Rastlinné mlieko

luccca93 - bez fotkyluccca93, 11. septembra 2016
Rastlinné mlieko
Foto: luccca93

V súčasnosti sa rozmáha trend, kedy ľudia prestávajú piť mlieko kravské a využívajú rôzne iné alternatívy... Tomuto trendu som podľahla aj ja a rozhodla Zobraziť celý popisV súčasnosti sa rozmáha trend, kedy ľudia prestávajú piť mlieko kravské a využívajú rôzne iné alternatívy... Tomuto trendu som podľahla aj ja a rozhodla som sa, že za drahé rastlinné mlieka nebudem preplácať a radšej si urobím vlastné. Skúšala som mandľové, makové, ovsené aj kokosové mlieko, no musím uznať, že ovsené neodporúčam, to nám veľmi nechutilo.... príprava všetkých štyroch je však veľmi jednoduchá a rýchla a netrvá viac ako 10 minút, ak si večer namočíme mandle (kokos a pod.).

1
porcia
10 minút
príprava

Suroviny

100 gramov
1 liter
1 štipka
1 lyžica




Postup

  1. 1

    Surovinu (ja som si vybrala mandle), ktorú sme si vybrali dáme na noc napučať vo vode.

  2. 2

    Na druhý deň vodu zlejeme a mandle dobre prepláchneme. Dáme ich do mixéra, zalejeme ich vodou (asi 3 dl, nie celý liter!) a pridáme štipku soli a lyžicu sladidla podľa chuti (ja som zvolila brezový cukor pre nízky glykemický index a antibakteriálne vlastnosti). Je možné mlieko urobiť aj bez sladidiel, ale chutí podstatne lepšie, keď ho tam trošku dáme.

    Rastlinné mlieko - obrázok 2
  3. 3

    Všetko dobre zmixujeme, len tak získame čo najlepšiu chuť. Až po zmixovaní dolejeme zbytok vody do litra. V prípade, že chcete mlieko hustejšie, niečo ako smotana, tak znížte objem vody na pol litra alebo 6 dl. Tu si potrebujeme pripraviť väčšiu nádobu, ja využívam veľkú misku, ktorú prikryjem čistou plienkou (je možné využiť akýkoľvek druh látky, ide o to, aby sme zachytili všetky oriešky) a tú mierne spustím do vnútra misky. Celý obsah vylejeme na plienku tak, aby mlieko stekalo do misky a poriadne zmes povytláčame čo najviac dosucha.

  4. 4

    Takého mlieko sa dá využiť ako bežné, kravské. Varujem však, že ovsené zvykne pri zahrievaní hustnúť a má výraznejšiu chuť ako napríklad mandle, či kokos. Nám doma najviac chutí mandľové a kokosové mlieko, ale dobré je aj makové, ktoré je ale tiež aromatickejšie. Podobne sa dá urobiť mlieko aj zo slnečnice či z kešu orieškov, ktoré som zatiaľ neskúšala.

    Rastlinné mlieko - obrázok 4
  5. 5

    Uskladňujeme v chladničke asi 3-4 dni a pred každým použitím je potrebné mlieko premiešať, pretože sa vždy na dne vytvára usadenina, ako na obrázku. Mleté oriešky, ktoré nám zostanú sa dajú využiť do rôznych zákuskov, či do jogurtu alebo müsli. Mlieko je možné aj vyšľahať do kávy, ale pena je menej stabilná ako pri bežnom mlieku, hoci makové drží penu veľmi dobre.

Diskusia k receptu

ribenka
Dobrý nápad, vyskúšam, najmä keď kokosové mlieko, ktoré zvyknem kupovať, býva často vypredané.
evanaaa
Mlieko pijem skoro každý deň, aj keď viem, že to kupované nie je úplne ono, ale aspoň niečo.......a trend ako trend, je to pre toho, kto nechce alebo nemôže piť a používať kravské mlieko, neznáša ho organizmus a podobne. Ale kto ho pije, bude ho piť aj naďalej, napriek móde piť nápoje neprávom zvané " mlieko". Ale nechcem povedať, že orieškové a podobné nápoje nie sú dobré, pre toho kto ich má rád.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia