Cviklový šalát fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 15. septembra 2016

Na jeseň, keď je už dostať kúpiť cviklu na trhu alebo v obch. domoch, robievam tento šalát. Hodí sa k rôznym jedlám, všade tam, Zobraziť celý popisNa jeseň, keď je už dostať kúpiť cviklu na trhu alebo v obch. domoch, robievam tento šalát. Hodí sa k rôznym jedlám, všade tam, kde aj sterilizované kyslé uhorky. Malá a zdravá zmena je vítaná.

20
porcií
120 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks
podľa chuti
Nálev:
750 ml
1 KL
3-4 PL (alebo kryštálový)
1 PL
3-4 PL 8 %




Postup

  1. 1

    Cviklu umyjeme a uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka. Tentokrát som pridala aj 1 bobkový list a 1 guľôčku nového korenia. Chcela som recept trochu inovovať. Vodu v hrnci trochu osolíme, ale aj nemusíme. Po uvarení a miernom vychladení (vriacu vodu v hrnci vylejeme a napustením studenej vody proces chladenia urýchlime. :-) Keď už v ruke udržíme buľvu cvikle, ošúpeme ju a necháme dôkladne vychladnúť.

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cviklu postrúhame na strúhadle s veľkými slzičkami.Takto sa lepšie naberá s lyžičkou pri konzumácii. Doma sme ale uvarenú cviklu strúhali na kolieska ako uhorkový šalát. V školských jedálňach je cvikla pokrájaná na kocky. Každý podľa svojho vkusu a zvyku.

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Chren očistíme. Počas prípravy cvikle ho namočím do studenej vody, aby sa zregeneroval. Potom ho postrúhame. Ja si to zľahčujem tak, že chren pokrájam na malé kúsky a následne pomixujem v mixéri. Pri otváraní veka mixéra pozor, lebo štipľavá aróma chrenu nás ovanie. Mám operované rameno, nenamáham si ho ručným strúhaním na strúhadle. Obsah mixéra pridáme k postrúhanej cvikli. Kto chce, môže pridať čerstvo mleté čierne korenie, ako ja.

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uvaríme nálev vo vyššom hrnci. Do vody (množstvo podľa potreby) pridáme rascu, soľ, cukor a asi 5 minút povaríme, kým rasca zmäkne. Kto nemá rád celú rascu, môže pridať mletú. Počas varu okyslíme octom. Treba počítať s tým, že nálev vzkypí. Ochutnáme, či je nálev chutný, príjemne sladko-kyslý. Ešte vriaci nálev nalejeme na postrúhanú cviklu s chrenom a dôkladne zamiešame. Podľa potreby môžeme chuť doladiť podľa seba pridaním práškovej soli a cukru, prípadne octu. Doma sme nedávali strúhaný chren, len do pohára sa ponoril prekrojený koreň chrenu. Myslím, že strúhaný chren je vhodnejší, lebo sa lepšie vyluhuje a skonzumujeme ho spolu s cviklou. Chren obsahuje veľa C-vitamínu, ktorý potrebujeme počas sychravej jesene. Cvikla zase železo potrebné pre anemikov.

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vychladnutí šalát naplníme do pohárov so šraubovacím viečkom a uložíme do chladničky. Netreba sterilizovať, chren to istí, až sa obsah neminie. Pre istotu som umyté poháre a viečka ešte vypláchla vriacou vodou z varnej kanvice. Z cca 1 kg cvikle som naplnila 2 ks 7 dcl pohárov a 1 ks 3 dcl pohár. Keď sa zje, spravím ďalší šalát alebo si pochutíme na kyslých uhorkách. :-) Tento šalát sa hodí k pečenému mäsu, k francúzskym zemiakom, rizotu ap. Každý, kto ochutnal moju cviklu, ju aj pochválil. :-)

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pre dobrú náladu pripájam kvetinové zátišie. Jedna kytica (žlté chryzantémy) bola k meninám ...

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a druhá len tak z priateľstva od kamarátky. Prajem sviatočný, pekný deň.

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

siisa
Šalátik poznám, super zaváraninu si urobila :)
hubata
Práve si zháňam chren, lebo nikde ho niet. Cviklu mám zo záhrady, ale bez chrenu to nie je ono a ten z obchodu je slabý, nemá silu. Robievam presne takýto istý akurát nedávam mleté čierne korenie.
radost
ja tiež nesterilizujem.keď dávam chren..nerobím naraz veľa pohárov..cvikla nám v pivnici vydrží..robím potom v druhom kole znova...a chren -náš-si narobíme do zásoby-namixovaný,zaliaty trochou sladkokyslého nálevu v chladničke vydrží pod viečkom dlho..má potom rôzne využitie..
krásne kytičky pre radosť oka a duše..:-)
marienka44
@Hubata (15.9.2016 20:40)

Ani ja som predtým nedávala korenie. Chren mám z Kauflandu maďarský.
Ďakujem za nahliadnutie receptu, prajem príjemný večer.
Moje recepty sú jednoduché proti iným, ale niekedy aj to treba pripomenúť. :-)
kvet41
Recept je skoro ako moj, ja nedavam cukor. Skusim tento. Cviklu mam velmi rada a moja mama ma naucila davno- predavno. Verim, ze vela gazdiniek to skusia, pretoze je to super k masu .
popoluska340
Dievcata musim kupit cviklu,a idem na to cez tyzden.Mam doma len 2 male cvikly.CHren mam doma,tak cviklu.Uz mam program na zajtra,manzel sa potesi.
milad
Namiesto rasce dávam vývar z anízu a feniklu- semienok a strúham najemno, máme to tak radšej. Ďakujem za pripomenutie.
marienka44
@Milad (16.9.2016 18:15)

S tým som sa ešte nestretla. Fenikel je podobný rasci, varí sa z neho čaj pre malé deti proti nadúvaniu, ak sa nemýlim. :-)
nadia56
aj ja davam presne tak ako @Milad do cvikloveho salatu feniklove a anizove semienka, salát ma vynikajucu chuť, treba vyskusat :-)
afataga
toto mam velmi rada, mama obcas urobi, tak vyfasujem, ale cukor tusim nedava
nadia56
marienka, veď ja pisem,ze davam do cvikloveho salatu, nie do zavaraneho,uviedla som len priklad,ale kolko ľudí,tolko chuti,verim,ze tvoj šalát je vyborny,veď najpodstatnejsie na vareni je, ked chuti nam a našej rodine,popripade navsteve,pekny vikend ti zelam:-)
tomeska
Cviklu mám rada a robievam ju často ,len trochu jednoduchšie, Uvarím ,postrúham a pridám : chren - keď nie je čerstvý ,tak sterilovaný - soľ ,ocot,rascu a cukor (ten je na vyrovnanie chutí). Zamiešam a je hotovo.Robím len tolko, čo sa do 2-3 týždnov zje. No a keď ma chytá mlsná, tak si k cvikle prikrájam kyslé uhorky ,cibulu a primiešam majonézu, poprípade tatarku. A to je pošušňaníčko. Toho roku sa mi urodilo cvikle hodne, tak som skúsila i s nálevom ako kyslé uhorky. Ešte som neochutnala, tak neviem aká je, ale u susedov má prednosť pred uhorkami. uvidíme. Váš recept vyskúšam tiež.
marienka44
@Tomeska (21.9.2016 00:58)

Takže tá Tvoja cvikla nastrúhaná je úplne suchá? Len ingrediencie?
To je dobre, keď máš svoju cviklu. Ďakujem za povšimnutie môjho receptu, pozdravujem.
marienka44
@Tomeska (21.9.2016 00:58)

Vyskúšam aj podľa Teba. Mám ešte 1 surovú cviklu a mám načatú tatarku. Uhorky budu chýbať, ale to nevadí. :-)
lanabard
@Tomeska (21.9.2016 00:58)

to vyzerá zaujímavo. ... ani by som neverila, že cvikla môže byť bez nálevu... vyskúšam, ......cviklu môžem surovú, varenú, zaváranú...
dosa
Vynikajuci salatik, presne takuto cviklu mame radi - ale nerobim .... kupujem vynikajucu, hotovu na Mileticke, ak treba, len dochutim chrenom...5*
marienka44
@Dosa (25.9.2016 17:07)

Som rada, že sa ti recept páči. Ja vždy kupujem len cca 1 kg cvikle a mám z toho 2,5 pohára.
marienka44
@Dosa (25.9.2016 17:07)

Som rada, že sa ti recept páči. Ja vždy kupujem len cca 1 kg cvikle a mám z toho 2,5 pohára.
marienka44
@Dosa (25.9.2016 17:07)

Som rada, že sa ti recept páči. Ja vždy kupujem len cca 1 kg cvikle a mám z toho 2,5 pohára.
kecemis
@marienka44 dakujem za recept. Je to skutocne dobre. Vsetkym sa pacilo, nik nenamietal. Este raz Dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia