Rugelach

timara - fotkatimara, 7. júna 2016
Rugelach
Foto: timara

Už vôňa týchto židovských koláčikov po masle, džeme, škorici a orechoch je ohromná a čo potom ich chuť!

35-40 ks
porcií
45 minút
príprava
20-25 minút
na 160 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
100 g
300 g
4 g
20 g
 štipka
Náplň:
 (marhuľový, ríbezľový)
 rozpustené




Postup

  1. 1

    Do jednej misky preosejeme všetky sypké suroviny (múku, soľ, cukor a prášok do pečiva) v druhej premiešame mierne zmäknuté maslo a mascarpone. Všetko spojíme do jedného cesta (konzistenciou podobné ako linecké).

  2. 2

    Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odležať v chladničke aspoň 30 minút.

  3. 3

    Cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti. Prvú časť vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske na tenko, natrieme hustým (aby pri pečení nevytekal) džemom, posypeme na drobno nasekanými orechami, škoricovým cukrom a zarolujeme do roládky. Tú nakrájame na približne 2 cm kúsky, ktoré naukladáme na plech s pečiacim papierom. Každý koláčik potrieme roztopeným maslom a vložíme do vyhriatej rúry na 160 stupňov. Pečieme cca 20-25 minút.

  4. 4

    Postup zopakujeme ešte trikrát, keďže cesto sme si rozdelili na viac častí. Koláčiky treba ku koncu sledovať, lebo sa rýchlo pripekajú (najmä zospodu). Po vytiahnutí ich hneď dáme dole z plechu a necháme vychladnúť. Pred podávaním môžeme ešte posypať práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

veronikkka
veľmi pekný recept 5*
do Rugelach síce patrí smotanový krémový syr, zatiaľ som sa však ešte v židovskom recepte nestretla s talianskym syrom mascarpone :-)
haji
Zajímavý recept, krásně se ti povedl. Neuautentické mascarpone v receptu mě nevadí. Jsi šikulka! Ke kafíčku bych brala hned, sladkosti miluji!
kukulienka71
krásne pečivo:-) nebolo to cesto veľmi lepkavé? zvedavosť nad jeho konzistenciou mi nebude vedieť dať pokoj, asi ho vyskúšam aj ja:-)
timara
@Siskam , @Haji , @Frezia , @Kukulienka71 ďakujem vám a držím palce tým, ktorí sa odvážia vyskúšať, nech sa vydaria :)) a @Kukulienka71 cesto nebolo lepkavé, na dobre pomúčenej doske sa bez problémov vyvaľkalo a netrhalo sa ani pri natieraní džemu ;) Krásny deň všetkým :)))
bembo
musí to byť veľká dobrota,a vyzerá lákavo.len ja,všetko čo je od malín nemôžem ani cítiť.skúsim nahradiť malinový lekvár pomarančovým a citrónovým lekvárom.tie mám veľmi rád,a všade kde som dal niektorý z týchto lekvárov do koláčov mi veľmi chutili.až vyskúšam,dám vedieť
afataga
to musi byt ozaj dobrota, niekedy davam do kysnuteho zavinu lekvar a orechy, vyborna kombinacia
@bembo tak nie len paradajky? :-), mne chuti kombinacia slivkovy lekvar + orechy
timara
Pekný deň všetkým prajem...@Bembo ja som tiež nebola fanúšik malín a teraz je to moje naj ovocie a nie je nič lepšie ako mäkučké lievančeky preliaté javorovým sirupom a zasypané čerstvým malinami :)))) Džem v týchto koláčikoch má len jednu podmienku, musí byť hustý, aby pri pečení nevytiekol, ja som dala tiež tie najhustejšie domáce džemy čo som mala. @Babav naozaj základ je podobný, už si len vybrať či to budú roládky alebo rožteky :)) Ďakujem @Zuzanka1367 , @Afataga a kombinácia slivkový lekvár + mak a parená buchta alebo lokša... ach jaj :))))))
jozka2
Aj som si tvoj ,,Rugelach ulozila.Milujem toto pecivo a peciem ho stale ako vianocne pecivo,tak ako pises je to vyborne pecivo,robim ho s roznymi plnkami,pouzivam,ale philadelphia cream cheese.Vyskusam aj s mascarpone
jozka2
Kukuc,snad odpoviem za autorku,cesto je lepkave,ale ak ho das predom schladit tak sa s nim dobre pracuje ona aj v recepte pise schladit.Ja zase krajam nie na 2cm kusky,ale 6cm pasy ktore po dlzke zrolujem a potom krajam 2cm dlzku,je to sikovnejsie spravene.
conscientia
Och a opäť stojím v Berlíne, New Yorku, Tel Avive a je mi fajn. Vďaka za spomienky. Ukladám do KK.
timara
@Jack , @Monty469 som rada, že sa vám koláčiky páčia, dúfam, že sa odhodláte aj na pečenie a názor nezmeníte ;) @Conscientia je pekné, že ti jedlo dokáže vrátiť pekné spomienky a tak som rada, že som to tento raz urobila cez recept na Rugelach ja ... :))) Pekný deň a víkend všetkým...
timara
PS: pre všetkých, ktorí majú obavy o cesto a jeho konzistenciu (trhanie alebo lepenie) ... ako som napísala v recepte aj v komente pod ním, cesto po vychladení min. 30 minút v chladničke sa nelepilo (v chlade stuhlo). Pri vaľkaní som dosku dobre pomúčila a ani pri natieraní džemu, ani pri rolovaní sa cesto netrhalo.
1x lianka
bembo
@Afataga (9.6.2016 10:32)

veru,ani lekváre ani paradajky.môj starý otec nazýval slivkový lekvár"škoda slivok,čo neprebehli cez hada".on totiž to mal v záhrade slivovicové stromy, a dva 200 litrové drevené sudy,kde sa dávali ako on hovoril sľúke,a čo sa do nich nespratalo,z toho chcela stará mať navariť lekvár.lenže on lišiak mazaný chytro zohnal tretí sud,a tam poputovali aj ostatnie sľúke,aby na lekvár neostalo,a potom už putovali do pliešovskej miestnej pálenice. to už bola iná dobrota.preto lekvár nejem.starý otec ma naučil čo je dobrô,hlavne lepšie ako lekvár
bembo
@Afataga (9.6.2016 10:32)

veru,ani lekváre ani paradajky.môj starý otec nazýval slivkový lekvár"škoda slivok,čo neprebehli cez hada".on totiž to mal v záhrade slivovicové stromy, a dva 200 litrové drevené sudy,kde sa dávali ako on hovoril sľúke,a čo sa do nich nespratalo,z toho chcela stará mať navariť lekvár.lenže on lišiak mazaný chytro zohnal tretí sud,a tam poputovali aj ostatnie sľúke,aby na lekvár neostalo,a potom už putovali do pliešovskej miestnej pálenice. to už bola iná dobrota.preto lekvár nejem.starý otec ma naučil čo je dobrô,hlavne lepšie ako lekvár
zlatokocka
Timara, nerada, ale musim napisat negativny komentar. S cestom sa nepracovalo prave najlepsie (po 30 min v chlade nula bodov, muselo odstat dlhsie), ale ani potom to nebolo uplne bezproblemove. A chutovo.. No neviem, krehke, ale ziadna slava, take zvlastne.. Daju sa zjest, ale uz ich viackrat neurobim, lebo nechutia ani priatelovi, ani mne.. Mozno to bude tym, ze nie sme zidia :D A ich tvar je vylucne moja chyba - resp. moja neschopnost ;)


timara
Ahoj @Zlatokocka , podľa toho ako si písala, že už s cestom sa nedalo dobre pracovať aj podľa fotky čo si poslala sa v tom ceste stala niekde chyba. Naozaj pekne drží a pri pečení sa takto nerozteká. Asi po tomto neúspešnom pokuse nebudeš skúšať piecť ešte raz, či nenastala chyba pri vážení alebo pri nejakej surovine (mascarpone mám odskúšané z Lidla). Mrzí ma, že nevyšli a ani nechutili, my máme tieto koláčiky veľmi radi. Tak dúfam, že ak ešte niekto recept odskúša, napíše či sa podarilo.
dzejsik
Ďakujem za skvelý recept! Urobila som dnes testovaciu pol dávku ... páči sa mi jednoduchá rýchla príprava, s cestom sa pracuje vynikajúce, spravila som časť so slivkovým a druhú s marhuľovým lekvárom, nabudúce vyskúšam aj ďalšie príchute. Mala som problém, aby som všetky hneď nezjedla sama a nechala rodine. :D Pridávam aj foto. ;)


kucharka
Tak aj ja som tu s fotkou a s prosbou o vysvetlenie, co a ako sa to mohlo stat?
S cestom sa mi tazko robilo, velmi sa lepilo, az som ho nakoniec vyvalkala medzi potravinarskou foliou. Polovicku som plnila lekvarom a orechami a druhu nutellou a lieskovcami. Zrolovala ( tiez horko-tazko ).... vyzerali krasne, dala do rury a po par minutach .... plaaaac.... boli z nich placky. Deti si mysleli, ze som robila cookies.. :-)))
Chutovo su velmi dobre, ale preco sa mi to stalo? Vie mi niekto poradit, prosim?


haji
@Kucharka (16.1.2019 21:45)
Mohla to udělat mouka a více tuku v těstě - buď nepoměr, nebo "zvláštní" /nevyvedená/ mouka. I se mohlo stát, že při zpracovávání těsta se těsto příliš zahřálo... Mně to kdysi udělalo linecké těsto, podle léty osvědčeného receptu. Lepilo se jako blázen, pak nešlo dát dohromady a po přidání kde čeho jsem nakonec vyválela, vykrájela - a na plechu se mi to slilo jako tobě. Prý "spařené" těsto. Od té doby linecké nedělám, nemám odvahu.
1x haji
kucharka
Mila @Haji , dakujem za ochotu... ja som veru mala “tušáka” ze tam je vela tukov, vela masla a este aj mascarpone a este sa aj potiera maslom, ale ked niektore komentare boli pozitivne a kolace sa niektorym vydarili....
Ze by cesto bolo teple, nevylucujem, ale pochybujem.
Pekny den, na buduce budem mudrejsia...
1x haji
haji
@Kucharka (17.1.2019 13:41)
Rádo se stalo, aj tebe pekný den! Víš, já bych klidně takové cookies brala, o chuti nepochybuji. Trénink dělá závodníka! Ať se ti daří ve všem co děláš!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia