Domáci javorový sirup II fotorecept

tomomo - fotkatomomo, 15. marca 2016
Domáci javorový sirup II (fotorecept)
Foto: tomomo

Ahojte. Mnohí z Vás už zrejme poznajú moju prácu a viete, že sa venujem výrobe javorového sirupu a celej problematike, ktorá sa výroby týka. Zobraziť celý popisAhojte. Mnohí z Vás už zrejme poznajú moju prácu a viete, že sa venujem výrobe javorového sirupu a celej problematike, ktorá sa výroby týka. V tomto „recepte“ už nebudem začínať úplne od základu a opakovať sa. Pokiaľ môj predchádzajúci recept nepoznáte, nájdete ho na adrese: Recept na originálny javorový sirup.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Dnes sa posunieme dopredu a predstavím Vám hlavne novinky, ktoré sme do praxe zavádzali túto sezónu (jar 2016). Prosím nasledujúci text neberte ako „recept“ ako taký. Ide najmä o doplnenie môjho predchádzajúceho (hlavného) receptu o vychytávky, ktoré sme uskutočnili pre túto sezónu a slúžia skôr ako inšpirácia pre Vás, že všetko sa dá, keď sa chce. Na všetky vylepšenia sme prichádzali postupne v priebehu rokov a pokiaľ sa niekto rozhodne v ďalších sezónach sirup vyrábať, bude sa mať aspoň od čoho odraziť. Všetko know-how, ktoré máme, tu uvádzam z vlastnej vôle a informácií je priveľa na obyčajný príspevok do predošlej diskusie.

  2. 2

    Čo je nové? Ako som už spomínal v diskusii predošlého receptu, túto sezónu sme upravili spôsob zberu, filtrácie a plnenia do fliaš, tiež sme skúšali vyrábať sirup z miazgy orecha kráľovského, ale poďme pekne po porade. V prvom rade musím povedať, že sme sa dostali do dvoch zahraničných fór – jedného verejného a jedného uzavretého, kde sa venujú problematike výroby do tých najmenších detailov, a keďže u nás informácie nie sú, zrejme musíme prvú cestu „vyšliapať“ my :). Práve z týchto zdrojov pochádza asi 90% našich znalostí.

  3. 3

    Netechnické typy nech radšej preskočia túto kapitolu :). Asi najväčšia zmena, ktorú sme tento rok uskutočnili je spôsob zberu. Už nepoužívame „domáce“ kohúty na zber miazgy do fliaš, ale originál kanadské kohúty určené pre vákuový zber, ktoré sme objednávali už v júni 2015 priamo z Kanady. To znamená, že v strome je kohút, ktorý je napojený na 8mm hadicu (bočná vetva) a následne sa táto hadica napája na 12mm hadicu (centrálna vetva). Centrálna vetva má väčší priemer zo zrejmého dôvodu – kvôli prepravnej kapacite. Kanaďania uvádzajú, že bočná vetva by nemala mať napojených viac ako 5 kohútov (v našom prípade ich bolo max. 4). Na obrázku nižšie je originálny vákuový kohút napojený na 8mm hadicu.

    Domáci javorový sirup II (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Redukcia 8mm bočná vetva na 12mm centrálna vetva

    Domáci javorový sirup II (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Štyri stromy napojené na jedno bočné vedenie a následne na centrálnu vetvu.

    Domáci javorový sirup II (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Celkový počet kohútov bol 62 a použitá dĺžka hadíc bola 400 metrov/12mm a 160 metrov/8mm + 40 metrov/8mm rezerva. Celkovo sme mali 3+1 vetvy, a to podľa smeru, z ktorého prichádzali. Základné vetvy boli „A+B“ a „C“. Prvé dve sa zbiehali do vetvy „Z“ (zberná) so samostatnou prípojkou a vetva „C“ mala tiež samostatnú prípojku. Každá vetva (okrem vetvy „Z“) mala na konci (hore v lese) vlastný vákuomer, aby sme vedeli zistiť veľkosť prirodzeného vákua a umelého vákua na danej vetve (vytekajúca miazga vplyvom gravitácie steká dole z kopcov, a tým pádom vytvára prirodzené vákuum v systéme, ktoré pomáha ďalšej miazge vychádzať zo stromu).

    Domáci javorový sirup II (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tieto dve vetvy „Z“ a „C“ po tom prichádzali dole z kopcov do „technickej miestnosti“. Na začiatku bola rozdvojka v tvare „Y“, kde sa v prípade potreby (údržby) dali vetvy zastavovať.

    Domáci javorový sirup II (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ďalej pokračovala už plastová vodovodná rúra o priemere 3/4 cól cez spätnú klapku do „vákuového uvoľňovača“ a ten bol ovládaný riadiacou jednotkou, ktorá zapínala vývevu (podtlakové čerpadlo, ktoré vysávalo z hadíc vzduch) a vypúšťala uvoľňovač. Neviem, či má zmysel všetko tu vypisovať, no chcem aby ste si vedeli urobiť lepšiu predstavu o fungovaní celého systému.

    Domáci javorový sirup II (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Riadiace jednotky, ktoré ovládali celý systém zberu.

    Domáci javorový sirup II (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takže v praxi to fungovalo takto: zapla sa výveva, vákuomer na uvoľňovači začal ukazovať rastúce vákuum v systéme. V hore na kopci zo stromov začala vytekať miazga, ktorá sa cez systém bočných a centrálnych vetiev dostala až dole do uvoľňovača. Ten sa plnil postupne pritekajúcou miazgou, až dosiahol hodnoty cca 4 litre – to sledovala riadiaca jednotka. Ako náhle sa to stalo, riadiaca jednotka vypla vývevu a zároveň otvorila magnetický ventil, ktorý vyrovnal tlak v uvoľňovači. Tým sa zavrela spätná klapka na vstupnom potrubí (aby v celom systéme vetiev ostal podtlak a výveva by nemusela pri ďalšom spustení vysávať vzduch opäť z celého systému) a otvorila sa spätná klapka na uvoľňovači, cez ktorú vytiekla čerstvá miazga do zberného sudu. Ako náhle bol uvoľňovač prázdny, riadiaca jednotka uzavrela magnetický ventil a opäť spustila vývevu. Keď sa vákuum z uvoľňovača vyrovnalo z vákuom z vetiev, otvorila sa spätná klapka na potrubí a miazga začala opäť pritekať. Tento proces sa opakoval dookola a vývevu sme vypínali iba cez noc. V zbernom sude bolo čerpadlo, ktoré prečerpávalo čerstvú miazgu cez vodomer do druhého sudu (zásobníka – jeho hladinu ovládala druhá riadiaca jednotka, ktorá pri poklese hladiny v zásobníku automaticky spúšťala čerpadlo a doplnila ho), z ktorého bol už automaticky plnený kotol cez plavákový ventil – čiže bola neustále udržiavaná hladina miazgy v kotli na rovnakej úrovni, a ma sme len kúrili pod kotol a zbierali penu.

    Domáci javorový sirup II (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vodomer sme nainštalovali kvôli tomu, aby sme mali presnú predstavu o dennom zbere miazgy pre budúce sezóny.

    Domáci javorový sirup II (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Keďže sme mali všetko takto zautomatizované, ostávalo už iba raz za deň sa prejsť po lese a skontrolovať, či sú vetvy v poriadku, či nie sú nejaké „trhliny“ v systéme spôsobené divou zverou alebo padajúcimi konármi. Trhliny v systéme by sme ale samozrejme zaregistrovali už dole v technickej miestnosti, kde by vákuomer v prípade poruchy nedosahoval predchádzajúce hodnoty. Vákuový systém má nesporné výhody. V minulých sezónach sme niekedy museli fľaše vyliať, pretože pokiaľ pršalo, dažďová voda stekajúca po kmeni sa dostala do miazgy, čím ju kontaminovala a často mala tmavšiu farbu, čo by malo samozrejme negatívny vplyv na kvalitu a chuť, keďže kvalita a čistota je absolútne na prvom mieste. Pri vákuovom systéme zberu, do kontaktu s miazgou nepríde nič, dokonca ani vzduch, čiže sa predlžuje jej trvanlivosť a vysoká kvalita. Ďalšou nespornou výhodou je to, že zachytíte každú kvapku a nič nepríde nazmar. Nevýhodou je vyššia počiatočná investícia a čas, pretože postavenie celého systému „na mieru“ nám zabralo 3 dni a ďalšie 3 dni zabrali práce v technickej miestnosti, kde bolo potrebné celý systém zberu poskladať – vstup, uvoľňovač, riadiace jednotky, čerpadlo a zosúladiť všetko tak, aby to pracovalo, ako má. No na budúcu sezónu to stačí už iba „natiahnuť“ a je hotovo. (Na obrázku nižšie je „šialený Max“ náš pes :) a križovatka, na ktorej sa spájajú vetvy A a B do Z)

    Domáci javorový sirup II (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tento rok sme sa rozhodli sirup rozdeľovať do tried, tak ako sa to bežne robí pri výrobe v zahraničí. Miazgu sme varili pokým pritekala zo stromov a ako náhle sa stalo, že prišiel deň/dva, kedy stromy nepúšťali nič, respektíve veľmi málo, tak sme danú várku dovarili. Pokiaľ v priebehu dokončovania začali stromy opäť púšťať, danú miazgu sme „zadržali“ a následne išla do novej várky. Celkovo sme takto varili 3x. Množstvo miazgy, ktoré sme nazbierali bolo 1982 litrov, z toho bolo sirupu 17 litrov. A z toho 7 litrov triedy „A Golden“ (staré značenie „A Light Amber“) a 10 litrov „A Dark“ (staré značenie „A Dark Amber/Grade B“) všetko samozrejme cukornatosť 66% Brix a top kvalita. Senzoricky sme ho porovnávali so sirupom z "Amerického týždňa" a ten náš je skutočne unikátny. Má veľmi jemnú a lahodnú chuť, zatiaľ, čo kúpený má viacej akoby "pripálenú/horkejšiu" karamelovú chuť. Ako som už písal v diskusii, sezóna bola dosť slabá a nedalo sa použiť „pravidlo 86“, pretože zloženie miazgy bolo iné (slabšie ako obvykle), a preto bolo potrebných viac litrov miazgy na liter sirupu – v našom prípade cca 110 litrov. Zvyšných cca 112 litrov z celkového množstva sme vypili. Čistý zber a varenie trvali 3,5 týždňa, a za ten čas som sa napil čistej vody asi tri krát, aj to len vtedy, keď sme práve nemali k dispozícii čerstvú miazgu :). Vzhľadom na niekoľkoročné skúsenosti s výrobou sme sirup úplne dovárali vo veľkom kotli, len sme ku koncu už samozrejme veľmi strážili teplotu, aby neprihorel. Ako náhle bola cukornatosť na 66% Brix, tak sme kotol vybrali z ohniska a „surový“ sirup sme preniesli do vnútra v nerezovom hrnci.

    Domáci javorový sirup II (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Tam sme filtrovali 2x. Prvý filter sme mali spomínané plátno ako po minulé roky, ale tento krát bez vaty. Ten zachytil všetky väčšie nečistoty a vyzrážané anorganické minerály a podobne.

    Domáci javorový sirup II (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Následne sme sirup zohriali na 85 stupňov a naliali do druhého (jemného) filtra o jemnosti 10 mikrónov. Tento filter je kónického tvaru a bol umiestnený v zaváracom hrnci, takže prefiltrovaný sirup vytekal priamo do hrnca.

    Domáci javorový sirup II (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Prečo práve zavárací hrniec? Pretože sa na ňom dá jednoducho regulovať teplota, čiže sirup udržiava stále horúci pred plnením do fliaš a má na dne výpustný kohút, cez ktorý sa jednoducho plnia fľaše. Horúci sirup sme teda „nafľaškovali“ a fľaše otočili hore dnom, aby sa správne zadunstovali. Fľaše sme kupovali priamo na tento účel aj s originálnymi vrchnákmi s poistnými krúžkami. Každá fľaška bola naplnená za horúca na 250ml, prípadne 500ml, no hladina sirupu sa po ochladení mierne znížila, vzhľadom na to, že studený sirup má väčšiu hustotu ako horúci.

    Domáci javorový sirup II (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Niektorí z Vás by si možno radi vyskúšali vyrobiť sirup, no nemajú k dispozícii javory. Tento rok, sme vyskúšali „špecialitu“ ktorá sa len nedávno začala vyrábať v Kanade a USA a u nás samozrejme nie je k dostaniu. Jedná sa o sirup z miazgy orecha kráľovského, resp. miazgy vlašského orecha. Osobne máme 4 schopné stromy, takže sa jednalo o čistý pokus. Nazbierali sme 5,5 litra orechovej miazgy do fliaš. Cukornatosť bola 2,5%, čo je myslím si dosť, no nevieme, akú cukornatosť mali po minulé sezóny. Chuťovo je miazga veľmi dobrá – už na chuť je sladšia ako javorová a tak isto veľmi osviežujúca. Varili sme v hrnci, vyšlo približne 1,5 deci sirupu. Podľa informácií zo zahraničia má orechová miazga viacej pektínov než ostatné druhy miazgy. Hotový sirup má konzistenciu viac džemu ako sirupu. Je to skôr taký orechový lekvár :). A chuť? Samozrejme ako všetko ostatné z prírody – lahodná a sladká, ale iná ako javorový či brezový sirup. Čo sa týka brezového sirupu, tak ten tento rok vyrábať nebudeme. Chystáme sa na to až budúcu sezónu a bude to prebiehať rovnakým spôsobom ako výroba javorového sirupu. Z minulej sezóny máme ešte cca 1,5 litra brezového. Keď brezy začnú ťahať miazgu, budeme ju zbierať do fliaš iba na pitie. Výhodou pitia miazgy nie je len to, že perfektne zahasí smäd, ale má pre telo obrovské množstvo enzýmov, minerálov a vitamínov v tej najprirodzenejšej podobe, ktoré čistia a omladzujú naše telo. Už naši starí rodičia pili na jar brezovú vodu. Voda zo zeme je miliónmi vlásočníc v koreňovom systéme stromu prefiltrovaná a obohatená o vitamíny a minerály a následne prúdi do stromu. Je to tá najčistejšia a najzdravšia voda, akú môžete piť. Znova podotýkam, že pokiaľ sa všetko urobí správne stromom to nijako neublíži. Nezabúdajte ale na to, že nie každá miazga je pitná, niektoré stromy (údajne) majú jedovatú miazgu. Osobne som vypil veľké množstvo javorovej a po minulé roky aj brezovej, niečo málo orechovej, takže tieto by mali byť v pohode (keďže sa z nich vyrába aj sirup). Všetko je to ale na vlastné riziko. Obzvlášť ľudia alergický na orechy by sa mali orechovej miazge a sirupu radšej vyhýbať. Kanaďania stále testujú, či sú orechová miazga a sirup vhodné aj pre alergikov. Tento rok chceme ešte otestovať vyrobiť malé množstvo bukového sirupu a ochutnať a otestovať aj miazgu, no v čase kedy píšem tento článok, buky miazgu ešte neťahajú.

  18. 18

    Ešte narýchlo zhrniem ako sme čistili celý systém. Najskôr sme zo stromov vytiahli všetky kohúty. Vytiahli sme vákoumer na danej vetve, nasadili lievik do potrubia a premyli roztokom čistej vody s Sava na studne. Následne nechali gravitačne stiecť a nechali pôsobiť asi 20 minút. Po tom sme to premyli jarovou vodou a za tým čistou vodou. Gravitácia urobila celú prácu a ostali prázdne čisté hadice. Následne sme začali vetvy stáčať na cievky, značiť na hadice a značiť aj do našej mapy, kde máme zaznačený každý jeden strom, jeho polohu, počet kohútov, dĺžku vedľajšej vetvy, ktorá k nemu vedie, počet spojok a redukcií na centrálnu vetvu. Budúci rok to už iba natiahneme. Každá jedna hadica, spojka a redukcia má svoje presné miesto. Na koniec sme prepláchli 3/4 vedenie v technickej miestnosti, uvoľňovač, sudy, čerpadlo a samozrejme kotol. Všetko je čisté, odložené a pripravené na ďalšiu sezónu.

  19. 19

    Na záver musím povedať, že som rád, že stále vidím Váš záujem o danú problematiku. Tým mi dávate chuť do ďalšej práce a chuť podeliť sa s Vami o naše zistenia a know-how. Dúfam, že aj u nás sa k tomu ľudia časom odhodlajú. V Českej republike je tiež pár ľudí, ktorí vyrábajú sirup pre vlastnú potrebu v malom množstve. Chuťovo je domáci sirup niečo úplne iné ako kupenský. Ale aby som kupenským nekrivdil, aj u nás sa dajú zohnať veľmi kvalitné sirupy a ich cena začína niekde na úrovni 7€ za 250ml balenie. Väčšina lacných sirupov najmä privátnych značiek sú menej kvalitné sirupy, ktoré sú síce tak isto 100% z miazgy javora, no sú horšej chuti a do Európy sa dovážajú v kovových sudoch (zrejme aj kvôli clu) a tu sú plnené do fliaš. Najkvalitnejšie sirupy prichádzajú zo zahraničia priamo už v sklenených fľašiach. A aby som nezabudol ešte jedna dôležitá vec. Nezabudnite, že treba vedieť aj dávať, nie iba brať, a preto sa tak ku stromom aj správajte. My kontrolujeme javory niekoľkokrát za rok mimo sezónu, ako prebieha hojenie rán po vŕtaní a či stromy nie sú poškodené vetrom, alebo inými popadanými stromami. To samozrejme berieme do úvahy ďalšiu sezónu – keď sa strom potrebuje zregenerovať, tak ho nevŕtame (zatiaľ sa to ale ešte nestalo). A ďalšia vec je, výsadba malých javorov. Tento rok to bude 8 kusov javor cukrový, 8 kusov javor červený a 8 kusov javor strieborný (cukrodarný), ktoré budeme tento rok (a aj ďalšie) vysádzať v oblasti, kde miazgu zbierame, aby tu ostalo niečo aj pre ďalšie generácie. Majte sa pekne a so svojimi skúsenosťami alebo otázkami sa prípadne podeľte v diskusii.

    Domáci javorový sirup II (fotorecept) - obrázok 19

Diskusia k receptu

denyany
Zaujímavé. Prečítala som to celé, aj keď ma technické veci veľmi neberú, bola som prosto zvedavá. Javorový sirup je lahodná dobrota, nedávno som si ho dala omeletu z ovsených vločiek a bolo to skvelé. Nech sa darí!
hrusticka76
..jedným slovom "waw"!!!..takéto veci ma veľmi bavia,škoda,že nebývam v blízkosti javorov,hneď by som sa do toho tiež pustila..samozrejme s citom a maximálnym ohľadom na stromy..takto môžem iba 5*,držať palce a zaželať nech sa darí aj naďalej..
kukulienka71
To je sila, @tomomo !! tie stromy vyzerajú ako pri operácii:-) úžasná práca, popis, prosím ťa, ty by si mal napísať knihu o tomto, dúfam, že ju už píšeš. Zaslúžiš si veľkú poctu.
ariesi
nemam slov. perfektné, vlastné.......hneď by som ochutnala.
bembo
tento sirup,aj keď ho nikdy robiť nebudem,hoci ho mám rád,len Ti chcem zaželať všetko dobré,aby sa ti vždy dobre darilo pri výrobe tejto lahôdky.škoda,že nemám tú česť ochutnať ten tvoj.musí byť veľmi chutný
staja
@tomomo , fantastické, obdivujem tvoju prácu. Si veľmi šikovný, vďaka za príspevky, ktoré ma veľmi obohatili. K tej ochutnávke by som sa tiež pridala.
andreac
@tomomo , krasne napisane, dakujeme.
Mne sa paci aj ten ekologicky aspekt Vasej prace, ze sa o svoje stromy starate, vysadzate nove - skratka, vidno, ze Vam na tom zalezi a robite to zo srdca :)
katka78
Bod č.5 - to je ten labyrint, čo som spomínala v predchádzajúcom komentári pri prvom recepte. V tom dokumente to bolo ešte viac poprepletané, lebo tých stromov mali veľmi veľa - ale tá firma produkovala sirup vo veľkom.
Máš môj obdiv.
mariamka
obdivudne, taka mensia alchymia a este tolerantna k prirode, hned by som si jednu flasticku objednala, viem, ze sa to tu nema, ale, da sa?
frezia68
Obdivovala som už Tvoj prvý recept a obdivujem aj to zdokonalenie.Myslím,že nikto nepridá svoje skúsenosti,asi si priekopník v týchto sirupoch a v ich výrobe a ja ľutujem,že stromy rastú tak pomaly.V opačnom prípade by si založil sady a vyrábal vo veľkom a my by sme si kupovali od Teba a nie z Kanady.Gratulujem!Krásna práca mal by si patentovať....či to už majú v Kanade?
tomomo
Ahojte, ďakujem Vám za záujem a pekné komentáre.
@Camembert v Kanade a USA sa sirup vyrába väčšinou (a zdôrazňujem to slovo "väčšinou") z druhov: javor cukrový, javor strieborný (cukrodarný), javor červený a javor čierny. Dôvodom je (ako som už písal v minulom recepte) vyšší podiel cukrov v ich miazge. Dá sa samozrejme uvariť aj z iných druhov javorov, ich miazga má však menej cukrov, a tak je potrebné nazbierať väčšie množstvo miazgy. Nie je to pre to, že ich druhy majú špecifickú (odlišnú) chuť. Chuť je absolútne na nerozoznanie, takže aspekt je (domnievam sa) čisto ekonomický. Pretože je rozdiel, keď z 1000 litrov miazgy uvaríš 30 litrov sirupu a je rozdiel, keď uvaríš 10 litrov. U nás sú najrozšírenejšie druhy javor horský a javor mliečny, z tých tiež varia niektorí kanaďania aj američania, a z tých varíme aj my. Keďže zmienené 4 druhy sa u nás prirodzene nevyskytujú (jedine ako okrasné dreviny umelo vysádzané do záhrad a parkov), rozhodli sme sa, že začneme tieto druhy vysádzať aj u nás. Je pravda, že to potrvá približne 40 rokov, kým bude môcť byť strom navŕtaný (ak vôbec), ale o to nám nejde. Skôr je to pamiatka pre budúce generácie. Ďalšie dva rozšírené druhy u nás sú ešte javor poľný a javor montpeliérsky, no z ich miazgy sme sirup neskúšali variť, ale myslím si, že by sa to dalo.
@Staja @Mariamka @Frezia68 teší ma Váš záujem o sirup. Už po sezóne 2015 sa nás mnohí pýtali za sirup, a tak sme sa rozhodli vylepšiť náš systém, aby sme mohli aspoň čiastočne pokryť dopyt, čiže časť z tých 17 litrov je určená na predaj. Pokiaľ máte záujem, tak v pondelok (21.03.2016) by ste ponuku už mali nájsť aj tu na Vareche a aj na niektorých inzertných portáloch.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Nejako mi ušlo, že kde sa dal ten sirup objednať. Prosím info na akej stránke. Vďaka.
tomomo
Ahojte. Mám pre Vás najnovšie info ohľadom briez a bukov. Čo sa týka briez, tak tie už ťahajú v plnom prúde a oproti javorom (tým sezóna už samozrejme dávno skončila) brezová miazga doslova "tečie". Ako som už spomínal - tento rok zbierame miazgu len na pitie. Cukornatosť je 1% Brix. Buky zrejme práve začínajú, pretože miazga zatiaľ kvapká veľmi neochotne. Skúsime ich znovu niekedy o dva týždne a snáď sa nám podarí chytiť väčšie množstvo miazgy (myslím tým aspoň 10 litrov), aby sme sa pokúsili vyrobiť aspoň malé množstvo sirupu kvôli senzorickým testom. V každom prípade má buková miazga cukornatosť 0,5% Brix, čo je strašne strašne málo, a zrejme to z nej spraví ten najdrahší sirup na svete :). Vo väčšom merítku sa nám zatiaľ určite neoplatí vyrábať bukový sirup, aj keď bukov máme obrovské množstvo. Na budúcu sezónu plánujeme do výroby sirupov zapojiť ešte reverznú osmózu, ktorá cez sústavu špeciálnych membrán bude miazgu zahusťovať ešte pred varením, a tým ušetrí veľké množstvo palivového dreva a hlavne ČASU. Prajem Vám pekný deň.


tomomo
Ahojte. Po 3 týždňoch sme opäť skúšali buky, no bohužiaľ už aj tie skončili s ťahaním miazgy. Tento rok sa mi všeobecne zdá, že všetko je tak akosi "predbehnuté" o nejaké 2-3 týždne. Čiže to vyzerá tak, že sezóna miazgy skončila a nám neostáva nič iné ako sa pripravovať na sezónu ďalšiu o ďalej celý systém vylepšovať. Zatiaľ Vám ďakujem za komentáre a záujem o sirup (dúfam, že Vám všetkým chutil) a v prípade, že máte ešte nejaké otázky, môžete ich smerovať sem, v opačnom prípade sa ozvem opäť ďalšiu sezónu. Majte sa pekne.
tomomo
Ahojte, chcem Vám pripomenúť, že sa nám opäť po roku pomaly blíži sezóna zberu miazgy. Zatiaľ to vyzerá na dobrú zimu, takže teoreticky by aj prebúdzanie javorov mohlo nastať v obvyklom termíne (začiatok marca). V každom prípade to budem sledovať a keď-tak dám vedieť. Ak sa aj niekto z Vás chystá na výrobu sirupu, resp. aspoň zber miazgy, budem rád ak sa so svojimi skúsenosťami podelíte. Ešte jedna novinka - niektorý výrobcovia sirupu udávajú, že je možné sirup robiť aj na jeseň, keď stromy tlačia vodu do koreňov. Skúšali sme vŕtať orech a brezu (12.11.2016) iba na pitie, lebo javory sme chceli nechať oddýchnuť do jari. Ale vyzerá to tak, že by to išlo, lebo breza a orech miazgu tlačili. Cukornatosť je ale o 50% nižšia ako na jar. Chuťovo je miazga menej výrazná, ale v postate chutná, teda tá brezová, orechovú sme nechutnali. Ale neviem ako by na tom bol sirup chuťovo po uvarení. Zatiaľ Vám prajem krásne prežitie Vianočných sviatkov a všetko dobré do roku 2017!
tomomo
Ahojte, takže dva javory sme navŕtali 10.02.2017. Miazga vychádzala veľmi pomaly (cukornatosť 3% Brix), čiže to vyzerá tak, že to naplno začne v priebehu najbližšieho týždňa. Bohužiaľ ale z nedostatku času javorový sirup tento rok robiť nebudeme. Miazgu budeme zbierať len z niekoľkých stromov (1-2) do fliaš na pitie. Pokiaľ sa nám ale podarí cez niektorý víkend nazbierať väčšie množstvo miazgy, je možné, že z nej vyrobíme menšie množstvo sirupu, hlavne preto, že máme jednu menšiu reverznú osmózu, a chceme zistiť ako to pracuje, aby sme mohli navrhnúť systém pre budúcu sezónu. Pokiaľ bude niečo nové, dám Vám vedieť. @Katka78 a @Redakcia ďakujem za komentáre.
tomomo
Ahojte, nezabudnite, že sa nám sezóna miazgy opäť po roku blíži, takže je najvyšší čas začať sa pripravovať :). V sezóne 2018 nám už konečne pribudne v procese výroby aj reverzná osmóza, takže pokiaľ pôjde všetko podľa plánu, malo by nám to zredukovať množstvo vody v miazge o 70 až 90% a tým pádom aj radikálne znížiť dĺžku varenia a spotrebu palivového dreva a opäť zvýšiť kvalitu výsledného sirupu. Jednu malú osmózu s jednou membránou sme vyskúšali koncom marca 2017 na 50 litroch brezovej miazgy o koncentrácii 1% Brix. Síce bolo nutné miazgu prečerpať cez membránu niekoľko krát (keďže bola iba jedna), ale výsledok bola redukcia o 90%, čiže z pôvodných 50 litrov nám ostalo 5 litrov koncentrátu na varenie, čo je vynikajúce. Celkový výsledok bol 0,25L hotového brezového sirupu fantastickej chuti. Osmóza, ktorú budeme používať pri výrobe bude mať 4 membrány zapojené v sérii, takže miazga cez ne pôjde iba raz. Znovu sa ozvem z jari 2018, a pokiaľ by toho bolo viac, tak mi snáď redakcia odpustí ďalší technickejší "recept":). Zatiaľ sa majte pekne a užívajte si sviatky!
frezia68
@Tomomo ,rada Ťa tu vidím a teším sa,že sa priebežne ozveš.Tvoj úspech teší a posielam želanie,nech sa Ti darí a ak už budeš mať niečo na predaj,ozvi sa. Si cieľavedomý, šikovný a asi ojedinelý na Slovensku,ktorý
v tom úspešne podniká.Krásne sviatky!
katka78
Klobúk dole pred vašou prácou, z 50 litrov miazgy 5 litrov koncentrátu a 2,5dl výsledného produktu, to je skutočne vydretý výsledok. Verím, že má pre vás cenu zlata, je to hotový poklad. Naďalej máš/máte môj obdiv a teším sa na všetky ďalšie príspevky. Prajem veľa zdaru!
1x tomomo
tomomo
Ahojte, mám pre Vás aktuálne info: Stromy sme vŕtali 12.02.2018, nasledujúci týždeň niektoré z nich začali pomaly ťahať miazgu - cukornatosť 3%, no prišlo dosť výrazné ochladenie, takže momentálne stojíme. Doteraz sme zachytili iba niečo okolo 10 litrov miazgy a všetka išla na pitie. Počasie by sa malo umúdriť počas víkendu, tak uvidíme. Ozvem sa neskôr.
tomomo
Ahojte. Po nekonečných mrazoch nám javory začali 7. marca ťahať miazgu. Zatiaľ sme zachytili 900 litrov, z prvých 500 sme uvarili fantastický sirup. Spolu takmer 8 litrov. 7 litrov je nafľaškovaných, z 0,5 litra som urobil "javorový krém" (recept pridám neskôr, no obsahuje iba javorový sirup, ktorý sa ešte viac zahustí a vymieša na krém podobný arašidovému maslu) a zvyšok sirupu je strata zachytená na filtroch - tú nevyhadzujeme, ale do sirupu nejde. Reverzná osmóza funguje a výsledný koncentrát z osmózy má v špičke 8% cukru, ale priemerne vychádza na 6,5% až 7,5%. Po prepočte nám vychádza 62,5 litra surovej miazgy na liter sirupu. Zatiaľ toľko, zvyšok napíšem na konci sezóny.

PS. Kontaktovali nás ľudia z RTVS, a boli u nás nakrúcať, takže Vás všetkých, ktorí máte záujem vidieť našu výrobu pozývam sledovať reláciu Slovensko v obrazoch dňa 18.03.2018 a Farmársku revue po Veľkej Noci.


tiginko
to si aj ja rada pozriem v telke. Neviem, či niekoho inšpiruješ, predsa je to len dosť špecifická činnosť, ale v každom prípade je to zaujímavé čítanie už od prvého dielu. Celkom rada by som ochutnala takýto "po domácky" vyrobený javorový sirup zo slovenských javorov. Či má inú chuť ako z tých kanadských. Držím palce, nech sa darí Tebe aj stromom
1x tomomo
tomomo
Ahojte, takže podľa všetkého bola reportáž vo Farmárskej revue odvysielaná už včera (25.03.2018), dozvedel som sa to už neskoro, ale určite si to budete môcť pozrieť aj v archíve RTVS.

K sezóne: Počasie je tento rok skutočne divoké, a po týždni mrazov, kedy javory miazgu neťahali začali opäť v piatok (23.03.2018) púšťať, takže vo výrobe pokračujeme. Zatiaľ sme uvarili celkovo 14 litrov, no dosť rýchlo sa rozchytáva, ale teraz konečne miazga rýchlo priteká, takže aj reverzná osmóza ide bez prestávky, len som musel tlakovej pumpe prirobiť chladenie. Tak isto sme museli "naštartovať" znova veľký kotol (len sme ohnisko upravili podľa Kanadského vzoru, takže teraz má lepšiu efektivitu), pretože na varenie koncentrátu sme používali menší, ale ten nestíhal aj napriek tomu, že osmóza urobila 80% roboty za neho, ale to našťastie nie je žiadny vážny problém. Končiť by sme mali po Veľkej noci.

Zatiaľ Vám ďakujem za záujem, majte sa pekne a najbližšie sa ozvem až po konci sezóny.
tomomo
Ahojte. Tak už máme po sezóne... Táto sezóna nás opäť niečo nové naučila a občas bola aj "neľútostná", no v konečnom dôsledku sme zaznamenali zatiaľ najväčší pokrok. Celkovo sme nazbierali 2513 litrov miazgy, cukornatosť sa pohybovala v rozmedzí od 2,8% do 1,2%. Reverzná osmóza dokázala v špičke robiť 8%, ale priemerne sme mali 7%, čo je aj tak redukcia o viac ako 70% vody, a to bez varenia. Celkovo sme uvarili 6 várok, každá jedna bola dokončená vrámci jediného dňa, čo sa nám predtým nestalo, keďže sme nemali osmózu. Všetky várky patria do triedy "A Dark", čo je tmavý sirup. Dozvedel som sa, že bývajú aj sezóny, kedy sú všetky várky rovnaké - zrejme tomu dopomohli aj tie nekonečne mrazy, keď stromy potom začali narýchlo ťahať miazgu s vysokým obsahom vitamínov, minerálov a antioxidantov. Chuťovo je fantastický, a navyše má tmavý údajne viac antioxidantov než svetlejšie varianty. Takže podčiarknuté a sčítané nám sezóna nadelila 31 litrov čistého sirupu, čo je priemer 81 litrov miazgy na 1 liter sirupu, no zatiaľ je to najviac, koľko sme do teraz mali. Približne tretina sa už predala, ostatné idú do oficiálneho predaja dúfam v najbližších dňoch. Prikladám ešte pár obrázkov...

PS. Pokiaľ by ste mali bližší záujem o túto sezónu, mohol by som o tom napísať aj detailnejší "recept" najmä, čo sa týka reverznej osmózy - to je náš najnovší prírastok.
tomomo
Ahojte. V prvom rade chcem poďakovať všetkým, ktorí nás podporili v tejto sezóne (2018). O sirup bol obrovský záujem a bol komplet vypredaný už koncom apríla. Dúfam, že Vám chutil a pripomínam, že sa nám blíži sirupová sezóna 2019. Aj vďaka Vašej podpore opäť vylepšujeme proces výroby sirupu. Pre ďalšiu sezónu máme konečne na mieru vyrobený 150 litrový nerezový kotol, silnejšiu vývevu, silnejšiu tlakovú pumpu pre reverznú osmózu, nerezový vákuový filter na hotový sirup a máme v pláne spustiť novú vetvu "D" z nových javorov, takže prípravy na sezónu sú teraz v plnom prúde, no musíme doriešiť ešte nejaké "detaily"... Nateraz Vám všetkým želám veselé Vianoce a veľa radosti a úspechov do roku 2019.


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia