Žihľavová polievka fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 4. apríla 2016
Žihľavová polievka (fotorecept)
Foto: frezia68

Žihľava je zdravšia ako špenát a ak ju nájdeme v čistom lese, dvojnásobne poteší. Obsahuje železo, vitamín C, B, provitamín A ak nazbierame aj Zobraziť celý popisŽihľava je zdravšia ako špenát a ak ju nájdeme v čistom lese, dvojnásobne poteší. Obsahuje železo, vitamín C, B, provitamín A ak nazbierame aj na čaj a bez rukavíc, zbaví aj reumy (vraj). Polievka je hotová za 10 min.

5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

podľa počtu osôb
 (cibuľa)
1 prúžok




Postup

  1. 1

    Najprv ideme do lesa, ktorý je ešte trocha smutný, ale on ožije v máji :-). No chceme nazbierať mladú žihľavu.

    Žihľavová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Našli sme žihľavu schovanú medzi suchým lístim.....

    Žihľavová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po príchode domov žihľavu umyjem, do polievky odstopkujem a použijem len listy. Na čaj vysuším aj so stopkami, veď je mladá.

    Žihľavová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na prepustené maslo dám nakrájanú cibuľu. Po zmäknutí zalejem vývarom, osolím, pridám MČK, štipľavú papriku a trocha povarím. Potom prilejem smotanu, v ktorej som vymiešala trocha tapiokového škrobu a zasa pár minút povarím. Potom pridám hojne listov mladej žihľavy, stíšim plameň a mierne varím najviac 1,5 min.,ak nechcem, aby žihľava stratila vitamíny. Rozmixujem, pridám vňať mladej cibuli a hotovo.

    Žihľavová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A kto si chce trocha diétnu polievku vylepšiť, pridá restovanú zemiakovú slamu a trocha opečenej slaniny. Verte, že tá jednoduchá polievka bola celkom chutná. A k tomu rýchla a skoro zadarmo, tak poďte na žihľavu a dobrú chuť :-).

    Žihľavová polievka (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

jozka2
Zdravim,ty si ale sikulka.Zihlavu mam na zahradke a uz krasne vysoku a aj ostat.ingred. cv chladnicke takze podme do toho.Dam vediet ako chutnala.5*****
radost
@Frezia68
aj ja mám pár byliek čerstvej doma-že uvarím zemiaky žihľavové..aj polievka bude..aj prívarok..aj pod vajíčka...tento mesiac pošantíme..
či omladí nás-uvidíme..:-)
katka78
Chutná polievka na prekrásnom tanieri. K žihľave sa momentálne nedostanem, ale ukladám pre strýčka náhodu.
frezia68
@rados ť a katka78: teraz je žihľava najzdravšia,mladá má najlepšie účinky a ďakujem za nakuknutie :-).
kukulienka71
Ešte som takú nejedla, ale vyzerá lákavo v tvojom podaní (hlavne s tou slaninkou;-) chodili sme po lesoch v poslednom čase, my tu máme chránené oblasti, aj Kováčovské kopce aj Čenkovskú lesostep, žihľavu som videla hlavne v tom posledne menovanom, no keďže je to chránené, tak ja nemám odvahu zbierať nič, ani len žihľavu. Niekde pri Dunaji potom...


frezia68
@kukulienka :pekná fotka a tá usmievavá krásavička je kto?Nepoznám zákony,ale za žihľavu snáď nepokutujú? Ďakujem za pristavenie :-)
sracz
Jééééééj a bars še mi páči! Budeš sa mi čudovať milá @frezia68 a možno, že mi aj neuveríš, ale ja polievky aj tohoto leso_"hájo_lúčno_záhradného" typu mám veľmi rád. Aj Tvoj postup sa mi veľmi 5*_ovo páči a už idem pozrieť po okolí, kde nájdem mladú "pokrivu", lebo poslednýraz som si ju nazbieral do Veľkonočnej hrudky, ešte keď sme mali svoj dom! Tak trimaj mi šicke paľce!
frezia68
@Sracz : trimem a šicke :-))),ale doporučujem,tú zemiakovú slamu pridaj trocha viac a vylepší ju aj opečená slaninka,tak nech chutí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia