Slaný zemiakový koláč fotorecept

katka78 - fotkakatka78, 27. mája 2016
Slaný zemiakový koláč (fotorecept)
Foto: katka78

Jednoduché zemiaky, pečené zemiaky so syrom, pečené zemiaky inak, sedliacke zemiaky, alebo nebodaj zemiaková pizza? :-) Rozmýšľam jak blázon nad najvhodnejším a najopisnejším pomenovaním Zobraziť celý popisJednoduché zemiaky, pečené zemiaky so syrom, pečené zemiaky inak, sedliacke zemiaky, alebo nebodaj zemiaková pizza? :-) Rozmýšľam jak blázon nad najvhodnejším a najopisnejším pomenovaním jedla, maturujem tu nad názvom a pritom recept ľahučký, žiadna veda. Zvládne ho aj úplný amatér, netreba žiadnu špeci zručnosť. Ešte aj suroviny sú nenáročné, bežne dostupné. Zemiaky, masť, slanina, či syr sa štandardne nájdu v mnohých domácnostiach.

2
porcie
5-10 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Korpus:
Okrem toho :
Ľubovoľné:




Postup

  1. 1

    Základom receptu sú zemiaky a syr a už v takej podobe je jedlo vynikajúce, obzvlášť ako netradičná príloha. Ja som ho teraz pripravila ako hlavné jedlo, s pridaním ďalších surovín. Tie sú ľubovoľné, každý si pridá čo má rád, môže a chce. Množstvá surovín neuvádzam, je to typ receptu, kde ide skôr o myšlienku, než gramáže.

  2. 2

    Zemiaky si každý zvolí podľa počtu stravníkov, veľkosti obruče a hladu, ostatné suroviny úmerne k nim. Vždy si najskôr pripravím obruč (z tortovej formy) a podľa nej odmeriam potrebné množstvo zemiakov. Tu ich robím len pre seba, priemer 18 cm.

    Slaný zemiakový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zemiaky poriadne umyjem, povykrajujem očká a v šupke ich dám variť do osolenej vody na cca 10 - 15 minút (podľa veľkosti zemiakov a typu). Nemajú byť dovarené úplne, len toľko, aby sa dali rozpučiť. Kým sa varia, pripravím si plech na pečenie a ostatné suroviny.

  4. 4

    Vhodný plech (o niečo väčší ako obruč) potriem tukom. Typ tuku si určí každý podľa svojich potrieb a možností, ja na zemiaky najradšej používam bravčovú masť. Na plech položím obruč z tortovej formy, vložím do nej čiastočne vychladnuté uvarené zemiaky a tlakom ruky (lyžice, žufanky) popučím tak, aby pokryli celý spodok a vytvorili súvislú vrstvu.

    Slaný zemiakový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Obruč opatrne snímem, zostane len samotný korpus na plechu.

    Slaný zemiakový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zemiaky navrchu aj po bokoch omastím, môžu sa aj okoreniť. Vkladám ich do rúry vyhriatej na 200 °C a pri rovnakej teplote pečiem 20 - 25 minút, resp. pokým nie sú dozlata (dochrumkava) upečené.

    Slaný zemiakový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotový korpus vytiahnem z rúry a hneď naňho navrstvím strúhaný syr (tu som dala čedar). Ak robím toto jedlo ako prílohu, viac surovín už zvyčajne nedávam (nech sa nebijú chute), maximálne už hotové posypem niečím zeleným (pažítka, petržlenová vňať). Tu si ho pripravujem ako hlavné jedlo, pridám trocha praženej slaninky...

    Slaný zemiakový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... a vrátim do rúry, zapiecť na cca 3 minúty, resp. kým sa rozpustí syr.

    Slaný zemiakový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotové jedlo preložím na tanier, prihodím pár koliesok čerstvej čili papričky, vňate mladého cesnaku...

    Slaný zemiakový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ... a posypem nadrobno nasekanou čerstvou pažítkou.

    Slaný zemiakový koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zvyčajne podávam s ochutenou kyslou smotanou.

    Slaný zemiakový koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Jedlo je variabilné a dá sa využiť na viacero spôsobov (hlavné jedlo, príloha, olovrant atď.). Tak isto suroviny sa dajú rôzne obmieňať, čo znamená nové a nové chute. Syr pokojne vymeňte za bryndzu - kombinácia nové zemiaky, mladá cibuľka a májová bryndza bude výborným trojbojom z aktuálne dostupných zdrojov. Môže mať XY variácií, od základnej (zemiaky a nejaký typ syra), až po náročnejšiu, záleží len na vašej fantázii. Ak sa necháte inšpirovať, poteším sa každej jednej. Prajem vám dobrú chuť :-)

    Slaný zemiakový koláč (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

martamm
@Katka78 , aj z jednoduchých surovín môže vzniknúť lákavá pochúťka, určite Tvoj recept využijem, zemiaky sú u nás dosť obľúbené a je výborné vyskúšať nový jednoduchý, ale o to zaujímavejší receptík, ďakujem :))))))))))
klukodvody
Jak někdo poradil mně tak předám. Není potřeba řešit jak to nazvat hlavně že je to bašta. Moc pěkné a určitě udělám a díky.
altyn
Ja by som to pomenoval: veľa receptov v jednom. Právom dostal najvyššie možné hodnotenie, perfektný recept. A určite urobím. :-)))
kuchticka
Krasne, urtite dobre a perfektne vymysleny recept zdraveho jedla.
U mna mas 5*. Uz sa tesim ked si ho mozem spravit taktiez iba pre seba.
garanco
Hovorí sa, že dobrá rada stojí groš, tá Tvoja - stojí za to ju vyskúšať!
A hneď sa mi v hlave prehnalo niekoĺko obmien...
frezia68
@Katka78 : Tú obruč si vymyslela výborne a tak jednoducho popučené zemiaky tiež.Tiež robievam všakovako,veď zemiaky sú druhý chlieb.Zvyčajne nakrájam na plátky a kombinujem.Odteraz budú popučené a mne tam pasuje aj postrašené kolieskami dobrej klobásy a ozaj výborný a variabilný recept.Takže 5* a želanie,nech Ti to ďalej dobre varí :-).
afataga
skvely napad len co je pravda a ako bonus to este aj dobre vyzera no ked si aj chilli dala, vystruham ti poklonu :-)
zuzanka1367
@katka78 no nech nekecám, tak som tu aj s realizáciou :) Ako som sa ja napratala, úplna paráda, srdečná vďaka za takýto nápad, ktorý bude mať mnoho podôb. Prvé foto je ihneď po vytiahnutí z rúry a na druhom je už vidieť, ako sa krásne syr roztopil, spolu s fašírkami a gréckymi tzatzikmi to nemalo chybu. Vďaka @katuska78


marta23
aj kombinácia s udusenými šampiónmi na slaninke a cibuľke bude učite fajn s kyslou prílohou (uhorka, čalamáda....).
Dnes som takú zmes s cestovinami vrtuľkami robila+kúsky varenej špagle a údenej klbásky+ medvedí cesnak, rôzne koreniny, paradajka. Na záver 1 vajíčko. Zajtra túto cestovinovo-šampionovo-špargľovo-klbáskovú zmes zapečiem v remoske s vajcom rozmiešaným v mlieku.
katka78
@Martamm @Terinka55 @Klukodvody @Altyn @Kuchticka @Stanci11 @Zuzanka1367 @Mijaita @Staja @Tiginko @Garanco @Frezia68 @Afataga (čili musí byť :-)) @Palokuchki @Marta23 @Mesiar50 @Jack ďakujem vám všetkým za pekné slová! Pravdu máte, z obyčajných surovín sa dajú skvelé jedlá urobiť. Budem rada ak sa necháte receptom inšpirovať a možno svojimi variáciami zase vy inšpirujete nás ostatných.
@Mijaita "z rozmačkanců" :-) je veľmi výstižné, My im hovoríme zemiakové pučky, zapekám ich často aj s kyslou smotanou, kuk sem

Najbližšie skúsim podľa teba, recept mám v KK už dlhšie, veľmi dobre, že si ho pripomenula! :-)
@Tiginko syr bol cheddar, tutohľa tento:


@Zuzanka1367 mám veľkú radosť z odozvy a krásnych obrázkov, som rada, že chutilo. Tieto brokolicové fašírky tiež robievam, dobrá voľba :-)
@Frezia68 tak isto, som poctená a potešená, klobása k zemiakom výborne pasuje, vydaril sa skvele a foto ma potešilo! Som rada, že chutilo. Ohviezdičkovaný tam a tu ho tiež vložím, nech sa tu ukazuje, fešák jeden :-)


Ďakujem pekne priatelia, nech vám chutí! :-)
valeri
No taký výborný a jednoduchý recept a vyzerá tak fantasticky, že som ostala hladná. Ukladám.
havino
a sme doma, ha a že prečo? vidieť krvné skupiny, kto tieto zemiakové rozmačkance majú radi. @Kati my doma na @mijaitin ých fičíme stále, to je vec, bo ja ich aj dosť dobre pomačkám až zploštím, ako Ty v koláči a ver, že nie raz ma napadlo, že dám syr, ale zas len pri myšlienke ostalo, ved na budúce a včul si ma posunula zas Ty moja, že už dám, bude isto a aj s ostatnými tu spomentutými prídavkami
dievky, @zuzanka , @frezia , tiež super, lákajúce fotky, no že mňam, čo ja nezvyknem písať
cesminaz
V jednoduchosti je krasa a dokazom je tvoj recept mila @katka :-) Verim,ze je to vynikajuca pochutka.S nazvom si sa natrapila viac,nez s jeho pripravou :-))
tiginko
aj s bryndzou a slaninkou je to výborné! Ja som ešte pred pečením potrela povrch zemiakov masťou s trochou soli. Teším sa na ďalšie verzie tohto geniálneho jednoduchého receptu. Vďaka @katka :-)


mijaita
Ja jsem zvolila zbytek zelí a klobásu. Dost dobre! Rozmačkance jsem napred omastila, okminovala a dala na 20 minut opect do trouby. Na ně pak zelí a kolecka pikantní klobásy. Pod grilem opekla. je to super variabilní :-)


violeta
Obed len pre mňa, našim by som sa nezavďačila :)
Potrebovala som niečo rýchle, zemiaky som dala len do kontaktného grilu+soľ, korenie, sušená chilli paprička a camembert + kefír


katka78
Páni moji, tu je to krásne obrázkové! :-)
@Marianne @Monty469 @Hrusticka76 @Myalab @Valeri @Havino @Ancicka @Cesminaz Ja vám každej veľmi pekne ďakujem, že ste sem nakukli a urobili mi radosť svojimi slovami. Snáď vám na oplátku urobí radosť tento recept, keď sa vám vďaka nemu podarí potešiť brušká vašich blízkych, alebo vás samých :-) Bude mi cťou.
@Havinko , že mňam :-) Vieš koľkokrát to aj mne napadne pri niektorých receptoch? Keď musíš, tak musíš :-)

@Tiginko @Mijaita @Violeta , aj vy ste ženy činu, ďakujem vám každej jednej za krásne fotky a príma nápady! Vaše verzie sa mi veľmi páčia, jedna krajšia ako druhá! O chuti nepochybujem – bryndza viem, že len skvelá musela byť; s kapustou som ešte neskúšala, ale značím si do budúcna; camembert tak isto. Keby som vedela, že recept bude mať takú odozvu, už dávno ho pridám, nech si ide ďalej do sveta. Ďakujem dievčatá, že ste ho s dôverou vyskúšali a mňa obohatili o nové nápady! Majte sa krásne! :-)
haji
@Katka78 (31.5.2016 23:13)
Ahojík, Kati! Recept je úžasný, jen musím počkat na nové domácí brambory. Staré už jsou chudáčci. Tvůj nápad je prostě k nezaplacení, moc se mi líbí a už se těším na variace, brambory ve slupce miluji! Děkuji za odpověď pod okonomiyaki, jsi milá! Znáš mě, já si dělám srandu každou chvíli! Měj se krásně, ať se ti daří!!
katka78
@Haji (1.6.2016 11:09) máš recht, smiech je zadarmo, tak prečo si ho nedopriať? :-) Staré zemiaky šup do halušiek, alebo lokší, nové sem :-) Maj sa krásne!
babkamt
Dnes budeme mať na obed tvoje zemiaky. Veľmi sa na ne teším:-) Recept je už v mojej kk, 5* K takýmto zemiakom mi netreba ani mäso.
katka78
Ďakujem @babkamt za vyskúšanie a prajem vám k obedu dobrú chuť! Teší ma, že padla voľba na môj recept, verím, že si pochutíte :-) U nás sú tieto zemiaky dnes tiež - ako príloha k pažítkovej omáčke a špargli od @afataga.
babkamt
Tak sa znovu hlásim. K zemiakom som pridala aj trochu slaninky,syr. Nabudúce už budú z nových zemiakov zo záhrady. Podávala som ich s drezingom z kyslej smotany, cesnaku a pažítky. Aj som si fotila postup, ako som ich pripravovala, no chýba mi fotka s upečenými zemiakmi. Prepáč, tak som sa náhlila ochutnať ich, že som zabudla na foťák:-) Určite bude repete:-)


katka78
@Babkamt (5.6.2016 13:51) To predsa nevadí, hlavne, že ste boli spokojní :-) a ja mám radosť aj z tejto fotky a celkovo z odozvy. Nech vám len chutí :-)

francuzska1
Mila @Katka78 , chcela som sa Ti podoakovat za uzasne variabilny a nesmierne chutny receptik. Vcera bol u nas na obed a mozem Ti povedat, ze to nebolo prvy ani posledny krat;-) Odfotene sice nemam, ale robila som to s mozzarellou, stiplavou salamou, cervenou cibulou, pazitkou a samozrejme s kyslou smotanou k tomu. Mnaaaaaaaaaaam!!!
katka78
@Francuzska1 (21.7.2016 10:31) Rada ťa vidím po čase, ešte radšej pod mojím receptom a rovno s takouto skvelou správou :-) Mám radosť, že vám chutilo, tvoja kombinácia znie výborne aj pre mňa, nech vám chutí! :-)
katka78
@Salinka Ďakujem pekne za odozvu, mám radosť aj z pekne fotky a hlavne som veľmi rada, že recept dobre poslúžil. Pekný večer prajem ☺
ubka
@Katka78 ,tak a prisla som na nazov tvojho teceptu:-) povianocny vyprostovak,
konecne nieco jednoduche po tych tradicnych vianocnych jedlach.Zajtra to bude u nas hlavne jedlo a velmi sa nan tesim.Velmi ho nebudem obohacovat, urobim co najjednoduchsi.:-))
katka78
@Ubka (25.12.2017 23:42) Som rada, keď recept poslúži a verím, že pomedzi vianočné jedlá a asi aj koláčiky padne pre zmenu chute vhod :-) Pekný večer prajem :-)
daniela15
Aby som nemusela zapínať rúru, tak som to dnes vyskúšala v panvici a chutilo nám to ešte viac. Zemiaky som najprv na br, masti dobre zapiekla, potom otočila, medzi zemiaky som dala zopár koliesok klobásy, aby sa aspoň čiastočne opiekli a ostatok ako v pôvodnom recepte - časť syra, nakrájaná červená paprika, cibuľa, zvyšný syr, prikryť pokrievkou a zapiecť. Super obed. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia