Tarhoňa

safira85 - fotkasafira85, 1. apríla 2016
Tarhoňa
Foto: safira85

Toto je recept na klasicky robenu tarhonu.Ziadne vyvaranie vo velkom mnozstve vody ako sa cestoviny obycajne varia.Takto nam ostane jej uzasna chut a budete Zobraziť celý popisToto je recept na klasicky robenu tarhonu.Ziadne vyvaranie vo velkom mnozstve vody ako sa cestoviny obycajne varia.Takto nam ostane jej uzasna chut a budete ju urcite varit ako prilohu ovela castejsie.

10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
3 hrnčeky
2 PL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    400 g tarhone (1 balenie) dame do hrnca a uplne nasucho restujeme kym nam nezacne hnednut.(polohneda,hneda, tmava hneda-kazdy nech restuje tak dlho ako velmi tmavu tarhonu ma rad)

  2. 2

    Ked ma tarhona pozadovanu farbu,pridame 2PL oleja a premiesame a este restujeme

  3. 3

    Orestovanu tarhonu zalejeme 3 salkami vody (400g tarhone su 2 salky cize vody budu 3 salky)

  4. 4

    Osolime a za staleho miesania nechame tarhonu zovriet.Potom prikryjeme pokrievkou a dame bokom na najmenej horuce miesto na peci.(ja varim na peci na drevo-pre tych kto maju klasicke pece dajte plyn na minimum )a varime 15-30 minut kazdy si musi ustriehnut ako mu vari pec-aby tarhona nebola rozvarena a zlepena.

Diskusia k receptu

haji
@Safira85 děkuji za recept. Tarhoňa mě láká, jen jsem si nikdy nebyla jistá přípravou. Teď, když vidím, jak ji máš krásnou - půjdu do toho s tímto receptem! Člověk se pořád učí.
@JozefJ - pro tebe nic nové, pro mě ano. Kdyby Pán Bůh chtěl, nadělá nás všechny pře kopírák a nahotovo. Měj krásný den!
bembo
Taká tarhoňa,keď sa podarí,veľmi chutná príloha,no nie každý ju vie správne pripraviť.Ja tento recept pokladám za užitočný.naposledy som robil podľa @Mandarin999 krémovú tarhoňu ku kuracím nugetkám,a bola vynikajúca.omnoho lepšia ako som doteraz robil.najbližššie vyskúšam aj túto Tvoju
radox1
postup je dobry,ale to je kolko 2 hrnceky vody?mal by byt pomer 1 ku 1,5.
Orestovanu tarhonu zalejeme 3 salkami vody (400g tarhone su 2 salky)-cisty nezmysel.
sovka62
Tarhoňu mávame najmenej raz za dva týždne, je to naša obľúbená príloha k duseným mäsám. Opekám síce na oleji, nepridávam ho nakoniec, ale inak rovnaký postup ako u teba. Takto je tarhoňa naozaj veľmi chutná.Teda, najlepšia je domáca, čo je strúhané cesto z vajec a múky, vysušené v rúre, odložené v plátenom vrecku. Potom ho používame tak, ako si uviedla v recepte.
jozka2
zolik,tento postupnie je len prinosom pre mladych,ale aj nas starsich.Robievam malo taketo prilohy a tak ak to robim z odstupom casu stale zabudnem ako som to robila posledne,takze som si tento postup ulozila do KK nech to mam cierne na bielom.5*****
zolik
@Jozka2 (1.4.2016 17:56)

ja som ten prispevok skor napisala ako reakciu na koment od @Jozefj

a presne z toho isteho dovodu ako Ty, som si aj ja recept ulozila do kolonky "prilohy".
jozka2
Vdaka 2010,tento na oko jednoduchy recept si obohatil o mnozstvo variacii,takto by to malo byt,namiesto kritiky pridat ako to robime my a hned je z toho dalsoch 10 jedal.
Raz som sa pristavila pri nejakom recepte na inych strankach a z diskusie som vycitala 64 obmien a kazda mala nieco do seba.
atina47
U nas tato kulickova tarhona neuspela, puvodne se vyrabela a prodavala na Slovensku uplne jina, ta nam velice chutnala, dnes si delam svoji klasiku se strouhadlem jako nase babicky, muzu tomu obetovat cas jsem v duchodu, ale kdybych chodila do prace tak bych vzala zavdek i tema kulickami.
jozka2
Zolik,presne tak som ta pochopila ako pises,ze aj nam postarsim sa to zide a aj tvoj podnet na reakciu predchadzajuceho komentu.
jozka2
Prepacte,ze vela pisem,ale som sa pristavila pod koment od sovka,ty pises,ze domacu vysusenu tarhonu robis presne ako je v recepte a moja otazka je,ci aj ju predom opekas do hnedava,je to pre mna nieco nove preto sa pytam,lebo domacu som nikdy uz neopekala iba zavarila,vdaka ak mi odpovies.
alexdidi
Tarhoňu pripravujem pomerne často: na prepustenom masle alebo na masle s olejom ju opražím do hneda spolu s cibuľkou, prilejem 1,5x toľko vody, osolím a po zovretí varím slabým varom presne 8 minút(odskúšaná doba) a prikryté nechám chvíľu postáť. Potom vidličkou premiešam. Guličky tarhone sa krásne oddeľujú od seba a sú také akurát. Variť ju 30 minút sa mizdá príliš dlho. Nie je už rozvarená a zlepená?
radox1
tiez na prepustenom masle,ale najprv na sucho oprazim,casovac 10 minut a este necham dôjst.
valeri
odjakživa ju takto pripravujem, tarhoňu zbožňujeme
evanaaa
Tiež máme radi tarhoňu ako prílohu k dusenému mäsu, najmä hovädziemu, ale aj bravčovému, robím tiež jednoducho, opečiem na tuku a zalejem vodou, cibuľku nedávam, len posolím.
@jozka2 , aj tá domáca, tzv. strúhanka sa robí tak ako kúpená, guličková, tiež sa opečie a až potom zaleje vodou a nechá sa dôjsť na teple.
haji
@Jerica (1.4.2016 22:49)
Máš můj hluboký obdiv! Kdo umí, ten umí a tomu čest! Ve své mladosti jsem se /prvně a naposled/ pokusila o domácí tarhoňu. Nedopadlo to dobře. Stěží jsem měla drobení do polévky, jinak jsem byla KO, těsto bylo zpočátku řídké, pak husté. Jistě mi postačí forma kupovaná, půjdu na jistotu. Jinak krásná výměna zkušeností u zdánlivě zaběhaného receptu. Děkuji vám všem za otevření obzorů. Krásný víkend přeji!
marta23
Najlepšie a bez prihorenia (netreba miešať ) sa tarhoňa podobne ako aj ryža, uvarí v ryžovariči. Odkedy som si ho nedávno kúpila, ryžu, tarhoňu, slov. ryžu varím len v tom elektrickom hrnci. Vyskúšam najbližšie uvariť aj šošovicu a iné veci. Pri správnom dávkovaní vody sa vyhnem znečisteniu kuchynskej linky počas varenia ryže.
ivanko46
Skúste tým istým spôsobom ako tarhonu uvariť slovenskú ryžu / cestovina /.mne osobne chutí viac ako tarhoňa.Skúste.
tiginko
možno sa mýlim, ale podľa mňa je slovenská ryža z toho istého cesta ako tarhoňa, len v inom tvare
denyany
Tarhoňu máme veľmi radi a pripravujem ju ako v tomto recepte, len olej pridávam hneď na začiatku a tak pražím. Ako som tu čítala jednotlivé komenty, zrazu len sa mi vynorila spomienka na nebohú tetu, ktorá bola skvelá kuchárka(chutilo nám u nej úplne všetko) a tarhoňu zvykla zalievať vývarom- v nedeľu, keď sa jej už dovárala vývarová polievka, odobrala z nej a zaliala opraženú tarhoňu, mala to v oku, neodmeriavala nič. A tá tarhoňu bola najlepšia, akú som kedy jedla.
safira85
dakujem za komentare.pre upresnenie @Radox1 ked davas 2 salky tarhone das 3 salky vody,odpoved pre Alexdidi pisala som ze varim na peci na drevo pre mna je tych 30 minut na malo rozpalenej peci akurat.nelepi sa a je krasna.ty si musis sama ustriehnut ako ti pec vari a kolko minut je pre teba dobrych
klukodvody
Také se mně líbí tenhle recept a přečetl jsem všechny komentáře. U nás se dá sice tarhoňa koupit, ale doposud jsem ji používal jen do polévky místo nudlí. Kuličky tu nevidno ale to je asi jedno i když na té fotce to vypadá nádherně. No a proč jsem četl všechno. Protože píšete dělám si ji dom a tak a já nechtěl být za troubu že nevím. No a došel jsem k odkazu od @Jerica a už vím a mám uložené. Tady dávám také 5* a ukládám. A díky zase jedna paráda pro mé vaření.
myalab
tarhonu mam velmi rada, tiez ju oprazim na sucho, na druhej panvici oprazim cibulku do zlatista, pridam tarhonu, zalejem a dusim.
sovka62
@jozka , áno, opekám aj tú, neviem, či by sa mi inak nezlepila. Nesksúsila som, robím ako mama, aj tá ju opekala.
drajan
ja robievam tak, že hned na tuku osmažím, nie najprv na sucho... a používam pomer 1:2 s vodou... a vždy je dobrá
bubaya
A ja trúba som to varila vo vode ako rezance, tak preto to bolo také nedobré. Vďaka za recept, ukladám, uvarím.
eldina
pripájam sa k tomu, že aj tarhoňa sem patrí :) pamätám si, že ked som ju ako mladá kuchárka išla prvý x variť-tak som robila podľa návodu na balení a dodnes tam stojí, že uvariť a podávať :) čiže som mala uvarené cestoviny :) o opekaní tam nie je ani slova..pritom každý vie, čo si ma pod názvom tarhoňa predstaviť -hnedé guličky :)
anett91
Dnes som robila podľa tvojho receptu... A musím povedať, že doteraz som to len trapne varila vo vode :D. Je to jednoducho niečo neporovnateľné. :) takže za mňa 5hviezdičiek, konečne som si na tarhoni naozaj pochutila :)
zolik
@Safira85 (2.4.2016 11:55)
som velmi rada a milo prekvapena odozvou na tento prispevok. a to tu hned niekto ako prvy komentoval, ze si nevymyslela "nic nove" a kolkym varechacom to pomohlo. a aj mne. tarhonu tu sice nekupim, ale uz viem ako sa pripravuje.
matata1
Tarhoňu aj slovenskú ryžu robíme rovnako. Len mi vadilo, že zostatok, ktorý sme nezjedli, sa po vychladnutí zdrcol do tvaru koláča a pri ohrievaní sme ju museli posekať na kúsky. Raz mi niekto, ale neviem si spomenúť kto, poradil jeden malý trik na to, aby sa tarhoňa nelepila: tarhoňu po udusení priebežne premiešavať až kým nevychladne. Fakt sa nezlepí, ostane sypká. Možno to niekto nevie a pomôže mu to.
haji
@Matata1 (13.4.2016 13:59)
Děkuji za malý - velký trik. Lepení je potvorka. Jen mám obavu, že u toho premiešávaní nielen vychladne, ale sa časť aj vyparí.
nalej
Parádička ... Ďakujem aj za taketo receptiky... začínam variť sám moooc mi to pomôže ... Verte mi . :)
adamos69
Dá se tarhoňa vyrobit podomácku ? V Čechách je málokdy v obchodech. Díky za radu . . ad
babinka
Ano, @adamos69 (12.10.2022 13:08)
Vyssie v komentaroch je link od @jerica , alebo jednoducho si urobit cesto ako na rezance, len tvrdsie a postruhas na velkych slzickach struhadla. Mozes dosusit v rure, Ja susim iba volne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia