Slané zemiakové koláčiky s údeným fotorecept

luclup - fotkaluclup, 14. novembra 2016
Slané zemiakové koláčiky s údeným (fotorecept)
Foto: luclup

Desiata pre mna a brata na zajtra :-) Zvysila sa nam zemiakova kasa a udene, tak co s tym? Recept na cesto mam Zobraziť celý popisDesiata pre mna a brata na zajtra :-) Zvysila sa nam zemiakova kasa a udene, tak co s tym? Recept na cesto mam z knihy Mucniky od Marie Hajkovej, z roku 1989, udene a kasu som doplnila (original pretlacene varene zemiaky). Knihu mi dala babka, je plna vybornych receptov, cez sladke, slane, postupov ako spracovavat cesto a mnoho dalsich skvelych rad. Kniha stala 50 Kcs, co nebolo malo. Mamka ju kupovala babke na Vianoce zo stipendia a babka ju posunula mne, nech sluzi dalej.

30
porcií
2x30 minút
na 190 °C

Suroviny

150 g
100 g
250 g
250 g (pretlačené zemiaky)
100 g
1/2 ČL (podľa chuti)
1 balíček
Na potretie:
Na posypanie:
100 g




Postup

  1. 1

    Do misy dajte zemiakovu kasu (uvarene pretlacene zemiaky), nastruhane maslo, muku zmiesanu s praskom do peciva a solou, nadrobno pokrajane udene a rukou vypracujte kompaktne cesto. Upravte ho do bochnika.

    Slané zemiakové koláčiky s údeným (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto presunte na pracovnu dosku, ktoru si vopred pomucte. Cesto je trochu lepkave, tak je to potrebne. Trochu si pomucte aj valcek a vyvalkajte plat hruby asi 1 cm. Formickou (6,5 cm) vykrajujte kolaciky a priebezne ich ukladajte na plech vystlany papierom na pecenie.

    Slané zemiakové koláčiky s údeným (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kazdy kolacik potrite vyslahanym vajickom a do stredu poukladajte kusky udeneho, ktore mierne zatlacte. Pecte pri teplote 190 asi 30 minút do zlatohneda. Ja som druhy plech trochu posypala mletou rascou.

    Slané zemiakové koláčiky s údeným (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po vybrati z rury budu makke, nechajte ich vychladnut a mozete sa do nich pustit. Su velmi dobre, tak mozete skusit. Piekla som ich prvykrat, a som spokojna ^_^

    Slané zemiakové koláčiky s údeným (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tak hotovo :)

    Slané zemiakové koláčiky s údeným (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

monty469
Musim ich pochvalit, su skvele. Este ani poriadne nevychladli a hned som si dala 3 kusky :-) Ked vonaju po celom dome, no nedaj si;-) Si sikovna moja a som na teba pysna. Tvoj buduci manzel sa bude mat skvelo :-)
haji
Hned bych ochutnala vzoreček, dobrá kombinace surovin, jsi šikulka, milá Luci!!
45678
@ monty ty si mama? V tom pripade " jablko zostalo po jablonou" obe ste sikovne, podobne osusiky robievam,mam aj rovnaku kucharsku.
Chvalim mladu damu a davam5*
haji
@45678 (14.11.2016 15:56)
A já to !prásknu! na fotu v logu je s Luci Montík, který roste s Varechou - taková varechová kocúrí super star.
terinka55
Fajnové "posúšiky" si upiekla, si šikovná. Takú nevestu by som brala :-) Chválim a 5*****.
luclup
Ahoj @Terinka dakujem ti velmi pekne, a tak tu netreba vela sikovnosti, len odhodlanie nieco upiect :D Je to jednoduche, zvladne to kazdy, aj male dieta, ale jednoduche recepty mam najradsej. Hm tak snad bude moja svokra, ale hlavne manzel spokojny, o rok uz budem nevestou, musim sa pomaly zabehnut, lebo pravdu povediac doma len pomaham, sama varim malokedy :) A ako vravis "posusiky" su po vychladnuti krehke, velmi fajne, zajtra v skole mi budu sprijemnovat pochmurny den :) Prajem pekny vecer
45678
@Haji (14.11.2016 16:47)

Haaaa.. @Haji ,dakujem za navigaciu:-)
To je znamka, ze ja hodnotim recepty,nie autorky podla avataru.Kocurik je mily samozrejme a tymto sa mamine ospravedlnujem:-)
danda3
Nedala by som sa dlho núkať takouto pochúťkou, šikulka, určite sa nestratíš, ja som tiež mamine len pomáhala a variť som začala, až keď som sa vydala.
jerica
Fajn, keď už nevieš čo, inšipráce nie je nikdy dosť, Tvoj recept príde vhod.
stanci11
toto je pre mňa zase inšpirácia na !párty jedlo", keď nabehnú kamaráti a posedíme pri vínku :) krásne a stavím sa že aj riadne dobré! Ďakujem za inšpiráciu :)
luclup
@Jerica dakujem pekne, je to jednoduche a vhodne na vela prilezitosti :) Ci na silvestra, pre navstevu, na desiatu do skoly, ci len tak rano k caju :)

@Stanci vyuziti kde upecies tieto "kolaciky" je mnoho, k vinku ako stvorene :) Su dobre, za tepla boli makkucke, dnes rano su tiez dobre, nestvrdli - coho som sa bala, ale ved su tam zemiaky, maslo, tak dufala som, ze budu fajn aj na druhy den. Ale jasne, ze za cerstva je kazde pecivo toho druhu lepsejsie :)))
havino
šikovná @luclup , šikovná, ako mama, darmo, čo vidíš doma, taká si a budeš, to mi ver, u nás totok šecko zemiakové posúšky voláme, s údeným som ešte nepiekla síce, ale viem, že chuť len a len výborná, ked mi ostane zemiaková kaša, vždy boli posúšky a teraz ked bude kyslá kapusta, tak zámerne kaše viac narobím, do cesta kyslej kapusty, aj slaninku osmaženu, upečiem a že chuťovka na večeru raz dva a sýte
luclup
Ahoj @Havino , dakujem ti za pekne slova. Tak dufam, ze sa na mna nieco za tie roky nalepilo, a budem aspon scasti tak dobra kucharka ako je mamka. Ked varim snazim sa dochutit tak ako ona, zapisujem do zosita priebezne vsetko, co vidim. Nedavno som si citala recepty, ktore som si pisala pred par rokmi, a smiesno mi prislo napr. dva krat otocime solnickou, dokonca som si ziadala presne mnozstvo korenia atd, teraz sa nad tym uz len pousmejem :) Jooj ale si mi narobila chute s tvojim vylepsenim, vsetko pri najblizsej priprave tychto posuskov uplatnim a pridam, toto bol len pokus, ze ake to bude :) Prajem pekny zvysok dna
drajan
vyzerajú prudko jedlé tie Tvoje bochníčky. Vyskúšam!
chica114
Ahoj sesternička :-D tieto koláčiky by som si ihned teraz dala vyzerajú veľmi chutne :-p 5*
luclup
@Drajan dakujem velmi pekne :-) @Chica cauky, fajne boli, ked niekedy prides tak ich spolu urobime :) Dakujem :)
jack
Ahoj Lucinka,šikovnica veliká.Pampúšiky krásne sú,a okolo nich už všetci sa obšmietajú.Montíček pod stolom svoje si pýta,mlsným jazýčkom už oblizuje sa.
Už rým mi z hlavy vyfučal.....Tak ja len toľko snáď,nabudúce ich pripravím podľa tvojich rád. ♡♡♡♡♡.
kecemis
Vona az ku mne sa dostala, tak dobra a silna bola. Skutocne vyborna vec ku televizoru pri sledovani NHL Night.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia