milá @Staja :) Presne ako píšeš, odkedy som upiekla môj prvý chlebík, čo sa na chleba vôbec nepodobal, iba taká placka...od vtedy som chlieb nekupovala. Aj tebe želám šťastné a veselé sviatky vianočné :)
siisa
@Monty 469 (20.12.2016 13:10)

Ďakujem veľmi pekne :) Aj tebe milá @Monty a celej tvojej rodinke želám Vianoce plné radosti, šťastia, lásky a pohody :)
siisa
@Klukodvody (20.12.2016 15:01)

Ďakujem za milé slová a prianie :) Opekance určite odporúčam, ja si bez nich ani neviem predstaviť Vianoce. Dúfam, že budú chutiť :) Tiež Vám želám šťastné a veselé Vianoce :)
havino
Simonka a vieš, že ma napadli tiež upiecť bobáľky z kvásku?? presne som na tod myslela, že aké cesto urobím. Ja som piekla doteraz každý rok droždové, ale u nás sú s makom, vriacim mliekom zalievam, medu, maku, masla hojne, so synom ich máme na raňajky len také ako ostali zo štedrej večere. Ale čo ma zaujalo, na čo ocot do kváskového cesta, to vidím prvý krát, plní tam nejaký účel?
1x siisa
siisa
@Havino (20.12.2016 21:26)

Milá Tánička, presne tak aj moja prastarká robievala s makom, ale my už zasa podľa tradície starkej s tvarohom, lebo nemá rada mak. Tak sme si to takto obľúbili :) Prečo ocot? To by som sa musela opýtať, lebo ja som len zmenila recept na kváskový a nechala všetky ingrediencie. Takže neviem. A vieš, že som aj rozmýšľala , že ho tam nedám, ale keď tradičný , tak tradičný :) Krásne Vianoce ti želám !
siisa
@Sracz (21.12.2016 02:02)

Tak som aj ja nakukla na ten receptík a vyzerá veľmi dobre. Tie ale musia byť ! Určite sa oplatí vyskúšať. Šťastné a veselé Vianoce želám :)
zifi
Vdaka za recept, podobny robime aj my, ale zatial bezkvaskove. Pripajam len jedno nase specifiku... My rozvalkane cesto nekrajame radielkom a ani nerobime gulicky, ale... spravime taky salamovy tvar s priemerom 5 cm, nakrajame rovnake kusky, asi ako na buchty. Potom rucne vysulame vo vzduchu take hrubsie rezance s priemerom menej ako 10 mm (take stangle) na dlzku plechu. Ukladame is dalej od seba ... a dame odpocinut cca 20 minut. A potom jednoducho nozom tie dlhe "pruty" rovno na plechu nakrojime kazdych 15 mm, skrz az na plech. Potom, potrieme bielkom, ale to uz ako ma kazdy rad. Najlepsie je, ked upecene pupaciky na druhy den, alebo este ked su teple, jednoducho z tych dlhych stangli nalameme v mieste zarezov do nejakeho hrnca - a to bez krajania nozom... Stastne a vesele vianoce vsetkym varechacom a dakujem za recepty, napady, vtipy i milu konverzaciu...! :-)
1x siisa
siisa
@Zifi (21.12.2016 16:58)

Ďakujem za milý komentár a hlavne za jednoduchú a skvelú radu. Viac hláv viac vie a o tom je varecha. Želám krásne Vianoce !
haji
@Sracz (21.12.2016 02:02)
Milý @Sracz děkuji za tvůj tradiční recept! Jak už jsem psala Simonce, je to pro mě něco nezvyklého a nového. Kousek od nás se dělají pupáky - to je něco podobného. Ale jak jsem už psala, do naší rodiny prostě nedorazily. Teď mám v sobě rozkol, jestli budou lepší na slano, anebo na sladko. haha
Požehnané Vánoce tobě i celé rozvětvené rodině!
1x siisa




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia