Restované kuracie prsia s kurkumovou omáčkou, kaparami a dusenou zeleninou

bekestef - bez fotkybekestef, 20. apríla 2016
Restované kuracie prsia s kurkumovou omáčkou, kaparami a dusenou zeleninou
Foto: bekestef

Veľmi jednoduchý, chutný a zdravý recept.

2
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g




Postup

  1. 1

    Pre čo najefektívnejšie využitie času je výhodné pripravovať zeleninu, mäso a omáčku súbežne. Postup na každú časť ale popíšem zvlášť.

  2. 2

    Kuracie prsia si nakrájame na jednotlivé porcie, osolíme, okoreníme a opečieme z oboch strán na olivovom oleji. Veľmi dôležité je ich nevysušiť - restovať iba natoľko aby neostali v strede surové. Ten správny okamih je niekedy ťažké vystihnúť. Ja to robím tak, že restujem väčší kus a na záver ho v strede prekrojím. Ak by som zbadal že je v prostriedku ešte surový pásik - viem to stále zachrániť tak, že ho hodím ešte na chvíľu na panvicu.

  3. 3

    Na masle si podusíme pór s baby karotkou a šampiňónmi nakrájanými na štvrtiny. Ku koncu pridáme struky zelenej fazuľky a dochutíme soľou.

  4. 4

    Omáčku si pripravíme tak, že na masle popražíme chvíľu (tak aby nezhnedla) hladkú múku (Ja dávam pomer masla a múky 1:1, pričom použijem 1 PL múky a cca 1 PL masla). Následne pridáme mletú kurkumu (cca 1 KL) a prilievame studený kurací vývar za stáleho miešania metličkou, aby sa nám nenarobili hrudky. Chvíľu povaríme a na záver pridáme kapary a trocha tymianu. Podľa potreby dochutíme soľou, korením, prípadne podľa chuti aj nastrúhaným muškátovým orieškom.

  5. 5

    Na tanier naservírujeme dusenú zeleninu a mäso, ktoré prelejeme kurkumovou omáčkou.

Diskusia k receptu

bekestef
@Marienka44 (22.4.2016 08:02)

Veľmi špecifickú. Výraznejšiu ako olivy. Niekedy to bolo v strede sardelových slaných očiek. Majú to v Tescu, ale myslím že aj v iných potravinách v konzervovanom stave.
kopretina
Přidávají se i do tatarského bifteku. A tady recept na náhradu:
květy sedmikrásek 2 sklenice
bílý vinný ocet 150 ml
pepř 4 kuličky
nové koření 2 kuličky
hořčičná semínka 1/2 lžičky
sůl
Natrhejte květy sedmikrásek (nejlépe zavřené) v takovém množství, kolik potřebujete do dvou sklenic. Omyjte je a osušte.
Ocet nalijte do kastrolu, přidejte stejné množství vody a lžíci soli a povařte asi 5 minut. Dobře omyté sklenice se šroubovacími víčky propláchněte vroucí vodou a na dno rozdělte koření.
Sklenice naplňte poupaty sedmikrásek a zalijte je lehce zchladlým nálevem. Dobře je uzavřete víčkem a postavte do hrnce. Sklenice v hrnci zalijte asi do tří čtvrtin jejich výšky vodou a sedmikrásky zavařujte 12 minut.
Sklenice vyndejte na složenou utěrku, otočte je víčkem dolů a nechte jejich obsah vychladnout. Uchovejte v chladu a podávejte do salátů, omáček nebo i na pizzu. Jako kapary můžete naložit například také poupata lichořeřišnice.

mijaita
@kopretina delala jsem to, prace nez jsem kvitky nasbirala a vubec to pak nebylo dobre. Neni nad opravdove kapary.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia