Veľkonočný koláč fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 25. marca 2016
Veľkonočný koláč (fotorecept)
Foto: monty469

Keď žila svokra, tak ho piekla pravidelne, každú Veľkú noc, ale aj na Vianoce. Veľmi nám chutil, ale časom sme ho začali kupovať. Tento Zobraziť celý popisKeď žila svokra, tak ho piekla pravidelne, každú Veľkú noc, ale aj na Vianoce. Veľmi nám chutil, ale časom sme ho začali kupovať. Tento rok, som sa rozhodla, že ho konečne upečiem, a budem v tejto tradícii pokračovať. Na prianie rodinky som pridala aj hrozienka a brusnice, ktoré v pôvodnom recepte nie sú :-)

60 minút
na 190 °C

Suroviny

500 g
500 g
100 g
42 g
70 g
100 g
1 ks
1 PL
100 g
100 g
600 ml
Na potretie:
1 ks
Na vymazanie pekáča:




Postup

  1. 1

    Najprv preosejeme múku, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme 1 ČL cukru, zalejeme trochou vlažného mlieka, zasypeme troškou múky a necháme urobiť kvások. Potom pridáme zvyšok cukru, sušené mlieko, vajíčko, roztopené maslo, vanilkový cukor, hrozienka a brusnice, postupne prilievame mlieko a miesime. Cesto má byť vláčne a nelepivé.

    Veľkonočný koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Necháme kysnúť hodinu pri izbovej teplote.

    Veľkonočný koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na 4 časti.

    Veľkonočný koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Spletáme do vrkoča. Pridávam postup, podľa ktorého som ho plietla aj ja (keďže toto je moja premiéra)

    Veľkonočný koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ak dodržíte postup, vznikne takéto niečo :-)

    Veľkonočný koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Preložíme ho do maslom vymasteného pekáča, necháme podkysnúť 30 minút, a pred vložením do rúry ho potrieme rozšľahaným vajíčkom.

    Veľkonočný koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme ho v rúre pri 190°C cca hodinu. Po dopečení potrieme koláč cukrovou vodou (2 ČL cukru zalejeme troškou teplej vody, cukor necháme rozpustiť a potrieme vrch koláča ešte za horúca).

    Veľkonočný koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ešte jedna zboku .. :-)

    Veľkonočný koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    :-)

    Veľkonočný koláč (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

klukodvody
Tak takovéto recepty ukládám vždy. Krásně upletené, krásně upečené a krásně popsané. 5* a kk.
bika2604
super receptik, krasny kolac, urcite vyskusam a dam vediet ;-) Verim, ze aj velmi chutny!!! Veselu a Pozehnanu Velku noc zelam...
torticka
Mas ho krasny a isto aj chutny. Ja by som si zapletanim vrkoca aj ruky zaplietla. Ale ukladam a davam 5*****.
veronikkka
nádherný recept, krásne upečené, spletenie veľmi vydarené, blahoželám!
nie je ľahké splietanie zo 4 prameňov, je niekoľko spôsobov splietania, každý jeden z nich však vyžaduje pozornosť, ľahkosť a najmä šikovnosť, ktorá je tvojou veľkou prednosťou:-)
chválim a 5*
veronikkka
ešte malá poznámočka, cesto s pridaním sušeného mlieka je chutné,veľmi jemné a vláčne,.
ukladám, kk.
dosa
fantatický, .... takto vyzeral, ked ho upiekla moja mamka, sikulka si 5*
chica114
krásne foto montík aj s tými velkonocnymi vajíčkami naozaj krásne si ho upiekla mam rada take koláčiky s hrozienkami aj tie škoricovo-maslové závitky určite chutia dobre :-)
monty469
@Klukodvody ďakujem ti veľmi pekne :-) @bika2604 ďakujem ti krásne, rodinke veľmi chutí, už sa tešíme na to, keď si ho vychutnáme spolu s ďalšími veľkonočnými dobrotkami, akými sú u nás plnina, hrudka, údeninky, chren so smotanou, cvikla a ďalšie.. :-) Keď vyskúšaš, daj vedieť! @torticka neboj sa, ja som si tiež myslela, že skôr upletiem vrkoč zo svojich prstov než z cesta, ale podarilo sa to na prvý krát, nie je sa čoho báť :-) Ďakujem aj tebe! Milá @veronikkka , toľko chvál! nerob, lebo budem namyslená! časom vyskúšam aj ja rôzne spôsoby, na začiatok stačí aj tento jednoduchý :-) teším sa, že sa ti môj receptík na veľkonočný koláč páči, srdečne ti ďakujem za milý komentár :-P @mata3636 ďakujem :-) @dosa vďaka za pochvalu ! @chica114 keďže je predo dvermi Veľká noc, vajíčka neodmysliteľne patria k nej, a ako píšeš, chutia výborne! Vyskúšaj, a keď upečieš daj vedieť, ako chutili :-)
afataga
vyzera vyborne, aky je rozdiel medzi vianockou a velkonockou?
monty469
@Afataga (25.3.2016 17:40)

Veľký rozdiel nie je, ale do vianočky ide viac masla, cukru, možno aj vajec. Nejde tam sušené mlieko. Vianočku som piekla iba raz, na vareche som našla dobrý rp. tento koláč je môj prvý . Ďakujem a prajem krásne veľkonočné sviatky
jack
Zajtra sa chystám koláč robiť aj ja.A hádaj montíček aký?No presne tento,lebo ho mám od teba sestrička zlatá.Potom priložím aj foto ako sa podaril.Dúfam,že bude aspoň trochu podobný tvojmu.Pekný večer.♡
monty469
@Jack (25.3.2016 17:52)

Tak to som zvedavá :-) Už sa teším na foto a ďakujem ti krásne
vierik
Krásny koláčik,takýto presne pekávala moja mama tiež na takéto sviatky ♥Máš ho veľmi pekný na 5*.Ukladám kvoli zapletaniu -:)
jozka2
Mas ho nadherny, bohaty,jemny a krasne upeceny.5*****
haji
Ahojík, Monty!! Krásná práce, máš koláč jako když vyšije - kecám, jako když uplete!! haha A ten postup pletení oceňuji! Zvláště ti, kteří mají podobný problém jako já - přímé nebezpečí, že si spíš než koláč zapletou packy... Krásný a úspěšný den přeji všem!!
alexdidi
Vydaril sa ti perfektne. Ja sa naň práve chystám. Prosím ťa, akú veľkosť pekáča si použila?
monty469
@ Vierik aj ja sa teším, že sa mi na prvý krát podaril :-) Moja mama to nepiekla, ešte že som mala takú šikovnú svokru, ktorá mi dala asi všetky základy varenia, od ktorých som sa mohla odraziť :-) A stále nájdem nejaký recept, ktorý mám práve od nej, a ešte nie je odskúšaný ... Ďakujem :-)

@ Smejkad srdečne ti Ďakujem !

Milá @ Jozka2 koľko krásnych prívlastkov! teším sa aj ja, ako vyzerá, ale dôležitá je chuť, ktorá je skutočne výborná :-) Ďakujem ti veľmi pekne :-)

Moja milá @ Haji, tiež som najprv rozmýšľala či to cesto nenavlečiem do šijaceho stroja a neupletiem ho pomocou neho! Naozaj na prvý pohľad ťažké, ale podľa návodu/postupu som ho uplietla raz dva! A to ja nie som fakt nejaká zručná v týchto súmerných záležitostiach pri pečení (viď iné recepty :-D ) A verím, že by si to určite zvládla aj ty, bez akýchkoľvek problémov.... :-) Nuž, treba sa len nakopnúť a vyskúšať niečo nové :-P ĎAKUJEM ti veľmi pekne, aj ty maj krásny deň !

@ Alexdidi ďakujem aj tebe ! vnútorný rozmer pekáča je 35cmx20cm, keď upečieš tvoj koláčik, budem rada, ak pridáš aj fotku tvojho dielka :-)

@ all Všetkým VÁM milí "kolegovia" prajem nádherné a pohodové Veľkonočné sviatky :-) Majte krásny čas v kruhu svojim najmilších :-)
haji
@Mont ík, díky za povzbuzování! Život je o výzvách, o tom žádná! Se tam dříve nebo později dostanu... chce to větší nasazení, bo mé fyzické tělo si žije svým životem, který musím respektovat. Moc ráda peču i vařím - to je jako když jdeš před oslem s mrkví..., víš?! Ano, ty víš...! Mávám!!
jack
No montík.Tak ako som sľúbila,tak som aj urobila.Mala som ale o trošku väčší plech takže nie je až taký vysoký.Ale ja si myslím,že je ok.


jack
A ešte v reze.Síce brusnice som nedala,ale nevadí,len hrozienka.


monty469
@Haji aj ja mám napísaných mnoho receptov, na ktoré nemám odvahu. Ale raz sa k nim určite dostanem. Dúfam, že ich stihnem všetky navariť, lebo moja knižnica praská vo švíkoch (samé kuchárky, časopisy, zošity s receptami (: Občas sa cítim aj ja rovnako, ale v poslednej dobe mám pocit, ako keby som mala v zadku Duracellky :-D Neviem obsedieť, a vždy mi víri hlavou, čo by som mohla upiecť, uvariť. Keď sme boli dnes v lese, celú cestu som rozmýšľala, čo ako vyzdobím, pripravím na fotenie :-D Alebo keď som dnes varila a piekla, nahlas som si hovorila, ako to napíšem do postupu na Varechu. Dcéra sa na mňa pozerala, či mi hrabe, asi je to so mnou vážne čo? :-D Pozdravujem na Moravu! @jack Milá sestrička, ty si ale šikovná! (po mne? :-D ) Tvoj koláčik vyzerá krásne, podaril sa ti na prvý šup! Dúfam, že bude rodinke chutiť, tak, ako chutí aj nám :-) Pozdrav doma!
haji
@Monty jsi mě dostala s těmi Duracelly, haha Kuchařek mám též hafol, už dávno a dávno jsem si dala zákaz kupovat další, bo dnes už bych bydlela u popelnice a knihám platila nájem a energie haha Zdravím pod Tatry! @Jack máš upečeno krásný veľkonočný koláč, jen co je pravda! Mávám, holky, krásné svátky a pamatujte i na oddych v kruhu rodiny, práce není zajíc a neuteče!
salinka
Podarilo sa to uspesne dopliest :-) Pekna praca, recept si ukladam, dakujem.
remcula
To nemá chybu!! Oceňuji i foto postupu na pletení. Ovšem já a pečení nejsme přátelé :-). Asi bych si zaplantala ruce spíš, než koláč. :-D Nicméně, opravdu nádhera!! 5* !!
monty469
@Salinka Ďakujem veľmi pekne :-) @Kukulienka71 ja som prepletala druhý krát v živote, prvý krát vianočku, ktorú som vložila pod jeden receptík, podľa ktorého som piekla, a druhý krát tento koláč :-) Nie je to ťažké, a vyzerá to pekne, tak prečo nie, Ďakujem ! @Remcula bez postupu by som možno neuplietla ja, keď niečo robí človek prvý krát, je lepšie keď to vidí po lopate rozpísané :-) Ani ja nie som nejaká pekárka/cukrárka, pečivo či chlieb som začala piecť len pred nedávnom, a rozhodne neľutujem, doma upečené je najlepšie ..:-) I keď pohodlnejšie je kúpiť, to je jasné :-D Ale tak skúšam, a zatiaľ rodinke chutí, to je hlavné. Veľmi pekne ti ďakujem, a prajem krásny deň :-)
havino
@monty , chválim a odporúčam tvoj recept, pečiem ho z polovičnej dávky či ako vianočku, či ako mazanec, či ako adventný veniec už zo dva roky, pridám dôkaz, je tam pod receptom pár mojich foto, je to veľmi lahodné cesto, nepremaslované, neprevajcované, nemastné, chuť vianočky, ako bývalá kedysi, sušené mlieko pridávam podľa Táničky, čistinky, tiež kde uznám za vhodné, dá veľmi dobrú chuť cestu, si šikulka, máš koláč krásny, tu je recept,
s nespočetným ohlasom, droždia aj ja už dávam len polovicu a plus sušené mlieko 2 PL ako ty v tvojom recepte

 varecha.pravda.sk/recepty/jednoducha-hrncekova-vianocka-f...
monty469
@Havino (27.3.2016 22:10)

Veľmi pekne ďakujem za pochvalné slová, ktoré ma veľmi potešili :-) Máš pravdu, je to lahodné, nepremaslované cesto. Taký koláč sa u nás piekol roky (svokra), ale tento rok som sa rozhodla , že budem pokračovať aj ja v tradícii. Potešilo ma , koľko pozitívnych ohlasov mal a pritom je to veľmi starý recept ( až na tie brusnice a hrozienka ), to tam chceli mať deti. Ten link na recept, čo si poslala, áno je to skoro také isté cesto. Ešte raz ti ďakujem a prajem krásny zvyšok dňa :-)
zolik
velmi pekny recept. a dakujem, ze si pridala aj nakres zapletania. ja som zapletavala, najprv z troch a nato som polozila zaplet z dvoch casti cesta. aj ked som si to poistila spajdlami, tak sa mi ten vrch niekedy "skydol" na stranu. uz ulozeny a idem podla Teba. pa
mata3636
@Zolik (29.3.2016 02:58)

Ak môžem poradiť: do vianocky z troch prameňov urob hranou ruky po celej dlžke taķú priehlbeň. Vrkoč z dvoch prameňov sprav dlhší ako je vianočka z troch prameňov, polož do tej priehlbne a konce založ pod vianočku z troch prameňov. Dúfam, že píšem pochopiteľne -:)
zolik
@Mata3636 (29.3.2016 09:11)
dakujem za dobru radu, velmi zrozumitelne si to napisala. toto ma nenapadlo, ja som sa jedovala so spajdlami :-)
monty469
@Zolik (29.3.2016 02:58)

Ďakujem pekne:-) Tiež som raz piekla vianočku presne tak ako ty a tiež sa mi ten vrch skydol na bok napriek tomu, že som to poistila špajľami :-)Mata 3636 dobry napad. Ale naučila som sa pliesť zo 4 podľa toho nákresu, je to naozaj jednoduchè
zolik
@Monty469 (29.3.2016 20:29)
Tvoj bod 4 - navod na zapletanie uz mam ulozeny ako foto v PC v zlozke "rady pre blbych". uz ich tam je viac, musim uprimne priznat. ale nepojdem naostro. najprv si to nacvicim so snurkami. este raz vdaka a pekny vecer.
smejkad
Mal by sa krájať až po vychladnutí, no ale dá sa to???


zolik
@Smejkad (31.3.2016 14:33)
si sa dnes pekne "rozjela".
ja by som tiez do vychladnutia nevyckala.
monty469
@Smejkad (31.3.2016 14:33)

Milá Smejkad wau ! Koláč vyzerá super a dúfam, že aj chutil :-) Potešila si ma a ďakujem za vyskúšanie receptu .Prajem ti krásny večer
jozka2
@monty469 ,kolacik je ukazkovy len sa do neho pustit piasem koment az teraz,lebo sa mi dostal obrazok na krasny kolac.Mam dotaz,sol si nedavala?alebo len zabudla napisat.1kl k pomeru 10 dkg cukru by sa zisla ,aby zvysila chut cukru.prosim nic v zlom
monty469
@jozka2 (16.4.2020 23:28)

Vďaka za upozornenie Jožka. Áno soľ som dala 1 k. Lyz. Budem to musieť opraviť v recepte




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia