Krkonošské kyselo so žitným kváskom fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 26. apríla 2016

Či som sa dostatočne priblížila s receptom k regionálnemu receptu nechám na posúdení tých, ktorí recept poznajú, alebo majú k nemu blízko. Budem rada Zobraziť celý popisČi som sa dostatočne priblížila s receptom k regionálnemu receptu nechám na posúdení tých, ktorí recept poznajú, alebo majú k nemu blízko. Budem rada ak napíšu aký je ten ich. Čerpala som s Dadalovej kuchárky. Chuť polievky, či skôr prívarku je báječná a je poriadne sýta.

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 PL
80 g
120 g izbovej teploty
15 g
400 - 500 g
1/2 ČL
2 - 3 ČL
2 PL
2 - 3 ks
4 ks




Postup

  1. 1

    Keď prídeme večer z krčmy domov :) tak si pripravíme kvások. Jednu lyžicu odloženého kvásku zmiešame s múkou a vodou, poriadne, aby neboli hrčky a suchá múka. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme žiť vlastný život. Tí,ktorí kvások doma nemajú si ho musia pripraviť podľa nekonečného množstva receptov na internete a počkať si na polievku aspoň 3 dni (oplatí sa ) a ešte si zalejte teplou vodou huby a spokojne spite.

    Krkonošské kyselo so žitným kváskom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ráno, plný života, Vy aj kvások sa pustíte do varenia. Sú dve verzie použitia zemiakov buď ich uvaríte v šupke a k polievke si ich ošúpete a zajedáte, alebo spravíte tak ako ja a dáte ich na kocky pokrájané variť spolu s hubami, rascou a soľou a zalejeme asi 1,3 litrom vody.

    Krkonošské kyselo so žitným kváskom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu nakrájame na drobno a na lyžici prepusteného masla, prípadne masti ju opražíme do zlatista. Zatiaľ sa zemiaky a huby skoro uvarili. Do vyzretého kvásku prilejeme 2 dcl vody a dobre ho premiešame, aby neboli hrčky, ak sa nedarí, do polievky ho preceďte cez sitko. Rozmiešaný kvások prilejeme do polievky, miešame a krátko povaríme. Malo by to zhustnúť skoro ako prívarok. Miešajte nech sa Vám kvások neprichytí na spodok hrnca. Ešte si na druhej lyžici masla spravíme redšiu praženicu. Dajte toľko vajec koľko porcií budete naberať.

    Krkonošské kyselo so žitným kváskom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Polievka je hotová, niekde som čítal, že pridávajú smotanu, sladkú, kyslú, ale nie je treba, tá polievka je riadne sýta aj bez čohokoľvek. Naložíme na tanier, posypeme opraženou cibuľkou a na vrch položíme praženicu, alebo si spravte stratené vajcia, to je na Vašej chuti. Ja som vo fáze, keď s kváskom aj zaspávam, je to u nás nováčik. Má 3 týždne, skúšam chleby, bagety a táto polievka bola taká výzva :) Ešte asi netreba veľmi ďaleko z domu odchádzať, keďže kvások rád robí poriadky v útrobách :) Tu je môj v poradí 5 kváskový výtvor.

    Krkonošské kyselo so žitným kváskom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A pre potešenie oka náš nový krčmový miláčik Dinko :)

    Krkonošské kyselo so žitným kváskom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

klukodvody
@Zuzanka1367 tomu Tvému receptu se nedá nic vytknout. Věř že vím o čem mluvím, v Krkonoších a Jizerských horách jsem žil a vařil 30 let a kysela jsem navařil hodně hrnců. Jen tam se používá přímo chlebové těsto. Syrové chlebové těsto se tam naprosto běžně prodává v každém pekařství. Do k.k. si ho dám kvůli Tvému kvásku a 5*. Moc hezká práce a ať běží krčma.
afataga
no teraz neviem, co skor pochvalit :-), ale pre mna jednoznacne vyhrava Dinko, potom chvalim chlieb, je krasny, k polievke sa neviem vyjadrit, netusim, ako moze chutit, varit ju nebudem, ale ochutnala by som, dufam, ze kvasku spievas aj uspavanky :-), prajem mu dlhy a stastny zivot :-) a ma aj meno?
mijaita
Kyselo znam a jedla jsem u domorodců v Krkonoších. Je to jak píšeš. Tam mají výhodu dnes, že kvásek žitný mohou koupit v samošce. Mně to moc chutná, ale se smetanou sladkou nebo kysanou, mnohem víc. Krasná fotka i recept. Občas ho vařím a používám jen žitný chleba místo kvásku. Také to jde :-)
izabella929
@zuzanka1367 , naša kúzelníčka v kuchyni...o tomto jedle som už počula i čítala, ale nevarila..takže vyskúšam...chlebík nemá chybu.krásny.-) no a ten havko je roztomilý.-)))
mariamka
toz nicomu nerozumiem, ale hafo sa mi lubi :) samozrejme aj chlebik a polievka a cela tortura, to je ako zivy priatel, ten kvasok, povedala by som, narocnejsi :D
zuzanka1367
@haji ,chlieb bol vskutku spolu s tou polievkou zážitok, @klukodvody od Teba to poteší, lebo Vám fušujem do kuchyne :) o tom predávanom chlebovom ceste som čítala, neviem si to dosť dobre predstaviť, @veronikka vďaka ,@afataga , jasné že má meno, Kubko :) u nás má všetko meno, ten ušatý fešák je kúzelný osemtýždňový, poradie od teba sedí :D @mijaita ak niekedy zablúdim do Krkonoš, tak určite ochutnám miestnu chuť, ešte mi ostalo, tak skúsim s kyslou smotanou, @izabellka ja som si na túto polievku robila chute už dávno, len kvásku sa akosi nedarilo, tento vyzerá, že prežije, tak si ho užívam :) , @terinka55 vypadlo mi niekde cestou "a" tak sa zo mňa chlapec stal :)) @mariamka ,hafo je feši, kvások je rozmaznaný živý priateľ :) ale zrovnáme ho časom :) @patroveckypitrs ostalo ešte bo som veľké oči mala pri varení, tak sa podelím, je to dobrota, chutí po hríboch a jemne kyslasto po kvásku a cítiť z nej akoby chlieb. Ďakujem Vám všetkým za pristavenie...
kimlo
Chlieb vyzerá úžasne! A keďže mam kvások, vyskúšam aj recept na kyselo... 5*
monty469
Chlebík úžasný, psík krásny, polievočka zaujímavá :-) Ach ten kvások, ešte som v štádiu odhodlávania pustiť sa do toho. Mám už naštudovaných veľa postupov ako na to, len ešte neviem kedy sa do toho pustím. Tvoj kvások vyzerá veľmi dobre, snáď sa raz nakopnem :-D
havino
suseda moja netová, toľko úsmevu si mi vyčarila, že až, že ked prídeme večer z krčmy, keby ťa človek nepoznal :-). Začnem od Dinka, joj, poškrabkaj ho za tetu havinovú, taký prišiel ku nám domov náš Lakuš, ovčiak na mojej profilovke, 7 rokov bude mať, Majster SR, Moravy, múdry psí chlapec, o ktorého sme pred 2 týždňami takmer, takmer prišli, babeziozu z kliešťa nám dostalo. Už radšej len pozitívne idem, ku Kyselu sa vyjadriť neviem, máš obdiv, že si sa na to dala, netuším ani ako by malo chutiť a tod bola hádka na pečempeceň, čo kto doň dáva a bola som z toho jeleň už, ale ma veľmi potešilo, že kváskuješ. Môj kvások má dnes má 3 roky. Chlebík máš ukážkový, krásny, ja sa naozaj teším za každého, kto naberie odvahu, aj ked to naozaj nie je nič odstrašujúce, ťažké, má chuť a dá sa na alchýmiu s kváskom, je to adrenalín, ale láska už na celý život, kto to nevzdá, inak to ani nejde. ja som začala žiť s kváskom z tohto receptu, prikladám link, kto by mal záujem. Ked večer zarobím, ráno prvá moja cesta ide do kuchyne, dvíham nádobu, v sklenej zarábam, koľko má bubliniek a až mi srdce podskočí, že cesto bude rásť, ako má.

 varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvasok-na-chlieb/28973-re...


stanci11
recept je úžasný!! ja si tiež kyselo vždy doprajem len v Krkonošiach tak možno sa odhodlám to skúsiť aj sama ;) z kvásku som mala vždy rešpekt ale ako tak čítam asi sa oplatí prekonať sa že? :))
cesminaz
Fiiha @zuzanka velmi lakave a zaujimave jedlo. Pred jeho pripravou nas posielas najprv do krcmy.. :-))) Ten chlebik je tiez krasny a urcite velmi chutny! Ten vas haviko sa mi tiez paci ;-)
kukulienka71
@zuzanka1367 , pekná práca celý recept, vtipný ale zrozumiteľný popis, chlieb je ukážkový, psíka by som brala hneď, tie ušká ako mu nakrivo stoja, no na zjedenie je!:-) kyselo nepoznám, ale rada ochutnám, recept na kvások od @havino (teda @jokina ) som si aj uložila, tu už len pridám hviezdičky:-)
zuzanka1367
@kimlo ,ja mám Tvoje recepty rada, dúfam, že si pochutnáš aj Ty na mojom :), @monty469 ,@stanci11 skúste to s tým kváskom, môj to chudák 3 x vzdal, aj tak som skúšala ďalej, oplatí sa, @havino , keby sa Ti čokoľvek páčilo viac ako Dinko, tak by si zradila svoj nick :)) pes je odrazom pána, takže ten Tvoj okrek inteligencie musí byť aj milý, polievku niekedy vyskušaj, poteším sa. Pri kvásku zdieľam Tvoje pocity, manžel sa rehoce,že pestujem konkurenciu :) @cesminka to si musíš zaslúžiť, niekto chodí večer z roboty a ja z krčmy :)) hovko žiaľ nie je môj, ale susedov pri krčme, ale môžem sa s ním každý deň potešiť, aj Tvoje recepty sú pre mňa vždy inšpiratívne. Ďakujem Vám
jujoska
toto som raz jedla v Cechach a chutilo. Ja teda kvasok zatial zakladat nebudem, na to malo peciem, ale mam doma suseny zitny kvasok, normalne ma to laka kvoli tomuto skusit ozivit. Porozmyslam, v kazdom pripade si zasluzis velku pochvalu @zuzanka1367
mijaita
Krokonošské kyselo je vynikající recept, varilo se už za dávných dob. Kvásek byl vždy po ruce, chleby se pekly v chalupach. Houby byly na dosah a ostatní suroviny jako vajíčka a cibule také. Jídlo bylo proto laciné. Se smetanou se varilo tam, kde meli kravu, ale vetsinou bylo ciste. Jinde nez u starousedliku kyselo neochutnate, ze by se varilo v nejake restauraci nevim a i kdyby, nebudu to ono. Kvasek kvuli tomu bych nezakladala, strídka z zitneho chleba je stejně dobrá. Polévka rozhodne podle tohoto receptu stojí za uvaření!
zuzanka1367
@kukulienka71 Ty si šikovná, len smelo do toho, chuť kvásku je jedinečná, @radox , to je dobre, recept splnil účel :) @jujoska ,@dormela tešia ma Vaše slová, ja by som také pravé kyselo rada ochutnala. @mijaita takéto recepty sú klenoty, potešila som sa, že som recept nezprznila, je v ňom kus človečiny, @katka78 rada som Vás zoznámila, @pilcik veru bola a s tou kyslou smotanou ako píše @mijaita by sa dalo aj v hore robiť, takto ma vie zasýtiť fučka (chamula) Všetkým Vám ďakujem za pekné komentáre a tým čo odskúšajú Dobrú chuť!
staja
Inšpiratívny recept a krásny chlebík, Potešila si ma, vítam každý recept na využitie môjho kvásku, ktorý má už 3 roky. Určite vyskúšam.
zuzanka1367
Rado sa stalo, ja som tiež nedávno podľa Teba kváskový chlieb piekla, no je to alchýmia :) aj závislosť. Nech Ti chutí...
danda3
Zuzka, nádherný recept, polievku je podľa môjho gusta, na kvások so sa ešte neodhodlala, ale už by bolo načase. A Dinko je rozkošný!☺
zuzanka1367
@danda3 ďakujem za pekné slová, polievka bola chutná a sýta, dokonca som začala kvások používať aj na zahusťovanie zeleninových polievok a ide mu to skvelo :) Ďakujem...
haji
Milá @Zuzanka1367 moje verze podle tvého kysela se právě dovařuje. Trochu jsem inovovala, bo udělat ji "naplno" by bylo pro mě hodně hutné. Všechno tam mám, jen cibuli jsem dala do základu, brambor mám méně i vajíček. Je to kyselo, sice chudobnější, moje. Jsem odkojená kyselem z chlebíku, což je také varianta jak si pomoct. Dnes s kváskem mohu porovnat - je kyselo "silnější" o pravou kváskovou chuť. Díky za receptík, přeji krásný den a hladím Dinka na dálku!
zuzanka1367
@haji ,ďakujem pekne za Tvoj komentár, ja som ešte kyselo z chleba neskúšala. ale v tomto jesennom období sa naň chystám keď mi ostane kváskový chlieb, potešila by si ma keby si mi napísala Váš postup s chlebom. Dinko je už veľký chalanisko a bol v psej škole... Vďaka.
1x haji
haji
@Zuzanka1367 (20.11.2016 08:14)
Vyzpovídám maminku, ať je to autentické. Já takovou polévku nikdy nedělala, stíhala jsem chleba vždy sníst formou topinek či chleba ve vajíčku.
Dnes ohřívané bylo krkonošské kyselo líp rozležené. Kdo nemusí příliš kyselou chuť, jde korigovat trochou cukru, pak více osolit. Ale to je moje chuť.
Díky za dobré zprávy o Dinkovi! Písnu pak návod jak postupovat s chlelbíkem na kyselo.
haji
@Zuzanka1367 (20.11.2016 08:14)
Tak jsem tady, jak jsem slíbila. Vyzpovídala jsem maminku a už to vím, jak dělá krkonošské kyselo s chlebem. Recept je stejný jako tvůj, jen místo kvásku se dává chlebová masa: Je dobré odkrojit kůrku /těžko se rozpouští a může se nerozmočit/, střídku několika krajíců /podle velikosti buď víc a nebo míň krajíců/ namočíme do vody. Jakmile se chleba nabobtná, rozmixujeme tyčovým mixerem. Vzniklou hustou tekutinu procedíme - propasírujeme přes sítko, zavaříme, zahustíme tím polévku. Provaříme. Pozor, míchat, přichytává se!! Babi pasíruje, bo nemá ráda kousky a kmín z chleba v polévce. Záleží na každém, jak se rozhodne - pasírovat, případně nepasírovat. Množství chleba a vody je třeba odhadnout. @Zuzanka1367 jak vyzkoušíš, dopiš, prosím, přesnou gramáž do receptu, ať jsou všichni spokojeni. Ať se dílo podaří! Krásný víkend přeji, milá Zuzi a hladím Dinka!!
zuzanka1367
Milá @haji ja Ti srdečne ďakujem za Tvoju dobrú vôľu. Naši starí rodičia majú takú zásobu skúsenosti a mi len po internete pátrame a to čo sa nám priamo núka, to skoro ani nevidíme a pritom im ešte aj radosť spravíme a cítia sa potrební...So Ti dlžníkom a keď zrealizujem určite dám vedieť.
1x haji
janetinka
určite sa oplatí vyskúšať tento receptík. nevedela som o čo ide, hľadala som iba nejaký tradičný recept. už pri varení som donekonečna ochutnávala :) viem si predstaviť variť toto jedlo celkom často, akurát ten kvások treba k tomu pekne vychovávať. zasa na druhú stranu je to praktické využitie kvásku, ktorý sa postupne rozrastá a keď sa práve nevyužíva na pečenie je škoda sa ho zbavovať bez úžitku. výborný recept :)
zuzanka1367
Ďakujem pekne za Tvoj komentár, ja práve omladzujem kvások a presne sa mi hodil na kyselo :) je to taká charakteristická chuť, ale mne sa páči. Pekný deň prajem...
klukodvody
@Zuzanka1367 tomu Tvému receptu se nedá nic vytknout. Věř že vím o čem mluvím, v Krkonoších a Jizerských horách jsem žil a vařil 30 let a kysela jsem navařil hodně hrnců. Jen tam se používá přímo chlebové těsto. Syrové chlebové těsto se tam naprosto běžně prodává v každém pekařství. Do k.k. si ho dám kvůli Tvému kvásku a 5*. Moc hezká práce a ať běží krčma.
afataga
no teraz neviem, co skor pochvalit :-), ale pre mna jednoznacne vyhrava Dinko, potom chvalim chlieb, je krasny, k polievke sa neviem vyjadrit, netusim, ako moze chutit, varit ju nebudem, ale ochutnala by som, dufam, ze kvasku spievas aj uspavanky :-), prajem mu dlhy a stastny zivot :-) a ma aj meno?
mijaita
Kyselo znam a jedla jsem u domorodců v Krkonoších. Je to jak píšeš. Tam mají výhodu dnes, že kvásek žitný mohou koupit v samošce. Mně to moc chutná, ale se smetanou sladkou nebo kysanou, mnohem víc. Krasná fotka i recept. Občas ho vařím a používám jen žitný chleba místo kvásku. Také to jde :-)
izabella929
@zuzanka1367 , naša kúzelníčka v kuchyni...o tomto jedle som už počula i čítala, ale nevarila..takže vyskúšam...chlebík nemá chybu.krásny.-) no a ten havko je roztomilý.-)))
mariamka
toz nicomu nerozumiem, ale hafo sa mi lubi :) samozrejme aj chlebik a polievka a cela tortura, to je ako zivy priatel, ten kvasok, povedala by som, narocnejsi :D
zuzanka1367
@haji ,chlieb bol vskutku spolu s tou polievkou zážitok, @klukodvody od Teba to poteší, lebo Vám fušujem do kuchyne :) o tom predávanom chlebovom ceste som čítala, neviem si to dosť dobre predstaviť, @veronikka vďaka ,@afataga , jasné že má meno, Kubko :) u nás má všetko meno, ten ušatý fešák je kúzelný osemtýždňový, poradie od teba sedí :D @mijaita ak niekedy zablúdim do Krkonoš, tak určite ochutnám miestnu chuť, ešte mi ostalo, tak skúsim s kyslou smotanou, @izabellka ja som si na túto polievku robila chute už dávno, len kvásku sa akosi nedarilo, tento vyzerá, že prežije, tak si ho užívam :) , @terinka55 vypadlo mi niekde cestou "a" tak sa zo mňa chlapec stal :)) @mariamka ,hafo je feši, kvások je rozmaznaný živý priateľ :) ale zrovnáme ho časom :) @patroveckypitrs ostalo ešte bo som veľké oči mala pri varení, tak sa podelím, je to dobrota, chutí po hríboch a jemne kyslasto po kvásku a cítiť z nej akoby chlieb. Ďakujem Vám všetkým za pristavenie...
kimlo
Chlieb vyzerá úžasne! A keďže mam kvások, vyskúšam aj recept na kyselo... 5*
monty469
Chlebík úžasný, psík krásny, polievočka zaujímavá :-) Ach ten kvások, ešte som v štádiu odhodlávania pustiť sa do toho. Mám už naštudovaných veľa postupov ako na to, len ešte neviem kedy sa do toho pustím. Tvoj kvások vyzerá veľmi dobre, snáď sa raz nakopnem :-D
havino
suseda moja netová, toľko úsmevu si mi vyčarila, že až, že ked prídeme večer z krčmy, keby ťa človek nepoznal :-). Začnem od Dinka, joj, poškrabkaj ho za tetu havinovú, taký prišiel ku nám domov náš Lakuš, ovčiak na mojej profilovke, 7 rokov bude mať, Majster SR, Moravy, múdry psí chlapec, o ktorého sme pred 2 týždňami takmer, takmer prišli, babeziozu z kliešťa nám dostalo. Už radšej len pozitívne idem, ku Kyselu sa vyjadriť neviem, máš obdiv, že si sa na to dala, netuším ani ako by malo chutiť a tod bola hádka na pečempeceň, čo kto doň dáva a bola som z toho jeleň už, ale ma veľmi potešilo, že kváskuješ. Môj kvások má dnes má 3 roky. Chlebík máš ukážkový, krásny, ja sa naozaj teším za každého, kto naberie odvahu, aj ked to naozaj nie je nič odstrašujúce, ťažké, má chuť a dá sa na alchýmiu s kváskom, je to adrenalín, ale láska už na celý život, kto to nevzdá, inak to ani nejde. ja som začala žiť s kváskom z tohto receptu, prikladám link, kto by mal záujem. Ked večer zarobím, ráno prvá moja cesta ide do kuchyne, dvíham nádobu, v sklenej zarábam, koľko má bubliniek a až mi srdce podskočí, že cesto bude rásť, ako má.

 varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvasok-na-chlieb/28973-re...


stanci11
recept je úžasný!! ja si tiež kyselo vždy doprajem len v Krkonošiach tak možno sa odhodlám to skúsiť aj sama ;) z kvásku som mala vždy rešpekt ale ako tak čítam asi sa oplatí prekonať sa že? :))
cesminaz
Fiiha @zuzanka velmi lakave a zaujimave jedlo. Pred jeho pripravou nas posielas najprv do krcmy.. :-))) Ten chlebik je tiez krasny a urcite velmi chutny! Ten vas haviko sa mi tiez paci ;-)
kukulienka71
@zuzanka1367 , pekná práca celý recept, vtipný ale zrozumiteľný popis, chlieb je ukážkový, psíka by som brala hneď, tie ušká ako mu nakrivo stoja, no na zjedenie je!:-) kyselo nepoznám, ale rada ochutnám, recept na kvások od @havino (teda @jokina ) som si aj uložila, tu už len pridám hviezdičky:-)
zuzanka1367
@kimlo ,ja mám Tvoje recepty rada, dúfam, že si pochutnáš aj Ty na mojom :), @monty469 ,@stanci11 skúste to s tým kváskom, môj to chudák 3 x vzdal, aj tak som skúšala ďalej, oplatí sa, @havino , keby sa Ti čokoľvek páčilo viac ako Dinko, tak by si zradila svoj nick :)) pes je odrazom pána, takže ten Tvoj okrek inteligencie musí byť aj milý, polievku niekedy vyskušaj, poteším sa. Pri kvásku zdieľam Tvoje pocity, manžel sa rehoce,že pestujem konkurenciu :) @cesminka to si musíš zaslúžiť, niekto chodí večer z roboty a ja z krčmy :)) hovko žiaľ nie je môj, ale susedov pri krčme, ale môžem sa s ním každý deň potešiť, aj Tvoje recepty sú pre mňa vždy inšpiratívne. Ďakujem Vám
jujoska
toto som raz jedla v Cechach a chutilo. Ja teda kvasok zatial zakladat nebudem, na to malo peciem, ale mam doma suseny zitny kvasok, normalne ma to laka kvoli tomuto skusit ozivit. Porozmyslam, v kazdom pripade si zasluzis velku pochvalu @zuzanka1367
mijaita
Krokonošské kyselo je vynikající recept, varilo se už za dávných dob. Kvásek byl vždy po ruce, chleby se pekly v chalupach. Houby byly na dosah a ostatní suroviny jako vajíčka a cibule také. Jídlo bylo proto laciné. Se smetanou se varilo tam, kde meli kravu, ale vetsinou bylo ciste. Jinde nez u starousedliku kyselo neochutnate, ze by se varilo v nejake restauraci nevim a i kdyby, nebudu to ono. Kvasek kvuli tomu bych nezakladala, strídka z zitneho chleba je stejně dobrá. Polévka rozhodne podle tohoto receptu stojí za uvaření!
zuzanka1367
@kukulienka71 Ty si šikovná, len smelo do toho, chuť kvásku je jedinečná, @radox , to je dobre, recept splnil účel :) @jujoska ,@dormela tešia ma Vaše slová, ja by som také pravé kyselo rada ochutnala. @mijaita takéto recepty sú klenoty, potešila som sa, že som recept nezprznila, je v ňom kus človečiny, @katka78 rada som Vás zoznámila, @pilcik veru bola a s tou kyslou smotanou ako píše @mijaita by sa dalo aj v hore robiť, takto ma vie zasýtiť fučka (chamula) Všetkým Vám ďakujem za pekné komentáre a tým čo odskúšajú Dobrú chuť!
staja
Inšpiratívny recept a krásny chlebík, Potešila si ma, vítam každý recept na využitie môjho kvásku, ktorý má už 3 roky. Určite vyskúšam.
zuzanka1367
Rado sa stalo, ja som tiež nedávno podľa Teba kváskový chlieb piekla, no je to alchýmia :) aj závislosť. Nech Ti chutí...
danda3
Zuzka, nádherný recept, polievku je podľa môjho gusta, na kvások so sa ešte neodhodlala, ale už by bolo načase. A Dinko je rozkošný!☺
zuzanka1367
@danda3 ďakujem za pekné slová, polievka bola chutná a sýta, dokonca som začala kvások používať aj na zahusťovanie zeleninových polievok a ide mu to skvelo :) Ďakujem...
haji
Milá @Zuzanka1367 moje verze podle tvého kysela se právě dovařuje. Trochu jsem inovovala, bo udělat ji "naplno" by bylo pro mě hodně hutné. Všechno tam mám, jen cibuli jsem dala do základu, brambor mám méně i vajíček. Je to kyselo, sice chudobnější, moje. Jsem odkojená kyselem z chlebíku, což je také varianta jak si pomoct. Dnes s kváskem mohu porovnat - je kyselo "silnější" o pravou kváskovou chuť. Díky za receptík, přeji krásný den a hladím Dinka na dálku!
zuzanka1367
@haji ,ďakujem pekne za Tvoj komentár, ja som ešte kyselo z chleba neskúšala. ale v tomto jesennom období sa naň chystám keď mi ostane kváskový chlieb, potešila by si ma keby si mi napísala Váš postup s chlebom. Dinko je už veľký chalanisko a bol v psej škole... Vďaka.
1x haji
haji
@Zuzanka1367 (20.11.2016 08:14)
Vyzpovídám maminku, ať je to autentické. Já takovou polévku nikdy nedělala, stíhala jsem chleba vždy sníst formou topinek či chleba ve vajíčku.
Dnes ohřívané bylo krkonošské kyselo líp rozležené. Kdo nemusí příliš kyselou chuť, jde korigovat trochou cukru, pak více osolit. Ale to je moje chuť.
Díky za dobré zprávy o Dinkovi! Písnu pak návod jak postupovat s chlelbíkem na kyselo.
haji
@Zuzanka1367 (20.11.2016 08:14)
Tak jsem tady, jak jsem slíbila. Vyzpovídala jsem maminku a už to vím, jak dělá krkonošské kyselo s chlebem. Recept je stejný jako tvůj, jen místo kvásku se dává chlebová masa: Je dobré odkrojit kůrku /těžko se rozpouští a může se nerozmočit/, střídku několika krajíců /podle velikosti buď víc a nebo míň krajíců/ namočíme do vody. Jakmile se chleba nabobtná, rozmixujeme tyčovým mixerem. Vzniklou hustou tekutinu procedíme - propasírujeme přes sítko, zavaříme, zahustíme tím polévku. Provaříme. Pozor, míchat, přichytává se!! Babi pasíruje, bo nemá ráda kousky a kmín z chleba v polévce. Záleží na každém, jak se rozhodne - pasírovat, případně nepasírovat. Množství chleba a vody je třeba odhadnout. @Zuzanka1367 jak vyzkoušíš, dopiš, prosím, přesnou gramáž do receptu, ať jsou všichni spokojeni. Ať se dílo podaří! Krásný víkend přeji, milá Zuzi a hladím Dinka!!
zuzanka1367
Milá @haji ja Ti srdečne ďakujem za Tvoju dobrú vôľu. Naši starí rodičia majú takú zásobu skúsenosti a mi len po internete pátrame a to čo sa nám priamo núka, to skoro ani nevidíme a pritom im ešte aj radosť spravíme a cítia sa potrební...So Ti dlžníkom a keď zrealizujem určite dám vedieť.
1x haji
janetinka
určite sa oplatí vyskúšať tento receptík. nevedela som o čo ide, hľadala som iba nejaký tradičný recept. už pri varení som donekonečna ochutnávala :) viem si predstaviť variť toto jedlo celkom často, akurát ten kvások treba k tomu pekne vychovávať. zasa na druhú stranu je to praktické využitie kvásku, ktorý sa postupne rozrastá a keď sa práve nevyužíva na pečenie je škoda sa ho zbavovať bez úžitku. výborný recept :)
zuzanka1367
Ďakujem pekne za Tvoj komentár, ja práve omladzujem kvások a presne sa mi hodil na kyselo :) je to taká charakteristická chuť, ale mne sa páči. Pekný deň prajem...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia