Hrášková polievka na kyslo

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 7. mája 2016

Táto polievka je pomerne osviežujúca na teplé dni. Je dosť rýchlo uvarená.

8-10
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

450 g (alebo mrazený)
500 g (alebo zahustené mlieko)
3 PL
1 PL
6 ks
15 ks
4 ks




Postup

  1. 1

    Do hrnca, v ktorom ideme variť, dáme do jednej tretiny zemiaky očistené a krájané. Zalejeme vodou do polovice hrnca a osolíme. Koreniny som si dal do čajového vajíčka a pridal k zemiakom. To, aby som nemusel potom vyberať. Zemiaky varíme do mäkka.

  2. 2

    Keď sú zemiaky mäkké pridám ocot a cukor. Povarím chvíľu a dám do hrnca hrášok buď čerstvý, alebo mrazený. Povarím asi 5 minút. Hrniec dám preč zo sporáka a rozmixujem tyčovým mixérom na jemno. Znovu hrniec na sporák a rozvarím. Teraz pridám zahustené mlieko nesladené. Kto chce, môže dať smotanu na varenie. Hustotu regulujeme mliekom. Je to dosť husté, tak prilejeme mlieko. Tým rozriedime a zároveň doplníme hrniec.

    Hrášková polievka na kyslo - obrázok 2
  3. 3

    Teraz to necháme ešte všetko spolu chvíľu povariť za stáleho miešania, nech sa nám to neprilepí na dno hrnca. Pripadne dochutíme octom, soľou, alebo cukrom. Ja si do nej dávam vajcia uvarené na tvrdo. Tie dáme do polievky, alebo na tanier. Necháme zo 10 - 15 minút postáť, nech prejde chuť a zároveň trochu ochladne. Kto chce, môže si dať k tomu nejaké zemiakové placky alebo osúch. Ja som volil k tomu haruľu s mäsom a syrom. Mám tu na ňu recept. Tak želám aj Vám dobrú chuť.

    Hrášková polievka na kyslo - obrázok 3
  4. 4

    Kto nechcel haruľu tak mal Horehronské zemiaky, po polievke. Ja ich budem mať až na večer, sú také diétne. Aj ich foto pridávam.

    Hrášková polievka na kyslo - obrázok 4

Diskusia k receptu

jack
Také polievky milujem.Ľahké,osviežujúce a výborné.
monty469
Také osviežujúce polievky sa teraz, keď bude teplo hodia. Brala by som aj tie zemiaky, vyzerajú dobre :-)
haji
Hned bych se dala pozvat, oh a jak by mi chutnalo!! Já dělám zítra hrachovou a ze suchého půleného žlutého hrachu. Tvůj recept je fajn! Díky!
rolfynka
tu polievku urcite uvarim ale mohol by si dat aj recept na tie dietne zemiaky hahaha
patroveckypitrs
Ďakujem za komentár @Rolfynka veď kapusta a zemiaky sú diétne a tá klobása s mäsom sú len doplnok aby to ladilo oku. Inak tie zemiaky sú tu tiež pod názvom - Horehronské zemiaky.
bystro
Všetko čo tu je mám rád. No najviac tie diétne zemiaky s tým doplnkom. Našiel som to. Zajtra ich varím iste aj tu polievku. Vďaka za recept.
begonia2
Dnes sme mali aj tiež takýto obed bez harule, ale zemiaky boli. Všetkým nám polievka chutila. Ja viem že je to recept o polievka, ale musím dodať tie zemiaky moji chlapi zjedli na posedenie. *****
sracz
Smiem, chcem a urobím, kamarát @patroveckypitrs a aj s Tvojim 5* dojedkom! Pevné zdravie, silné nervy a vrtkú varešku!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia