Kváskový pšenično-ražný chlieb fotorecept

kapucinka - fotkakapucinka, 11. septembra 2016
Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept)
Foto: kapucinka

Tento chlieb bol po upečení mäkký a mal chrumkavú kôrku. Takúto skvelú chuť nemajú bežné obchodné chleby. Na druhý deň trochu stvrdol, ale stále Zobraziť celý popisTento chlieb bol po upečení mäkký a mal chrumkavú kôrku. Takúto skvelú chuť nemajú bežné obchodné chleby. Na druhý deň trochu stvrdol, ale stále bol vynikajúci. Ľahko sa krájal a výborne voňal.

30 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
250 g
300 - 350 ml
4 PL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 PL




Postup

  1. 1

    Večer vytiahneme kvások z chladničky a nakŕmime. Do rána bude hotový, ja som použila kvások rovno z fľašky a zbytok som vrátila do chladničky.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V menšej mise zmiešame múky, soľ, cukor, rasce a sezamové semienka.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmiešame vodu (asi 300 ml) a kvások.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zmes s múkou vsypeme do vody s kváskom.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vymiesime cesto. Netreba až tak poriadne, len aby sa prísady spojili.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Necháme kysnúť 1 - 2 hodiny. Ja som dala cesto do mikrovlnky. Môžete ho však prikryť utierkou.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a zapracujeme do hladkej guličky. Predtým ho poriadne "ponaťahujeme".

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nemáme doma špeciálne košíky na kysnutie, tak som použila obyčajnú misku, ktorej tvar sa mi páčil a bola dostatočne veľká. Do nej dajte utierku a do toho cesto. POZOR: utierku poriadne pomúčte.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. U mňa to trvalo od jednej do šiestej. Môj kvások je starý tri mesiace a pár týždňov.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Misku s cestom prevráťte na plech vystlaný pomúčeným papierom. Dajte preč misku a opatrne aj utierku. Mne sa trochu cesto prilepilo na utierku a preto aj spľaslo. Vidno to na kôrke. Ak sa to stane, nezúfajte, chlieb bude výborný tak či tak.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto môžete aj narezať, ak sa podarilo ho vyklopiť celé. Poriadne ho pomúčte, nemusíte potom vytvárať paru ani potrieť vodou.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A tu sa pečie.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Rúru rozohrejte, keď je cesto nakysnuté. Zapnite ju na 240 - 230 stupňov. Medzitým vyklopte cesto na plech ako v postupe 10 a 11. Nevadí, keď postojí. Do rozohriatej rúry dajte piecť cesto a teplotu znížte na 180 stupňov ihneď po vložení. Cesto sa dvihne a bude mäkké.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Piekla som asi 30 minút. Vyberte chlieb z rúry, poobtŕhajte papier na pečenie :) a nechajte vychladnúť na kovovej mriežke.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Tu je zboku.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Narezaný po vychladnutí.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Dobrú chuť :)

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

maska10
Pekne nakresleny popis receptu,je to mile.Aj ked je chlebik trosku splasnuty,verim ze chutovo bol dobry.Na tvoj vek ,klobuk dole mas odvahu.U mna mas 100bodov
siisa
Kôrku máš pekne upečenú. Vidieť, že máš mladý kvások, ale na chuti chlebíka to nič nezmení, určite je fantastický :) A ak môžem poradiť, kvásku by som na toto množstvo dala viac 150-200g. Len tak ďalej. Si šikovná
haji
Klobouk dolů, v 16-ti letech péct chléb a ještě k tomu kváskový! Jsi šikulka!
kapucinka
@Maska10 (11.9.2016 16:52)

Ďakujem :-) Takýmto postupom som to robila prvý krát, ale na moje prekvapenie to dopadlo dobre :-D
kapucinka
@Siisa (11.9.2016 16:55)

Ďakujem za radu, to množstvo musím ešte doladiť, cesto nakyslo pekne a rýchlo, len pri vyklopení spľaslo. Páčia sa mi tvoje recepty s kváskom, určite sa raz zídu :-D
siisa
@Kapucinka (11.9.2016 20:34)

Ak by si chcela niečo poradiť, pokojne sa hocikedy spýtaj :) Ak budem vedieť pomôžem . Cesto spľaslo, lebo bolo riedke, na takýto chlebík z ošatky musí byť cesto trochu tuhšie, inak nedrží tvar. Ale nie zasa veľmi tuhé. Budem aj ja tu dávať taký chlebík, potom si všimni pomer ingrediencii. Alebo potom skus podľa receptu. Do formy ide redšie cesto. Držím palce s kváskovaním :)
kukulienka71
Hahá, zase mám úsmev od ucha k uchu pri tvojom kresbopostupe:-)) veľmi si cením tú prácu, lebo nakresliť ide ešte rýchlo, dlhšie asi trvá to všetko vyfarbiť. No ak aj tebe to robí radosť, tak na čase nezáleží, je to relax, tiež rada kreslím.
Chlebík iste chutil výborne, mám také rada. Koľko času asi uplynulo medzi bodom 11 a 12, prosím?
hubata
No moja poklona, ak máš naozaj toľko rokov, že si si trúfla na chlieb z kvásku. Pekné, originálne a zrozumiteľné obrázky - teda dala si si naozaj záležať aby si prezentovala svoje dielo. Si veľmi šikovná, chlebík je pekný a určite všetkým chutil. Dávam ti 5 hviezdičiek lebo si ich právom zaslúžiš.
kapucinka
@Kukulienka71 (13.9.2016 10:03)

Zapla som rúru, vyklopila cesto a nechala prikryté utierkou 20 min, kým sa nenahriala rúra. Potom som to dala piecť :-) som rada, že sa tiež našiel niekto, koho baví kreslenie :-D
havino
@kapucinka moja zlatá, ja sa veľmi teším, každému začínajúcemu kváskovaniu, je to alchýmia, odvaha a snaha sa cení nad mieru, preto mám otázky, ak by ti to pomohlo. Ražného kvásku si mala koľko? len tie 4 PL ? tvoj chlebík je prekysnutý, preto sa nepodvihol, dlho kysol od jednej do 6 tej, bože akoby ti poradila, ja viem, že chuť výborná, prešla som si všetkým v kváskovaní, preto mudrujem. Ja mám v chladničke len 30 g kvásku, ten rozkvasím so 190 g vody a 150 g ražnej múky, robím si redší, odoberiem zas len 30 g do chladničky, tým, že také malé množstvo si odkladáš do chladničky, ak nepečieš denne, zároveň si ho s každým pečením aj omladzuješ, čím viac odloženého kvásku v chladničke a nepiecť s ním denne, stárne, je hladný a nepracuje, akoby mal. Pri kysnutí v miske, to je jedno v čom, používaj palcový test, pichneš palcom do cesta, ak sa vracia rýchlo, ešte chce kysnúť, ale ak sa vracia lenivo, je najvyšší čas nahriať rúru, ak sa nevráti, nevyplní jamka vôbec,je prekysnutý a nepodvihne ho už nič, je potrebné ho znovu prepracovať a nechať už len maximálne pol hod a s ním do rúry. pýtaj sa, ak máš záujem, vrátim sa aj zajtra k tebe a prosím ťa, ber to, ako radu, aby si mala radosť, aby si mala chlieb plný dierok a raz tak vysoký.
kapucinka
@Havino (15.9.2016 22:11)

Ďakujem za radu :-) s tým palcovým testom som to ešte neskúšala, piecť každý deň ani častejšie ako raz za týždeň nemôžem :-( škola a tak... Na každé ďalšie cesto som skúšala rôzne množstvo kvásku, myslím, že viac neuškodí. Toto je môj prvý pokus s chlebíkom na plechu a nie vo forme, ale bol asi najchutnejší zo všetkých mojich pokusov. Ak budem potrebovať radu, viem koho sa mám opýtať ;-) a radu ešte určite potrebovať budem :-) .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia