Pečený glazovaný bôčik + cvikla na 2 spôsoby fotorecept

dodik28 - bez fotkydodik28, 13. decembra 2016
Pečený glazovaný bôčik + cvikla na 2 spôsoby (fotorecept)
Foto: dodik28

Už dlho som chcel skúsiť pomalý pečený bôčik. No vždy hviezdy boli proti. Raz nemali bôčik, inokedy rúra si robila, čo chcela a bol Zobraziť celý popisUž dlho som chcel skúsiť pomalý pečený bôčik. No vždy hviezdy boli proti. Raz nemali bôčik, inokedy rúra si robila, čo chcela a bol to risk, alebo strach zo slov ,,glazovanie,, či strachu z chuti ako med a balsamico v jednom. Nevedel som, ako sa glazuje, a možno to neviem stále. Ale na prvý pokus, aj keď som nemal všetky suroviny, čo som chcel, to bola erupcia všetkých chutí a výsledok bol pre mňa balzamom na duši, že sa to podarilo . A keby ste navyše ešte tu vôňu cítili pri pečení.

4-5
porcie
30 minút
príprava
210 minút
na 125 °C

Suroviny

1,5 kg
Marináda:
13 guličiek
4 strúčiky
1/2 ČL
8 guličiek
1 kus
1/2 ČL
3 ČL
1 PL
1 PL
Glazovanie:
125 ml
2 PL
Cviklová kapusta:
2 ks (veľká surová)
1 ks
Pečená cvikla:
5 ks (menšia surová)
Restovaná zelenina:
4 ks
1 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Ako prvé som si pripravil marinádu. Do mini mixéra na kávu som dal čierne korenie, koriander, rascu, rozmarín a sušenú chilli papričku - podľa chuti. Všetko som rozmixoval, ale nie úplne na jemno. Kto nemá po ruke mixér na kávu, tak to treba ručne podrviť - dať koreniny do sáčku a pekne rozmlátiť tĺčikom na mäso. Teraz do misy pridáme nahrubo pomleté koreniny, roztlačený cesnak (ja som ho omylom nakrájal :) ), soľ, lyžicu medu a lyžicu balzamikoveho octu. Všetko spolu premiešame, aby sa to pekne spojilo.

    Pečený glazovaný bôčik + cvikla na 2 spôsoby (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ som si zapol rúru a pustil sa do mäsa. Bôčik som opäť nekúpil taký, aký som si vysníval. Chcel som s kožou a bez kosti a namiesto toho sa mi podarilo kúpiť len s kosťou, ale bez kože. Škoda, veľká škoda, lebo tá koža a hlavne ten tuk pod kožou spraví ďalšiu výbornú chuť. Nakoniec som tam tie kosti nechal. Do mäsa teraz poctivo votrieme pripravenú marinádu. Necháme odležať aspoň hodinku, ideál by bol 8 hodín. Ale ide to aj bez odležania :), samozrejme to nemá až taký efekt, keď to postojí chvíľku. Na záver som podlial mäso vodou, cca tak 125 ml. Necháme to teraz piecť pri 125 stupňoch cca 3,5 hodinky. Záleží od toho, ako veľké mäso a aká je rúra. Najlepšie je doň pichnúť teplomer a počkať kým mäso nebude mať 75 stupňov.

    Pečený glazovaný bôčik + cvikla na 2 spôsoby (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pri pomalom pečení mäso pekne zmäkne, ale nebude suché. Ostane pekne šťavnaté a plné chuti. Pokiaľ sa mäso pečie, tak ho obrátime aj na druhu stranu, aby chytilo farbu a potom naspäť na tu pôvodnú. Ak by som to piekol s kožou, tak začínal by som kožou nahor, aby sa pekne vypiekol tuk pod kožou. Pri pečení to sem tam pozrite, či sa neodparila voda, ak áno tak to mierne podlievajte. Keď budeme finišovať, tak už len decentne. Keby sa vám vypieklo veľa tuku v šťave, tak ho priebežne zbierajte, ja kedže som nemal kožu, tak ho až toľko nebolo.

    Pečený glazovaný bôčik + cvikla na 2 spôsoby (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po upečení mäso vyberieme s pekáča, dáme na tanier a výpek si zlejeme do menšieho hrnca a privedieme k varu. Ideme si pripraviť vlastne glazovaciu zmes. Do hrnca teraz pridáme balzamikový ocot, med a asi 125 ml vody. Záleží koľko nám ostalo výpeku. Rozmiešame to a necháme bublať na miernom ohni. Potrebujeme z toho sirupovitú konzistenciu, aby keď tým budeme mäso natierať nezišlo všetko dole. Medzitým som odrezal zopár kúskov a zvyšok nechal v celkom, lebo som chcel skúsiť čo bude lepšie. Ale je to v podstate jedno. Na nakrájane kúsky sa toho viacej naberie, takže každý podľa chuti. Pekáč kde sa nám pieklo mäso som umyl a potrel masťou, čo som pozbieral počas pečenia. Na takto pripravený plech ukladáme mäso, ktoré poctivo pretrieme alebo polejeme glazovaciou zmesou z každej strany. Teraz to šupneme do trúby a zvýšime teplotu na 210 stupňov nech sa nám to pekne karamelizuje. Bude to trvať cca 7 až 10 minút podľa toho ako konzistenciu mal zmes. Povrch po upečený musí byť pekné lepkavý. Keď to bude trocha čierne to nevadí, mäso sa určite nespieklo.

    Pečený glazovaný bôčik + cvikla na 2 spôsoby (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto to vyzeralo keď som to potrel.

    Pečený glazovaný bôčik + cvikla na 2 spôsoby (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V rúre to tak krásne buble a ta zmes začne tak intenzívne rozvoniavať, že máte chuť to hneď vybrať a pustiť sa do toho.

    Pečený glazovaný bôčik + cvikla na 2 spôsoby (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Výsledok.

    Pečený glazovaný bôčik + cvikla na 2 spôsoby (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    K mäsu som dal cviklu, ktorá je skvela úplne hocijak. Prvý spôsob je trocha časovo náročnejší, ale keďže sa mäso pieklo 3,5 hodiny, tak pri tomto recepte to vôbec nevadí. Jedná sa o pečenú cviklu. Pripravte si štvorce z alobalu, asi tak veľké, aké mate cvikly, aby sa tam dali zabaliť. Cviklu si buď ošúpte alebo nechajte celú. Ja som ju ošúpal. Položte ju na alobal, na spodok pridajte bobkový lístok, polejte ju trocha olivovým olejom, osoľte a pridajte nedrvené čierne korenie. Celé to zabaľte do alobalu, dajte na plech a šup s tým do trúby. Piekol som to zároveň s mäsom, tak to tam bolo asi hodinu a pol, ale keď ju pečiem samostatne, tak teplotu dám na 190 stupňov a pečiem tak hodinku. Záleží aké veľké sú cvikly. Ja mam radšej menšie. Na fotke je už pekne upečená.

    Pečený glazovaný bôčik + cvikla na 2 spôsoby (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Možno sa pýtate, prečo práve jem cviklu s cviklou, no lebo som nemal zemiaky, ktoré som k tomu chcel namiesto tej pečenej cvikly. Ale už bolo všetko rozvarené a nechcel som odchádzať preč. Ale to nevadí. Druhý spôsob je alternatíva k červenej kapuste. A veľa krát to ani nerozoznáte, či jete dusenú kapustu alebo cviklu. V hrnci si opražime do zlatistá cibuľku na oleji a potom pridáme nahrubo nastruhanú cviklu a chvíľku restujeme. Pridáme asi do 1/3 vodu, mletú rascu, premiešame a necháme asi 25 minút dusiť. Ak je cvikla hotová, necháme odpariť prebytočnú vodu a pridáme balzamikový ocot a soľ. Všetko podľa chuti.

    Pečený glazovaný bôčik + cvikla na 2 spôsoby (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Restovaná zeleninu si len nakrájame na väčšie kúsky a necháme na oleji restovať do mäkka a na konci ochutíme soľou.

    Pečený glazovaný bôčik + cvikla na 2 spôsoby (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na konci si to pekne naložíme na tanier, aby sa mohli aj oči najesť. Je veľa možností, čo k takému mäsu ako príloha, ja som si zvolil zeleninu so zeleninou a bolo to fakt výborne. Mal som asi šťastie prvého pokusu. Nie vždy mi chutí všetko, čo uvarím, ale toto mi fakt chutilo. Na záver prepáčte za chybičky v texte ale na konci som si všimol, že som toho veľa napísal a je toho veľa na kontrolu :D. Foto na záver

    Pečený glazovaný bôčik + cvikla na 2 spôsoby (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

denyany
Krásny bôčik! Určite fantasticky chutil, aj ja občas pečiem mäso pomaly, chutí mi tak. Glazovanie som však ešte neskúšala.
afataga
ja som glazovanim nepobozkana, tak neviem posudit spravnost postupu, ale podla surovin to musi chutit bozsky, len na mna trochu precviklovane :-)
yogicek
Vyzerá to dobre. Nabudúce vyskúšaj podliať červeným vínom alebo čiernym pivom. Najlepší by bol na to nejaký 19° PORTER. A oprav si chybičku v čase pečenia. Máš tam uvedené namiesto 3,5hod 3,5min.
marikafil
To nie je recept ale román:-) Krásne si to napísal, síce s chybičkami, ale tak napínavo, že som ich dokázala ignorovať! A tá pečená cvikla s cviklou ako kapustou (som sa divila, že v rozpise surovín žiadna kapusta nebola...) ma úplne dostala.
radox1
pekne,ale 125ml bal. octa?nebol ten gél nakyslý?lepsie by bolo ten ocot nahradit silnym cer.vinom,alebo pouzit bal.redukciu,ktoru aj ja som pouzil u svojho bôcika.
boxik
Bôčik je vždy fajn aj keď cviklu nemusím dá sa to aj bez nej , takže vďaka za inšpiráciu , bôčik už je doma.
zahra
@Boxik (14.12.2016 15:15)
Ja naopak, nejem mäso, ale obidve cvikly(zboznujem) aj tu zeleninu k tomu by som si velmi rada dala. Supeeer.


1x janaka
popoluska340
Uzasne napisane,ako roman,moc sa mi to paci.Maso nemusim,ale zaujali ma tie cvikly,a restovana zelenina.Urcite si urobim,ale aj manzelovi bocik upeciem,zaujal ma moc receptik.urcite by mi chutilo.Jasne ze musim aj ochutnat,co som uvarila.
1x zahra




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia