Uzlíky plnené šunkou s bryndzou a slaninkou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 28. septembra 2016

Tieto uzlíky zvyknem robiť ako vložku do zeleninových polievok. Teraz som ich vyskúšala urobiť ako hlavné jedlo s bryndzou a slaninkou. Plnila som ich Zobraziť celý popisTieto uzlíky zvyknem robiť ako vložku do zeleninových polievok. Teraz som ich vyskúšala urobiť ako hlavné jedlo s bryndzou a slaninkou. Plnila som ich mletou údenou šunkou.

4-5
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
Plnka:
100 g
Na posypanie:
100 g
80 g




Postup

  1. 1

    Pripravila som si najprv plnku. Šunkou som pomlela na elektrickom mlynčeku.

    Uzlíky plnené šunkou s bryndzou a slaninkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    K pomletej šunke som pridala vajce, petržlenovú vňať a mleté čierne korenie. Nesolila som, lebo šunka je ochutená. Vidličkou som všetko dobre premiešala a dala do chladničky. Na plnku môžete použiť čokoľvek, zeleninu, mäso a keď uzlíky robím do polievky, potriem iba v oleji zmiešané korenie, mletú papriku, stačí ich iba potrieť, zabaliť a zaviazať uzlík.

    Uzlíky plnené šunkou s bryndzou a slaninkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som cesto. Neudávam váhu, lebo toľko múky použijem, koľko mi prijme vajce. Treba urobiť polohusté cesto, nesmie byť tvrdé ako na rezance, lebo sa uzlíky budú lámať. Soľ pridávam do vody v ktorej vyváram uzlíky.

    Uzlíky plnené šunkou s bryndzou a slaninkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto som dobre premiesila. Napokon som musela ešte raz urobiť cesto, lebo mi zvýšila plnka.

    Uzlíky plnené šunkou s bryndzou a slaninkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyvaľkala som ho.

    Uzlíky plnené šunkou s bryndzou a slaninkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja nepotieram plnkou celý plát cesta. Robí sa s tým zle, lebo prsty mi celé zašpiním od plnky. Takže potieram len takú časť cesta, ktorú idem zabaliť. Prebytočnú plnku presuniem nožom na ďalší kus cesta.

    Uzlíky plnené šunkou s bryndzou a slaninkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V prvej fáze plnku zakryjem cestom na šírku 1 cm.

    Uzlíky plnené šunkou s bryndzou a slaninkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V druhej fáze pretočím celý kus spolu s plnkou, pri čom zarovnám plnku pod už zahnutý pás cesta.

    Uzlíky plnené šunkou s bryndzou a slaninkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V tretej fáze pretočím cesto i s plnkou tak, aby už plnka netrčala spod pásu. Tesne za cestom pozdĺžne odkrojím celé cesto a urobím uzlík, tak ako si viažete na vreckovke. Tu ale netreba zatiahnúť uzlík, iba jemne preložiť, aby sa cesto neroztrhlo.

    Uzlíky plnené šunkou s bryndzou a slaninkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Všetky uzlíky sa nepodarí urobiť navlas rovnaké, ale aspoň sa snažím dodržať pekný uzlík.Kde je menej plnky sú tenšie, kde som dala viac sú bacuľaté.

    Uzlíky plnené šunkou s bryndzou a slaninkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Do vriacej vody pridám soľ a bežným spôsobom varím ako cestoviny. Tu ale keď vyjdu na vrch ešte neznamená, že sú uvarené. Varia sa kvôli uzlíku dlhšie, ochutnáte a zistíte, či sú hotové.

    Uzlíky plnené šunkou s bryndzou a slaninkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pokiaľ sa varili uzlíky pripravila som si na poliatie slaninku.

    Uzlíky plnené šunkou s bryndzou a slaninkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Uzlíky som vybrala z vody a poliala som ich výpekom zo slaninky. Keďže som mala pravú bryndzu boli veľmi chutné.

    Uzlíky plnené šunkou s bryndzou a slaninkou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na uzlíky som dala málo bryndze na foto, kvôli tomu, aby boli uzlíky viditeľnejšie. Môžte ich urobiť i s makom, orechmi a rôznymi semienkami. Posypala som ich s čerstvým kôprom. Bryndza slúži na ochutenie uzlíkov a slaninou som ich posypala

    Uzlíky plnené šunkou s bryndzou a slaninkou (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

haji
Tak vyvalovat, plnit, smotat a ješě zamotat. Nemám slov. Krásná práce a určo velká dobrota! Kdo umí, ten umí, kdo neumí... se kochá. Klobouk dolů, milá Izi!!
jack
Krásny a určite skvelý recept.
klukodvody
@Izabella929 to je velká paráda. To musím vyzkoušet. Máš to opět v plné parádě. Nechali bychom se od Tebe s chutí stravovat- Ale neboj , nevnutíme se. Srdečně oba pozdravujeme.
1x radost
evita1b
Je to zaujímavý recept, ktorý stojí za to ho vyskúšať. 5 +
mesiar50
Tak jednoduché jedlo a pritom finálny efekt je pekný a veľmi gustiózne vyzerajúci.
☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ♡
sracz
V živote som to nevidel, nie to ešte jedol, milá @izabella929 a tak pozerám s otvorenými ústami a snažím sa "ligať" sliny! Pri najbližšom "kontrabande" obetujem jedno balenie bryndze. Toto "hviezdičkové" nebíčko v papuľke (he-he) musím prežiť a prežuť osobne, aj keď nie sám => t. j. šplhnem si, vďaka Izke, u mojej krajšej 1/2, ktorá ma pri sebe trpí!
afataga
na toto by som musela vyhrat nervy v loterii :-), ale pozvat by som sa nechala :-)
mariamka
mas to krasne, a ta piplacka! fakt som to este nevidela, nevyvari sa ta plnka pri vareni?, alebo aj konce treba zauzlit?,, moje nervy
izabella929
@mariamka , moja milá je to zábava a mňa to baví, čím zložitejšie, tým ma to viac zaujme.-) Ale iste si si všimla na obrázku 10, že som sa snažila prebytočnú plnku z koncov odstrániť, lebo pri varení i tak sa dostane do variacej vody..no nie vždy sa robia tieto uzlíky ako hlavné jedlo..keď ich robím ako vložku do polievky, vtedy iba natieram cesto olejom v ktorom som rozmiešala mleté korenie,červenú mletú papriku a bylinky..ale priznám sa na jednu rodinnú oslavu som ich plnila mletou čabajkou a to som ju musela pomleť 2x, aby som ju nestratila počas vyvárania vo vode.. ej ale bolo to pikantoš aj keď roboty veľa.. počas varenia sa nevyvarí, lebo takto ju používam len do mäsových vývarov..do zeleninových polievok ich dávam priamo vyvariť v polievke, no a vtedy sa môžu plniť i takto ako som ich robila teraz..ten uzlík bráni tomu, aby sa plnka stratila do vody.@sracz , mnoho mojich receptov je z Maďarska, kde som bola častejšie než doma..sú to usilovní, pracovití ľudia a ich kuchyňa je svetoznáma..napokon uzlíky môžeš použiť namiesto rezancov do mäsového vývaru..chcela som iba ukázať, že aj takto sú v kuchyni využiteľné..@afataga , no je to babračka, ale mňa to baví..)@klukodvody , nemám strach, nejak by sme sa dohodli, ale určite v priateľskom duchu.-)@mesiar50 , Lacko, práve v tom je krása tohto jedla, úplne jednoduché a má to v polievke, ako aj na tanieri šmrnc.-)@evita1b , určite treba skúšať všetko nové..najväčšiu časť môjho umenia už tu mám za sebou..pridala som sem množstvo zaujímavých receptov...niekomu sa páčia, iní kritizujú..ale varenie je môj najväčší koníček a preto sa žabomyšími nezmyslami nezaoberám..)@siisa ,haji,jack,kapucinka,ancicka,@3sandra3 ,@terinka55 , a aj všetkým vám, aj ktorí ste sa iba pristavili a popásli oči z celého srdca ďakujem za krásne komentáre.-)
patroveckypitrs
Je to nádhera. Je to dobré a ešte aj pekné na pohľad nebezpečne kombinácie. Veľmi ma to teší, že nás obohacuješ s takýmito ohromnými jedlami. Ako som sa už raz vyjadril, je to veľký dar, tak ho zveľaďuj aj naďalej. Tisíc hviezdičiek a uložené na USB pre moje vnúčence.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia