Hovädzí steak so zelenou špargľou a smotanovou omáčkou

jarco - fotkajarco, 11. apríla 2010
Hovädzí steak so zelenou špargľou a smotanovou omáčkou
Foto: jarco

Tak som si túto nedeľu urobil dobre :-) Poriadny kus šťavnatého mäsa, a aby pán doktor neprotestoval, tak aj kopec zdravo upravenej zeleniny. Urobiť Zobraziť celý popisTak som si túto nedeľu urobil dobre :-) Poriadny kus šťavnatého mäsa, a aby pán doktor neprotestoval, tak aj kopec zdravo upravenej zeleniny. Urobiť dobrý steak nie je žiadna veda, no ja som doteraz s tými svojimi nebol veľmi spokojný. Asi mi chýbala prax. Ale dnes bol výsledok takmer stopercentný.

3
porcie
20 minút
príprava
5 minút
na 200 °C

Suroviny

750 g
500 g
500 g
200 g
200 g
200 ml
4 ks
marináda:
100 ml




Postup

  1. 1

    Kus sviečkovice som deň vopred naporcoval na steaky hrubé cca 5 cm. Pripravil som si marinádu z olivového oleja, francúzskej horčice, balzamikového octa, čili a bieleho vína. V nej som nechal mäso 24 hodín odležať.

  2. 2

    Dal som si zohriať rúru. Zemiaky som dôkladne umyl a rozkrájal na polovičky. Očistil som brokolicu, karfiol, zo špargle som zrezal konce (cca 5 cm). Odrezky zo zeleniny som dal variť do malého kastróla v troche osolenej vody. Do veľkého hrnca som vložil naparovacie sitko a podlial vodou. Na sitko som rozvrstvil zemiaky, dobre osolil. Na zemiaky prišla vrstva karfiolu a brokolice, navrch špargľa. Zakryl som a dal variť na cca 12 minút.

  3. 3

    Steaky som vybral z marinády a z oboch strán prudko opiekol na troche oleja. Stačí cca 30 sekúnd z každej strany, ale aj tak som mal celú kuchyňu zaprskanú... Mäso som vybral, vložil do malej zapekacej misy a dal piecť do rozohriatej rúry (200 C) na 5 minút - taký čas by mal zodpovedť stupňu prepečenia "medium". Kto má iný vkus, nech čas pridá alebo uberie. Po 5 minútach som vypol rúru, zakryl misu so steakmi vrchnákom a nechal ich v rúre dôjsť ešte cca 10 minút.

  4. 4

    Do panvice, v ktorej som opekal mäso (viem, že to nie je veľmi zdravé, ale tej šťavy by bola škoda :-), som vylial použitú marinádu a pridal nadrobno nakrájané sardelové rezy. Po chvíli restovania a miešania sa rozpustili. Prilial som smotanu, zamiešal a nechal prejsť varom. Medzitým sa rozvarili odrezky zo zeleniny. Pridal som k nim omáčku z panvice a všetko spolu rozmixoval ponorným mixérom. Omáčku som ešte dochutil, nechal prejsť varom a nakoniec pridal nakladané zelené korenie.

  5. 5

    Kým som robil omáčku, mäso dostalo svoj čas a urobila sa aj zelenina v paráku. Ešte som zlial výpek z mäsa a vmiešal ho do omáčky, steaky zo všetkých strán posolil a okorenil čerstvo namletým farebným korením. Hotovo, môžeme podávať :-)

Diskusia k receptu

frezia68
Jarco,zisťujem,že máš taký parák,ako ja.Ale steak som už dáááávno nerobila,raz bol trocha krvavý-nechutil,potom bol tvrdší a zasa nechutil a tak som naňho zanevrela.Možná ma Tvoj recept naláka vyskúšať?
2010
jarco,
zda sa ze mame rovnake chute aj nam sa chybal steak ....
(plus ta sparglova "vona")
anajka
Ja steaky priam milujem,vyzerajú vynikajúco a istotne aj chutia.Robievam ich len na panvici ,prípadne omotané slaninkou ale vyskúšam aj túto variantu.Vďaka za recept.
evas13
@jarco tvoj steak pripravím manželovi v blízkej dobe. Ja si ako obyčajne nechám zajsť chuť.
bozulka
@jarco ,čakám a čakám a furt NYŠT že načo čakám? No predsa na to podávanie....!
Ten zpôsob sa mi veľmi páči,tie nové zemiačky ani nemuseli byť sú ešte drahé.Ja sa uspokojím aj bez nich som predsa šetrná .
evanaaa
Jarco,to bol tvoj vlastný recept? Vyzerá vynikajúco,ibaže hov.sviečkovica je drahá.A asi neexistuje za ňu náhrada.Alebo ak aj,tak už by to nebolo ono.
jarco
a kohože by mal byť? ja nikdy nevarím podľa receptu, len ak niečo robím prvý raz, tak si zistím základnú fintu, a potom varím podľa seba

pri steaku je základná finta, na ktorú som prišiel už pred rokmi, že mäso treba len bleskovo opražiť a potom dorobiť v rúre
tinca
No Jarco, ja som už úplne vyčerpala slovník na tvoju chválu úúúúúžasné,ja si síce na steakoch nezakladám ,ale ten od teba by som si určite dala.
marlen
drahá sviečková, môjmu srdcu najdrahšia. väčšnou si varíme jednoduché jedla, a keď mäso, tak poriadne. asponˇv nedeľu, nie?
marlen
p.s. a páčia s mi aj tie v šupke varené zemiaky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia