Rýchly závin fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 15. novembra 2016
Rýchly závin (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborný závin, ktoreho cesto je síce s droždím, ale netreba ho davat nakysnut :-) takze ho budete mat raz-dva hotový ;-P

30 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
700 g
100 g
50 ml
100 g (alebo margarín)
1 ks
42 g (1 kocka)
250 ml vlažné
1 KL
Maková plnka:
250 g mletý
3 PlL
50 ml
Kokosová plnka:
300 ml
150 ml
100 ml
25 ml
3 PL (pekmez)
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravime plnku, kedze s cesto môžme hned po vypracovani plniť. Pomlela som 250 g maku, do ktoreho som dala 3 poriadne kopcovite PL marhuloveho lekvaru, 1/2 dl oleja a premiesala. Cukor nebol treba :-) Popri makovej plnke, som pripravila aj kokosovu :-) 3 dl kokosu som dala zovret (chvilku povarit kym nespuchne) s 1,5 dl mliekom,1 dl cukrom a 1/4 dl olejom. Nasledne nechala trocha vychladnut a pridala 3 PL pekmezu - hroznovej melasy.

    Rýchly závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do jednej misky dame muku, cukor, sol a premiesame lyzicou. Pridame spustene maslo, olej, bielok vajca a kvasok z 2,5 dl vlazneho mlieka + 1 kl cukor +4 2g droždie. Dobre spracujeme, dostaneme polotuhe (viac mäkké než tuhé) mastnejsie cesto.

    Rýchly závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyklopime ho na pomucenu dosku a rozdelime na 3 rovnake casti. Najprv cesto roztapkame rukou a potom ho vyvalkame do tvaru obdlznika hrubky 5 mm. Moje cesto malo velkost 30x23 cm :-)

    Rýchly závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Natrieme bohato plnkou, ktoru si od oka rozdelme, aby nam stacila na 2 zaviny. Zavin zlahka stocime. To iste som spravila aj s kokosovym.

    Rýchly závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zaviny ulozime na plech s peciacim papierom, natrieme so žltkom vajca, do ktoreho sme dali par kvapiek vody. Vidličkou počiarkáme vrch koláča, aby vyzeral po upeceni krajsie :-) Pichneme zopar krat do zavinov šparatkom a hned dame piect do rury, ktoru sme si rozohriali na 190 °C na 30 minut. Pre istotu si to treba sledovat, kedze kazda rura pecie trocha inak :-)

    Rýchly závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Záviny mi síce popraskali, ale mne to nevadi a na chuti to jednoznačne tiež nemení :-) Natierat ich netreba ničím, kedze podla mojej skusenosti ostanu rovnake či natrete, alebo nenatrete :-)

    Rýchly závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláče chutia vyborne s oboma plnkami. Toto cesto nie je mäkkučke ako vata, je trocha ine, ale velmi dobre, nieje vôbec suche.B y som dokonca povedala, ze na druhý den je koláč este chutnejší ;-) Ku káve a čaju, alebo poháru mlieka je vynikajúci ;-P

    Rýchly závin (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Nádhera sama, určo výborná jak maková, tak kokosová náplň, krásná práce, motance výstavní a jak voní! Jsi šikulka! Ani neloudím vzorek, jdu se vyplakat. Krásný den přeji, milá @Cesminaz a díky za fajnový receptík, krásná fota!! Mám dotaz, hroznovou melasu /ani jsem netušila, že existuje/ dáváš kvůli chuti? a nebo má jiný význam?
denyany
Aj tento recept vyskúšam, páči sa mi najmä tá kokosová plnka. Takže si z uvedeného množstva mala 3 záviny, pochopila som to dobre? Ja asi urobím po jednom s makom, kokosom a ešte orechový pre manžela.
cesminaz
Mila @Haji dakujem pekne za pochvalu,zaviny su naozaj vyborne ;-) Tu melasu davam kôli chuti.Moj mensi syn hovori,ze plnka vraj chuti ako "rafaelo" ;-)) a ked som sa tak zamyslela, fakt to pripomina rafaelo! Mila @Denyany ano vysli 3 zaviny, 2 makove a 1 kokosovy-tie plnky boli presne.Z kokosovej mi zostali asi 2Pl ale to sme hned aj zjedli ;-)) Budem rada ak vyskusas a pravdaze sa mi aj ozves! Krasny den zelam ;-P
1x haji
haji
@Cesminaz (15.11.2016 11:26)
Děkuji, už tomu rozumím, roste ti doma malý gurmán, nebo gurmet?! haha že ho moc zdravím, má chlupatý jazýček, stejně jako já! Krásný den přeji!
violeta
Vyzerajú veľmi dobre, ešte som neskúšala takto bez kysnutia a ani kokosové, si šikulka ;)
enka1
Určite vyskúšam,vyzeraju famózne
cesminaz
@Haji :-))) no je fakt pravda,ze mu hocico nieje pochuti.Aj tebe prajem pekny zvysok vecera mila @Haji ! @Violeta ja som uz robila takto bez kysnutia aj naslano.Je to sice inaksie cesto,ale tiez velmi dobre :-) @Terinka55 @Enka1 dakujem vam za mile slova :-) a budem len rada,ak vyskusate :-)
havino
ale sú pekné, ja ti stále píšem, že tak vieš jednoducho a pri tom lákavo nafotiť, že, až má človek chuť, no len si ju musím nechať zájsť, všakže?? aj ja mám jedno cesto na pletienky, čo nekysne a sú vynikajúce, tiež síce viac droždia, ale v chuti nepoznať, uložím si Ťa, ked by človek na rýchlo chcel a nevedel u Teba nájsť
staja
Koláčiky vyzerajú fajn, dokonca aj u nás by sa deti potešili tej kokosovej plnke, ale chcem sa spýtať, prečo tam dávaš do plnky olej, s tým som sa zatiaľ nestretla. A druhá otázka - čím nahradím pekmez?
danda3
Ahoj @Cesminaz , krásne si napiekla, robíte mi chute, najskôr monty a teraz ty, ten kokosový musí byť výborný, kedysi som robievala kokosovú štrúdľu, takže si viem predstaviť tú chuť.☺
salinka
Tvoje zaviny sa mi velmi intenzivne prihovaraju. Kokosovy musim vyskusat:-)
monty469
Paradne zaviny si upiekla. Ta kokosova plnka ma zaujala :-)
martab
Naozaj krasne. A urcite aj chutne. Aj ja zvyknem niektore kolace robit bez kysnutia cesta. Doteraz mi krasne "narastli" a aj vyborne chutili.
cesminaz
@Siisa @Havino @Danda3 @Monty469 @Martab @Salinka dakujem vam pekne za mile slova,som velmi rada,ze vas kolač zaujal :-) @Hambalko36 ale ano uz som robila aj tvarohovy,celkom obycajnou tvarohovou plnkou,ako klasicky zavin.A kakaovy robim tak,ze najprv natrem lubovolny lekvar/dzem na cesto a potom to dobre posypem kakaovym praskom.To aby ostal kolac dobry stavnaty ;-) @Staja co sa tyka oleja do plnky,to mam od Turkov :-) ale pravdaze len do niektorich plniek.Dava sa tam preto,aby cesto nevpilo celkom tu vlahu z plnky.Oni ten olej (dost vela) davaju väcsinou čisto do orechovej a makovej plnky.Ked mas plnku mastnejsiu,aj kolac ti zostane dlhsie vlacnejsi ;-P V sladkej plnke ten olej chutovo necitis,ale v slanej ano a je to fakt výborne! Mne tie orechove a makove plnky naslano velmi chutia :-)
cesminaz
@Hambalko35 este som zabudla,ze zvyknem posypat ten kakaovy trochou struhanky nakoniec.To koli tomu lekvaru,ale fakt len malo,aby to zas nezostalo suche :-)
cesminaz
@Staja prepač vynechala som ti druhu otazku,teraz som si vsimla :-) Cim nahradis pekmez? To ti asi neporadim,neviem ake produkty mate na Slovensku,co by sa mu chutovo podobal :-/ Pekmez je vlastne "sirup".Ale od viacerych varecháčiek viem,ze sa pekmez da kupit aj u vas.Mozes dat aj morušovy,nemusi byt hroznovy.
vlocka
@Denyany (15.11.2016 10:24)
Dneska je voľný deň, tak treba niečo upiecť, roláda vyzerá vyborne, idem ju vyskúšať :-)
kucharka
Dnes upečené, ďakujem za recept. Ja som si to ešte trošku zjednodušila, natrela som cesto čokoládovou nátierkou a len tak posypala kokosom. Deti budú mať zajtra sladké raňajky. Len sa mi zdá, že som v tej rýchlosti a zbrklosti cesto trochu viac vyvaľkala... no čo už, ale nezahodíme, zjeme aj také!
Pekný večer!


cesminaz
@Kukulienka :-) tak vies ako to je..dvaja pubertaci doma,chodia po kuchyni a vzdy hladaju nieco na zahryznutie ;-)) @Vlocka dufam,ze sa ti podaril kolacik a ze chutil :-) Mila @Kucharka velmi sa tesim tvojej sprave :-) Vobec nevadi,ze si ho vyvalkala na tensie.Ono si to vlastne kazdy moze vyvalkat na hrubku aku chce :-) Nutellu a kokos zvyknem aj ja davat,ale to skor do ineho tipu cesta.Verim,ze detom bude na ranajky chutit :-) Dakujem za vyskusanie a odozvu s fotkou!
cesminaz
@Afataga tak ten tvoj recept som totalne prepasla! Tie kolace vyzeraju super :-) Ta plnka sa mi tiez paci,rychla a jednoducha,urcite ju skusim.Aj ked urcite ma inu chut,lebo je tam smotana.Musim porozmyslat do akeho cesta by sa najviac hodila :-) To prasknutie kolaca ani mne nevadilo a ani rodinke :-) Ked sa kolac upiekol,starsi syn prisiel do kuchyni a pozera na kolace..Hovorim,trocha mi tie boky praskli,ale inak je velmi dobry..a on ze: Nie nie mama,to je super,dobre ze praskol,to ma tak byť,ja to mám tak najradsej! No tak povedz @Afataga ..väcsiu a cennejšiu pochvalu ani na vystave nedostanem ;-)))
luss44
záviny sú vďačná vec, Tvoje sú parádne, a že bez kysnutia to je fajn, niekedy treba rýchlo čosi na stôl. Kokosový som veru ešte nerobila, ale dievča kto by pri Tebe stíhal všetko vyskúšať? Toľko rcp mám na pláne od Teba, ale už pečiem menej, snáď keď prejdem na menšie plechy :)
jack
Zas a znova si krásne napiekla.Si šikuľka.Tá kokosová plnka sa páči aj mne:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia