Plnené placky
Plnené placky

Baklažánové gözleme fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 20. augusta 2016
Baklažánové gözleme (fotorecept)
Foto: cesminaz

Patlıcanlı gözleme. Tentokrát z kysnutého cesta :-)

Suroviny

1 kg
50 g
1 PL
50 ml
650-700 ml
1 KL
Plnka:
4 ks stredný
2 ks
1 PL
4 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Kedže tento rok bolo krasne pocasie, tak máme v zahrade aj vlastné baklažany :-) Potrebujeme 4 stredne velke kusy. Umyjeme ich a pokrajame na male kocky. Cibulu si tiez pokrajame na drobno..

    Baklažánové gözleme (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnka je jednoduchá. Na oleji zosklovatime trocha osolenu cibulu. Potom pridame papriku, velmi trošku opecieme a hned dame baklazan. Osolime ho a zakryty dusime za obcasneho miesania, celkom do mäkka. Baklazan sa sam udusi vo svojej štave co pusti, takze netreba podliat vodu. Na konci dosolime ak treba a dame aj čierne korenie podla chuti. Hotovu plnku dame vychladnut.

    Baklažánové gözleme (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz si urobime cesto. V miske zmiesame lyzicou muku a sol. Potom pridame olej a kvasnice +1 KL cukru rozmiesane vo vlaznej vode. Ja som rozmiesala kvasnice v 3 dl vode a ostatnu vodu som postupne prilievala. Cele dobre premackame, premiesime. Dostaneme polomäkke cesto, ktore este vymiesime do bochnika a poprasime vrch mukou. Zakryjeme a dame nakysnut na teplejsie miesto aspon na 1hodinu.

    Baklažánové gözleme (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatial kym cesto kyslo, som pripravila ajran. Do misky som dala 500 g bieleho jogurtu, sol 1kl a sodu. Cele dobre rozmiesala metlickou do hladka. Sodu som dala 1 L, ajran nema byt velmi husty, ale ani ako voda. Jogurtova chut sa este musi dat dobre citit :-) Nakoniec som este dala citronovu štavu, lebo ten jogurt nebol dost kysly :-) Namiesto sody dajte kludne aj vodu, mne chcel syn tentokrat so sodou :-) Ajran som preliala do krčahu a dala schladit do chladnicky. Ked baklažanova plnka vychladla, tak som do nej pridala este 4 ks na male kocky nakrajane paradajky a premiesala to.

    Baklažánové gözleme (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked uz cesto nakyslo, na pomucenej doske urobime valec a pokrajame ho na rovnake kusky. Kazde cesto este raz premiesime do bochnika. Netreba nechat znova kysnut, ale hned pracujeme s cestom dalej. Bochniček roztapkame a nasledne ho vyvalkame na hrubku 2mm.

    Baklažánové gözleme (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do jednej strany cesta dame cca 2 PL plnky a prikryjeme druhou stranou cesta. Okraje dobre popritlacame, aby plnka nevysla. Gözleme opekame na sucho v teflonovej panvici, prikryte pokrievkou. Pecieme na strednom ohni, ja som piekla v pizzamatiku na č.3/4 . Taketo kysnute gözleme peciem prikryte preto, lebo cesto sa krajsie nadvihne pri peceni :-)

    Baklažánové gözleme (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hned po upečeni, este horuce ich potrieme maslom. Netreba vela masla, len prebehnut, dajte najmä na okraje :-) Gözleme z kysnuteho cesta robim vtedy, ked chcem dat viac plnky. Kým gözleme z obycajneho cesta, je ako papier a plnkou sa len postraší :-) Tu máme aj dost plnky, aj dosť cesta, čiže je do čoho zahryznúť ;-P

    Baklažánové gözleme (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Gözleme je vyborne s polievkou, aj s ajranom :-) Dobrú chuť.

    Baklažánové gözleme (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

siisa
No teda, si šikovná . Úžasne to vyzerá a ja to určite aj vyskúšam :) Máš veľa pekných receptov.
haji
Cesmínko, nic podobného jsem ještě nikdy nejedla, ani nezkoušela. Tvé gozleme vypadají úžasně a ještě líp voní! Hned bych hryzala až by se hory zelenaly. Krásná práce, krásné fota! Díky za receptík!
denyany
To musí byť skvelé s ajranom! Baklažán milujem a takto v ceste?-to by mi veru nenapadlo! Ale som sa zhrozila, že do jogurtu pridáš sódu. To mi teda nepasovalo. Až pri ďalšej vete mi došlo, že sòdu tekutinu, nie sódu bikarbónu! Tak to mi odľahlo! Darmo, je večer, mozog už nefunguje naplno
denyany
To musí byť skvelé s ajranom! Baklažán milujem a takto v ceste?-to by mi veru nenapadlo! Ale som sa zhrozila, že do jogurtu pridáš sódu. To mi teda nepasovalo. Až pri ďalšej vete mi došlo, že sòdu tekutinu, nie sódu bikarbónu! Tak to mi odľahlo! Darmo, je večer, mozog už nefunguje naplno
1x nalpa
klukodvody
No opět velká chuťovka, uložené a těším se až to udělám . To je jídlo na bafnutí do ruky a hezky v klídku ukusovat a tvářit se spokojeně. Tvoje recepty prostě nezklamou a voní dálkou.
veronikkka
Milá @Cesminkaz , pridala si úžasne chutný receptík. 5* jednoznačne Ti dávam. :-)
už som robila Gözleme so špenátom a syrom plnené, s Ayranom je to dobrota, to môžem teda potvrdiť, určite vyskúšam aj Tvoj receptík :-)


nalpa
cesminaz, to az bolelo ! tak by sa jest chcelo!,,,mno, uz len poplut do ruk a chytit sa roboty, ze ano...len nakopnut sa dako neviem,..na take roboty som uz leniva ako vos...ale u r o b i m , moji miluju baklazany v akejkolvek podobe a baklazanove gozleme som este nevidela. A na obkukavanie a ochutnavanie vsetkeho co popadnem vo svojom okruhu teda leniva naozaj nie som..:-).....to u nas bude radosti az sa k tomu nakopnem! ale uz startujem.,,,ako diesel sice pomalinky ale isto iste! :) vdaka a maaavam
PS: a nezabudni na mna, prosiiim :)
jamarlen
niečo fantastikuš, tochu mi to pripomína kapustníky, len iná nápl, veď si burinologička, takže kombinácia skvelá:)…
.pripomenula si mi moju babičku, tú vôňu kysnutého cesta a roztopeného masla, ach jaj...
cesminaz
Moja mila @Nalpa som sa zasmiala :-))) Neverim ti,ze si az taka leniva.Nieje to az taka obrovska praca,ide to zato dost rychlo :-) Dufam,ze sa raz odhodlas,lebo sa to oplati ;-) PS: neboj sa nezabudnem,viem co som slubila :-) Pousilujem sa! Krasny den prajem. @Jamarlen :-))) no tento rok som sem z buriny zial nic nepridala :-/ alebo ano?? ..uz ani neviem,kedze pre mna to nieje burina,ale zelenina ;-))) Dakujem ti za komentik :-)
tatranka
Keď som čítala tvoj zaujímavý,krásny recept,ktorý si spracovala na jednotku,vedela som že tento recept určite vyskúšam.Nikdy som ho nerobila a ani nejedla.
S baklažánom mám len dobré skúsenosti a máme ho radi.
Len by ma zaujímalo,či pri úprave baklažánu ho netreba od horkosti nenechať vypotiť? Nikde som sa v tvojom recepte nedočítala,tak asi nie.
Recept hodnotím ako veľmi dobrý a krokovo ohromne spracovaný. Ďakujem .Skúsim.Je to pre mňa niečo nové.
ajuschka
fiiiha, baklazany mi dozreli..... na narodky som dostala kuchynskeho robota..... co viac chciet? :D zajtra budu na obed! dakujeeeem
ajuschka
aaach! uuuzasneeee!!!

trosku som recept upravila, do plnky som pridala trosku cesnaku a slaninky na drobno a na ceste plnku zasypala syrom aby mala pojivo.
Manzel sa tesi ako male decko, lebo mu to pripomina masliaky ktore zboznujevale uz nemoze jest. takze Dakujeeeem
cesminaz
Mila @Tatranka zato tam nepises o vypoteni baklazanov,lebo ja to nerobim.Lepsie povedane,ked su dobre dozrete a nie su ako beton,tak su chutovo sladke :-) Ja sa uz podla pohladu a hmatu vyznam ;-))) Ale ked su nedozrete a tvrde,tak je pravdaze lepsie ich prekrojit,osolit ,nechat vypotit a az potom krajat :-) Dakujem za komentik! @Kukulienka :-)) som rada,ze ti je recept po chuti ;-P
cesminaz
@Violeta baklazanove tortilly od @Marianne su urcite vyborne :-) Budem rada,ak raz vyskusas aj tento sposob. Mila @Ajuschka Super,to som fakt velmi rada,ze si dokonca aj manzel takto nasiel "nahradu" za jeho masliaky ;-))) Dakujem ti za vyskusanie,aj za tvoju skvelu spravu!
makil
Na Varechu som sa prihlásil práve kvôli tomuto receptu. Dnes večer som ho robil, len s drobnými zmenami. Do cesta som pridal nadrobno nakrájaný rozmarín, do plnky na pásiky nakrájaný pór a na dochutenie ešte trochu mletého koriandru. Nepiekol som to na panvici, ale časť v rúre na 180* C niečo cez 20 minút a druhú časť v parnej trúbe asi rovnaký čas. Výsledky ohromné. Pečené v trúbe boli chrumkavejšie a tie v parnej trúbe zostali nádherne hebké. Som zvedavý ako bude zajtra chutiť ten zvyšok studený. Skvelé sú aj ostatné recepty! Vyskúšam ich rad-zaradom, aj keď vždy s drobnými zmenami. Nabudúce pridám aj pár záberov.
cesminaz
@Makil dakujem za tvoju odozvu aj so skusenostami s receptom :-) Je dobre,ze pises,ze sa daju robit aj v rure,lebo to mozno pomoze aj druhemu.To je uz na kazdom,co si este do plnky prida :-) Kazdy podla vlastnej chuti.Dolezite je to,ze ti chutilo a ze si spokojny :-) studene su tiez dobre,ale ja ich zvyknem niekedy dat na par sekund do mikrovlnky.Dakujem ti aj za pochvalenie ostatnych receptov,velmi ma to tesi ;-P Budem rada,ak vyskusas aj dalsie recepty a dufam ze ti budu chutit!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia