Baszomti Lazaňát

brave - fotkabrave, 9. apríla 2016

Ide o prudko dekadentné lasagne s vrstvami z hnedej ryže, tempehu a domácich paradajok.

6
porcií
15 minút
príprava
55 minút
na 180 °C

Suroviny

1 bal
450 g (alebo čerstvé)
400 g
450 g
5 PL
3 PL
2 PL
150 g (alebo iný vegánsky syr)




Postup

  1. 1

    Ako to už pri týchto cestovinových pokrmoch býva, postup prípravy je prostý. Na dno keramickej pozdĺžnej misy na pečenie alebo pekáča naukladá plátky lasagní (na obale musí byť uvedené, že sú OVEN-READY, teda že ich netreba vopred variť). Následne bohato a štedro zaleje omáčkou, ktorá pozostáva z tempehu a paradajkových a paprikových pretlakov, Tieto zložky najprv dôkladne premieša (my sme to robili ručne, bez mixéra, aby sa zachoval kontakt s jedlom a aby tam boli také väčšie kúsky).

  2. 2

    Túto prvú vrstvu posype lahôdkovým droždím, oregánom a bazalkou. Môže pridať aj pár prekrojených čerstvých alebo zaváraných paradajok.

  3. 3

    Na prvú vrstvu položí ďalšie plátky cestovín a dáva pozor, aby sa neprekrývali. Vždy jemným popritláčaním zarovná predošlú vrstvu omáčky/plnky a dáva pozor, aby sa všade dotýkala cestoviny. Takto sa zaručí rovnomerné uvarenie a upečenie.

  4. 4

    Opakuje body 1., 2., a 3., až kým nedojdú cestoviny z jedného balíčka alebo kým "nákyp" nie je dosť vysoký (asi 10 cm.).

  5. 5

    Na vrchnú vrstvu ešte naukladáme paradajky a plátky rastlinného syra. Posypeme oreganom, bazalkou, môžeme pridať aj rozmarín a bobkový list na dozdobenie. Pozor: i keď sme solili naozaj minimálne, neodporúčame v tomto recepte žiadnu soľ, pretože už samotné zložky tu uvedené obsahujú dosť soli. Výsledný pokrm by tak mohol byť presolený.

  6. 6

    Celý zakrytý pekáč/ misu vložíme do rúry predhriatej na ~175-200 °C a pečieme ~30 minút, potom odkryjeme a dopekáme ešte ~20 minút alebo ako sa nám zdá správne. Hotovo!

Diskusia k receptu

bembo
Ja síce jedlá obsahujúce paradajky nejem,ale prišiel mi smiešny ten názov,lebo keď som bol chlapec,počul som suseda keď nadával tak citujem"baszom ti azanyát" prekladať to nebudem,lebo je to sprostá nadávka,ale kto vie po maďarsky ten vie čo znamená
1x bubaya
evanaaa
Hahaha, ani ja neviem po maďarsky, no túto nadávku poznám ( j....m tvoju mať?), ale ako šikovne sa to zakomponovalo do toho názvu :). Lazane nerobievam, ale ochutnala by som......
brave
@Bembo (10.4.2016 09:39)
@Evanaaa
:D :D Áno, je to trochu profánny názov. Taká slovná hračka. Tiež mám odmalička zážitky vzťahujúce sa k týmto nadávkam, najmä v súvislosti s dedkom; najmä zábavné. Treba sa naučiť tieto veci nebrať tak vážne a hlavne tak osobne. Pre mnohých ľudí sú nadávky absolútne bežnou súčasťou ich života, takpovediac denným chlebom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia