Morčacie stehno s pomarančovou omáčkou a pečenými jabĺčkami

mandarin999 - fotkamandarin999, 27. marca 2016

Ďalší z mojich vydarených experimentov, mix vôní, ktoré sa dokonale spojili a vytvorili ešte lahodnejšiu chuť tohto jedla. Po pôstnom období sme si dopriali Zobraziť celý popisĎalší z mojich vydarených experimentov, mix vôní, ktoré sa dokonale spojili a vytvorili ešte lahodnejšiu chuť tohto jedla. Po pôstnom období sme si dopriali takúto pochúťku a najedli sa do sýta. Kombinácia pomarančovej omáčky, pečených jabĺčok a morčacieho mäska, doplnená ďalšími pokladmi kuchyne, zabezpečila delikátnosť jedla a dodala mu akúsi honosnosť. Pritom nejde o nijaký extrémny zložitý recept. K nemu ako príloha zdravšia a chutnejšia ryža z Himaláji - Basmati, a super obed je na svete.

4
porcie

Suroviny

1000 g
1 PL
2 PL
2 PL
2 ks
3 - 4 PL
 (alebo iný vývar)
4 ks




Postup

  1. 1

    Morčacie stehná si umyjeme, osušíme. Môžme použiť vykostené stehná, alebo piecť aj s kosťou. Ja som ich zbavila kože - nemusí sa. Osolíme ich, okoreníme, posypeme mletou červenou paprikou a rozmarínom. Z každej strany ich opečieme na panvici, na rozpálenom oleji.

  2. 2

    Pripravíme si omáčku z dijonskej horčice, medu a olivového oleja v pomere 1 : 1 : 1. Morčacie stehná vložíme do vymastenej zapekacej misy, podlejeme ich vývarom a potrieme pripravenou omáčkou. Dáme piecť do rúry, na 180 - 200 stupňov. Očistíme si jabĺčka a nakrájame na plátky. Posypeme ich hnedým cukrom, škoricou a troškou medu. Po cca pol hodinke stehná skontrolujeme, znova potrieme omáčkou z horčice, medu a olivového oleja a pridáme jabĺčka, ktoré naukladáme na stehná. Pridáme aj sušené hrozienka. Dopekáme dokedy mäsko nie je krásne mäkkučké a šťavnaté. Cca 10 minút pred dopečením som do misy pridala kúsky pomarančov, ktoré som potrela medom a posypala mandlovými lupienkami.

  3. 3

    Pripravíme si pomarančovú omáčku. Jej príprava je jednoduchá a stačí na ňu med a pomaranče. Ja som ju troška inovavala, použila viac surovín a bola vynikajúca. Cca 2 lyžice hnedého trstinového cukru som skaramelizovala, pridala lyžicu medu a 3 - 4 lyžice kvalitného červeného polosladkého vína. Pridala som šťavu z 1,5 pomaranča a miešala. Na dosiahnutie lepšej konzistencie som pridala maslo. Omáčku som dochutila mletým hrebíčkom a škoricou.

  4. 4

    Ako prílohu som zvolila ryžu Basmati - je zdravšia, chutnejšia, chuťovo výraznejšia a v poslednej dobe čoraz obľúbenejšia. Pripravte si ju podľa návodu na obale alebo podľa toho ako ste zvyknutí. Ja preferujem nasledujúci spôsob. Ryžu niekoľkokrát dokonale prepláchnem a zbavím ju škrobu. Dám ju do misky a zalejem vodou. Nechám ju postáť cca 20 - 25 minút. V širšom hrnci privediem k varu vodu v pomere 1 : 1,5 (1 - ryža, 1,5 - voda). Vodu osolíme. Keď sa voda varí, stiahneme plameň na najmenší, pridáme do nej ryžu a za stáleho miešania varíme cca 7 minút alebo dokedy nebude mäkká. Prebytočnú vodu zlejeme a ryža je hotová.

Diskusia k receptu

monty469
Na toto jedlo by som sa dala nahovoriť :-) Tvoje recepty sú veľmi zaujímavé a originálne. Chválim :-)
haji
Rozšířím řady mlsounů - já bych si také dala... alespoň kousíček maličký! Receptík ukládám, určitě využiju. Morčacie maso miluju!
afataga
parada, uplne super si navarila, paci sa mi to cele od zaciatku do konca, si velmi sikovna, toto by som ja isto v tvojom veku nedala ani omylom
relaxx1
"kvalitné" polosladké... :-) najkvalitnejšie vínka vo svete sú suché,ale mňa by zaujímalo aké konkrétne si použila ty. Či nejaký Tokaj,alebo ľadové či slamové. Ja mam doma jednu Palavu,ale som taký milovník vína,že by mi ju bolo ľúto použiť do varenia :-)
mandarin999
Čo sa vína týka, nie som ani ich milovníčka, ani sa im dokonale nerozumiem, no tu išlo skôr o to, aby sa nepoužilo najlacnejšie víno aké sa v obchode nájde, nie o to použiť nejaké unikátne víno, ktoré bude stáť stovky eur. Ja sama ako študentka si zatiaľ nemôžem taký luxus dovoliť. Ja som použila víno Elesko Dunaj "2" D.S.C., ktoré malo jemný čučoriedkový nádych. @Relaxx1 (30.3.2016 07:09)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia