Hliva s chrenom

bambulka51 - bez fotkybambulka51, 16. apríla 2010

Máme radi rýchle recepty a chutné,ochutnajte.

4
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

500 g
100 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Hlivu uvaríme v osolenej vode (ja ju varím asi 30 minút),rozkrájame ju na hrubšie plátky,rozložíme na tanieriky,prelejeme tatárskou omáčkou,posypeme strúhaným chrenom a najemno posekanou petržlenovou vňaťkou.Ako príloha môžu byť,opečené plátky sendviča alebo toustu.

Diskusia k receptu

evas13
Bambulka hliva je dobrá, takže určite vyskúšam.
používateľ nemá avatar
mb
mb
tiez vyskusam, v chladnicke mam prave hlivu
zdezda
dík, hliva je veľmi zdravá, určite si to pripravím :)
sracz
Gratulujem, Bambuľka51, hlíva (predpokladám ustricová, ale v konečnom dôsledku je to jedno aká) a chren = úúúúúúúúžasnááááá kombinácia = lahoda pre chuťové kanáliky, maškrtný jazyk, ústnu dutinu i bruško gurmána. Mám rád - ČO - idem sa zabiť za chrenom. Pravdepodobne sa u mňa jedná o akýsi druh "Gastromasochizmu", vypestovaný už v detstve, kedy sa u nás chrenová omáčka podávala s vareným mäsom (spravidla z hovädzej polievky, ale chutí so všetkými druhmi, vrátane králika i údeného), ja ju už desaťročia varievam na mojom dvojkovom Bechamellovom základe a s domácou, na pare varenou, knedľou. Vo varenej a nastrúhanej (na syrstruhu) cvikle, s mletou rascou, štipkou soli a cukru (výborná je aj uvarená a nastrúhaná malá buľva cukrovej repy, žiaľ za morom ju nepestujú a cukrová trstina, ... no neviem, neviem) a octom (aj ten je tu iba 4%); ja ju robievam v pomere 1:2. Alebo iba tak, ku párkom, údenine všeobecne, určite poznáš aj šunkové rolky s chrenovou šľahačkou (po košicky "šlahétka"). Skrátka výber je akurátny, "ľem naj mi to caha vozgre z nosa a z čolovich sinusoch". Ibaže!!! Ďalšie povzdychutie za Slovenskoma domovom. Aj chren je tu, v "Štátoch", na úrovni kojeneckého stupňa štípľavosti a pálivosti a ja ho miešam s krémom z japonského wasabi, ale to už je iba "náhrada". Ešteže sa môžem "ukojiť" na vlastnoručných knedliach a buchtách na pare. Dosť už, lebo sa Ti tu ešte rozplačem. Tak veru, máš, aj môj, obdiv a uznanie a zas niekedy - Dozdziveňa!
marlen
páči sa mi recept, páči. len to varenie sa mi zdá pridlhé, a ešte vo vode. nešlo by to na pare?
bambulka51
sracz,tak pekne si opísal ten môj recept...určite s Tebou súhlasím,že chreník je výborná poživeň.Tiež ho používame kde sa dá.Manžel ho zbožňuje,pridávame ho do cvikle.Alebo manžel robieva nastrúhaný chren ,soľ,cukor,ocot.Varí ho do prvého skypenia.Je výborný.Ďakujem a- Dozdziveňa!
bambulka51
marlen,vieš keď varím hlivu nie v paráku,ale len v nádobe(nie v kuchte)s vodou,tak to tak dlho trvá.Ale môžeš kľudne v kuchte,ešte som neskúšala.Vyskúšaj!
bozulka
@bambulka a čo keby sa ta hliva trošičku len tak šup sem šup tam na oliv.oleji alebo aj masti/domácej/osmahla miesto toho varenia.Hlivu netreba robiť dlho ,ona sa môže jesť aj surová,neskúšala si to?.S tým chrenom to zase vyskúšam ja.Určite mi bude chutiť.Hlivu máme radi a robíme ju často.Len zľahka opečenú na rasci,ktomu dobrý čerstvý chlebík a je večera.
marlen
bambulka s bozuľkou, vdaka vám som dnes mal skvelý obed. hliva, iba klobúčiky narezané na pásiky, 6 minút na pare, poliate limetkovoolivovými šatami a posypané strúhaným chrenom. príloha len ryža basmati vopred namočená v studenej vode avarená ll minút, scedená. ryžový vývar s hašé s hlivových stoniek rascou, oregánom a paradajkovým pyré budú k zajtrajšej rybe .)))))
marlen
p.s . som rád každej novej chuti, prirodzeným surovinám. málokedy dokážem úplne dodržať úplný postup, aj kvôli diéte. korenistá chuť hlivy s chrenom, to bolo niečo úplne nové , fantastiké.
sracz
No ciao, Bambuľka 51 a Bambuľkoš ∞ ! Vďaka za odpoveď! A teraz vo mne vykvitla spomienka spred 45 rokov na La Franconi. Jeden zo spolužiakov doniesol z domu (Slovensko, Morava, Čechy ???????) chren naložený do super silného slepačieho vývaru (nepýtaj sa ma ži aj so zeleninou a inými ingredienciami - žiaľ vtedy som sa neopýtal, dokonca ani na recept) a bola to mňamučinečenka mňamková! Nepoznáte tento variant náhodou Vy?
bambulka51
sracs ,teraz sa drž,v starej ,,Slovenskej kuchárke" som našla pár receptíkov na chren.Napíšem ich do receptov!
ajan
Ja takto podobne robím pomazánku.Len hlivu osmažím na cibuľke
a namiesto tatarky dávam liptovskú bryndzu alebo olomoucke syrečky.
Topinky potriem cesnakom.Ale každý si robí podľa svojej chuti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia