Habanero omáčka 2 fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 29. septembra 2016

Jednu už u seba v receptoch mám, preto tá dvojka. Vhodný pre papuľky plechové :) Recept odkukaný z chillichilli...

15 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g Habanero
250 g
180 g
7-8 strúčkov
20 cl (alebo umeocot)
2 ČL
1 ČL
15-20 cl




Postup

  1. 1

    Nepostrádateľné pomôcky:
    chirurgické rukavice - 1 pár
    prísun čerstvého vzduchu - veľa
    Chilli, cibuľu, mrkvu nakrájame, prípadne nastrúhame nezabudnime si pri tom navliecť neprederavené rukavice, mohli by sme to potom ľutovať :)

    Habanero omáčka 2 (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Neošúpané strúčky cesnaku nasucho opečieme na panvici zo všetkých strán, až začne černieť, trvá to približne 10-15 minút a pokiaľ budeme zmes na omáčku variť, necháme vychladnúť.

    Habanero omáčka 2 (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Chilli, cibuľu, mrkvu zalejeme vodou, pridáme ocot, soľ a cukor. V prípade že použijete umeocot soliť netreba, je slaný dosť. Necháme variť kým mrkva nezmäkne, trvá to 15-20 minút, tu Vám príde vhod ten prísun čerstvého vzduchu, pretože sa Váš byt zaplní omamnou vôňou kapsaicínu :) Po uvarení necháme trochu schladiť a pridáme ošúpaný cesnak a rozmixujeme.

    Habanero omáčka 2 (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Aby sme mali s čím tú dobrotu koštovať, tak som mu pripravila parťákov :) údené rebrá a domáci chlieb. Myslím, že im to spolu sekne...

    Habanero omáčka 2 (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozmixovanú omáčku naplníme do pohárov, jeden nechám na čerstvo a ostatné zasterilizujem. Dúfam, že sa nájdu nadšenci takýchto lektvarov a potešia sa receptu :) Tak dobrú chuť a ohnivým papuľkám zdar!

    Habanero omáčka 2 (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Milá Zuzanko, ještě jsi zapomněla na ochranné pracovní pomůcky - gumový overal, gumové rukavice a plynovou masku. haha Krásná práce, úžasná barva! Dál raději nedomyslím. Hezký večer přeji!
tiginko
na parádu, útroby ma pália už len z čítania tvojho receptu @zuzanka :-) U nás by sa veru tiež ujali tieto ohnivé poháriky, len už ich mám akosi priveľa. Dala som si zatiaľ stopku na ich ďalšiu výrobu, ale recept bezpečne uložím na vyskúšanie
zinnajdha
Urodilo sa mi nielen habanero, ale aj veľa trinidad moruga skorpoinov, aspoň viem, čo s nimi, lebo nasušených mám už dosť. Budeme mať omáčku/pastu asi na viac rokov...
zuzanka1367
@45678 , @siisa , @haji , je to dobrota:) farba bude taká pekná od tej mrkvy, ochranné pomôcky sa veru zišli. @mirop máš pravdu, @tiginko veď aj ja som už povedala, že dosť, ale keď stále rodia, nasušené, namleté a nevadí, minie sa :) @zinnjdha aj ja mám sušenej už dosť, nie každý rok sa im takto darí, škoda nespracovať, @patroveckypitrs taký regál sa v komore skvelo vynimá:) Ďakujem Vám všetkým za povšimnutie a milé slová...
afataga
Od rana beham, pridem sem, otvorim varechu a aha ho, aka nadhera na mna vykukla :-), ja by som urobila hned, len kde vziat habanero? Z obchodu nechcem, raz som sa ho pokusala pestovat, ale neslo mi to, musim zohnat semianka a urobit druhy pokus, keby si bola blizsie, pridem a snad jeden poharik by som si vysomrovala :-)
kecemis
Krasne. Uz sa tesim na vyskusanie. Ta moja papulka nie je plechova, ale skor titanova, a zaludok plechovy.
monty469
Omacka ma zaujala. Nemam sice habanero ale extra cipos papriky mam.Ani neviem co to je za odroda,asi nejake zmutovane a tiez bez rukavic ich nemozem ocistit. Urcite urobim :-)
havino
velice ohromné, som Ti na rýchlo, na ukážku fotku zrobila, skolážovala, čo ja mám doma za odrodu, už som to aj na FB v skupine chilli konzultovala, malo by to byť habanero baby red, ja netuším čo to je, nasadila som na jar 6 druhov pálivých, ale takú neplechu v skleniku som mala, že som len presúvala rastlinky a už som nevedela čo je čo, no ale úroda bola tento rok aj tak dobrá a to som chcela, že z tých malých sme so synom a nevestou boli po zjedení a to kúsočku z jednej grilovanej medzi inou zeleninou totál mešuge, na starosti 10 mesačanú vnučku a my sme ju nemali odvahu dvihnúť z trávnika. Ja videla dvojmo dom :-), jazyk, ústa strpnuté pol hod, no asi nikdy viac veru len samotné, ale takto do omáčky, alebo ja ich meliem, pomiešam 1: 5 soľou a držím v chladničke do budúcej úrody a len do jedla sa pridáva. Vie zohriať táto zeleninka riadne. Omáčku si ukladám aj tak.


zuzanka1367
@terinka55 si milá, @kecemis presne tak a chuťové bunky si pýtajú zas a zas :) ja sa teším na odozvu, @monty469 veď ja som tam tiež mala takú zmes všelijakú, dôležité je si to prispôsobiť vlastným možnostiam, budem rada ak vyskúšaš. @afataga ,keď budú fungovať na Vareche TS a Ty do nej napíšeš adresu semienka pošlem :) Možnosť číslo 2, vezmeš @havina to budeš mať niekde cestou určite a urobíme koštovku a semienka si odvezieš sama bez udania adresy :) Pekne som to vymyslela, že? @havino , pekne sa Ti to urodilo, tak tie halucinogénne papričky môžu byť zaujímavé :) Ja nemám záhradu, tak len tak po parapete a v krčme za oknom, ale aj tak sa im darilo, do soli som ešte nedávala, vidíš aký dobrý nápad, ak ešte narastú pomeliem ich podľa Teba. Rada som Vás čítala dievčence a chlapec mojmu srdcu milí :) Majte sa pekne užite slnečný víkend a ďakujem pekne.
zinnajdha
niekde som čítala, že treba dť pozor na konzumáciu extrémne štipľavých , že môžu spôsobiť smrť...
afataga
haha, ze fungovat TS :-))), ja mam mail v profile, napis mi tam a ja ti odpisem adresu, dik
zuzanka1367
@monty469 ty si šikovná žienka :) Som rada, aj že si odkúšala, aj že Ti chutilo a ďakujem za peknú fotku. V piatok sme koštovali v krčme a chvíľami to veru vyzeralo ako v dračom dúpäti :) Vďaka Ti.
kecemis
@zuzanka , nesmierna dobrota. prave som dorobil a nemohol som prestart. Dokonca aj moja neznejsia polovicka si dala, tak som povedal ze uz nie si moja neznejsia polovicka ale ostrejsia. Dakujem velmi pekne.
zuzanka1367
@kecemis ja som doma tiež ostrejšia polovička :) som rada, že sa nájdu ďalší odvážlivci na odskúšanie, @danda3 , podelila by som sa s Tebou rada, ďakujem Vám za pekné slová.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
Tak taketo nieco milujem!!!Recept je v kk.Coskoro ho urcite spravim!!Dakujem za recept!!!!
ivan14
Copak plechová huba, ale to ráno...To abych měl plechovou i ...........:-)
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
Chcela som sa spýtať či môžem použiť namiesto chili paprik stiplave baranie rohy? ?Ďakujem
zuzanka1367
Za pokus to stojí, zodpovedne neviem povedať...v menšej davke by som skúsila, ale budú slabšie grády :)
1x pn




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia