Mašľonka

milad - bez fotkymilad, 19. marca 2016
Mašľonka
Foto: milad

Priznám sa dobrovoľne. Pri prvom kontakte s týmto typickým veľkonočným jedlom zo Zamaguria sa mi jemne povedané nerobilo dvakrát dobre. Trvalo pár rokov, kým Zobraziť celý popisPriznám sa dobrovoľne. Pri prvom kontakte s týmto typickým veľkonočným jedlom zo Zamaguria sa mi jemne povedané nerobilo dvakrát dobre. Trvalo pár rokov, kým som sa opovážila ochutnať. Je to fantastická lahôdka. Vyzerá nevábne, no chutí famózne. V každej domácnosti sa pripravuje s malými rozdielmi. Ja to robím z neestetických okrajov šuniek a klobás...tie krajšie idú na misu.

20 minút
príprava

Suroviny

podľa chuti a počtu stravníkov
podľa chuti a počtu stravníkov rôzne druhy
podľa chuti a počtu stravníkov
 alebo cmar, acidko
podľa chuti a počtu stravníkov akýkoľvek krájateľný
veľa




Postup

  1. 1

    Všetky údeniny pokrájame na kocky, kolieska, primerane veľké na jedno sústo. Vajíčka pokrájame na krájači na kolieska, alebo nožom na osminy. Syr na menšie kocky...my dávame všetky druhy, čo máme, okrem tavených a plesňových. Posolíme...aj keď sú údeniny slané...trošku treba kvôli mlieku a vajciam. Zasypeme najemno nastrúhaným čerstvým chrenom. Žiadne umeliny a sterilizované pasty! Zalejeme mliekom tak, aby bolo všetko dobre zakryté, do konzistencie asi ako hustejšia polievka. Dáme dobre schladiť asi na štvrť hodiny, nech sa chute prepoja. V prípade potreby ešte dolejeme mlieko. Konzumujeme s akýmkoľvek veľkonočným pečivom, či koláčom.

  2. 2

    Foto pridané.

Diskusia k receptu

marianne
No teda, zmiesany pocit mam pri tomto jedle, naozaj. Travenie asi odu na radost spievat nebude, ale nepopieram, ze zo zvedavosti by som ochutnala:-)
patroveckypitrs
Znie to veľmi zaujímavo. Keď sa to vezme cmar a chren robia divy na trávenie. Videl som na jednej veľkej oslave honorácie ako alkohol zapíjali cmarom zmiešaným s chrenom a jedli údené mäsa o dušu. A tato skupinka jediná odchádzala po vlastných. Takže verím tomu, že na takýto sviatok vydržia chlapi dlho oblievať. Ja to vyskúšam a 5*. Ukladám nech to môžem skúsiť.
milad
@Patroveckypitrs , to ma pobavilo. Teraz viem, prečo gorali viac znesú...ďakujem za vysvetlenie.
Vyskúšajte a naozaj neoľutujete. Ja vo svojej zanovitosti dodnes ľutujem o čo som sa roky oberala vlastnou ...no nazvime to nedôverčivosťou a hlúposťou. Nič vám z toho nebude. Tie chute sa navzájom prepoja a jedlo je osviežujúce, chutné a napodiv aj tá šunka a klobása akosi lepšie stráviteľná. Samozrejme s tým chrenom len po hranicu ako kto znesie. Aj ten je v mlieku jemnejší a chutnejší. Ja môžem naozaj len odporúčať. Spomínam si, že som prvýkrát robila len málo do mištičky na kompót a potom sa dorábalo vééééľa. Je to jedlo z oblasti, kde vyrástol môj muž a ja som ho nepoznala.
milad
@45678 , podobných aj komerčných receptov je tu viac a to s rozličnými názvami. Ja som reagovala na diskusiu, ...čo varíme na Veľkú noc. Dala som to tu hlavne kvôli sebe. Už zabúdam.
klukodvody
Díky 45678 si dovedu představit jak to vypadá a jak se to dělá. No možná jednou vyzkouším, nedovedu si to moc představit, ale je samá chvála. Tak asi zkusím. @Milad Tvoje zmínka o mlýnku a křenu mně připomněla jak jsem v restauraci dělal 100 porcí křenové omáčky a rozhodl jsem se křen hodit do kutru. No vyhnal jsem z restaurace úplně všechny a do kuchyně jedině s maskou a větralo se to dost dlouho a všichni plakali.
veronikkka
recept sa mi veľmi páči, na Veľkú noc spravím :-)
samozrejme ti dávam 5*
milad
@Klukodvody , ...to muselo byť plačuuuuu, zas aj dobre sa vyplakať nie je od veci, prečistiť kanáliky...A dám tu foto, keď budem o pár dní túto mašľonku robiť.
@Veronikkka...daj vedieť, ako chutilo...
haji
@Milad zajímavý recept a zvláště název - Mašlonka. Jsem znala u nás jednoho starého pán s tímto příjmením /nejsem si jistá, zda to nebyla přezdívka/. Dlouho jsem bádala nad tím, z čeho vzniklo. Teď, díky tobě, mám jasněji.
Dobře píšeš, že pro vlastním omezení se člověk ochuzuje o nové chuťové zážitky. Jen doplním, že nejen o chutě... omezujeme sami sebe i v jiných směrech /a že jich je/...
Jen tak na okraj: v modernějším pojetí se leccos zalévá, nakládá do jogurtu, zakysanky apod.
@45678 velkonočná šviencelina je pro mě též novinka - jen mě uchvacuje ten zákys - obr. č. 5 - tam je jasně vidět, že v zakys.smetaně je nejspíš chlebový kvásek. Chápu to dobře...?!
Jeden se pořád učí, díky všem za otevírání nových obzorů i odpověď na otázku z mého dětství!
klukodvody
Zdravím@Haji zákys není chlebový kvásek, ale je vyroben přírodním kvašením kvalitního mléka s přidáním přírodních kvasinek přímo v obalu. Jinak děkuji za dobré rady a zase se ozvu. Jinak máš pravdu, dneska všichni něco nahrazují a vylepšují. Nevím, moc tomu nerozumím a ani nechci.
haji
@Klukodvody (19.3.2016 13:29)
Zdravím též! Tomu, co píšeš o zákysu rozumím.
Skutečně ses díval na tento recept:
 varecha.pravda.sk/recepty/velkonocna-sviencelina/16454-re...

- konkrétně rozpis ingrediencí - zákys - a hlavně bod číslo 5 /fotopostup/ je v hrnku jasně vidět hromádka něčeho světlehnědého... a píše se: smotanu, zákys, strúhaný chren a sol rozmixujeme v hrnci
Mám pocit, že s naší "češtinou" se názvy mohou "prát" ...
Pevně věřím, že se nám někdo ozve, bych písla přímo k receptu, ale je z roku 2011 a diskuse naposledy v r. 2014.
Ještě se všem omlouvám, že nepoužívám ve slovenských slovech dlžně apod. Je to pro mě rubikova kostka správná znaménka vpravit na správné místo bez podivných mezer. Promiňte všichni, kterým to trápí oči i srdce.
milad
@Haji (19.3.2016 13:54)

to svetlohnedé je chren- nastrúhaný na jemnom strúhadle, to je podmienka. Nie sekaný mixérom. On na vzduchu oxiduje a niekedy aj čerstvý nie je úplne biely. To rozmixujeme znamená len dobre rozmiešame. Opovážila som sa komentovať vysvetlenie k cudziemu receptu, hádam mi autor prepáči. A nad jazykom si nelám hlavu. U teba je zrejmé, že nie si Slovák, preto sa chybičky určite prepáčia.
Zákys je cmar alebo u vás tuším podmáslí.
milad
@Haji , u nás sa aj niektorí ľudia naozaj volajú Mašlonka- priezviskom(příjmení(. Je možné, že si takého niekoho stretla...stretol.Asi to bude nejako odvodené od toho jedla, dokonca mašlonka sa volá v goralčine ten cmar, podmáslí, ale nechcem kecať, nie som odtiaľ...len sa mi čosi marí, že som to v tej súvislosti počula. Opýtam sa domorodcov.
haji
@Milad (19.3.2016 14:28)
Jejda, Milad, moc ti děkuji. Já mám nejspíš příliš vyvinutou fantazii!! fakt mě nedošlo, že jo to CHREN!! OMG!!
Nic si z toho nedělej, že reaguješ ne ke svému receptu. Jistě je tu hodně receptů varechárov, kteří už na sklo nechodí.
Také díky za přiblížení toho příjmení, fakt je to zajímavé.
haji
@Klukodvody (19.3.2016 13:29)
Všechno nejlepší a pevné zdraví k tvému svátku přeji z jihovýchodu Moravy!
Už se ukázalo, že jsi měl pravdu s tým zákysom! a já - velké oči -
Krásný den tobě i tvojí paní!!
gabriele
velmi sa mi paci , ked sa zachovavaju tradicne sviatocne jedla...aspon v malom mnozstve...tak symbolicky :)
klukodvody
Vlastně pro všechny. Já jsem tady hrozně rád kvůli slovenštině a krajovým jídlům a prostě tak. Já mám pořád tu slovenštinu zažitou a hodně knih ale jak píšeš na české klávesnici se špatně píše slovensky ale vždycky všichni víme o co jde a když ne, tak se prostě zeptáme. Děkuji za přání.
veronikkka
Milý @klukodvody , prajem Ti tie najkrajšie meniny, veľa lásky a zdravia, šťastia Tebe i Tvojej milej pani, nech sú Vaše spoločné dni rozžiarené krásou a bez bolesti, nech sa Vám obom dobre darí a všetko sa splní :-)
monty469
Tak to počujem prvý krát .Neviem si predstaviť tú chuť a ani ako to vyzerá. Keď to budeš robiť na veľkú noc prosím pridaj foto. Je to zaujímavá kombinácia a pre mňa veľmi zvláštna. Ale ako sa hovorí iný kraj, iný mrav. Prajem pekný deň
evanaaa
Šunku s chrenom a s vajcom mám rada, či na Vianoce alebo Veľkú noc, syr ( tvrdý) tiež aj zakysanku a iné mliečne kyseliny :), len si neviem predstaviť ako to chutí v jednej miske, najmä potopené v tom mlieku, možno to pomáha pri črevných ťažkostiach, ale azda by som to aj ochutnala, nie s koláčom ale s chlebíkom, či pečivom.
milad
@Evanaaa , koláčom sa myslí tradičný veľkonočný mazanec a podobné typu pascha. Vyskúšaj, i ja som bola nedôverčivá. Na moju škodu.
bubaya
Slovník:
Kefír - kefír
Podmáslí - cmar
Kyška - kyslé mlieko, ale je jedno aké boli použité kultúry
Zákys - Kyška - kyslé mlieko.....

Mašlonku poznám jedného, bol to nejaký kontrolor a postrach okolia.
patroveckypitrs
Nedalo mi to musel som to ochutnať . Je tam všetko čo mám rád. Tak som to zarobil a je to špica. Ohromné. Sme to zajedali za Jozefa, za vodkou. Oplatí sa to urobiť, len pozor aký chren použijete. Ja som vykopal na záhrade čerstvý a ten až poistky na očiach vybíjal.


haji
@Bubaya (20.3.2016 13:23)
Děkuji za slovník, jsi milá! Člověk se pořád učí, v mém případě je dobré být pozornější.
Přeji všem varechárom krásný první jarní den!!
bystro
Teda @Milad sedíme za stolom a touto dobrotou sa tlačíme je to dobré. Foto nie je, lebo sme sa do toho moc rýchlo pustili. Všetci si chvália. ***** a uložené to už je.
haji
@Patroveckypitrs (20.3.2016 14:30)
Nezklamal jsi. Pevně jsem věřila, že se do tohoto receptu dáš a dílo bude úžasné! Foto krásné, koment od srdce!
Vím, že to teď trochu nadsadím, ale víc než co jiného mi to připomíná studenou polévku. Zajímavý recept a určitě moc dobrý! Ať už k vodce či bez ní. S tím chrenem čerstvě vykopaným máš pravdu - rozpouští kdeco!!
milad
@Patroveckypitrs , som rada, že chutilo...aj mňa pokúša urobiť, ale odoláááávam...až na Veľkú noc, ešteže nebudem čakať dlho.
@Bystro , už síce neskoro, ale predsa len: DOBRÚ CHUŤ!
Viem, viem, @Afataga , aj ja som roky váhala...viď úvod.
Ďakujem za komentáre.
bubaya
@Haji (20.3.2016 14:46)

Nie je za čo, ja som taký jazykovedec amatér.
Vyzerá to v tom tanieri dosť nejedlo, ale nakoniec, niektoré jedlá tiež už vyzerajú ako predtrávené a aké sú to dobroty. Skúsim to, mám vlastný živý kefír a chren od švagra zo záhrady, tak to bude sila.
milad
doplnila som foto...všetky mašľonky vyzerajú na prvý pohľad rovnako...
kuko95
Naozaj nemôže byť sterilizovany chren ktorý predávajú teraz veľmi kvalitný?rád by som spravil tento recept ale píšeš že taký chren sa nemá použiť a ja surový neviem kde by som zohnal
45678
@kuko95 (16.8.2021 19:40)

Určite nič nepokazíš, už som robila aj z Lidla a bolo to výborné. Čerstvý chren viac štípe. :-)
1x kimlo
haji
@kuko95 (16.8.2021 19:40)
Čerstvý chren na váhu v pohodě nabízí např. Kaufland - koreň zabalený vo freš folii - dovoz tuším Maďarsko.
1x kimlo
leaela
@kuko95 (16.8.2021 19:40)

Ja zvyknem kupit na trhu v 2dcl pohariku,az do slz ma to potom dojima :-)))) ....
Pekny vecer prajem vsetkym ;-)
1x kimlo
mijaita
Jak mi tenhle rc mohl uniknout? Pro nekoho na prvni pohled nepozivatelne, mne naopak se hodne libi!! Rozhodne ji uvařím.
mijaita
@afataga (20.3.2016 13:16)

A me noapak. Jak jinak, ze? :-) Jen ten syr tam nedam, prijde mi nadbytecny.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia